State of the Wallet – e030: Este educaţia mai importantă decât banii?

  • septembrie 16, 2016

S-ar putea să o consideri o întrebare capcană. Într-un fel, chiar aşa şi este.

Sunt aspecte care te pot pune pe gânduri din ambele tabere. Câteva dintre acestea, le-am nuanţat în cadrul materialului video.

Dacă nu există educaţie fără bani sau dacă banii sunt totul, sunt curios să aflu de la tine în cadrul acestei provocatoare dezbateri.

Ţi-a plăcut acest video? Te rog, dă mai departe! Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e030. Este educaţia mai importantă decât banii?

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 30 din emisiunea de educaţie financiară State of the Wallet. Cum stăteam eu aşa pe gânduri… mă gândeam ce temă să abordez pentru acest episod aniversar, episodul cu numărul 30, şi m-am gândit la următoarea întrebare:

00:54 Este educaţia mai importantă sau mai bună decât banii? Este cumva un joc de oul şi găina. Până la urmă ce a fost mai întâi: educaţia sau banii? Am nevoie de educaţie ca să fac bani sau am nevoie de bani ca să mă educ?

01:12 Este un cerc vicios şi pentru argumentare, pentru dezbatere, ca să zic aşa, vă spun 2-3 lucruri şi mi-ar plăcea ca şi voi să vă implicaţi în această dezbatere şi să-mi spuneţi voi ce părere aveţi, cum vedeţi voi această situaţie, această dilemă, această dezbatere. Cum vedeţi voi răspunsul la această întrebare prin prisma experienţei pe care voi aţţi avut-o până acum, atât în legătură cu banii, cât şl în legătură cu educaţia.

01:40 În primul rând, ce este educaţia? Pentru că educaţia este un cuvânt foarte larg aşa, educaţia poate să însemne foarte multe lucruri. În general, avem tendinţa de a o împărţi în două: educaţia formală şi educaţia non-formală.

01:55 Educaţia formală ne referim la ea în general ca educaţia pe care ne-o asigură şcoala, de la grădiniţă, clasa zero, creşă, ce mai sunt în ziua de azi şi până terminăm 100 de facultăţi 🙂 iar educaţia nonformală este educaţia de după şcoală, educaţia pe care ne-o asigură părinţii, educaţia pe care ne-o luăm din jocul cu copiii, din adolescenţă, din anturajele în care suntem implicaţi, de la prieteni, de la alţi oameni cu care ne înconjurăm, după aceea de la colegii de serviciu sau poate de la partenerii de afaceri, de la furnizori, de la clienţi, de la oameni cu care ne întâlnim la evenimente şi exemplele pot continua.

02:35 Aşadar, avem două lucruri: educaţie formală, educaţie nonformală. Cu toţii cred că ştim şi suntem conştienţi că, lăsând deoparte educaţia formală, educaţia nonformală este cea care de fapt ne asigură un viitor în viaţa asta, este cea care ne ajută să evoluăm personal, este cea care ne ajută să înţelegem ce să întâmplă cu noi, să ne descoperim mai mult, să ne cunoaştem mai bine, să învăţăm, să gândim diferit, să ne stabilim obiective diferite şi astfel să obţinem rezultate diferite şi experienţe noi în viaţa noastră.

03:10 Ştiţi bine că v-am mai tot spus de acest circuit şi vă tot spun în continuare: învaţă, gândeşte diferit, stabileşte obiective şi, poate cel mai important, acţionează ACUM. Pentru că pe baza rezultatelor pe care le vei obţine în urma acţiunii vei avea o altă mentalitate, se vor schimba lucrurile prin subconştient, prin creieraşul tău şi vei ştii să faci lucruri în mod diferit.

03:37 Aşadar, educaţia are foarte multe de spus. Într-un fel sau altul ai putea spune că nu vei ajunge niciodată să ai un serviciu stabil, un salariu bun, un nivel… să fii bine plătit. Nu vei putea niciodată să evoluezi dacă nu ai parte de o educaţie din ce în ce mai înaltă, dacă nu ai acces la o facultate mai bună, la un liceu mai bun, dacă şcoala ta a fost doar o şcoală de cartier sau doar o şcoală din centrul oraşului, dacă e doar o şcoală de la ţară sau e doar o şcoală de oraş.

04:08 Cumva, educaţia setează nişte aşteptări din acest punct de vedere. Cu toate că, ştim există copii care au venit, ca să zic aşa, din mediul rural şi au ajuns în viaţă mult peste alţii care au trăit în cel mai bun mediu, au avut acces la cea mai bună şcoală, la cea mai bună educaţie cel puţin din partea şcolară.

04:30 Educaţia nonformală: cu cât investeşti mai mult în tine, şi m-aţi auzit şi pe mine spunând foarte des acest lucru –  cea mai importantă investiţie pe care poţi s-o faci, dacă poţi s-o faci, este să investeşti în tine. Eh, în momentul în care investeşti în tine practic evoluezi. Cu o singură condiţie: să şi acţionezi, da? 🙂 Trebuie să practicăm tot timpul ceea ce învăţăm, nu merge să ne ducem la 100 de evenimente, nu merge să citim enşpe mii de cărţi, doar din dorinţa de a citi atâtea cărţi fără să facem ceva cu ele, fără să le punem în practică.

05:03 Aici este capcana dezvoltării personale, în care am văzut că, din păcate, destul de mulţi oameni pică. Fac tot felul de lucruri, se duc în tot felul de locuri şi de fapt până la urmă nu fac decât să devină mai mult aşa… un deţinător de informaţie, dar pe care nu o aplică sau nu o aplică suficient.

05:24 Pentru că nu există focus, nu există o anumită concentrare, nu există o direcţie clară, nu există un „de ce” interior extrem de puternic. Atunci când „de ce-ul” apare vei ştii şi „cum”. Şi atunci când ştii şi „cum”, apare şi „ce” poţi să faci. Acesta este circuitul de la interior către exterior: „de ce”, „cum” şi „ce”.

05:42 Acolo te ajută educaţia nonformală. Acolo este progresul. Şi cu cât progresezi mai mult, cu atât vei avea acces la mai mulţi bani, vei ajunge să câştigi mai mulţi bani şi cu o parte din acei bani câştigaţi te întorci şi reinvesteşti în acest proces al educaţiei.

05:58 Pe partea cealaltă sunt argumentele oamenilor care zic: „domnule, educaţia –  educaţie, dar dacă n-ai bani cum ai acees la educaţie?” Pentru că sunt foarte mulţi oameni şi avem exemple inclusiv de antreprenori la nivel mondial care au fost nişte elevi groaznici. Nu le-a păsat de nicio educaţie şcolară, nu le-a păsat de nimic decât de 2-3 sfaturi pe care le-au dat mama şi tata şi au ajuns multimiliardari, multimilionari. Şi au zis: „Pe mine nu mă interesează nicio şcoală, nicio educaţie, nimic”

06:27 Şi, pur şi simplu, au ajuns să facă foarte mulţi bani, iar acum acei foarte mulţi bani îi pot investi în poate a se educe acum sau dimpotrivă în a merge mai departe în afacerile pe care le au, în a ajuta pe alţi oameni, în a face donaţii, în a-şi cumpăra cele mai frumoase luxoase obiecte pe care şi le poate dori cineva.

06:53 Şi aici apare un contrast şi tocmai aici este problema: este educaţia mai importantă decât banii? Educaţia vine prima şi banii vin după sau vin banii înainte şi vine şi educaţia după? Tot în partea aceasta cu banii mai există o vorbă care spune că cu bani poţi avea aproape orice. Şi dacă ai bani ai acces la aproape orice şi atunci cu siguranţă ai acces şi la educaţie.

07:17 Ideea este că poţi să ai foarte mulţi bani, să ai acees la educaţie şi să nu te educi. Şi după aceea să pierzi toţi banii. Eh, în acest moment vine educaţia din spate care zice că degeaba ai mulţi bani, dacă nu ştii cum să te educi să investeşti cu cap, să devii mai inteligent, să înveţi să-ţi controlezi emoţiile, să-ţi creşti EQ-ul, ca să zic aşa, coeficientul de inteligenţă emoţională şi astfel să controlezi mai bine relaţia cu banii din viaţa ta.

07:46 Pentru că relaţia cu banii din viaţa ta, oameni buni, om bun, nu este matematică decât la un nivel de bază, foarte scăzut. Nu ai nevoie de integrale şi de funcţii pentru treaba asta. În general ai nevoie de EQ, această inteligenţă emoţională. Iar această inteligenţă emoţională vine cumva din două direcţii.

08:10 Una este experienţa, pentru că pe măsură ce capeţi din ce în ce mai multă experienţă, atunci vei ştii mai bine cum reacţionezi şi te descoperi pe tine şi vezi ce se întâmplă în anumite situaţii. Iar momentul în care te educi, afli de ce ai reacţionat aşa în anumite situaţii şi cum ai putea face mai bine în următoarea situaţie.

08:30 Cele două combinate îţi dau un grad de inteligenţă emoţională care îţi permite nu numai să câştigi mai mulţi bani, ci să păstrezi mai mulţi bani din banii pe care îi câştigi şi după ce i-ai păstrat şi salvat, să-i investeşti din nou într-un mod din ce în ce mai inteligent. Cumva, aceasta este şi formula. De multe ori spunem: economisim, salvăm şi aşa mai departe, ideea este ce facem cu ce economisim, ce facem cu cei salvaţi? Îi punem doar la o saltea, îi aruncăm într-o bancă şi când ne ducem să-i scoatem de acolo scoatem mai puţini decât am depus?

09:00 Nu. Ideea este să salvezi, să ecnomiseşti, să investeşti în acelaşi timp în tine şi în educaţia ta pentru că a ştii ce să faci cu acei bani pe care-i economiseşti şi vrei să-i investeşti în viitor.

09:13 Din acest punct de vedere educaţia este mai importantă decât banii şi educaţia vine înaintea banilor. Mai există o vorbă pe care tocmai ce am postat-o şi eu zilele trecute pe pagina de facebook: Oamenii vor banii înainte. Banii vin întotdeauna după. Şi am pus întrebarea: Ce este între „înainte” şi „după”?

09:33 Câţiva oameni au răspuns, unii mi-au răspuns pe privat. Talent, vocaţie, muncă, educaţie… TRING!!! 🙂 Şi într-adevăr: educaţie combinată cu foarte multă muncă, cu punerea talentelor şi abilităţilor la treabă te ajută să-ţi îndeplineşti scopurile şi te ajută să devii din ce în ce mai inteligent şi aici, şi aici şi vei ştii să faci alegeri din ce în ce mai bune şi, automat, vei putea să câştigi din ce în ce mai mulţi bani.

09:58 Astea poate sunt câteva perspective pe care am vrut să le aduc în faţa ta. Sunt foarte, foarte curios să-mi spui ce părere ai tu? Este educaţia mai importantă decât banii? Ce vine mai întâi: educaţia sau banii? Cum se întâmplă lucrurile din punctul tău de vedere şi din experienţele pe care tu le-ai avut până acum? Sunt foarte să aflu şi pentru că sunt foarte curios să aflu te rog să-mi scrii, te rog să dai un share, te rog să dai mai departe acest material, nu-l ţine pentru tine.

10:26 Ajută-mă să te ajut, să inspirăm şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni. Te rog dă Subscribe la canalul de YouTube şi până data viitoare îţi urez: Viaţă lungă şi gânduri prospere!

Articole similare