State of the Wallet – e018: Nunta şi Banii

  • iunie 17, 2016

Nunta este un eveniment absolut minunat. Pe lângă importanţa ei, are şi calitatea de a scoate la iveală cele mai nesănătoase obiceiuri financiare pe care le poţi avea.

Sănătatea ta financiară este importantă, iar nunta vine în viaţa ta nu doar ca o cheltuială neprevăzută, ci poate fi chiar buturuga mică care răstoarnă carul mare.

Este momentul să iei decizii financiare inteligente privitor la tot ceea ce implică acest eveniment, iar în acest episod te ajut cu anumite informaţii care să-ţi fie de folos, pentru că îmi doresc să fii fericit şi să te bucuri de viaţă. Share!

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e018. Nunta şi Banii

(full transcript)

00:36 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 18 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Mă bucur să vă revăd! După cum aţi văzut din introducere, avem un subiect foarte interesant astăzi şi anume: Banii şi Nunta sau Nunta şi Banii.

00:58 Mâine mă duc la nuntă, un prieten de suflet de-al meu, un prieten foarte bun se căsătoreşte, aşa că mă voi deplasa la Cluj şi abia aştept să merg să mă distrez. Şi, pentru că, din anumite puncte de vedere Nunta este un asasin al situaţiei financiare, este o adevărată corvoadă, implică foarte multe cheltuieli, te scoate din zona de confort, te duce cu gândul la tot felul de nebunii, implică foarte mult neprevăzut, implică foarte multă programare, bugete şi alte lucruri de acest gen, m-am gândit să o abordăm un pic şi din punct de vedere financiar.

01:40 Din acest punct de vedere, aş porni de la următorul lucru: fie că urmează să te căsătoreşti poate în viaţa ta, fie că urmează să te duci ca invitat undeva, indiferent cum ai lua-o, ar fi bine să ai cumva un sistem din acest punct de vedere. Pentru că de multe ori vii şi spui: „Pfoa, m-a invitat la nuntă, mi-a dat amenda!”Este o vorbă pe care n-o suport! Şi să-ţi spun şi de ce.

02:07 Mi-a dat amenda… imediat te duce cu gândul la o datorie, la o obligaţie, la ceva de plătit din pur instinct al banilor şi atât. Pe când nunta, în esenţa ei, este un eveniment absolut minunat, este un eveniment frumos, este un eveniment care celebrează iubirea dintre doi oameni şi care, în speranţa faptului că o vor face o singură dată în viaţă, se întâmplă, este organizată şi aşa mai departe.

02:35 Am trecut şi eu prin această experienţă, deci pot să vorbesc şi din calitatea de, efectiv, participant cât şi din calitatea de direct organizator şi om care s-a implicat în aşa ceva. Este un eveniment absolut minunat, din păcate însă, aşa cum zicea Zig Ziglar dacă nu mă înşel, 99% din oameni reuşesc să-şi planifice nunta într-un mod fenomenal, dar în acelaşi timp aceiaşi 99% din oameni reuşesc să eşueze într-un mod la fel de fenomenal în a-şi planifica viaţa.

03:08 Aşadar, ce poţi face? Încă de la început îţi poţi adresa următoarele 3 întrebări. Numărul 1: Ne permitem? Eu şi cu ea sau ea şi cu el, noi doi când stăm de vorbă, când comunicăm, întrebare: „Ne permitem?” Pentru că înseamnă foarte multe lucruri, exact cum spuneam mai devreme şi intrăm imediat în detalii.

03:30 Întrebarea numărul 2: „Dacă noi nu ne permitem, părinţii noştri îşi permit?” pentru că de multe ori poate apelezi la ajutorul lor. De multe ori am auzit, mai ales când lucram la bancă, veneau oameni şi se împrumutau, oameni în vârstă de 50-60 de ani care făceau credite. Atunci întrebam: „La ce folosiţi banii?” doar de conversaţie sau din relaţionare cu omul. „Păi fac copiii nuntă?” Zic: „Şi ei nu au bani?” „De unde să aibă bani, facem noi!”

04:02 Eh, în momentul în care se întâmplă asta, este o problemă. De ce? Pentru că nu ştii de unde iau părinţii tăi acei bani. Apropo, disclaimer pentru tot acest video:  Dacă aveţi bani, dacă părinţii îşi permit nu este absolut nicio problemă. În rest, este de gândit. Dacă părinţii umblă de exemplu la un fond de economii pe care îl strâng de mulţi ani de zile ca să-ţi facă ţie nunta sau dacă se ajunge la credit bancar doar pentru a face o nuntă, pentru un eveniment de 1 zi, într-adevăr important după cum spuneam… dar pentru un eveniment de 1 zi să intri în datorii este ca şi cum ai plăti dobândă la sarmale, înţelegi? Cam aşa sună asta dobândă la sarmale, dobândă la rochie, dobândă la pantofi, dobândă la flori şi aşa mai departe. Gândeşte-te un pic dacă este absolut necesar.

05:00 Întrebarea numărul 3: „Prietenii noştrii îşi permit?” Este posibil ca tu să vrei să faci o nuntă să zic aşa fancy, de fiţe sau mai ştiu eu ce pui acolo în meniu 3 frunze şi două lucruri care arată mişto şi îţi ia restaurantul 500 de RON pe meniu. Sunt tot felul de lucruri care pot să apară. Întrebarea este: „Prietenii tăi îşi permit?” pentru că dacă eu, de exemplu vin ca invitat, şi am în gând o anumită sumă pe care vreau să ţi-o dau ca respect, ca faptul că am venit… dacă acea sumă nu acoperă meniul tău pentru că tu ai pus acolo nişte lucruri absolut sofisticate şi scumpe, ce faci? Ieşi în pierdere? Da, ieşi în pierdere. Eu nu am de unde să ştiu, eu nu pot să evaluez cât costă acolo, tu ştii costurile.

05:45 Acestea sunt 3 întrebări de bază, dacă noi ne permitem, dacă părinţii noştri îşi permit şi prietenii îşi permit. Mai departe… ce implică din punct de vedere al organizării şi al implicării tale directe în viitorul tău eveniment din viaţa ta?

06:03 Implică următorul lucru: în primul rând trebuie să-ţi faci un buget. Ce înseamnă un buget? Un buget înseamnă să ştii cât te costă avansurile. Te duci la restaurant şi întrebi: „Dacă vreau să rezerv, cât este avansul?” „Atât!” şi ai trecut pe hârtie. Te duci la partea de costume, costumaţie. Ce vrea mireasa, că mireasa este centrul?! Vrea rochie de 3.000 de EUR sau vrea rochie de 300 de EUR? Vrea să cumpere rochia sau vrea s-o închirieze? La fel şi mirele. Poţi să-ţi iei un costum de 200 de EUR, poţi să-ţi iei un costum de 5.000 de EUR. Vrei să-l cumperi sau vrei să-l închiriezi? Dacă mă întrebi pe mine, soluţia este absolut chiria.

06:40 Într-un fel sau altul, nu are rost pentru o singură noapte din viaţa ta să arunci, să blochezi nişte bani pe care nu-i vei recupera. Unii spun: o cumpăr, o folosesc, o spăl şi după aceea o vând. Din păcate, nu prea se întâmplă, majoritatea le păstrează amintire: „Lasă mă acolo, că peste 20 de ani, 30 de ani când celebrăm noi de la nuntă, să mă uit şi să-mi aduc aminte de rochie, poate o s-o îmbrac şi atunci!” „Dacă îţi mai vine!” 🙂 Să nu divagăm! 🙂

07:12 Aşadar, mai bine închiriezi decât să cumperi. Cât m-ar costa să închiriez asta? Cât m-ar costa să cumpăr asta? Asta o pui şi o adaugi frumos la buget. Mai departe! Verighete. Ce verighete vrei? Cu şerpişori, cu colaci, cu aur, cu aur alb, cu… sunt enşpe (ştiu că nu este un cuvânt, dar sună bine 🙂 ) mii de posibilităţi, cu diamante sau altele. Cât costă acestea, pentru că pe acestea nu le închiriezi. Pe acestea le cumperi, aşadar trebuie să ai buget.

07:44 Ce mai cuprinzi în buget. Ceea ce este legat de cununia civilă şi religioasă. Dacă o faci în aceeaşi zi, şi civilă şi biserică şi petrecere eşti acolo în zona respectivă, cumva ţi se iau din cheltuieli, scade bugetul din acest punct de vedere. Pentru că nu faci una acum, pe cealaltă peste 3 luni şi pe cealaltă peste încă 2 luni. Dacă faci totul într-o zi, cumva totul este mai compact. La fel şi cu biserica. Şi aici sunt implicaţi nişte bani, care nu vor fi sfinţiţi, ca să zic aşa… este un buget şi trebuie să-i cuprinzi şi pe ei acolo, da? 🙂 Flori, invitaţii… sunt atât de multe lucruri la care să te gândeşti, ia şi vezi cât te poate costa asta pe fiecare bucăţică în parte. Stabileşte cam cât ar fi un minim!

08:44 Bun! Acum, după ce ţi-ai făcut acest calcul minim, o să-ţi dau vestea cu numărul 2: Taie 30%! 🙂 La asta nu te-ai aşteptat! Taie 30# şi îţi spun şi de ce. De fiecare dată când te vei duce să vizionezi anumite lucruri, să vezi restaurantul, să vezi cu ce florărie vrei să lucrezi, să vezi cum poţi face rochia pe comandă, peste tot pe unde te vei duce vei fi atras, tentat mai ales de vânzători: „Ah, dar mai bine pui şi floarea asta aici pentru că o să dea bine, dar pune şi flori pe maşină, dar…. la costum, este mai frumos , reverul arată mai strălucitor, este mai shiny, dar pantofii ăştia… nu-mi place cu botul ăsta aşa” Din toate aceste lucruri care îţi vin atunci pe loc, de moment, toate acestea îţi vor ridica cheltuielile şi îţi vor ridica gradul de neprevăzut. Crede-mă că ştiu. Întotdeauna apar cheltuieli neprevăzute, iar cheltuielile neprevăzute cu acest eveniment sunt destul de mari.

09:45 Mai departe. Ce ai putea să faci după ce ţi-ai reglat un pic bugetul? De aceea am spus să tai 30% pentru a-ţi lăsa loc la lucruri neprevăzute. Nu are rost nici să stai cu buzunarele strânse pentru că este un eveniment la care vrei să te simţi bine şi să faci să arate cât mai  bine, în acelaşi timp nici nu are rost să faci din asta o gaură, să pleci în viaţa asta de om căsătorit pe minus.

10:12 Ce părţi de cheltuieli mai sunt implicate? Sunt implicate cheltuieli profesionale cum sunt fotografie sau muzică. Te înţeleg că vrei să aduci nu ştiu ce artişti. Te înţeleg că vrei să ai nu ştiu ce poze şi altele. La ce capitol poţi umbla, poţi diminua  sau poţi face ca să fie bine?

10:33 Acum, şi cu tradiţii şi fără tradiţii, cumva lucrurile evoluează iar în ziua de azi un DJ poate înlocui lejer orice formaţie la o apăsare de buton, iar costul este mult mai mic. Vrei să vină să-ţi cânte Beyonce? Ok, dacă ai tu 1.000.000 de dolari să o plăteşti 20 de minute este în regulă, eu nu am nicio problemă cu asta! Dar gândeşte-te că eu ca invitat sau invitaţii tăi poate nici nu o plac pe artista respectivă sau pe artistul respectiv. De exemplu, dacă mă întrebi pe mine nu dau 2 bani pe Beyonce! 🙂  Ca idee, gândeşte-te înainte… vreau să aduc de muzică populară, vreau să vină nu ştiu care să facă, coregrafie cu copii… toate lucrurile astea implică costuri. Sunt absolut necesare? Este cazul să te gândeşti.

11:20 La fotograf. Poate ai un prieten care face fotografii profesionale, apelează la el, vezi dacă a lucrat în domeniul ăsta, vezi cum poate să facă, poate te scoate şi la un preţ mai bun, pentru că şi aici este un capitol la care se poate umbla.

11:34 În acelaşi timp, este un capitol foarte important şi te rog dacă apeleazi la profesionişti, să apelezi la profesionişti adevăraţi, la oameni care chiar ştiu ceea ce fac, nu îmi iau şi eu un fotograf, că ăla face poze. Apelează la profesionişti adevăraţi dacă vrei să ai cele mai frumoase amintiri din acest punct de vedere. Lucrează cu profesionişti.

11:57 Eventual, mai taie la alte capitole şi pune aici, pentru că, cumva, cu acele poze rămâi şi nu îţi doreşti, de exemplu, să lucrezi cu un fotograf care nu face copii de siguranţă sau care din greşeală a formatat cardul sau din greşeală a pierdut pozele sau sunt de slabă calitate sau nu ştie cum să încadreze sau nu ştie cum să-şi ia lumina sau să dea cu bliţul sau mai ştiu eu ce alte lucruri. Nu sunt expert, îţi spun doar ce îmi vine în minte, dar ce pot să-ţi spun este să lucrezi cu experţi, să lucrezi cu profesionişti.

12:28 Aşadar, nu transforma acest minunat eveniment din viaţa ta, fie că eşti organizator şi direct implicat, fie că eşti invitat (şi ca invitat ai diverse costuri, şi eu până la Cluj mă costă transportul şi altele, întotdeauna există implicaţii) şi nu există cumva cheltuieli neprevăzute. Întotdeauna ar trebui să ai un buget pentru astfel de „amenzi”… ţi-am zis urăsc cuvântul şi urăsc această împământenire de la noi, pentru că este ceva ce s-a culturalizat, a intrat în mentalitatea noastră şi a devenit ceva negativ: „O, am primit amendă, de unde scot bani acum să mă duc la nuntă!”

13:09 Dacă nu ai bani pentru cheltuieli neprevăzute, nu ai bani nici pentru alte tipuri de cheltuieli neprevăzute. Pe aceasta să spunem că poţi s-o refuzi, dar dacă se strică maşina de spălat nu poţi s-o refuzi. Corect? Şi aceea, tot o cheltuială neprevăzută este.

13:22 Aşadar, fie că eşti acolo direct implicat, fie că eşti invitat, bucură-te de acest moment şi nu face din nuntă un asasin al situaţiei financiare, nu pleca în viaţa ta de om căsătorit sau om la casa lui, cum se spune popular, pe minus. Nu plăti dobândă la sarmale. OK? Bucură-te de acest eveniment! Eu, când mă duc, vreau să văd oamenii fericiţi, vreau să mă bucur de succesul lor, asta este absolut tot ceea ce îmi doresc şi cred că cel mai important dar pe care îl poţi face cuiva la o nuntă este prezenţa ta.

14:06 Hai să ne bucurăm împreună de tot ceea ce înseamnă acest eveniment din viaţa a doi oameni şi… NU UITA! Dacă ţi-au plăcut aceste informaţii… Subscribe la canalul de YouTube ACUM! Am nevoie de voi, am nevoie de cât mai mulţi oameni care să mă ajute să ajutăm. Înţelegi? Dacă tu nu mă ajuţi pe mine să ajut pe alţii, atunci acest mesaj nu poate ajunge mai departe. Fac această emisiune cu mare drag, vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător că vă uitaţi, aşadar… TE ROG dă mai departe! Şi până data viitoare: „La Revedere!”

 

Articole similare