Când vine vorba despre educație financiară, universul banilor, fluxuri de numerar, cashflow și alți termeni care sunt conectați cu acest minunat domeniu, parcă îți vine să ciulești urechile mai bine.
Un lucru pe care l-am remarcat pe parcursul acestui an este că oamenii sunt din ce în ce mai deschiși în această direcție și s-au făcut progrese remarcabile. România începe măcar să dea puțin din ureche ca o pisică în timpul somnului ei de 14 ore pe zi.
În același timp, am mai observat ceva. Dacă te apuci să navighezi lumea internetului este posibil să pici în patima citirii a tot ceea ce prinzi, deschizând site după site, pagină după pagină. Înțeleg dorința de a parcurge și de a acumula informație, însă poate deveni copleșitor la un moment dat.
După cum știi, mi-am propus să-ți dau valoare prin ceea ce ajunge la tine în inbox sau pe rețelele sociale unde sunt activ. Uneori este dificil pentru mine să găsesc un echilibru în informația pe care o transmit sau prin materialele, de multe ori spontane, care ajung la tine.
Însă, așa sunt eu autentic și nu vreau să stau prea mult pe gânduri când știu că mă urmărești. Ar mai fi un mic lucru să-ți spun acum, și anume că nimic din ceea ce fac nu este la întâmplare. Astfel, tipul de educație financiară pe care îl promovez și modul în care fac asta este necesar să fie relevant și să reflecte dorințele tale și nu a tuturor oamenilor. Nu mă adresez tuturor.
Într-unul din LIVE-urile pe care le-am făcut pe pagina de Facebook în weekend spuneam că anul următor mă voi îndrepta mai mult spre zona de companii, să ajut prin produsele și serviciile mele proprietarii de afaceri, precum și echipele lor să-și ducă afacerile la nivelul următor și să-și îndeplinească viziunea.
Stai liniștit, rămân în continuare aici și continui să scriu pentru tine, cât și pentru mine. Îmi place o vorbă care spune că atunci când unul predă, doi învață. Așadar, m-am angajat să învăț și să mă dezvolt permanent și, de fiecare dată când comunic cu tine, învăț și eu.
Acum, după acest intro mai lung decât de obicei, îmi continui articolul cu câteva auzite și adunate de pe la alții care au făcut mai mult, care știu mai mult sau care au devenit mai mult. Nu te umplu de citate sau altele de acest gen, ci de o perspectivă personală a anumitor aspecte și lucruri pe care eu le-am adoptat deja.
Sper să-ți placă și, te rog, dă un share pentru că astfel putem face o lume mai bună, putem să creștem nivelul de educație financiară din România, care este cel mai scăzut din Europa și cred că doar împreună se poate realiza acest scop.
1.Preia controlul.
Să fii proactiv în relația cu banii din viața ta înseamnă că tu deții controlul. Mai precis, tu le spui banilor încotro se îndreaptă, fără să stai să te întrebi unde s-au dus. Și chiar așa și este. Știi care este unul din paradoxurile a ceea ce se întâmplă aici pe site și nu numai?
Oamenii știu, dar nu acționează!
Informația existentă acum pe danieltanase.com echivalează cu cel puțin 3-4 cărți. Am scris una deja, se cheamă Salvează-ți Banii și o poți găsi cu un click aici. Anul viitor vine încă una care se bazează pe emisiunea video de educație financiară State of the Wallet.
Ia cartea, citește ce este pe site și treci la acțiune, dar nu după ce ai parcurs totul, ci începe efectiv să acționezi pentru că astfel ai plecat deja la drum și unele lucruri le vei descoperi pe parcurs, exact ca la un joc pe computer. Nivel cu nivel, bonus după bonus.
2.Învelește-te cu plapuma financiară.
Asta mi-a venit acum. Mă gândesc că știi oricum ce vreau să spun, dar voi mai repeta. De ce? Pentru că am observat că oamenii nu bagă în seamă anunțurile, ci doar ceea ce vine în mod consistent către ei. De aceea se întâmplă multe accidente de genul dar eu nu am știut!
E de modă veche să spui că ai nevoie de un fond de rezervă, de un tub de oxigen sau cum zic eu acum de o plapumă financiară. Este important să înțelegi că fără a începe să economisești nu respecți un principiu fundamental din finanțe personale, adică să te plătești pe tine mai întâi.
Pentru început, să salvezi bani ar fi util să devină o prioritate. Acest lucru te va ajuta să pui în mișcare și punctul de discuție anterior și îți va construi și un obicei financiar sănătos. Mai departe, după o perioadă vei învăța ce înseamnă economisirea cu scop și economisirea pentru a investi. Ia-le pe rând, pentru că orice etapă sărită te poate pune în poziția de a eșua.
Cred că te gândești la cât de groasă ar trebui să fie plapuma. Ei bine, cu ani în urmă am luat o pauză în viața mea personală și profesională, una destul de lungă pentru a mă descoperi mai bine, pentru a mă calibra și pentru a avea claritate în ceea ce vreau să fac mai departe.
Nu mai eram angajat, nu aveam nicio idee de afaceri, nu produceam niciun venit. Indiferent cât de mulți bani ai, pune deoparte. Îți vei mulțumi ție și dacă crezi că eu te-am inspirat în direcția asta, aruncă-mi și mie un mulțumesc pe email ([email protected]). Îl primesc cu plăcere 🙂
Pentru a afla grosimea plăpumii fă un calcul rapid referitor la cât de mult cheltuiești într-o lună, iar apoi înmulțeste cu minim 6. Da, de minim 6 ori echivalentul a ceea ce lași să plece din buzunar într-o lună obișnuită. Să-ți spun că eu aveam în acel moment echivalentul a peste 12 ori acea sumă? Îți spun asta că să te inspire să faci mai bine ca mine.
3.Asigură-ți educație financiară.
Cred că îți dai seama ce vreau să spun la acest aspect. Dacă în școală nu ai avut parte, dacă părinții nu te-au învățat, dacă anturajul tău nu discută despre asta, atunci responsabilitatea este 100% a ta. Eu doar îți transmit că este nevoie să citești, să asculți materiale audio, să urmărești materiale video, să mergi la conferințe, să cunoști oameni noi. Atât.
Nu renunța la acest drept personal, pentru că în momentul în care o faci vor veni alte entități în viața ta, care îți vor da perspectiva lor asupra educației financiare. Guvernul o va face în felul lui, o instituție bancară o va face în felul ei, un investitor o va face în felul lui, un mentor o va face în felul lui și așa mai departe.
Ia ceea ce ai nevoie, din sursele care crezi tu că îți folosesc, dar mai departe pliază toate aceste lucruri pe modul cum ești tu construit și pe direcția a ceea ce vrei să devii și a scopurilor tale.
4.Creează-ți un stil de viață pe care îl dorești.
Ai putea spune că deja faci asta. Foarte bine, doar nu vin eu aici și îți spun cum să trăiești sau în ce fel să o faci. Singurele aspecte, la care voi face referire imediat, sunt legate de ceea ce vrea într-un fel societatea să-ți vândă și ceea ce poți face tu diferit, astfel încât să fie benefic pentru tine.
Consider că anul următor ar trebui să fie anul în care să spui cu adevărat NU mediocrității și normelor sociale plictisitoare. Este momentul să devii adevăratul TU, cel care știe ce vrea, mai ales de la finanțele lui personale.
Pentru a crea o adevărată avere, indiferent ce ar însemna acest cuvânt pentru tine, este momentul să renunți la a-ți cheltui viitoarele fluxuri de bani pe bunuri și servicii pe care le vrei astăzi.
Este momentul să încetezi să furi de la tine.
Este momentul să spargi acum și pentru totdeauna tiparele inversate, cele care îți vând îndeplinirea dorințelor prezente cu bani din viitorul tău.
5.Cum faci să câștigi mai mulți bani.
Am lăsat în mod special acest punct la sfârșit. Prea mulți oameni se concentrează pe cheltuieli, pe monitorizarea acestora, pe notarea lor, pe crearea de liste, pe administrarea lor. Da, este important, așa cum spuneam și la primul punct să preiei controlul și să le dai TU direcția banilor tăi.
Da, este important să știi pe ce se duc banii tăi, mai ales când ai o situație financiară mai dificilă sau vrei să scapi de datoriile acumulate, vrei să-ți închizi creditele, vrei să reduci presiunea financiară, vrei să respiri și tu mai bine.
Nimic de zis în acest sens, ești nevoit să aloci timp și energie pentru optimizarea și administrarea cheltuielilor. În schimb, cheltuielile nu sunt neapărat problema, ci lipsa veniturilor, creșterea lor, a numărului de surse din care îți vin banii și mai departe punerea acestora la muncă, astfel încât să producă și mai mulți bani.
Centrează-te pe a câștiga mai mult. 95% din eforturile tale trebuie să meargă în această direcție, pentru că mai mulți bani nu înseamnă mai multe probleme decât dacă nu ești un bun manager financiar în viața ta. Dacă la a optimiza sau la a tăia există o limită de jos sub care nu mai poți coborî, în sus nu există limite. Acesta este adevărul.
Ia acest articol ca un manifest pentru o viață din ce în ce mai bună din punct de vedere financiar și mult mai mult de atât. Scoate capul din pământ și privește cerul pentru că este atât de frumos încât merită tot efortul, toată atenția și TU ești cel care poți face asta. Succes!