Unul din factorii importanţi care îţi determină cantitatea de bani pe care o câştigi este mediul în care îţi desfăşori activitatea, atât cea profesională, cât şi cea personală.
O vorbă spune că mediul te ridică, mediul te coboară şi este adevărat. În acest episod intru adânc în detaliu privitor la caracteristicile unui mediu, precum şi la soluţiile care sunt la îndemâna ta.
Este un material valoros şi îmi doresc ca împreună să transmitem acest mesaj la cât mai mulţi oameni. Dacă şi pentru tine este de valoare, te rog, dă mai departe. Multumesc!
———-
Subscribe and follow me on:
Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase
YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: http://danieltanase.com
State of the Wallet – e021. Cum să Câştigi mai Mulţi Bani în Mediul Tău
(full transcript)
00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 21 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Ştiu că vine weekendul, ştiu că te pregăteşti poate să te duci la mare, la soare, la munte, la răcoare. Înainte de toate astea aş vrea să-ţi dau o temă pentru acest weekend… nu te speria, nu este nimic complicat, încerc să fiu foarte practic, pragmatic, să nu complic lucrurile şi astăzi m-am gândit să intru un pic în detalii pentru că am fost întrebat foarte mult în ultima vreme pe acest subiect despre mediul înconjurător. Mediul în care activâm ,mediul de oameni din jurul nostru, evenimente la care mergem, oamenii cu care ne întâlnim pe stradă şi aşa mai departe.
01:15 Înainte de a începe acest lucru vreau să-ţi spun o poveste, o poveste absolut reală, nu este nimic inventat, nici nu ar avea sens, vreau doar să fiu autentic şi să dau din experienţele mele de viaţă. Chiar ieri mi-a scris cineva „spune-ne din experienţa ta, că tu ai foarte multă experineţă şi noi chiar vrem să ştim din ea” Exact asta fac şi acum.
01:38 Povestea este de cu mulţi ani în urmă, de când eram angajat în sistemul bancar. Era o perioadă foarte aglomerată, aveam foarte multe dosare pe cap şi era o zi în care trebuia să mă duc pe teren să vorbesc cu un client să stabilim strategia de creditare pentru firma lui, ca să vedem cum construim aplicaţiile de credit şi aşa mai departe. Nu era o vizită care să dureze 10 minute, 20 de minute sau 30 de minute, ci era o vizită care cu siguranţă se întindea pe durata a mai multor ore.
02:09 Aveam şi alte dosare în lucru, aveam deja dosare trimise spre aprobare sau spre revizuire în centrală la Bucureşti, cum se spunea pe vremea respectivă şi îţi dai seama că presiunea era destul de mare, targeturile aşa cum ştim cu toţii, telefoanele sunau ca la nebuni, etc. Ideea este că am plecat, clientul nu era în oraş, era undeva la vreo 20 de km distanţă, aşadar am plecat, m-am dus pe teren.
02:36 A început să sune telefonul, am văzut că sună, l-am întors pe partea cealaltă ca să nu mă deranjeze oricum era pe „silent” şi la un moment dat a încetat. După aceea, am ajuns după vreo 3 ore şi jumătate spre 4 ore, ceva de genul acesta, am ajuns la birou şi colegii mi-au zis. Uite a sunat respectivul din centrală şi a dorit X lucru, i-am dat eu, a sunat respectivul i-am trimis documentul din dosar scanat, a mai sunt şi X care dorea nişte detalii referitoare la firmă, ce-am ştiut i-am zis, ce nu am ştiut i-am zis că o să-i spui tu când ajungi.
03:08 Ceea ce s-a şi întâmplat. Am reluat toate apelurile, am reluat emailurile primite, am făcut ca să fie bine pentru ordinea de zi, pentru tot ceea ce mi se cerea în momentul respectiv.
03:21 Cea mai mare bucurie pe care am resimţit-o şi am trăit-o în acel moment a fost încredere şi cooperare pe care le-am constatat, aceste două sentimente absolut minunate… pe care le-am constatat de la colegii mei, inclusiv de la şeful meu, mai precis şefa mea de atunci. M-a bucurat tare mult pentru că mi-am dat seama că pot să-mi desfăşor activitatea în siguranţă, nu contează câte ore plec, era în interesul şi al clientului, şi al nostru şi al băncii, al tuturor ca să facem lucrurile să fie bine şi m-am simţit în siguranţă.
03:58 Ideea este că mediul în care activăm fie că suntem angajaţi, fie că avem afacerea noastră, fie că suntem pe o poziţie intermediară gen middle level management, un şef de departament, indiferent unde suntem… suntem într-un mediu sau determinăm mediul. Dar, mai mult de atât, pentru că leadershipul nu vine din autoritate, leadershipul este o alegere şi reprezintă acţiunile pe care tu le faci şi ceea ce reuşeşti să transmiţi să meargă la inima celorlalţi, nu contează poziţia pe care eşti… lider poate să fie şi un coleg de-al tău, lider poate să fie şi CEO-ul, oricine poate să fie lider.
04:42 Am simţit asta atunci! M-am simţit înconjurat de lideri, de prieteni, simţeam că aparţin unei comunităţi, simţeam că este sigur şi că pot să-mi desfăşor activitatea şi să fac performanţă. Ce înseamnă performanţa? Performanţa înseamnă rezultate, ce înseamnă rezultate înseamnă bani, împlinire, prestigiu, orice ai vrea tu să numeşti aici. Dar, pentru că suntem la o emisiune în care vorbim despre bani vreau să accentuez acest punct, pentru că mediul care creează şi care încurajează performanţa este un mediu în care se fac bani.
05:23 Multă lume mă întreabă: „Daniel, cum să fac să câştig mai mulţi bani la locul de muncă în care mă aflu? Cum să fac să câştig mai mulţi bani eu şi cu echipa pe care am construit-o în afacerea mea?” Ei bine, mediul în care activezi sau mediul pe care îl contruieşti şi îl determini… de exemplu, dacă eşti în afacerea ta, tu determini mediul, pleacă de la tine… pleacă şi de la ceilalţi, dar ceilalţi emulează cumva ceea ce faci tu.
05:51 Mediul este extrem de important pentru creearea încrederii şi a cooperării. Încrederea şi cooperarea sunt sentimente, nu sunt proceduri, nu sunt instrucţiuni, nimic de acest gen. De aceea este dificil să le resimţi, dificil să le contruieşti pentru că implică în primul rând relaţionare inter umană.
06:10 În viaţa noastră sunt tot felul de pericole… economia, brexit, dezastre naturale, lumea este rea sau altele de acest tip. Sunt tot felul de pericole în mediul nostru înconjurător. Şi atunci avem nevoie de un cerc în care să simţim SIGURANŢĂ. Este numărul 1, se cheamă Cercul Siguranţei, Cercul Încrederii, cum vrei tu să-l numeşti. De fiecare dată când un pericol vine şi ne atacă există cineva în cerc care ştie să ţină pericolul la distanţă. Dacă vine alt pericol şi ne atacă există altcineva în cerc care ştie să ţină pericolul la distanţă.
07:03 La fel era şi cu acele telefoane, la fel era şi cu alţi clienţi, la fel era şi cu concurenţa care vrea şi ea clientul respectiv, este tot un pericol. Există oameni care te pot ajuta să ţii pericolul la distanţă. În momentul în care simţim siguranţă, atunci încrederea şi cooperarea vin de la sine. Nu pot să-ţi spun: „De mâine ai încredere în mine!” Nu pot să te instruiesc să-ţi spun asta. Sau ce înseamnă de fapt cooperarea? Înseamnă că pot să-ţi dau ceva de făcut, în sensul că mă ajuţi cu treaba asta, eu întorc spatele, mă duc pe teren şi mă întâlnesc cu clientul şi sunt absolut sigur că tu vei face acel lucru pentru mine. Şi nu este de fapt pentru mine, este pentru noi ca echipă pentru că aşa se construiesc şi echipele, aşa apar şi liderii, etc.
07:56 Într-un astfel de mediu în care poţi să-ţi întorci spatele fără să te gândeşti că vei fi cumva înjunghiat pe la spate sau să fii pârât cumva mai sus că colegul nu-şi face treaba sau că deleagă nişte chestii pe care ar trebui să le facă el sau lucruri de acest gen, atunci într-un astfel de mediu apare şi performanţa, apar şi rezultatele, apar şi banii. Ce se întâmplă, din păcate, în foarte multe societăţi comerciale, multinaţionale, corporaţii, indiferent ce sunt ele, se întâmplă că acolo unde nu există încredere şi cooperare apare egoismul, interesul propriu, critica, păra sau cum vrei să le numeşti, toate acele lucruri negative care nu fac altceva decât să contamineze şi ceilalţi oameni din interiorul cercului.
08:42 Şi atunci o să zici: „Daniel, dar ce pot să fac, că mă duc la serviciu sunt 7,8, 10 ore acolo, iar oamenii din jurul meu nu sunt ca mine?!” Atunci poţi să faci câteva lucruri. Să fim în continuare practici aşa cum îmi place mie.
09:02 Primul lucru pe care îţi recomand să-l faci, dacă nu-l faci deja se cheamă 100%, adică să dai 100% în tot ceea ce faci. De ce să faci lucrul ăsta? Pentru că dacă nimeni din companie nu ia torţa, nu ia frâiele, nu începe să facă lucrurile acestea, atunci ceilalţi nu vor avea niciun exemplu. Fiecare îşi vede interesul propriu, îşi vede pătrăţica lui şi mereu va tinde să plaseze lucrurile către ceilalţi.
Dă 100% în tot ceea ce faci înseamnă să contruieşti încredere, înseamnă să cooperezi dincolo de „fişa postului”, înseamnă să faci lucruri mai mult decât ţi se cere, dar înseamnă să le faci cu plăcere, înseamnă să le faci cu respect, înseamnă să le faci şi să arăţi că eşti bun, că ai compasiune şi că-ţi doreşti să faci lucrul ăsta ca de la fiinţă umană la fiinţă umană. Nu la modul agresiv, nu la modul „uite ce am făcut eu şi mă bat cu pumnul în piept”
Să dai 100% în ceea ce faci înseamnă intr-adevăr să fii implicat 100% în ceea ce faci cu un scop bun, pentru ca tu şi grupul din care faci parte să vă fie mai bine şi să resimţiţi o mai mare siguranţă acolo unde sunteţi, în mediul respectiv.
10:14 Numărul doi pe care poţi să-l faci. Te auditezi pe tine şi mediul în care te afli. De ce este foarte important acest lucru? Pentru că dacă dai 100% în tot ceea ce faci, dar după o perioadă de 3 luni, 6 luni, 1 an, depinde cât vrei tu să-ţi setezi această perioadă, vezi că nimic nu se schimbă, dimpotrivă poate lucrurile chiar se înrăutăţesc şi tu nu mai suporţi, ai nevoie să faci acest audit.
10:44 Să tragi o linie. Cum este? Am făcut asta, s-a întâmplat asta. Am făcut asta sau nu s-a întâmplat asta. Asta înseamnă să auditezi mediul din punctul ăsta de vedere. Şi, dacă lucrurile nu sunt aşa cum ţi-ai propus, dacă dai 100% în tot ceea ce faci şi nimic nu se întâmplă în direcţia în care vrei tu să avansezi, mai poţi face un lucru.
11:07 Dacă tu te afli în acest mediu şi cunoşti oameni care sunt în acest mediu sau în acest mediu sau în alt mediu… dacă ei se întâlnesc undeva la mijloc, , tu nu poţi să rămâi în cercul tău, trebuie să te duci în mediul în care ei se duc. Poate să te duci chiar în mediul lor. Poate să le faci o vizită, să-i întrebi „La tine cum este? La tine de ce se întâmplă lucrurile aşa?” Fă-ţi prieteni, este ceea ce se cheamă networking de calitate, adică nu pur şi simplu vorbărie… du-te şi cunoaşte oameni din sfera ta de activitate, du-te şi întreabă-i câţi bani câştigă şi de ce câştigă acei bani.
11:51 Du-te şi întreabă-i ce înseamnă la ei performanţa, du-te şi întreabă-i cum este mediul la ei, cum se comportă unii cu alţii, cum se comportă şeful pe nivel ierarhic. Dacă eşti proprietar de afacere, ai grijă de angajaţii tăi din punctul ăsta de vedere, pentru că ei vor face ceea ce faci tu până la urmă. Tu eşti liderul şi tu conduci prin exemplul tău. Ce exemplu le dai, astfel de mediu vei reuşi să construieşti, de aceea vorbim de multe ori de cultură organizaţională, iar cultura pleacă de sus. Este şi a angajaţilor, pleacă şi de la ei, dar iniţial angajaţii nu sunt, este liderul, este cel care vine, este cel care a avut viziunea şi ideea şi le transmite mai departe. Toate aceste lucruri, la un moment dat, se combină şi se alimentează unul pe altul.
12:39 Du-te în medii în care să cunoşti oameni noi. Limitează-ţi interacţiunile pe care le ai la serviciu cu oamenii pe care îi consideri nocivi, poate să faci doar ceea ce trebuie să faci în pur şi deplin respect faţă de ceilalţi, iar apoi în timpul liber, în weekend, după serviciu va trebui să faci un efort în plus şi să afli ce se întâmplă în aceste medii.
13:01 Iar dacă dai 100%, dacă te-ai auditat şi ai văzut că acolo nu mai ai ce să faci, schimbă mediul. Pur şi simplu nu există altă soluţie, decât să pleci din mediul în care eşti şi să te duci în alt mediu. Poate părea dificil, poate fi un efort mare de făcut, dar după ce vei afla ce se întâmplă în alte medii vei ştii de fapt şi ce se cere de la tine.
13:26 De multe ori spunem „Ah, mi-aş dori şi eu să lucrez în locul respectiv!”, dar nu am ceva sau nu ştiu ceva. Du-te şi întâlneşte-te cu oamenii de acolo, întreabă-i „Ce ar trebui să fac ca să ajung şi eu acolo?” Excludem faptul evident că ar trebui să fie locuri disponibile. Ca idee, de principiu. „Ce ar trebui să fac, ca să plec de aici de la organizaţia mea să mă duc în altă organizaţie?” Pentru că este posibil prin plecare să câştig mai mulţi bani, să ajung într-un mediu care creează performanţă, să ajung într-un mediu care creează încredere, care creează cooperare, iar acolo unde lucrurile acestea există pot şi eu să-mi arăt talentele şi abilităţile pe care le am şi pe care, în mediul în care sunt acum nimeni nu le vede sau nu mi le pot valorifica într-un mod corespunzător.
14:15 De aceea, de foarte multe ori nu facem mulţi bani. Pentru că stăm prea mult timp într-un mediu în care nu putem să performăm. În acelaşi timp, investiţia în tine este cea care te va duce cu siguranţă, la un moment dat, în alt mediu.
14:32 Sper că aceste informaţii sunt de folos. Dacă ţi-a plăcut acest material, te rog să-l dai mai departe. Îţi mulţumesc şi îţi sunt recunoscător că mă urmăreşti, sper să ai un weekend minunat, Subscribe la canalul de YouTube dacă nu ai făcut-o încă. Dă acest mesaj mai departe, să inspirăm şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni. Mulţumesc! La revedere!