State of the Wallet – e008: Paharul Emoţiilor

  • aprilie 8, 2016

În acest episod explic într-un mod simpatic (zic eu) cum iei decizia la nivel emoţional şi care este legătura cu faptul că banii pleacă necontrolat din portofelul tău. Este un circuit simplu, îndelung studiat şi alimentat într-un anumit mod de cei care ştiu cum să procedeze.

Un material care îţi va da mult de gândit şi de analizat în viaţa ta. Alegerea este oricum la nivelul tău. Am şi un anunţ foarte important pe care te rog să-l asculţi şi să-l dai mai departe.

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e008. Paharul Emoţiilor

(full transcript)

00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun “Bine ai venit!” la episodul cu numărul 8 al emisiunii State of the Wallet. Dacă nu le-ai urmărit pe celelalte te invit să le urmăreşti pentru că unele dintre ele au legătură, nu sunt trilogii aşa ca în filme 🙂 dar au legătură şi pentru a înţelege anumite aspecte îţi recomand să le vizionezi pe toate.

00:51 Vreau să vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător pentru mesajele primite pe toate reţelele sociale, pentru apreciere şi pentru efortul pe care îl fac, pentru faptul că vreau să dau multă informaţie care să ne fie folositoare tuturor.

01:07 Aş vrea să-ţi atrag atenţia, dacă până acum nu ai observat, că pe partea dreaptă cum priveşti din faţa ecranului apare câte o carte, care se schimbă… ia-le ca şi recomandări, cărţi pe care eu le-am citit şi de aceea ele îşi găsesc şi îşi merită locul aici. Fac parte din biblioteca mea şi din cunoştinţele acumulate deja de mine.

01:31 Pentru că am vorbit despre legături, atât cu articole sau cu materiale video precedente, astăzi vorbesc despre partea emoţională a deciziei. M-am gândit să fac o schemă pe care s-o numesc Paharul Emoţiilor. După cum ţi-ai dat seama îmi plac schemele, îmi plac foarte mult diagramele pentru că sunt vizuale şi, în acelaşi timp, putem să creem în mintea noastră o asociere între cuvinte, ceea ce vedem şi astfel putem înţelege lucrurile mai simplu şi mai uşor.

02:07 Aşadar, după cum se spune liderii, atunci când vorbesc unei mulţimi sau când se adresează celor pe care îi conduc, vorbesc către inimă, către suflet. Atunci mesajul ajunge cel mai bine, are impactul cel mai mare şi determină decizia oamenilor de a acţiona.

02:26 Nu ştiu dacă ai observat, dar de foarte multe ori oamenii se duc la seminarii, la cursuri, la traininguri, urmăresc materiale online, citesc cărţi, fac tot felul de lucruri şi cu toate acestea nu acţionează. Unii oameni sunt “biblioteci mergătoare”, iar când îi întrebi ce se întâmplă, răspund: “Păi, nu m-am apucat de asta”, “Păi, nu am făcut asta”, “Uite, nu reuşesc să trec la acţiune”, “Nu ştiu de ce nu trec la acţiune, că am făcut atâtea lucruri şi cu toate acestea nu mă motivez să trec la acţiune”.

02:53 Cumva, numai oamenii care reuşesc să transmită un impuls şi să ajungă la INIMA ta reuşesc să te pună în mişcare, să te împingă la acţiune. Şi schema funcţionează cam în felul următor.

03:08 Am numit-o: Inimă-Creier-Portofel, pentru că aşa ne pleacă nouă banii din buzunar şi aşa ne pleacă în toate direcţiile. Ideea este că, în momentul în care ai un sistem de administrare al banilor, cu siguranţă ştii unde pleacă banii. Hai să intrăm pe schemă, să-ţi arăt cum funcţionează şi de ce pleacă de la inimă.

03:35 Am desenat aici o halbă de bere (în partea stângă jos a colii de hârtie) 🙂 Gândeşte-te că halba de bere reprezintă toate informaţiile care îţi vin ţie. Cursuri, seminarii, traininguri, newsfeed-ul de pe Facebook, filmuleţe de pe YouTube, conversaţiile cu prietenii, ziarele pe care le citeşti, ce ai învăţat la şcoală, ce-ţi bagă mass-media pe gât, blogurile pe care le citeşti, articole, orice…

04:00 Gândeşte-te că în această halbă vin informaţii, da? De ce vin cu halba? Pentru că dacă te vei duce la o terasă şi o să observi consumul de bere, majoritatea oamenilor bea bere la halbă. Este o mică “şmecherie”, pentru că atunci când bei cu halba nu ai control asupra cantităţii. Ştii deja că halba este de jumătate de litru sau de 1 litru sau dacă ai comandat 1 metru de bere vin 10 halbe 🙂

04:26 În momentul în care bei cu halba nu ai control. Astfel, bei exact ce ţi se aduce. Nu poţi controla nici berea, pentru că degeaba vrei tu (fără a se considera reclamă) Carlsberg la draft dacă ţi se aduce Ursus la draft, deoarece aceasta este berea disponibilă la terasa respectivă. Tu poţi să vrei oricât, dacă asta este, asta va fi servită către tine. Cam la fel se întâmplă cu informaţiile pe care tu le primeşti.

04:51 Halba, pentru că este mare, are capacitatea de a absorbi foarte mult şi a ajunge direct la inimă. Cu cât consumi mai mult, cu atât inima este influenţată în mod direct. Gândeşte-te că pun o cantitate mare de informaţii nefiltrată… BANG!!! şi îţi este livrată toată.

05:12 Inima la ce va reacţiona? La ceva ce vine din halba de informaţii, dar va reacţiona la ceva amestecat. Şi atunci? Ea nu prea ştie ce decizie va lua, va fi confuză. Tocmai de aceea influenţa este atât de mare în acest sistem (ca unul de scripeţi) din partea halbei, pentru că este puternică, vine în cantitate mare, nefiltrată şi ajunge direct la inimă. Inima nu va ştii ce să facă şi ajunge la un nivel de influenţare foarte mare şi foarte confuz, astfel va influenţa creierul în mod negativ.

05:52 Creierul va spune “Inimă dragă, ia spune, am auzit că deciziile sunt 99% emoţionale, ce decizie ai luat?” “Păi, am luat decizia asta!” BANG!!! “Creierul ce zice?” “Ah, păi dacă ai luat decizia aia, oricum eu nu pot să mă opun!”. Creierul este la un nivel foarte jos (pe schemă, dar şi în realitate). Creierul trimite comanda la portofel care… BANG!!! scoate banul din buzunar.

06:10 S-au făcut studii, campanii de marketing pentru a se vedea modul de acţiune al consumatorilor. Cam toată lumea se adresează “inimii”. Dacă la inimă se creează un amestec de confuzie în luarea deciziei, atunci tu nu vei ştii ce să faci, creierul nu mai interpretează deloc, iar banii pleacă din portofelul tău la un mod absolut necontrolat.

06:32 În schimb, schema numărul 2 😀 (tot inimă-creier-portofel)… Dacă bei cu paharul şi cu sticla, lucrurile se vor echilibra. De ce se vor echilibra? Pentru că, atunci când bei cu paharul, pâlnia de filtrare (gândeşte-te acum la informaţii şi la tot ceea ce am spus mai devreme) este mai mică. Faptul că bei cu sticla îţi dă posibilitatea să alegi ce tip de informaţie pui în pahar.

07:00 Gândeşte-te că citeşti anumite bloguri care se pot afla în această sticlă, gândeşte-te că primeşti informaţii de la anumiţi oameni pe care tu îi urmăreşti şi se află în această sticlă, gândeşte-te că urmăreşti anumite materiale video pe o anumită temă şi ele se află în această sticlă.

07:20, Cumva, filtrezi informaţia. În momentul în care bei cu sticla şi cu paharul, faptul că ai un pahar şi poţi controla şi câtă informaţie torni astăzi în tine (în creieraşul tău) ai şi simţul tactil mult mai dezvoltat. Ai două instrumente cu care operezi. Mai trebuie să faci şi operaţiunea de a turna din sticlă în pahar, să fii atent să nu dai pe lângă ş.a.m.d.

07:45 La fel este şi în viaţă! Cu cât introducem tot felul de informaţii necontrolate, bem cu halba. Cu cât începem să controlăm, începem să filtrăm şi atunci poate nu vei mai bea nici bere cu paharul, ci vei consuma vin. Vei trece la o altă categorie, pentru că în timp vei vedea că doar un anumit tip de informaţie este important pentru tine. Iar toate acestea te vor ajuta să ajungi la o stare de echilibru în circuitul banilor.

08:10 Mai pe româneşte, să nu mai dai banii pe toate prostiile!

08:14 Atunci când informaţia nu este filtrată… BANG!!! Cum spune Gary Vaynerchuk – Heart to Brain to Wallet. Exact acesta este circuitul inimă-creier-portofel. Acesta este influenţat de ceea ce noi aducem în circuit.

08:33 Sper să te ajute informaţia aceasta şi să te facă să te gândeşti că decizia este într-adevăr emoţională, dar pentru a alege inteligent, pentru a ajunge şi la mintea noastră este nevoie să începem să filtrăm ceea ce aducem.

08:48 Gândeşte-te la newsfeed-ul tău de Facebook. Dacă tot timpul vezi crime, războaie, scandaluri, politică, înjurături, tot felul de filmuleţe panaramă şi alte lucruri de acest gen în fiecare zi… ce va ajunge în creierul tău? Ce informaţii îţi vei creea dacă ţi se aduc sentimente şi emoţii negative de mânie, de ură rasială, de tot felul de astfel de lucruri care ajung la inima ta, creierul tău ce va spune? Că nimic nu merge, lumea este groaznică, nu sunt oportunităţi, nici nu mai are rost să mai ies din casă că oricum o să vină un asteroid şi o să ne lovească şi altele de acest gen absolut stupide.

09:32 Viaţa este frumoasă, merită trăită, este bine să învăţăm să administrăm informaţia care vine, pentru că astfel va ştii şi portofelul nostru pe ce informaţie să dea banii. Pe câtă cantitate să dea banii… pe ce calitate a informaţiei să dea banii.

09:50 Îţi mulţumesc foarte mult că mă urmăreşti, sper că ţi-a plăcut acest mic insight despre cum acţionează lucrurile, te rog Like, Share, Comment, pune-mi întrebări îţi pot răspunde la ele în cadrul emisiunii şi apropo de asta…

10:05 Am pus acum 2 zile un post pe pagina de facebook Daniel Tănase în care am spus că episodul cu numărul 10 vreau să-l fac numai cu întrebări şi răspunsuri. Vreau să vă dau valoare în mod direct, să vă răspund la întrebările pe care le aveţi. Aşa că, te rog, dă informaţia mai departe, dă Share la acest material şi Subscribe! (dacă nu ai facut-o până acum). Îţi mulţumesc că mă urmăreşti, Pa Pa!

 

Articole similare