State of the Wallet – e011: Primii Paşi la Bursă

  • aprilie 29, 2016

Bursa este locul unde efortul şi rezultatele îşi au locul. Vorbele frumoase sau poetice de obicei sunt asociate cu cei care au dat lovitura peste noapte şi care, la fel de repede, au pierdut banii câştigaţi uşor.

Există câţiva paşi de făcut atunci când eşti hotărât să investeşti bani la bursă. La fel ca în alte investiţii sunt câteva lucruri fundamentale asupra cărora insist în acest video. În rest, despre cine, cum şi când să faci sau cum pot să ştiu sigur niciun oracol nu poate fi de folos decât mult studiu şi experienţa proprie.

Dă, te rog, un share să ajungă informaţiile la cât mai mulţi oameni. Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrO9GH3lN9uoMHsB8eshOw

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e011. Primii Paşi la Bursă

(full transcript)

00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la State of the Wallet, episodul cu numărul 11, emisiunea ta de educaţie financiară. Îţi mulţumesc tare mult pentru comentarii, am primit foarte multe urări de apreciere referitor la episodul cu numărul 10. Îţi mulţumesc din suflet şi îţi sunt recunoscător că l-ai urmărit. Dacă nu l-ai văzut, te rog să te întorci tu şi să-l vezi. Dacă ţi-a plăcut dă-l, te rog, mai departe, dă un share să ajungă informaţia la cât mai mulţi oameni.

01:02 Acum, pentru că în episodul cu numărul 10, cel cu întrebări şi răspunsuri, a fost o întrebare pe care am primit-o prea târziu, deja filmasem şi montasem totul, am decis să răspund în acest episod şi s-o transform într-un întreg episod.

01:18 Aşadar, episodul cu numărul 11 vine ca un răspuns la următoarea întrebare sau întrebări pe care le-am primit de la Ciprian şi care spune într-unul din comentariile de pe YouTube: „Dacă aş dori să investesc în bursa din România sau din străinătate, care ar fi paşii? Sunt interesat de venitul pasiv creat de dividende. De unde aş putea să mă informez care companii sunt de viitor, care este trendul pieţei şi cum pot să beneficiez de acest trend?”

01:53 Primii paşi la bursă, cred că aşa se va numi acest episod. Bursa, o modalitate atractivă de a investi banii, de a face altceva cu ei, cu randamente foarte bune, cu riscuri ridicate sau mai puţin ridicate… şi aşa mai departe… o adevărată nebunie cu bursa, nu-i aşa? 🙂

02:11 Într-adevăr, parcă se simte nevoia să clarificăm cumva şi să fie nişte paşi pe care să-i facem, cu toate că mie nu prea îmi plac lucrurile astea cu paşi, dar ca să-ţi răspund Ciprian şi tuturor celor care ne urmăresc, ar fi câteva lucruri pe care le putem face în mod fundamental.

02:29 În primul rând, ar trebui să-ţi stabileşti câţi bani poţi să pierzi, să-i joci, să-i bagi în bursă fără să-ţi pară rău de ei. Efectiv dacă i-ai pierdut să nu ţi se pună pe suflet, cum se spune. Câţi bani poţi să pierzi? Ei bine, pentru asta trebuie să te gândeşti un pic la bugetul tău actual. Ai nişte venituri, ai nişte cheltuieli… dacă le-ai urmărit pe ultimele luni de zile înseamnă că eşti în stare să-ţi calculezi cumva şi care sunt veniturile tale anuale, care sunt cheltuielile tale anuale, pentru că investiţia la bursă eu o văd ca tu să o poţi face din profitul din banii personali. Dacă nu-ţi rămâne, dacă cheltui mai mult decât câştigi, atunci nu are rost. Pur şi simplu nu are rost.

03:15 În mod normal investiţiile, şi în firme şi în alte lucruri, se fac din profit. Dacă urmăreşti acest lucru, jocul tău la bursă ca o investiţie, atunci şi aici vei aplica acelaşi principiu. Între veniturile şi cheltuielile tale, în bugetul tău anual, trebuie să existe o diferenţă. Gândeşte-te din acea diferenţă, care să presupunem că este pe plus, este profit pentru tine, cât poţi aloca pentru a începe să investeşti pe bursă şi să nu-ţi pară rău de acea sumă.

03:48 Mai departe, după ce faci aceste calcule nu este nicio grabă. Dacă nu faci, ia-ţi mai întâi o perioadă de observare de minim 2-3 luni de zile. Fă aceste calcule, nu face alt pas înainte.

04:04 După aceea mă gândesc că ar fi util, să te gândeşti cum îţi alegi brokerul cu care să lucrezi, este foarte important să lucrezi cu un broker. De ce? Pentru că el te va pune la curent cu comisioane, cu  platformă de tranzacţionare online, cu profil de risc, cu noutăţile de pe bursă, cum a evoluat piaţa de capital… sunt foarte multe lucruri pe care el va trebui să ţi le spună şi pe care tu va trebui să le afli înainte de a semna un contract.

04:35 De exemplu, nu-ţi recomand să semnezi un contract dacă mai întâi nu-ţi iei pe platforma respectivă un cont demo, intri cu bani virtuali, începi să joci şi vezi ce se întâmplă. Eu personal nu aş semna înainte să fac un astfel de lucru. Comisioanele cum sunt, mari, mici?

04:56 Nu ştiu…Acestea sunt raportate la tine şi la mentalitatea ta despre bani, ce înseamnă pentru tine mult, ce înseamnă pentru tine puţin. Care este suma minimă cu care poţi începe? Va trebui să întrebi brokerul respectiv, pentru că există de obicei un barem, o sumă minimă, altfel nu îţi poţi deschide cont. Evident, trebuie să ai şi cont bancar pentru a se realiza fluxurile respective de bani între tine şi broker. Da? 🙂

05:28 Există abonamente la tranzacţiile online? Pentru că acum există platforme online pe care tot societatea respectivă de brokeraj ţi-o poate pune la dispoziţie. Există un abonament acolo? Este mai uşor să faci tranzacţii online? Pentru că dacă faci tranzacţii online este posibil de foarte multe ori să nu apelezi la brokerul respectiv şi să încerci totul pe puterile tale, să-ţi faci tu experienţa ta proprie.

05:50 Ceea ce nu este un lucru rău. Începe cu bani puţini măcar… nu te arunca din prima cu toţi banii într-o direcţie foarte riscantă, fără să întrebi şi brokerul, lasă că ştiu eu mai bine cum este românul din categoria care le ştie pe toate sau alte lucruri de acest gen. Încearcă să nu faci asta.

06:12 Ce mai văd eu foarte important: termen lung sau termen scurt? Iar din acest punct de vedere, cei care sunt pe bursă se împart în două categorii: una sunt investitorii, iar cealaltă sunt speculatorii. Investitorii sunt cei care gândesc pe termen lung, înţeleg evoluţii, studiază foarte mult, nu se grăbesc în deciziile pe care le iau, au toată răbdarea din lume. Sunt cei cu experienţă sau sunt cei care îşi controlează foarte bine emoţiile şi vorbim imediat de emoţii şi de ce este important acest lucru.

06:46 Investiţia pe termen lung este şi investiţia pe care tu o cauţi din întrebare, cea care îţi poate aduce acel venit pasiv din dividende pe care tu ţi-l doreşti. Este un profil de investitor. Gândeşte-te cum îţi poţi face, de exemplu împreună cu brokerul, un profil pe termen lung. În primul rând un profil de risc, apoi un profil de investiţii pe termen lung astfel încât să câştigi din acele dividende.

07:11 Pe partea cealaltă sunt speculatorii care acţionează cred şi din ce ştiu mai mult pe diferenţele de curs şi încearcă de aici să facă tot felul de lucruri de genul ăsta.

07:24 Eu, dacă m-aş apuca să intru pe bursă, aş pleca direct ca profil de investitor. Eu întotdeauna gândesc pe termen lung, sunt omul care întotdeauna vede lucrurile în direcţia respectivă, în schimb acţionez cu preponderenţă în prezent. Încerc să fiu tot timpul într-o stare de conştienţă să zic aşa, sunt foarte conştient de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, încerc să fiu tot timpul pe rolul de observator, ceea ce va trebui să faci şi tu şi oricine doreşte să facă acest lucru.

07:58 Un alt lucru pe care îl mai văd este controlul emoţiilor. De ce? Şi de ce este extrem de important controlul emoţiilor? Pentru că în momentul în care te apuci şi ai intrat în acest „joc”… apropo nu este un joc, joaca la bursă nu este joacă la bursă. Asta este folosită de necunoscători, de novici aşa care spun „hai mă, te-ai apucat şi tu să joci la bursă ca şi cum ai juca la pariuri”. Sunt lucruri total diferite, iar un om responsabil financiar, cu o mentalitate potrivită, care studiază foarte bine mişcările, care gândeşte pe termen lung, care doreşte cu adevărat să devină investitor nu va spune niciodată că „joc la bursă”.

08:32 Ok?! Sunt „on fire” cu subiectul ăsta! 😀

08:37 Vreau să vorbesc un pic de emoţii… de ce? Să-ţi stăpâneşti emoţiile, să-ţi controlezi emoţiile este un aspect atât de important în această investiţie pe termen lung încât îţi va determina atât succesul cât şi prăbuşirea, ca să zic aşa.

08:54 De exemplu, trebuie să stabileşti limite, iar frica ta are nişte limite, pe care va trebui să le cunoşti, iar asta o vei face pe parcurs ce experimentezi. Atât o limită superioară, cât şi o limită inferioară.  De obicei, limita superioară se referă atunci când încerci să marchezi profitul. De exemplu, cumperi o acţiune cu 1 leu şi îţi stabileşti o limită. Când ajunge la 1,5 lei o vând orice ar fi. Pentru că dacă ajunge la 1,5 lei şi tu eşti ceva de genul „mă, dar dacă creşte la 1,6… dacă la 1,7, dacă la 2 lei?! Şi eu vând acum ca fraierul!” Nu! În momentul în care vrei să marchezi profitul trebuie să-ţi marchezi profitul. Trebuie să stabileşti acea limită!

09:42 La fel de bine cum poate să crească de la 1,5 la 1,6, în câteva ore în urma unei informaţii dintr-o altă bursă din străinătate va influenţa bursa din România şi este posibil să ajungă la 0,9. Atât de imprevizibile pot fi lucrurile.

09:57 În acelaşi timp şi în partea de jos trebuie să-ţi marchezi o limită care se numeşte stop loss, adică până la ce moment, până unde poate scădea preţul respectiv astfel încât eu să marchez pierderea. Şi pierderea trebuie marcată pentru că altfel te poţi duce în găleată, ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea celor din 2007, 2008 şi apoi 2009 când a venit criza şi nebunia. Ce s-a întâmplat? Oamenii nu au avut un stop loss! Nu au avut o limită până la care să spună: „Gata, vând, scap de ele!” Cred că 80% dacă nu exagerez au pierdut pentru că nu au avut un stop loss, n-au ştiut unde să se oprească. Nici în sus, nici în jos!

10:42 Din acest punct de vedere, controlul emoţiilor este foarte important, ceva ce se dovedeşte prin experienţă, ceva ce vei vedea pe parcurs. Cam aceştia sunt paşii pe care eu îi văd pentru a face primii paşi la bursă.

10:57 Înainte de toate, înainte de toţi aceşti paşi cel mai important eu văd studiul. Intră pe toate site-urile pe care le găseşti, interesează-te despre toate platformele care sunt pe piaţă, vorbeşte cu oameni care sunt investitori activi, caută să afli de la ei sfaturi utile, nu doar cum au făcut ei, pentru că profilul unui om de la care afli informaţiile nu este acelaşi cu profilul tău.

11:23 Noi toţi, ca indivizi suntem unici, originali şi irepetabili. Aşa că şi profilul tău de jucător la bursă va fi unic, original şi irepetabil. Foarte mult studiu, cât mai multe informaţii, de pe internet, de la vecini, de la piaţă… de capital 🙂 Este nevoie de foarte mult studiu şi studiu aprofundat pe o perioadă mai lungă de timp. Nu este nicio grabă, nu este un joc decât dacă tu vrei să-l priveşti ca un joc, dar eu recomand oricui doreşte să înceapă să nu se grăbească.

12:02 So, sper că ţi-am răspuns la întrebare, Ciprian! Sper că şi vouă vă sunt de folos informaţiile, vă mulţumesc din suflet, vă sunt recunoscător că vă uitaţi. Un like, un share, un comment, să ajungă informaţia la cât mai mulţi oameni, să inspirăm cât mai mulţi oameni să ia decizii financiare inteligente şi să ajungă cât de cât în controlul emoţiilor lor. Iar dacă vrei să fii în armonie cu tine şi cu deciziile tale să ştii că există şi o carte aici în stânga mea, cartea Mihaelei Stroe – În Armonie Cu Mine, pe care îţi recomand să o şi citeşti în acest sens, pentru că s-ar putea să te ajute. După cum vezi cu banii, mai întâi este de câştigat jocul interior, iar după aceea totul se reflectă în exterior. Bine? Până data viitoare: „La Revedere!

 

Articole similare