Se întâmplă într-un mod care sună cam așa: momentul în care ai cea mai mare nevoie de bani este acela în care este cel mai dificil să-i obții.
Este posibil să ai o lună de zile sau două luni de zile încărcate de diverse lucruri neprevăzute sau evenimente care apar în urma creerii unor relații noi.
Este posibil să ai o perioadă dificilă în afacerea ta și chiar și cei mai mari antreprenori trec prin astfel de perioade în care lipsa de bani este acută și este necesar să fie suplinită urgent de un influx de cash.
În general, într-o astfel de perioadă, pentru a face față vei fi nevoit să sapi pe unde nu ai mai făcut-o până acum și găsești soluții noi. Hai să vedem 3 lucruri pe care le poți face pentru a ieși din impas.
1.Oprește hemoragia.
Este esențial. Cu toate acestea, am observat că oamenii nu dau așa mare importanță acestui aspect.
Ar fi ceva pe principiul, dacă tot ești în groapă încetează să mai sapi.
Este momentul să faci un pas înapoi și să acorzi o privire de ansamblu, fără remușcări sau regrete, și să vezi ce poți face ca să administrezi mai bine zona de cheltuieli. Fără milă sau compromisuri, nu este loc de așa ceva.
O atenție merită acordată și la partea de lifestyle, dacă ești administratorul companiei. Nu de puține ori chiar de acolo pleacă gaura neagră dintr-o companie. În rest, ține de obiceiuri.
Un antreprenor talentat cu obiceiuri proaste poate deveni la un moment dat un angajat. Un angajat mediu cu obiceiuri bune poate deveni la un moment dat un excelent antreprenor.
Dacă nu îți ții cheltuielile sub control, atunci vei perpetua problema și vei fi mereu în lipsă de bani.
2.Generează cash.
Știu că sună extraordinar de simplu și este posibil să-ți spui: “Hai că asta era clar!”
Și dacă era clar, atunci de ce atât de mulți oameni nu fac asta și se lasă până în ultima clipă? Stau și parcă așteaptă să le pice din cer.
Ei bine, nu funcționează așa.
Una din cele mai bune abordări este să creezi un produs sau serviciu low-cost care să-ți aducă pătura de bani necesară sau ceea ce se numește buffer money.
Dacă pui pe picioare un astfel de instrument care apoi să funcționeze fără prea mare atenție și pe pilot automat, atunci vei fi mult mai liniștit.
La sfârșitul zilei, când tragi linie, este mult mai bine să intre ceva, decât să ajungi în situația de a te împrumuta sau de a închide afacerea.
Oricum ar fi, cel mai bun mod de a genera cash este să-ți conduci din ce în ce mai bine și profitabil afacerea precum și să-ți administrezi corespunzător finanțele personale.
3.Reglarea contractelor.
Acesta este un subiect mai delicat și duce puțin spre zona juridică, dar nu voi intra în astfel de aspecte.
Cert este că există contracte cu partenerii și aici mă refer atât la clienți, cât și la furnizori. Majoritatea celor încheiate sunt contracte-cadru, cu termen de 1 an de zile, care apoi pot fi prelungite automat dacă nu intervin alte condiții sau poți să fii atent și să negociezi altceva când se apropie momentul.
De exemplu, dacă ai agreat un termen de plată de 30 de zile, poate reușești să-l duci la 45 de zile. Sau poate ai un termen de încasare de 45 de zile și poți să-l reduci la 30 de zile.
Astfel de operațiuni te pot ajuta semnificativ să-ți crești infuzia de lichidități ca să nu mai ajungi în situații limită sau să nu fii nevoit să apelezi la instituții financiar-bancare.
Au și ele rolul lor, te pot ajuta, poți face o datorie bună, poți crește și pe credite, dar este necesar un alt nivel de management financiar.
Un alt aspect important care face subiectul unui articol viitor este separarea dintre banii personali și banii firmei, un lucru dificil de realizat mai ales la începutul unei afaceri. De ce și cum poți face asta, poți să-mi dai un reply la newsletter și se va constitui pentru a inspira și ajuta oamenii să adopte acest comportament.
Una peste alta, indiferent cât prevezi, întotdeauna vor veni tot felul de situații din care tu ești dator să înveți și să aplici lucruri noi, astfel încât să nu se mai repete. Este o provocare continuă și îți urez, ca de obicei, succes!