În urmă cu câteva luni de zile, în cadrul unui eveniment de networking (unul din acela bun, la care merită să ajungi), am cunoscut mai multe persoane noi pentru mine.
De obicei, în zilele următoare, în funcție de programul meu, precum și al celorlalte persoane întâlnite, fac tot posibilul să stabilesc o întâlnire.
De ce? Pentru că vreau să ne cunoaștem mai bine, atât ca oameni, cât și să vedem cum ne putem sprijini reciproc în dezvoltarea afacerilor în care suntem implicați fiecare.
Așa l-am cunoscut și pe Daniel Turbatu, Country Manager la Paysera Romania.
Ne-am întâlnit la mine la birou la scurt timp după lansarea Paysera în România și, cum este perioadă de vară și mai plecăm în concedii, am avut ce povesti despre aventuri, dar și despre business.
Daniel este un om foarte deschis și care vorbește cu suflet despre ceea ce face, iar felul lui plăcut și cald de a transmite asta, a făcut ca întâlnirea noastră să fie una reușită, din care am extras multe informații și am stabilit și câteva direcții pe care să le urmăm în perioada următoare.
Evident că Daniel mi-a povestit de Paysera, dar am amânat să fac vreo acțiune în acest sens, pentru că stabilisem deja pentru săptămâna următoare să merg și eu la sediul lor, să aflu și mai multe detalii și să mă apuc să-mi deschis cont, să testez aplicația.
Ce este Paysera și cum te înregistrezi?
Paysera pune la dispoziția clienților săi aplcație mobilă în limba română (atât iOS, cât și Android), precum și Website. Acestea sunt interconectate și îți arată aceleași informații, cu câteva lucruri în plus pentru varianta de website/desktop.
A fost fain că Daniel a zis așa – „Dacă tot ești la noi aici, hai să punem cronometrul de când începi procesul de înregistrare și până când îl aprobăm noi. Fără grabă, ci doar cum ar decurge el normal.”
Nu mai știu exact să-ți spun cât a durat la secundă, dar a fost undeva între 14-15 minute, însă datorită faptului că eu am fost acolo și aprobarea s-a putut face pe loc.
În mod normal, înregistrarea contului personal în sistemul Paysera este facilă, atât de pe website, cât și de pe telefon (varianta pe care am ales-o și eu), iar termenul de confirmare este în aceeași zi pentru clienții care se înregistrează în timpul programului de lucru, L-V între orele 9.00-17.30, cu excepția zilelor nelucrătoare.
Datele care îți sunt cerute sunt cele normale, de la carte de identitate, un selfie și până la câteva autentificări și verificări rapide prin SMS.
Las aici câteva capturi de ecran, ca să vezi și tu cum arată. Îmi plac maxim culorile și nuanțele 😀
Dacă reprezinți o Companie și vrei să deschizi cont pentru companii, mă bucură faptul că dezvoltatorii aplicației au ținut cont de importanța timpului alocat și au efectuat câteva integrări utile cu registre de companii din România, iar fluxul de deschidere de cont arată astfel:
- -îți deschizi cont personal
- -după deschiderea acestuia, din aplicația Web vei putea alege opțiunea – Deschidere cont companie
- -introduci codul unic de identificare (CUI) și, după ce se interoghează automat bazele de date, contul se deschide automat.
Îmi spunea Daniel că, în săptămâna care tocmai era pe sfârșite, cel mai scurt timp de la momentul în care managerul unei companii a început să-și deschidă contul personal și până la finalizarea și celui de persoană juridică (activ și funcțional) a fost de 30 de minute.
Uneori, intergrarea cu registrele este posibil să nu funcționeze, iar în acest caz va fi necesar să încarci în sistem scanat și color următoarele trei documente, în limba română:
- -act constitutiv
- -certificat de înregistrare
- -certificat constatator de la Registrul Comerțului.
Evident că și aici se vor face verificări de rigoare, de la carte de identitate, la număr de telefon sau documentele încărcate. Procese normale pentru care primești linkuri de activare și verificare, tot ce este nevoie și nu cred că este necesar să explic aceste detalii.
Contul de Companie se deschide în următoarea zi lucrătoare după încărcarea documentelor, dar, dacă există o grabă, poți suna direct la birou și acești oameni amabili te vor sprijini cu ceea ce ai nevoie.
De reținut faptul că drepturile de utilizare ale contului pot fi alocate și altor persoane din companie, cărora li se pot atribui multiple tipuri de drepturi, precum cel pentru transferuri și plați sau dreptul de acces la servicii.
Important! Atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, deschiderea de cont este GRATUITĂ și nu există comision lunar de administrare (nice!!!).
Contul este multi-valută și suportă 30 de valute și nu este necesar să plătești ceva pentru a avea toate aceste valute (de la lei până la bati thailandezi sau yuanul chinezesc).
Detalii despre cont și transferuri.
Contul se deschide implicit pe EURO și îți oferă cont IBAN în EURO din Lituania, pentru că de acolo provine Paysera J.
Ca să îți activezi contul în RON, faci transfer din contul pe care îl ai deschis la banca ta din România către contul care îți este pus la dispoziție tot în România. Există cont activ la BCR care acționează ca un cont colector.
În momentul în care faci transferul, pentru a fi identificat, la câmpul de explicație a plății vei trece o referință din aplicație pentru a se identifica despre ce este vorba. Sunt în curs de deschidere conturi și alte bănci din România.
Singurul comision pe care îl plătești este comisionul pe care l-ai fi plătit oricum la acest transfer în RON, perceput de banca la care ai deschis contul. Banii ajung în contul Paysera, în funcție de orele de decontare interbancare din România.
Dacă faci procesul invers, adică ai RON în contul din Paysera și vrei să-i trimiți în contul tău deschis la banca cu care lucrezi, inițiezi un transfer în RON și ți se va percepe un comision de 7 RON/transfer, indiferent de suma în RON pe care vrei să o transferi.
După ce ai automat deschis și contul în RON, poți efectua diverse operațiuni, de exemplu schimburi valutare.
Aici este foarte fain și spun acum din punctul meu de vedere următor: locuiesc cu chirie în București și achit în EURO. De obicei, merg la o casă de schimb valutar care știu că are cursuri bune (nu fac niciodată schimburi valutare la bănci) și este de încredere, apoi merg la sucursala băncii unde trebuie să ajungă banii și îi depun.
Fac asta, pentru că nu am cont personal în EURO la banca mea. Pur și simplu nu vreau să am, nefiind de interes pentru mine și aș fi comisionat atât cu comision de administrare, cât și cu comisioane grase la transferuri. Și tot ar trebui să depun banii.
Așadar, pierd niște timp (prețios de altfel) pe la case de schimb valutar și cozi la bănci.
Însă, acum lucrurile s-au schimbat și folosesc Paysera începând din această lună. Îmi trimit RON din contul bancar, fac schimbul valutar pe loc și imediat trimit și banii (EURO) în contul în care trebuie să ajungă.
Acum îmi ia câteva minute, în loc să pierd poate și 1-2 ore de obicei, cu drumuri, cu cozi, etc.
Șiiii…. cel mai fain – ZERO comisioane!
Este interesant, pentru că modul în care mă îndepărtez de bankingul clasic este din ce în ce mai agresiv și mai rapid. Asta înseamnă evoluție, iar fintech-urile și digital banking-ul ne fac viața din ce în ce mai ușoară.
Putem astfel să ne concentrăm pe ce contează cu adevărat, nu pe pierdut timpul la cozi sau prin oraș.
Contul Paysera permite și cont de economii, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii și îți poți stabili suma de atins, data la care vrei să ai această sumă, etc.
Transferurile din contul Paysera pot fi efectuate către un alt utilizator al platformei, către un cont bancar din țările unde Paysera funcționează (180 de țări) sau chiar către un cont deschis în alte platforme.
Transferurile în EURO sunt GRATUITE pentru persoanele fizice, indiferent de numărul de tranzacții lunare și valoarea tranzacției.
Pentru transferurile în EURO ordonate de Companii comisionul este de 0.15 EURO, la fel – indiferent de numărul de tranzacții lunare sau valoarea tranzacțiilor. De reținut faptul că pentru transferuri în EURO autorizate până în ora 15:45, sumele sunt creditate în contul beneficiarului în aceeași zi.
Gândește-te doar ce comision ți-ar percepe o bancă din România pentru acest transfer, considerat urgent!
Și pentru celelalte valute comisioanele sunt mici, aplicându-se un comision de transfer fix, indiferent de numărul de tranzacții lunare și valoarea tranzacției. Pentru detalii în acest sens, nu voi lua eu locul celor de la Paysera, ci îți las aici un link cu ce ai nevoie: www.paysera.ro/v2/ro-RO/comisioane/transferuri-in-alte-valute
Schimbul Valutar.
Este un aspect care merită tratat separat, pentru că, odată ce vei înțelege cât de eficient este și cât de mult te poate ajuta această platformă în acest sens, nu vei mai avea nevoie de altceva.
Așadar, avem de povestit. Sper că ai citit până aici și vrei să citești în continuare. Mă bucur că ești alături de mine în acest articol lung, dar prin care îmi doresc să te sprijin să ai o viață financiară din ce în ce mai bună.
Fiind un cont similar celor bancare, este funcțional 24/7, inclusiv pentru schimburile valutare. Se interoghează în timp real cursurile de schimb oferite de băncile din România și se oferă clienților un curs mai bun decât ce se găsește în piață.
Am trăit asta pe pielea mea, chiar de la primul schimb valutar efectuat. Am obținut un curs mai bun, nu doar în comparație cu băncile, ci și cu casa de schimb valutar la care mergeam de obicei. Vei observa că pe data de 01.08.2019 aveam un posibil curs, iar a doua zi, după ce au intrat banii, am făcut schimbul și am avut un curs și mai bun.
La cotații de peste 5.000 de EURO sistemul îți calculează automat un discount care crește gradual în funcție de sumă, iar la sume care depășesc 50.000 de EURO/schimb se intervine manual și se poate oferi un discount mai mare decât cel oferit de sistem.
Contul este gratuit indiferent de suma pe care vrei să o schimbi, comparativ cu alte platforme de pe piață unde există limite.
Sfat: Cele mai bune cotații sunt în intervalul 9.30-15.30, așadar te invit să faci schimburile valuare între aceste momente din zi!
Carduri.
Așa cum cred că bănuiai, poți avea un card, atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică, powered by VISA.
Pentru persoane fizice, avantajul major al cardului este pentru cei care călătoresc des în Zona EURO, așadar în România nefiind avantajos de utilizat, deoarece cardul este legat la contul de EURO.
Referitor la comisioane, emiterea acestuia pentru persoane fizice este de 3 EURO, iar pentru persoane juridice este de 5 EURO, la care se adaugă taxele de expediere. Pentru retrageri de numerar în zona EURO, comisionul este de 1 EURO, indiferent de suma retrasă.
Paysera – o platformă excelentă pentru companii.
Serviciile oferite clientilor persoane juridice din România sunt substanțiale, utile, aduc multă valoare, economisesc timp și… bani.
Iată câteva importante:
-pentru magazine online, se oferă partea de eCommerce. Integrarea este facilă, banii ajung direct în contul comerciantului și nu se mai așteaptă decontările integratorilor de plăți. De regulă, integrarea durează în jur de 2 săptămâni. Dacă ești interesat, poți vedea un demo aici: payserademo.com/shop/
–Paysera Tickets: este un sistem self-service pentru organizatorii de evenimente, însă comisioanele sunt la un nivel decent, așa cum ar trebui să fie. Organizatorii își creează propriu eveniment, cumpărătorii plătesc cu cardul online, primesc biletul sub formă de cod QR, care apoi este scanat cu aplicație instalată pe smartphone. Organizatorul își încasează banii direct în contul Paysera. Ai vândut un bilet? Primești banii pe un bilet.
Iar dacă vrei să fii cool, poți utiliza pentru crearea de evenimente gratuite, unde poți invita pe cine vrei tu, le dai linkul pentru a descărca codul, iar la intrare le scanezi codul QR 😀
Vezi aici mai multe detalii: www.paysera.ro/v2/ro-RO/bilete-pentru-evenimente
–Paysera SMS: microplăți prin SMS. Detalii aici: www.paysera.ro/v2/ro-RO/plati-sms-premium
Evident mai sunt și alte beneficii pentru companii, dar te invit să descoperi chiar tu.
IMPORTANT: Paysera are Centru de Servicii Clienți în România, cu date de contact, număr de telefon și email dedicate pentru România!
Ai o problemă? Suni și îți răspunde cineva care îți vorbește în română și te sprijină în rezolvarea situației tale. Vrei să le scrii? O faci în română, ți se răspunde în română.
Nu știu cum ți se pare ție, dar eu am început să folosesc Paysera cu drag. Nu am apucat să-mi comand cardul și să-l folosesc pentru că nu venea până am plecat eu în concediu. Călătoresc prin Europa în zilele următoare și mi-ar fi plăcut să-l am și să-l folosesc pentru beneficiile sale, dar rămâne pe data viitoare.
Sper că ți-a plăcut acest review, primul de acest fel făcut în România. Te invit să testezi și tu, să-ți faci cont, să începi să lucrezi cu Paysera.
O poți face dând click aici – Mă înregistrez acum
Și încă ceva: dacă nu-ți place este ok, dacă îți place este ok. Important este să vezi că există soluții noi la îndemâna ta, pentru a avea o viață financiară din ce în ce mai bună. Chiar dacă Paysera este o soluție extraordinară pentru companiile din România, ține cont că și ca persoană fizică ai multiple beneficii față de sistemul bancar clasic.
Viață lungă și gânduri prospere!
P.S. Majoritatea informațiilor din acest articol mi-au fost oferite chiar de Daniel Turbatu, Country Manager Paysera România. Linkul de înscriere pe platformă este linkul meu de afiliat și te rog să îl folosești pentru a putea să măsurăm impactul și dorința ta de a lucra cu Paysera. Mulțumesc.