skip to Main Content

Dacă episodul trecut am vorbit despre banii-credit şi circuitul acestora între diverse entităţi, acum este momentul să intrăm în detaliu şi să vedem energia banilor.

Fac o scurtă demonstraţie a acestui fapt şi adresez un îndemn pentru a-ţi da seama că lucrurile pleacă de la tine, tu eşti energie în mişcare şi toate lucrurile pe care le pui în mişcare sunt alimentate de la tine.

Banii sunt energie şi depinde doar de tine cum poţi folosi acest aspect în avantajul tău, iar acest principiu destul de discutat, odată înţeles şi internalizat, îl poţi aplica imediat în viaţa ta.

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e005. Banii Sunt Energie.

(full transcript)

00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 5 din emisiunea State of the Wallet. Le-ai văzut pe celelalte? Dacă nu, te rog abonează-te la canalul de YouTube sau urmăreşte-mă pe Facebook ori pe http://danieltanase.com şi cu siguranţă le vei găsi pe toate.

00:46 În fiecare „Vineri” apare câte un episod din această emisiune în care mi-am propus să duc educaţia financiară la următorul nivel şi să vă ofer cât mai multe informaţii.

00:56 Astăzi voi aborda un subiect oarecum controversat, multă lume nu-l înţelege, multă lume îl crede, în acelaşi timp, cumva, nu şi-l poate imagina. Astăzi vom vorbi despre faptul că banii sunt energie şi îţi voi şi demonstra acest lucru.

01:17 În episodul trecut povesteam despre circuitul banilor. Că un angajat primeşte bani în contul bancar de la angajator printr-un transfer electronic, după aceea se duce şi face tranzacţii cu cardul la diverşi comercianţi pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii. Totul se face electronic.

01:35 Atunci când te duci şi dai cu cardul la POS sau la sistemele de citire a cardurilor există o rază laser care face citirea. Acea rază laser este o rază de lumină.

01:52 Savanţii, de obicei, asociază lumina ca fiind ori o particulă, ori o undă. La fel am putea face şi cu banii. Banii pot fi asociaţi cu două lucruri: una poate fi un lucru, atunci când este o bancnotă (am una de 1 leu în mână), un voucher, ceva efectiv fizic şi a doua când este un credit (nu în sensul de împrumut) care provine din circuitul bancar, din modul în care sunt puse la dispoziţie fondurile către noi.

02:29 Ca să fiu practic haideţi să luăm exemplul unei companii, a unei firme. Ce face o firmă? Vinde ceva, produse, servicii, bunuri pe care primeşte bani. Acele bunuri, produse sau servicii au costat şi ele, la rândul lor, ceva. Firma are şi furnizori pe care îi plăteşte.

02:54 Ceea ce vinde firma (produse, bunuri, servicii) plătesc alte bunuri, produse sau servicii pe care compania le achiziţionează. În momentul în care din companie pleacă bani înseamnă că se transferă bani-credit (de care vorbeam episodul trecut) către furnizorii de produse şi servicii ai companiei. Creditul pleacă şi este un credit-furnizor. Atunci când se întoarce, practic compania încasează banii de la clienţi, este ca un credit-client. În engleză se cheamă accounts payable, respectiv accounts receivables, dar nu asta este important aici.

03:40 Ce se întâmplă pe parcursul unei luni de zile? Totul fluctuează şi am desenat pentru tine un grafic intitulat „Banii Sunt Energie”. Avem pe orizontală axa timpului, iar pe verticală în sus este ceea ce se cheamă „pozitiv” atunci când compania vinde, respectiv „negativ” atunci când compania cumpără ceva.

04:19 Pe parcursul unei luni de zile sau al unui an de zile totul este fluctuant. Atunci când vinzi şi încasezi eşti peste nivelul de zero, apoi poţi să cumperi şi să cobori sub nivelul zero, poţi să scazi şi mai mult, apoi poţi urca puţin dar fără a trece peste zero, după aceea poţi urca mai mult brusc şi să treci peste zero şi aşa mai departe.

04:43 Ce am spus mai devreme? Faptul că savanţii spun că lumina poate fi o particulă sau o undă. Dacă este o undă, atunci cum ţi se pare că arată graficul? Este ca o undă? Este! Sunt banii energie? Sunt!

05:01 Probabil, puţină lume s-a gândit la o astfel de comparaţie. Mulţi spun că noi suntem energie, universul este energie, noi cu toţii suntem energie în mişcare. Ei bine, şi banii sunt tot o energie în mişcare. Şi acest grafic evidenţiază foarte clar aspectul că banii sunt energie.

05:19 Fie că pleacă de la noi, fie că vine din univers energia aceasta circulă, circulă şi este mereu în sus şi în jos. Şi acum, dacă banii sunt energie… energia noastră pe care o punem în circuit şi în relaţia cu banii ne determină modul în care ne gestionăm banii, modul în care ne alocăm banii, modul în care cheltuim banii sau modul în care producem banii?

05:50 Pe toate! Banii sunt energie şi în momentul în care înţelegem acest aspect, înţelegem că trebuie să ne schimbăm relaţia pe care o avem cu ei. Este bine să aflăm cât mai multe detalii, este bine să ne însuşim metode de gestionare a lor, este bine să acţionăm inteligent atunci când le dăm drumul din buzunarul nostru şi este momentul să începem să-i respectăm aşa cum se cuvine şi să fim recunoscători, aşa cum îmi place mie să spun dar este perfect adevărat, şi să mulţumim pentru cât avem acum.

06:27 Energia banilor este ceva ce se acumulează. Lor le place să se înmulţească, lor le place să vină acolo unde există respect, există un sistem de administrare. Ţine minte şi te rog fii atent la ce energie pui în circuitul banilor.

06:47 Nu uita: Banii Sunt Energie! Şi pentru că eu acum sunt plin de energie şi transmit energie către voi – energie pozitivă –  te rog Subscribe, Like, Comment, dă informaţia mai departe, sper că ţi-a plăcut, sper că această scurtă demonstraţie că banii sunt ca o undă şi ai văzut cum se transmite energia mai departe, dă informaţia şi… Subscribe!

Back To Top