Am avut ocazia să cunosc oameni care au răspuns la orice întrebare şi se bagă în orice discuţie indiferent de subiectul acesteia. Ba mai mult de atât, dacă vrei şi tu să spui ceva nu te lasă să-ţi exprimi punctul de vedere continuând să vorbească, uitându-se în ochii altei persoane şi considerând că tu nu ştii nimic, aşa că mai bine stai pe margine şi taci din gură.
Sunt acele persoane din categoria celor care „deja ştiu” sau „ei ştiu tot”. Ai şi tu astfel de persoane în anturajul tău? Eu am avut, acum nu mai am, pentru că am ales să-mi petrec timpul cu persoane care sunt gata să asculte şi să înveţe, nicidecum să considere că ei deja ştiu despre ce este vorba. Mai au ceva în comun aceste persoane: în general, se victimizează din orice şi critică tot ce nu le convine, acest lucru provenind din propriile frustrări şi nereuşite.
Odată discutam cu 2 prieteni, din care unul nu mai este astăzi prezent în viaţa mea decât ca prieten de facebook, şi vorbeam despre finanţe personale, bani, situaţia francului elveţian, ce măsuri au luat alte ţări, ce se mai întâmplă prin economia noastră, de ce nu merg alte lucruri, cum să facem să ne fie mai bine. În mare, subiectul era cum să avem o situaţie financiară mai bună.
Ca să mă înţelegeţi, eu nu sunt un tip timid şi când o discuţie de acest gen devine aprinsă, interesantă, una din care am de învăţat sunt 100% acolo, aşa cum tot timpul încerc să fiu conectat la momentul prezent. Omul de care vă vorbesc şi care este cu ceva mai mult de 10 ani mai în vârstă decât mine este unul din cei mai critici oameni pe care îi cunosc, un om care se vaită încontinuu de bani şi de toate în general şi care nu face nimic, trăieşte pe principiul că lui trebuie să i se dea fără ca el să contribuie cu nimic lumii, umanităţii în ansamblul ei.
A reuşit mereu să aibă bani atât pentru el cât şi pentru familia lui, dar cumva nu a reuşit niciodată să rămână cu ceva bani. Adică dacă are bani, cu siguranţă va rămâne fără şi între perioadele în care avea bani şi cele fără bani treceau luni de zile. Mereu i se întâmpla la fel şi vaiete peste vaiete.
De unde acest comportament?
Pe parcursul vieţii tale, încă din momentul în care te naşti şi până în prezent acumulezi informaţie. Toată informaţia devine pentru tine un tipar după care acţionezi. Aşa se întâmplă şi cu viaţa financiară, în funcţie de ce ai trăit capeţi un anumit tipar financiar. Acest tipar îţi conduce comportamentul în relaţia cu banii şi te pune de cele mai multe ori pe pilot automat.
Ai avut vreodată o întâmplare de genul să te duci în oraş după pantofi şi să te întorci fără pantofi, dar cu 3 tricouri achiziţionate? Sau mai general, să pleci orientat să cumperi ceva şi să te întorci cu altceva? Dacă răspunsul tău este „da” atunci înseamnă că ai un comportament nesănătos din acest punct de vedere.
De ce spun asta? Pentru că în momentul în care te-ai dus după ceva şi nu ai găsit înseamnă că nu trebuia să scoţi bani din buzunar pentru altceva. Acel buget nu era alocat într-o categorie de genul „pantofi sau tricouri”, pe banii tăi scria clar „pantofi”. În momentul în care ai decis că dacă nu ai găsit pantofii pe care ţi doreai, poţi totuşi să-ţi cumperi 3 tricouri, ai compromis nu doar bugetul pentru pantofi, ci tot bugetul în ansamblul lui.
Dacă te gândeşti la scară macroeconomică este la fel ca atunci când guvernul spune că nu mai alocă bani pentru învăţământ că nu a găsit o destinaţie „potrivită” şi îi dă prin rectificare la agricultură. Este doar un exemplu ipotetic pentru a înţelege cât de mare este impactul unor astfel de acţiuni.
De unde ştii?
Revin puţin la începutul articolului. Nu poţi să spui ceva, să te bagi în orice discuţie, să dai sfaturi despre subiecte pe care le ştii din auzite sau din ce ai citit pe net. Singura posibilitate să te exprimi în legătură cu ceva este atunci când ai trăit pe pielea ta experienţa. Trăind un fapt, doar în acest mod îl poţi cunoaşte. Am o experienţă bogată din acest punct de vedere, am fost şi pe minus şi pe zero şi pe plus, pe unul la care mulţi doar visează.
Harv Eker avea o vorbă: „poţi avea dreptate sau poţi fi bogat, dar nu ambele”.
A avea dreptate înseamnă să rămâi acolo unde eşti acum, în general într-un context în care eşti nemulţumit cu situaţia ta actuală. De cele mai multe ori este vorba despre contextul sărăciei. Este momentul să-ţi însuşeşti noi moduri de a gândi care să te ajute pe calea dobândirii unei vieţi financiare mai bune.
Reglează termostatul financiar.
Din nefericire, majoritatea oamenilor se zbate aici. Cu toate că apar din ce în ce mai mulţi oameni care îşi aduc contribuţia la „trezirea” atât de necesară, aproape aceeaşi majoritate are un văl tras pe ochi. În ultima vreme mă bucur, totuşi, să constat că lucrurile încep să se schimbe în România.
Prin tot ceea ce fac, scopul meu este de a-ţi oferi un nou mod de a gândi şi de a acţiona, iar acolo unde sunt solicitat, să te ajut prin mentoratul pe care îl desfăşor. Indiferent cum alegi să te dezvolţi, pot să-ţi spun că este obligatoriu să înveţi şi să te dezvolţi permanent, indiferent de ce arie a vieţii vorbim.
Probabil te întrebi ce este termostatul financiar, aşa că îţi explic imediat. De exemplu, să presupunem că acum ai un venit de 2.000 de RON net. Mai facem o presupunere şi spunem că acum 5 ani aveai 1.000 de RON net, aşadar în 5 ani de zile ţi-ai dublat venitul net. Ai un scop nou şi doreşti până la 31.12.2016 să câştigi 4.000 de RON net. Asta înseamnă că termostatul tău financiar trebuie reglat la un nivel mai mare, mai înalt.
Cum fac asta?
Hai să-ţi spun un adevăr şi tragi tu singur concluzia. În univers, totul este energie şi totul este în mişcare. Tot ce este viu este într-o permanentă schimbare, iar schimbarea este singura constantă a universului. Pe scurt, dacă nu creşti, atunci mori. Într-o traducere pe care o poţi aborda mai uşor înseamnă că dacă nu înveţi şi te dezvolţi permanent, vei fi lăsat în urmă.
Dacă crezi că educaţia este scumpă, stai să vezi cât costă ignoranţa. Această afirmaţie este percepută de mulţi oameni ca fiind una arogantă şi care aduce a zeflemism, ceea ce este complet fals. Această afirmaţie nu face nimic altceva decât să ofere chiar răspunsul la întrebarea de mai devreme. Educaţia este răspunsul şi ca să fie mai precis: educaţia continuă este cea care te poate ajuta să-ţi dublezi salariul.
Ştii ce este cumva tragic? Tocmai oamenii care consideră că ei ştiu tot, că nu au timp sau că nu au bani sunt chiar cei care o duc rău cu banii. Sunt chiar cei cărora le scapă banii printre degete şi nu ştiu de ce. Sunt oamenii care nu dau banii pe o carte precum „Salvează-ţi Banii”.
În schimb, oamenii bogaţi în primul rând la minte, care se iubesc şi se respectă pe ei înşişi sunt primii care achiziţionează un astfel de produs, sunt primii care se înscriu la cursuri, traininguri, seminarii, conferinţe şi alte ocazii prin care se educă continuu. Principiul după care ei acţionează este acela că „investesc în mine, merit să fiu acolo împreună cu alţi oameni care se educă continuu şi dacă plec sau aflu cel puţin o informaţie nouă, atunci mi-am scos de minim 10 ori banii investiţi”.
Ştii ce este frumos la termostatul financiar? Odată ce ai învăţat să faci 2.000 de RON net pe lună, chiar dacă se întâmplă ceva, vei fi în stare din nou să ajungi la acest nivel, pentru că ai ajuns să trăieşti această experienţă, ştii ce ai de făcut. Acum înţelegi când spuneam că poţi vorbi despre ceva doar trăind acel ceva? Este un mare avantaj şi te va ajuta garantat în drumul către un nivel mai mare al venitului, doar să fii atent şi conectat la tot ce înseamnă procesul de creştere, de evoluţie şi de atingere a succesului.
Nu am bani.
Când vei avea bani? Aceasta este întrebarea. Cât timp mai laşi să treacă depinde doar de tine, dar să răspunzi mereu cu „nu am bani” reprezintă cea mai puţin bună decizie pe care să o iei. În primul rând conduce la inacţiune. În al doilea rând la pasivitate faţă de viaţă. În al treilea rând te plasează în categoria victimelor. În al patrulea rând te împiedică să evoluezi. În al cincilea rând te face să gândeşti negativ. Aş putea continua, dar nu acesta este scopul, ci acela de a te îndemna să acţionezi şi să investeşti bani în educaţia ta financiară fără de care nu vei reuşi să-ţi reglezi termostatul la următorul nivel.
Eu nu cunosc alte metode şi nici mentorii mei nu m-au învăţat altele. Nu cunosc combinaţii, căi ocolitoare sau alte lucruri de acest gen. Singura modalitate de evoluţie este să învăţ cum să câştig mai mulţi bani pe banii pe care îi am acum, să învăţ cum să câştig mai mult şi mai repede, să învăţ să opresc scurgerea de bani printre degete, să învăţ să-mi administrez mai bine veniturile, să învăţ noi moduri de alocare şi investire a banilor.
Dacă ai încercat singur şi nu ai reuşit întreabă pe alţii cum au făcut. Dacă nu îţi răspund înseamnă că nu ai întrebat oamenii potriviţi. Dacă vrei să mergi şi mai departe apelează la un mentor care să te sprijine în îndeplinirea scopurilor tale, indiferent că sunt financiare sau de altă natură. Succesul se învaţă. Tu poţi orice. Acţionează acum!