Soluții, nu probleme.

  • noiembrie 29, 2017

Ziua a început entuziasmant și mă pregăteam de peste 2 luni de zile pentru această prezentare având ca subiect noua direcție de dezvoltare a afacerilor.

Am repetat de nenumărate ori și, practic, aveam totul memorat.

A venit și momentul întrunirii. După ce au vorbit cei 2 lideri, am fost invitat să susțin prezentarea la care lucrasem îndelung și cu atât de multă pasiune.

M-am apucat să derulez slide-urile din spatele meu în timp ce vorbeam cu patos și dezvoltam ideile scrise acolo.

Cu actualul nivel de implicare, energie și entuziasm mă simțeam super în formă și ușurat că mă pregătisem atât.

Însă, chiar înainte să fac recomandările finale, unul din cei doi lideri m-a întrerupt. A ținut să-mi spună, cu respect pentru munca depusă, că informațiile din prezentare nu sunt relevante pentru agenda lor din perioada următoare și nu au sens în contextul de business actual.

M-am întors pe scaun și am amuțit. Nu am mai scos niciun cuvânt până la finalul întâlnirii.

Era un moment excelent în care să arăt ce pot, să avansez în carieră și îl ratasem. Totul se transformase într-un dezastru.

Ce s-a întâmplat?

Un lucru pe care peste 90% din oameni nu îl fac:

Lipsa planificării strategice.

Este o trăsătură destul de întâlnită de la nivel de middle-management în sus și îi lovește pe mulți manageri capabili, oameni din conducerea companiilor și alții.

Nu își înțeleg rolul în comunicarea din cadrul unor astfel de întâlniri, pe fondul unei lipse de viziuni, a unei mai bune imagini de ansamblu a situației în care se află atât ei, cât și compania din care fac parte.

Care este conexiunea cu banii, cum te afectează pe tine și ce este de făcut?

Ceea ce spui, cum spui, când spui, către cine spui și dacă spui în contextul potrivit sunt componentele strategice pentru a-ți dezvolta și etala potențialul de leadership personal.

Fie că ești acasă în familie, la bar cu prietenii, la serviciu cu colegii sau șefii, fie că ești la început de drum sau te afli la conducerea unei companii sau la cârma unei afaceri este necesar să-ți dai seama ce pleacă de la tine și în ce context.

Altfel, mesajul este neclar și nu își atinge ținta.

Această lipsă de strategie și planificare strategică este și cea care te face să nu devii omul care vrei să devii, să acționezi așa cum ai dori și să ai ce nu ai mai avut.

Ți-am dat acest exemplu pentru că mulți oameni citesc articolele mele, se uită la materialele mele video, vin la evenimentele mele și, cu toate acestea, nu știu cum să păstreze, să conserve și să materializeze această nouă energie și flux de informații.

De aici, conexiunea cu nivelul câștigurilor din viața ta este directă și evidentă.

De aceea, este important să:

1.Înțelegi contextul.

Cât de des te găsești în situații în care ți se pare că nu ești pe agenda cuiva sau după ce spui ceva te simți ca o căprioară pe mijlocul șoselei orbită de lumina farurilor?

Asta se întâmplă deoarece nu îți dai seama de contextul în care se desfășoară o convorbire telefonică, un eveniment, o întâlnire sau o simplă discuție.

De fiecare dată când nu ești atent, nu ești conectat la momentul prezent, nu realizezi în ce tip de situație ești, te deconectezi la energia banilor.

Să știi și să-ți înțelegi rolul tău din acel moment, încă de dinainte de a veni este cheia, atât a prezenței tale, cât și a cuvintelor pe care le vei folosi sau acțiunilor pe care le vei întreprinde.

2.Devino un vizionar.

Câteodată eșuezi în a-ți manifesta potențialul financiar pentru că ești prea prins de rolul tău actual.

Unde? Acasă, pe stradă, la serviciu, în magazin, în afacere.

Un vizionar este cineva care se uită la el de undeva de deasupra, vede contextul, însă se concentrează pe ajungerea la orizonturile îndepărtate.

Apoi face ceea ce se cheamă reverse engineering pentru a conecta punctele între ele cu strategii, tactici, procese, acțiune.

În raport cu banii înseamnă 3 lucruri:

-obiective pe termen scurt

-obiective pe termen mediu

-obiective pe termen lung.

După ce le-ai stabilit pe acestea, mergi înapoi pe fir și acționezi zilnic într-un anumit mod, constant, relevant și perseverent pentru îndeplinirea acestora.

3.Soluții, nu probleme.

Prea mulți oameni se uită în jurul lor și arată cu degetul către diverse probleme.

Ideea este că arătatul cu degetul are zero beneficii, în timp ce orientarea către găsirea de soluții și implementarea acestora este cheia reușitei.

Nici măcar nu este necesar să ai soluții perfecte sau ideale, ci unele care să arate creativitate și care au aplicabilitate practică. Orice altceva este doar o iluzie.

În traducere, degeaba te vaiți și te victimizezi referitor la situația ta financiară dând vina pe salariul mic, pe guvern, pe economie, pe oraș, pe țară, pe partener sau pe industrie.

Nimic din toată această atitudine nu te va sprijini să reușești.

Soluția stă în găsirea răspunsului la întrebări de genul “Cum fac să ajung acolo?”, “Cum depășesc acest moment?”, “Cum se aplică ceea ce am aflat la situația mea actuală?”

Aș putea continua, dar înțelegi unde fac trimitere.

Este posibil să te simți inconfortabil citind aceste rânduri și să admiți că provocările din viața ta vin pentru ca tu să devii liderul financiar al vieții tale.

După ce treci de rezistența manifestată la început, vei vedea și vei simți că merită tot efortul să crești, să ai obiective, să ai viziune și să o execuți.

Vrei să-i impulsionezi și pe alții? Te rog, dă mai departe! Succes!

Articole similare