Îți dărâmă mentalitatea despre bani mediul înconjurător?

  • aprilie 26, 2017

Sunt momente în care simți că îți fuge pământul de sub picioare. Este un efect determinat de o cauză sau mai multe cauze.

Anumite acțiuni din trecut au determinat ceea ce se întâmplă în prezent. Dacă nu ești conștient de asta, probabil îți vei da seama de-a lungul timpului.

Situația pe care o resimți ține de foarte multe aspecte, dar unul dintre ele este inamicul din umbră. Nu este cel necurat, ci cel nevăzut, care acționează din subconștient.

Și atunci când încerci să găsești vinovatul, parcă nu dai de el.

Îți dărâmă mentalitatea despre bani mediul înconjurător?

În prezentul articol, prin mediul înconjurător înțeleg la nivel profesional locul tău de muncă sau afacerea pe care o conduci.

Cu ceva timp în urmă se făcuseră câteva statistici (fără cercetători britanici de data asta 🙂 ) care spuneau că afacerile noi au 50% șanse să treacă de primii 5 ani. În același timp, realitatea a arătat că peste 90% din noile afaceri nu trec de primul an sau primii doi ani.

La nivelul angajaților a reieșit că peste 70% dintre aceștia își schimbă locul de muncă în primul an sau primii doi ani din diverse motive, fie că nu le place, fie că nu s-au integrat, fie că nu au perspective, fie că nu câștigă bani suficienți.

Deci, până la urmă este vorba despre bani. Da, dar nu acesta este cel mai important factor.

Dacă un scop în sine al înființării unei societăți comerciale este realizarea de profit, iar un scop în sine al unui salariat este să câștige din ce în ce mai mulți bani lunar înțelegem că banii sunt foarte importanți.

Diferența între a reuși sau nu este dată de factorul nevăzut pe care l-am enunțat mai sus. Mai precis, este vorba despre mentalitatea despre bani.

Cel mai ușor de observat și analizat nu este când lucrurile merg bine, ci atunci când apar problemele și cu cât mai grave sunt cu atât descoperi mai bine. De aceea, când simți că fuge pâmântul de sub picioare vei simți o revărsare de frici.

Credințele tale despre bani vin din credințele tale adânci despre bani. Hai că nu am mai spus-o în forma asta, însă acum cred că se înțelege mai bine. Imaginea de sine, percepția mediului înconjurător, experiențele pe care le trăiești, oamenii din viața ta determină și influențează mentalitatea pe care o ai despre bani.

Să afli mai multe despre acest subiect fascinant îți poate oferi claritatea pe care o cauți.

Mentalitatea de frică

Știi bine că majoritatea lucrurilor de care îți este frică că se pot întâmpla, nu se vor întâmpla. De data asta, statisticile nu mint și ne arată că doar 7% din evenimentele care ne creează frică este posibil să apară în viața ta.

Mult sau puțin? Pentru mine, puțin. Pentru tine este relativ în funcție de experiența ta de viață.

Să simți frică este ceva ce este în tine și are un rol. Face parte din baza de instincte cu care suntem deja programați. Frica te înștiințează despre pericole reale sau percepute, îți crește gradul de conștientizare și declanșează instinctul de luptă sau fugi.

Se pare că frica este un aliat important în lupta cu un animal prin pădure, dar asta ar trebui să nu se aplice atunci când ai de făcut o propunere de vânzare sau următorul raport lunar.

Când operezi din spatele fricii o faci dintr-o percepție de slăbiciune și insuficiență. Această mentalitate se manifestă în sine prin diverse comportamente. Un exemplu sunt oamenii de vânzare care renunță de multe ori la ceva doar din frica că vor pierde în fața competitorilor.

Și atunci majoritatea umblă la factorul preț nefăcând altceva decât să diminueze valoarea produsului sau serviciului. Dacă produsul sau serviciul pe care îl vinzi costă 500 de RON și vine cineva care zice că poate să-ți dead oar 300 de RON, iar tu accepți tranzacția înseamnă că ai operat din spatele fricii.

Oamenii sunt influențați de propriile percepții și frica rezultată este de multe ori în defavoarea intereselor financiare.

Mentalitatea de disperare

O rudă apropiată a celei de mai sus. De ce?

Pentru că atunci când operezi din disperare este ca și cum ai pleca de pe loc cu un dezavantaj. Hai să-ți dau un exemplu de astfel de persoană, des întâlnit.

Îl știi pe omul acela care este implicat în toate activitățile posibile, cu toți oamenii posibili și făcând tot posibilul să le fie tuturor pe plac? Despre acea persoană este vorba.

Dacă este inteligent în afacerea ta sau la locul tău de muncă să faci ceea ce se cheamă extra mile, ei bine, să mergi prea departe este în detrimentul tău.

Iar explicația este foarte simplă. Când apari în fața unui client încordat, la nevoie sau disperat credibilitatea și integritatea ta sunt afectate în mod direct.

Apare întrebarea: “De ce vrea omul ăsta afacerea mea atât de tare?”

Am și aici un exemplu des întâlnit și cel care a cauzat pagube serioase unui domeniu care s-ar fi putut dezvolta mult mai bine și în România. Mă refer aici la network marketing și multi-level marketing. Peste 80% din oamenii care activează în astfel de rețele sunt super insistenți, agresivi, recalcitranți, nu știu să accepte un refuz și acționează din această mentalitate de disperare.

Mentalitatea de joacă

Aici lucrurile sunt destul de simple. Cine se joacă cu focul se arde. Mai ales dacă o face neprotejat 🙂

Nevoia de acțiune, de adrenalină, ADHD, lipsa de stare și altele sunt semne ale declanșării sau instalării acestui tip de mentalitate.

Când începe să acționeze te scufunzi mai repede ca Titanicul. Oameni de afaceri care au pierdut totul, care au călcat în picioare succesul obținut cu trudă sau salariați care cheltuie banii în câteva zile după ce au intrat în cont.

Așa începe joaca și nu se mai termină sau ajunge în momentul în care vinzi tot ce ai ca să-ți alimentezi o nevoie care nu era reală, ci alimentată dintr-un subconștient bolnav.

Cheia către succes

Este despre a înțelege limitările pe care le ai privitor la mentalitatea despre bani, a descoperi ce este ascuns în subconștientul tău și să le contești validitatea.

Antreprenorii care se uită la potențialul unei afaceri de a degaja bani, dar fără să aibă o mentalitate adecvată și înțeleasă despre bani se cam înscriu pe calea către eșec.

Angajații care se uită la potențialul unui loc de muncă din perspectiva de a-și mări veniturile lunare, fără a fi pregătiți mental să câștige și să gestioneze mai mult, vor ajunge să cheltuie rapid banii câștigați și, în timp, să-și piardă interesul și succesul la acel loc de muncă.

Îți recomand un material audio gratuit special creat la care ai acces abonându-te la newsletter. Parcurge-l, aplică-l intens în perioada imediat următoare și scrie-mi ce rezultate ai început să obții. Succes!

Articole similare