State of the Wallet – e028: Cum circulă banii?

  • septembrie 2, 2016

Când faci un transfer bancar există nişte reguli. Traseul este reglementat, dar are şi particularităţile lui.

Află cum poţi economisi timp şi cum poţi folosi circuitele astfel încât să ai transferuri reuşite şi fără surprize.

Ţi-a plăcut acest video? Te rog, dă mai departe! Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase
YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e028. Cum circulă banii?

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 28 din emisiunea de educaţie financiară State of the Wallet. Sunt în mare fugă sau cel puţin aşa am fost săptămâna asta. Nici eu nu ştiu cum au trecut zilele, dar am găsit soluţii să filmez şi acest episod, chiar dacă şi pe fugă şi timpul este uneori limitat.

00:47 Tot zilele acestea, dar şi din mailurile pe care voi le trimiteţi, din conversaţiile pe care le-am văzut pe net, din experienţa mea avută cu partea de comerţ online, cu partea de plăţi, cu partea de transferuri bancare şi ordine de plată am obervat că foarte mulţi oameni confundă termenii.

01:05 Şi nu ştiu sau nu au idee cum funcţionează circuitele bancare referitoare la plăţi. Aşadar, mi-am propus să vă arăt în circuitul din stânga mea, pe care l-am desenat şi l-am pregătit aici, cum funcţionează banii între omuleţul albastru şi omuleţul verde 🙂

01:21 Adică omuleţul albastru este clientul 1 şi îi va transfera bani omuleţului verde, care este clientul numărul 2 prin bancă.

01:31 În primul rând. Dacă auziţi denumirea de transfer bancar, ordin de plată, ordin de plată electronic, plată făcută prin internet banking toate înseamnă acelaşi lucru, doar că mediul prin care ele se desfăşoară este diferit. Unele pot fi online, altele pot fi fizic când te duci la bancă şi completezi un ordin de plată de mână pentru a transfera banii din contul tău în contul altcuiva.

01:56 Să presupunem că omuleţul albastru îi trimite banii celui verde. Ce trebuie să înţelegem mai întâi este că fiecare are contul deschis la o bancă. Fiecare din noi lucrează cu o bancă, corect? Bun. Atunci să presupunem în primul caz că băncile sunt diferite. Clientul albastru are cont la o anumită bancă, iar clientul verde are cont la o altă bancă… bănci diferite.

02:22 Când acest client (albastru) plasează ordinul de plată la banca lui, fie că o face electronic, fie că o face fizic, banca transmite mai departe informaţia în centrala băncii respective, iar centrala băncii respective se conectează la un sistem central de decontare la care toate băncile sunt conectate.

02:42 Pe parcursul zilei există mai multe intervale orare la care toate ordinele de plată cumulate în sistemul bancar sunt trimise către acel sistem de decontare. Iar sistemul ştie să le împartă şi să dirijeze banii către conturile respective. După ce vine acea oră de decontare, iar sistemul a reglat totul trimite mai departe banii la centrala celeilalte bănci. Centrala celeilalte bănci trimite banii în contul clientului verde, la banca respectivă.

03:11 Şi aşa ajung banii. Dacă transferul se întâmplă până la o anumită oră din zi, de obicei până la ora 12-13.00 este posibil ca banii din prima bancă să ajungă în contul celuilalt client chiar în aceeaşi zi în banca respectivă.

03:29 Dacă ordinul de plată este plasat mai târziu, chiar spre seară sau noaptea, el este procesat cu încă o zi distanţă. Câteodată se poate întâmpla ca banii să nu ajungă. În mod normal ei ajung în 24 de ore, aşa sunt făcute circuitele să funcţioneze. Dacă ajung, de exemplu în 48 de ore, pe 2 zile această reglementare nu mai depinde de sistemul central de decontare, ci depinde de reglemetarea acestei bănci (a clientului verde) sau a acestei bănci (pentru că ele pot diferi).

03:58 Şi circuitul poate fi evident şi invers. Ce aş vrea să mai menţionez este că avem două tipuri de transferuri. Transferul pe care tocmai ţi l-am explicat şi am zis că este priml caz este un transfer interbancar, adică cei doi clienţi au conturi deschise la bănci diferite.

04:15 Când cei doi clienţi sunt în cazul numărul 2 şi au conturile deschise la aceeaşi bancă se cheamă transfer intrabancar, iar banii pleacă imediat dintr-un cont în altul. Aici transferurile se întâmplă aproape instantaneu sau este vorba de câteva minute pentru că banca îşi poate gestiona conturile şi nu mai trebuie să treacă prin tot acest circuit care înseamnă diverse intervale orare, diverse reglementări ale fiecărei bănci şi aşa mai departe.

04:44 Aşadar, pentru că am auzit de multe ori „am făcut astăzi un ordin de plată, fiind vineri ca şi astăzi, şi i-am trimis bani copilului meu ca să aibă pentru weekend sau să poată să-şi plătească facultatea sau chiria sau altceva, dar nu i-au intrat banii şi a avut probleme în weekendul respectiv pentru că banii au ajuns abia luni.”

05:03 Banii ajung abia luni, dacă tu vineri faci târziu plata şi intri în acest sistem de decontare care peste weekend nu funcţionează şi reţine acolo toată informaţia şi luni o trimite. Reţine: plată interbancară, dacă o ia pe circuit înseamnă transfer mai lung şi doar dacă cele două conturi sunt deschise în cadrul aceleiaşi bănci transferul se întâmplă aproape instantaneu.

05:28 Este bine să afli această informaţie, să ştii de această informaţie pentru că în felul acesta poţi să-ţi programezi modalitatea în care faci plăţile şi momentul în care le faci.

05:38 Sper că ţi-a plăcut acest circuit care cred că este foarte vesel, cu omuleţii albaştri şi cu omuleţii verzi şi pentru că cu toţii suntem nişte omuleţi te invit ca un omuleţ drag şi frumos care eşti şi care mă urmăreşti să intri pe canalul meu de YouTube, să dai Subscribe la canalul meu de YouTube,

05:43 Te rog dă Subscribe, dacă nu ai făcut-o! Nici nu vreau să aud că n-ai dat Subscribe! Te invit să te abonezi pe danieltanase.com şi să-ţi descarci materialul tău gratuit privitor la convingerile limitative. Este proaspăt, este nou, dacă eşti abonat l-ai primit deja în Inbox, dacă nu te rog să o faci pentru că muncit foarte mult la el. Implică foarte multă muncă chiar dacă el o să ţi să pară scurt şi este foarte eficient, foloseşte-l, ai intrucţiuni… ai tot, dacă nu te rog scrie-mi pe [email protected] şi îţi voi răspunde cu drag ca să facem să fie bine.

06:24 Mă bucur că m-ai urmărit şi la acest episod. Dacă ţi-a plăcut materialul şi consideri că este informaţie utilă, te rog nu-l ţine pentru tine şi dă-l mai departe să ajute, să inspire din ce în ce mai mulţi oameni, iar până data viitoare îţi urez: Viaţă lungă şi gânduri prospere!

Articole similare