Luna martie are ceva special şi parcă face ca totul să prindă viaţă, de la natură până la reprezentantele sexului frumos şi de la ghiocei până la cheltuielile lunare. În general, sunt mai puţine modalităţi de a-ţi spori veniturile decât modalităţi de a-ţi diminua sau controla cheltuielile, iar primăvara şi cheltuielile înfloresc.
Pentru că astăzi este data de 9 martie 2016, m-am gândit să abordez 9 modalităţi de a păstra mai mulţi bani, 9 mdalităţi de diminuare a cheltuielilor. Bugetele sunt limitate pentru multe persoane, aşa că nişte mici, unele chiar mari, artificii se mai pot face, un pic de acolo, un pic de aici pentru a reuşi să treci cu bine peste această perioadă şi nu numai.
Primul lucru la îndemâna ta, pentru a rămâne cu mai mulţi bani, este aplicarea principiului de a cheltui mai puţin decât câştigi. Dacă eşti în datorii, ai şi rate bancare, atunci presiunea financiară este posibil să fie una şi mai ridicată, deci este nevoie de mai multă atenţie şi mai mult control asupra cheltuielilor.
Cred că este inutil să-ţi spun cât de important este ca atunci când eşti în groapă să încetezi să mai sapi. Comportamentele dăunătoare din trecut te-au adus în situaţia în care eşti astăzi, aşa că asumă-ţi răspunderea, capul sus şi hai să vedem împreună dacă există vreo posibilitate să reuşeşti să păstrezi mai mulţi bani, din banii pe care îi câştigi deja. Bine?
9 modalităţi de a păstra mai mulţi bani.
1.Combustibil. Mie îmi place să mă plimb cu maşina, este relaxant, mă ajută să mă îndepărtez de alte gânduri, pot ajunge într-un timp mai scurt şi mai confortabil acolo unde îmi doresc, atunci când îmi doresc. Sunt sigur că şi ţie îţi place să mergi cu maşina.
Problema intervine atunci când maşina este utilizată permanent, de la mersul la serviciu, până la hypermarket, până la naveta copiilor de luat şi dus de la şcoală, chiar şi până la „pâine”. Problema se acutizează în momentul în care ambii parteneri dintr-un cuplu (căsătoriţi sau nu) utilizează fiecare maşina proprie.
Gradul de ipocrizie, snobism şi până la urmă sedentarism atinge cote destul de ridicate în România, iar dacă nu mă crezi mergi în preajma unei şcoli să vezi câţi părinţi vin cu maşina să-şi ia copiii de acolo. În afară de cazurile în care distanţa este mare şi chiar alte posibilităţi nu există, restul sunt fiţe şi parvenitisme. Îmi pare rău dacă sunt puţin mai acid sau… nu, de fapt nu îmi pare rău.
Nu poţi să te vaiţi că nu ai bani de întreţinere când tu te plimbi cu 2 maşini, iar la fiecare din ele faci cel puţin 2 plinuri pe lună. Chiar este necesară utilizarea ambelor maşini? Dacă ai doar una, chiar este necesar să o foloseşti permanent? Poţi economisi până la 10.000 de Ron pe an doar de aici.
2.Tutunul. O corvoadă a celor care… fumează. Am întâlnit o grămadă de oameni care au acest obicei şi se plâng de fiecare dată când se scumpeşte costul unui pachet de ţigări sau ajung în situaţia în care nu mai au bani de nimic pe parcursul lunii şi se împrumută de ţigări efectiv de la alţi prieteni fumători.
Nu mă interesează ce faci cu sănătatea ta, este o alegere pe care ai făcut-o. Dacă îţi place şi nu vrei să te laşi, atunci este necesar să suporţi costul fără să te plângi. Dacă vrei să nu te mai plângi, schimbă serviciul, apucă-te de afaceri, fă mai mulţi bani până când costul unui pachet de ţigări să devină mărunţiş. De aici poţi scuti la un cost de 15 Ron pe zi o sumă de minim 5.475 de Ron pe an.
3.Băuturi alcoolice. „Hai noroc, că berea-i scumpă!” şi chiar aşa şi este. Nu mai ştiu care sunt datele, o ultimă statistică spunea că avem un consum de 90 de litri de bere pe an pe cap de locuitor în România. La un preţ mediu de vreo 7 RON pe litru ar însemna 630 de Ron pe an doar de aici.
Dar nu se bea doar bere, hai să luăm şi vinul sau alte categorii de băuturi tari. Fără să stai prea mult pe gânduri poţi economisi de aici un minim de 2.000 de Ron pe an.
4.Cafeaua. Aici intru şi pe teritoriul meu, pentru că sunt consumator de cafea, dar nu unul avid şi care să nu mai ştie de el. Am observat că majoritatea oamenilor ajung pe la terase, baruri sau restaurante unde sunt serviţi în proporţie de 99% cu o zeamă cu lapte, care este trecută în meniu ca şi cafea.
Mulţi fac asta zilnic, iar dacă pun vreo 6 Ron pe zi, timp de 1 an înseamnă 1.825 de Ron pe an aruncaţi pe o zeamă care nu are nici gust, nici efect. Eu unul am găsit altă soluţie, adică beau rar cafea şi atunci o fac doar din coffeeshop-uri specializate. Da, preţul este între 9 şi 15 Ron, dar măcar beau şi savurez cafea.
O altă soluţie dacă vrei să mai scazi costul este să-ţi faci cafeaua acasă, pentru că de multe ori este mai bună decât zeama de la terasă. Încearcă.
5.Prânzul. Pentru cineva care este prins la birou şi serveşte masa de prânz în regim de catering o cheltuială de 20 de Ron pe zi este garantată. Este comod, rapid, vrei să te întorci repede la lucru, nu ai grijă de gătit, spălat vase şi tot ce este asociat cu pregătirea acestei mese.
Atât timp cât îţi permiţi este în regulă. Dar mulţi nu-şi permit, ci fac ceea ce fac şi ceilalţi doar pentru a fi cu turma. În acelaşi timp, nu-şi dau seama că procedând astfel îşi pot da o gaură în propriul buget destul de consistentă de peste 4.500 de Ron pe an. Ai putea să-ţi faci o super vacanţă cu banii pe masa de prânz, nu-i aşa?
6.Abonamentul la sală. Acest cost este unul destul de mare, mai ales că mulţi oameni îşi fac abonamente „full” şi nu se duc destul de des la sală pentru a beneficia de toate facilităţile pe care le oferă acel tip de abonament.
Lipsa organizării eficiente a zilei de lucru, orele muncite peste program de dragul şefului sau pur şi simplu neglijenţa personală, fac din acest cost unul care de multe ori este plătit aiurea, iar de aici se pot economisi şi sume de peste 2.000 de Ron pe an. Vorbesc aici de cei care merg la sală şi (aparent) îşi permit un astfel de cost. Dacă ai un salariu de 1.500 de Ron net, te rog să nu dai banii pe aşa ceva, profită de experienţa mişcării în aer liber.
7.Abonamente ziare/reviste. Acesta este unul din cele mai inutile costuri ale zilelor noastre, iar cu tot dragul pe care îl port pentru presa de tot felul, se pare că această eră a început să apună. Cam totul se mută destul de rapid în mediul online şi acesta este viitorul, fie că vrei, fie că nu.
Anumite publicaţii foarte tehnice care au publicul lor ţintă vor continua să existe sub o formă sau alta, în rest devine inutil să arunci bani pe aşa ceva. Poţi scuti lejer şi peste 2.000 de Ron pe an din astfel de abonamente. Atenţie, este doar părerea mea despre evoluţia mediului online, iar eu nu mi-am mai cumpărat o revistă de peste 5 ani de zile. În schimb, investesc foarte mulţi bani în cărţi, dar asta este cu totul altceva.
8.Concedii, călătorii, excursii. Planificat sau ocazional, costurile pentru astfel de distracţii, pe care ni le dorim cu toţii pot fi destul de usturătoare. Cunosc mulţi oameni care se împrumută, fac credite de obicei pe 2-3 ani de zile pentru a-şi face vacanţele. Nu vorbesc despre acea vacanţă magică şi mult visată, ci de concediul anual de 2-3 săptămâni. Mai rău, mulţi plătesc cu cardul de credit.
De fapt te împrumuţi ca să plăteşti dobândă la pozele de pe plajă sau din vârful muntelui, iar dacă îmi spui că oricum nu iei nimic cu tine, ci doar amintirile după ce treci în altă lume este posibil să ai dreptate, dar măcar asigură-te că cei care rămân nu au de plătit rate la vacanţele tale.
Ce să mai zic de obişnuitul grătar de sâmbăta, ieşirea la iarbă verde sau fiecare sfârşit de săptămână petrecut la malul mării. Luxul şi răsfăţul pot fi destul de scumpe, iar cu atenţie poţi economisi şi 5.000 de Ron pe an de aici.
9.Tehnologie. Un subiect cu adevărat fierbinte când noile modele de telefoane apar mai des decât oportunităţile de angajare sau cele de afaceri. Ce să mai vorbim de era televizoarelor care le întinzi pe perete precum tapetul de odinioară, iar rezoluţia şi detaliul uimitoare trimit către tine tone de imagini absolut încântătoare.
Se spune că oamenii bogaţi au biblioteci mari, în schimb oamenii săraci au televizoare mari şi oricât am vrea să nu vedem, acesta este cruntul adevăr. Câte cărţi îţi poţi cumpăra de miile de lei pe care îi dai pe un televizor cu diagonală mare? Multe, iar pentru cei care ştiu ce spun, o carte îţi poate schimba viaţa radical în bine.
Şi de aici se poţi scuti cu uşurinţă minim 8.000 de Ron pe an. Nu mai menţionez şi aspectul că majoritatea acestor echipamente sunt cumpărate cu banii în rate pe mulţi ani. Ţine minte: atunci când eşti nevoit să faci rate pentru a-ţi achita astfel de bunuri înseamnă că ele sunt peste nivelul tău de forţă financiară, adică intri în jocul datoriilor şi al dobânzilor.
—
Iată doar 9 modalităţi de a păstra mai mulţi bani. Există mult mai multe. Te rog să înţelegi că respect alegerile fiecăruia dintre voi, nu le contest, nu le neg, nu le critic, nu le judec. Am dorit să subliniez câteva aspecte la care majoritatea oamenilor nu se gândesc, pentru că alegerile sunt emoţionale, dar cu toate acestea pot fi şi inteligente.
Nimic din ceea ce am spus mai sus nu înseamnă să nu te bucuri de viaţă, ci înseamnă să o faci mai responsabil, mai sănătos pentru tine şi pentru cei dragi. Dacă vrei cu adevărat să te bucuri de viaţă, atunci este momentul să începi să faci mai mulţi bani, pune-ţi mintea la contribuţie cum poţi face acest lucru şi treci la acţiuni. Nu te-ai născut doar ca să plteşti datorii şi apoi să mori. Dacă eşti într-o situaţie financiară mai dificilă însă, poate este momentul să-ţi diminuezi stilul de viaţă, cel puţin pentru o perioadă, ca să mai scoţi capul la suprafaţă şi să mai iei o gură de aer.
Poţi alege altfel, dar alegerile şi deciziile îţi aparţin în fiecare moment, aşa că îţi transmit un gând bun şi îmi doresc să alegi din ce în ce mai bine. Cu respect, Daniel.