În articolul trecut am expus câteva modalităţi de a păstra mai mulţi bani. Continui pe această linie, dar hai să răsturnăm lucrurile şi să vedem câteva modalităţi de a câştiga mai mulţi bani. Dacă tot ai reuşit să economiseşti sau să salvezi nişte bani, acum este momentul să-i pui la treabă pentru că banii sunt energie, iar banii sunt făcuţi să circule şi să se înmulţească.
Nu prea contează unde eşti, fie că eşti din Bucureşti, fie că eşti din Buzău, fie că nu ai avut posibilităţi, fie că te-ai întâlnit până acum destul de des cu oportunităţile, modalităţi de a face mai mulţi bani au existat mereu, dar nu mereu ai fost pregătit să le spui „Da”. Motivele sunt mai puţin importante acum, aşa că îţi propun să te autoevaluezi, să vezi unde eşti acum, să-ţi stabileşti unde vrei să ajungi şi apoi să treci la acţiune.
Posibilităţi există nenumărate, tot ceea ce este necesar să ţii minte este că „poţi aduce valoare şi banii nu vor înceta să apară”, iar dacă eşti de părere că „este nevoie de bani pentru a face bani”, ei bine în foarte puţine cazuri este chiar aşa. Să trecem la explorat şi la aplicat.
5 modalităţi de a câştiga mai mulţi bani.
1.Salariu mai mare. Dacă eşti salariat şi aceasta este unica ta sursă de venit, mă gândesc că, la rândul tău, te-ai gândit cum ar fi să câştigi un salariu mai mare decât cel pe care îl încasezi acum. Dacă nu te-ai gândit, înseamnă că ai o problemă extrem de serioasă, fie eşti plafonat, fie nu îţi doreşti mai mult pentru tine şi pentru cei dragi, fie nu ai niciun scop în viaţă.
Nu mi-am propus să fiu drăguţ, aşa cum nici în practica de mentor nu sunt drăguţ. Cum este locul tău actual de muncă, dacă îţi oferă un raport bun calitate/efort investit, dacă ai posibilităţi de evoluţie, dacă este sigur, dacă atmosfera este bună sunt întrebări sau câteva aspecte la care numai tu ai răspunsurile.
Întâlnesc mulţi oameni nefericiţi de situaţia actuală a locului de muncă, fie că lucrează la stat, fie într-o firmă oarecare, fie într-o corporaţie. Majoritatea stau peste program, nu au orele suplimentare plătite şi de obicei stau pentru că şi şeful stă. Poate a sosit momentul să-ţi „concediezi şeful” şi să pleci la alt loc de muncă sau poate a sosit momentul să începi cu adevărat să faci ceea ce trebuie să faci şi să dai mai mult decât ceea ce ţi se cere, să ieşi în evidenţă.
Mulţi oameni sunt nemulţumiţi, dar mulţi dintre cei mulţi nici nu prea fac nimic, ci doar aşteaptă ziua de salariu şi atât. Atunci nu te aştepta nici să fii promovat, nici să câştigi mai mulţi bani. Iar dacă ai impresia că prin schimbarea locului de muncă rezolvi problema s-ar putea să te înşeli.
De cele mai multe ori problema este chiar la tine, aşa cum este şi soluţia. Ori iei torţa în mână şi devii lider printre toţi angajaţii şi devii un exemplu de urmat, fie încetezi să te mai plângi. Oportunităţile există şi aşa cum îmi place mie să spun, dar aşa cum este şi în realitate, atunci când baţi la uşa oportunităţii munca este cea care răspunde.
2.O afacere nouă. Majoritatea oamenilor nu îşi urmează pasiunile, nu îşi folosesc talentele şi abilităţile native la nivelul la care ar putea face asta. De aceea, nici nu încep o afacere nouă în care să-şi folosească toate cele descrise mai sus. S-au obişnuit într-un anumit fel şi atât.
Să-ţi începi o afacere nouă este o adevărată provocare şi nu din perspectiva banilor, pentru că aşa cum spuneam nu este neapărat nevoie de bani ca să faci bani. Dacă îţi place să scrii apucă-te să-ţi faci un blog, o pagină proprie unde să vorbeşti şi să dai valoare oamenilor în domeniul în care tu ai pasiuni şi abilităţi. Dacă mai ai şi experienţă, atunci piaţa te aşteaptă, avem nevoie de tine, să ştim cine eşti, cu ce te ocupi, să ne dai informaţii. Ai nevoie de o audienţă pentru care să dai valoare şi să construieşti încredere, iar noi te vom răsplăti garantat.
Nu din prima, evident şi nu peste noapte, la fel de evident. În schimb, dacă nici măcar nu începi, atunci am pierdut din start şi tu, pentru că nu îţi aduci contribuţia lumii şi noi, pentru că nu putem deveni mai buni decât am putea dacă nu vom achiziţiona produsele sau serviciile tale.
Problema pe care am identificat-o aici este că oamenii nu au răbdare şi acţionează sub impulsul recompensei imediate, ceva gen „dacă nu ies bani repede, atunci nu mă interesează.” Este în regulă, dacă asta este şi gândirea ta, atunci te rog să nu te apuci de afaceri, nu avem nevoie de încă un amator care ne vrea banii fără să ofere valoare în schimb.
O altă problemă identificată este faptul că mulţi oameni încearcă o dată, de obicei nu merge, iar apoi nu mai încearcă şi a doua oară pentru că… te-ai prins, nu merge. Robert Kyiosaki spunea că 9 din 10 afaceri eşuează, aşa că el s-a gândit să înceapă 10 afaceri şi nu s-a lăsat până nu a reuşit.
Renunţi prea repede, eşti fanul recompensei imediate şi crezi că nu ai fost făcut pentru a încerca ceva pe cont propriu, este în regulă. Ori o faci ori nu o mai faci, astfel te scuteşti de suferinţă, atât pe tine, cât şi pe cei dragi care te aşteaptă acasă. Dar să ştii un lucru, dacă ai avut vreodată un vis mare de tot sau ţi-ai dorit să te îmbogăţeşti eu nu cunosc niciun un om cu adevărat bogat din salariu.
3.Cumpără o franciză. Aş putea chiar spune, alţii au făcut deja treaba pentru tine, iar acum este mult mai uşor să intri în afaceri, adică este la îndemână să-ţi cumperi „intrarea în afaceri.” Sunt peste tot în jurul nostru sau le găseşti online, posibilităţile sunt nenumărate şi în multe domenii de activitate.
Dacă ai fost un bun manager al finanţelor personale, atunci cu siguranţă ai reuşit să pui bani deoparte, atât pentru tine, dar şi pentru cheltuieli pe termen mediu şi lung. Asta înseamnă că este posibil să ai şi ceva bani de investit, indiferent că vorbim de sume mai mici de câteva mii de EURO sau sume mai mari de câteva zeci de mii de EURO (dacă îţi trece prin cap că oamenii nu au economii de zeci de mii de euro, dă-mi voie să-ţi spun că te înşeli amarnic).
O franciză înseamnă o afacere „la cheie”. Cineva a pornit la drum cu mult timp în urmă, a dezvoltat afacerea, a pus-o pe picioare solide, a creat sisteme după care afacerea se poate conduce singură, iar acum este deschis să dea mai departe contra cost.
Dacă sistemele sunt puse la punct, iar afacerea respectivă este una de succes, cu siguranţă că este cunoscută şi în piaţă, tot ce ai de făcut este să cumperi franciza şi să te ocupi de administrarea acesteia. În afară de costul de achiziţie, probabil vei avea de cedat şi o anumită sumă din profit sau poate din vânzările pe care le vei face de-a lungul anilor. Consider că este un preţ absolut în regulă de plătit, mai ales că tu nu ai muncit deloc atunci când a fost greu şi cineva s-a zbătut să construiască un astfel de business de la zero. Caută pe internet, sunt site-uri specializate de aşa ceva.
4.Venit pasiv. Sursele de venit pasiv pot fi cumpărate sau construite de la zero, iar modalităţile de a intra în posesia unei surse de venit pasiv sunt multiple. Menţionez faptul că nu există venit pasiv 100%, pentru că oricât de „pasiv” ar fi el tot mai necesită prezenţa ta din când în când, cel puţin o oră pe săptămână.
Sunt în continuare uimit când vâd cum mulţi oameni se înghesuie în diverse reţele de network marketing sau aşa-zisele MLM-uri unde li se povesteşte de câini cu covrigi în coadă. „Vino la noi, avem cel mai tare produs sau serviciu de pe piaţă, îţi faci reţea, apoi în timp ce dormi liniştit vei deveni milionar pentru că aşa a făcut nu ştiu care baştan din SUA.”
Atenţie! Afacerile de network marketing îţi pot aduce venituri suplimentare doar dacă te implici, doar dacă există un sistem de educaţie la zi în cadrul reţelei şi doar dacă produsul sau serviciul respectiv nu se canibalizează cu altele de pe piaţă. Există şi în România aşa ceva? Bineînţeles, este necesar doar să deschizi ochii şi să te interesezi direct de la sursă care sunt aceste tipuri de reţele în care merită să investeşti timp, energie şi bani.
Am un scris un întreg articol despre venitul pasiv şi îţi recomand să îl parcurgi. O altă posibilitate este să creezi venit pasiv, adică să construieşti produse sau servicii care odată puse pe un flux de vânzare îţi pot aduce surse suplimentare de venit, cu intervenţii minime, mai mult de mentenanţă sau actualizare, ca să zic aşa. Câteva exemple sunt produsele de genul cărţilor, dvd-urilor, cursurilor online, e-learning şi altele.
5.Altele. Pun aici o categorie mai largă de posibilităţi de a genera venit suplimentar, unele care îţi trec prin cap, unele care poate nu le-ai face decât dacă ai fi nevoit să supravieţuieşti cumva. Unele se adresează mediului online, altele se adresează mediului offline. Având în vedere viteza mare cu care evoluează lumea, chiar ai de unde alege şi sigur vei găsi mereu ceva la care să te pricepi şi tu.
Ar fi ceea ce în prezent se cheamă microjoburi. De exemplu, poate fi un articol pentru o revistă, poate fi o porţiune de design din ceva, poate un logo sau poate fi un serviciu de curierat. De asemenea, poate fi un serviciu de babysitting, de curăţenie sau poate de gătit.
Sunt foarte multe posibilităţi şi au apărut şi ceva platforme în România care se ocupă cu intermedierea unor astfel de produse sau servicii, la un click distanţă, aşa că rămâne la dispoziţia ta să cauţi mai bine.
—
Evident că sunt şi alte posibilităţi. Evident că la fiecare categorie de mai sus ar fi mult mai multe lucruri de discutat şi detalii de pus în schemă. Evident că aceste oportunităţi au fost, sunt şi vor fi mereu la îndemâna ta. Evident că depinde doar de tine. Evident că nimic nu vine de la sine. Evident că implică MUNCĂ. Evident că banii vor veni. Evident.
Sper că ţi-au mai deschis puţin ochii sugestiile de mai sus şi mi-aş dori să aflu de la tine, ce crezi că ţi s-ar potrivi mai bine, care ar fi primii paşi pe care îi ai de făcut şi când te vei apuca de un nou proiect în viaţa ta care să te împlinească şi să-ţi aducă şi un venit suplimentar sau poate chiar proiectul tău de suflet să-l transformi în proiectul vieţii tale, moştenirea ta şi contribuţia adusă lumii. Succes!