State of the Wallet – e006: Principii şi Obiceiuri în Administrarea Banilor Personali

  • martie 25, 2016

Am ajuns la Open Connect Summit #3, un eveniment desfăşurat sub titulatura de Relaţii Inteligente. Am intrat în vorbă cu cei prezenţi şi i-am provocat cu o întrebare despre principii şi obiceiuri în administrarea banilor personali.

Cei care au răspuns aduc multă valoare în acest episod absolut fantastic şi pe care te invit să-l urmăreşti cu mare atenţie şi interes. Toate linkurile le găseşti mai jos pentru a-ţi fi uşor. Am o rugăminte către tine: dă acest material mai departe să ajungă şi să inspire cât mai mulţi oameni la o viaţă din ce în ce mai bună!

Mulţumesc!

———-

Linkuri Utile:

Paul Avram | paulavram.ro

Octavian Baban | diamondcutter.ro

Mihaela Stroe | mihaelastroe.ro

Florin Păsat | atrageabundenta.ro

Claudia Jimeno | amaneser.ro

Dragoş Rouă | dragosroua.com

Connect Hub | connecthub.ro

Kiva MicroLanding | kiva.org

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e006. Principii şi Obiceiuri în Administrarea Banilor Personali

(full transcript)

00:32 Bună Dimineaţa! Chiar dacă este o zi ploioasă astăzi, 24 martie 2016, sunt prezent la Open Connect Summit #3 – Relaţii Inteligente. Se pare că vom avea o zi minunată! În spatele meu este plin de oameni şi, pe parcursul zilei, vă voi ţine la curent cu ce-i întreb pe oameni, bineînţeles.

00:50 Salutare! Iată am găsit primul interlocutor, prietenul meu Paul Avram, care tocmai a susţinut astăzi un discurs. Paul, spune-ne, te rog, cu ce te ocupi?

01:02 Paul: Antrenor de oameni! Este simplu, ajut oamenii să-şi identifice problemele şi să scape de ele.

01:10 Un antrenor de oameni se antrenează şi cu banii, nu-i aşa? Am o singură întrebare pentru tine astăzi: „Care sunt 3 principii sau 3 obiceiuri pe care le aplici în administrarea banilor personali?”

01:23 Paul: Primul este legat de soulset, adică de ceea ce simţi în raport cu banii. Iubeşte banii, banii nu sunt ochiul dracului, fac dracul să închidă ochii. Trebuie rezolvat aspectul acesta obligatoriu.

Al doilea ar fi să înveţi să pui deoparte. De ce? Pentru că există o vorbă în Biblie care spune „celui ce are i se va da, celui ce nu are i se va lua.” Dacă tu nu ai rezerva, care este sursa averii tale, n-ai de unde să porneşti. Să ai bani la care să nu umbli niciodată, depozitează-i acolo şi lasă-i să fie ca şi cum nici nu ar exista, adică uită de ei. „Plăteşte-te mai întâi pe tine” în sensul în care nu umbli la ei. Aceea este „rezerva de aur” cum se spune.

Al treilea este nu cheltui banii inutil pe lucruri inutile. Oamenii bogaţi au biblioteci mari, în timp ce oamenii săraci au televizoare mari. Este foarte important să nu arunci banii pe lucruri care nu-ţi servesc şi pe care le cumperi doar de dragul de a le cumpăra. Vei rămâne cu ele în casă, te vei bucura de ele pentru o perioadă scurtă de timp şi la un moment dat îţi vei pune problema „Ce să fac cu ele? Trebuie să le dau!”, dar banii tăi s-au dus.

Acestea sunt 3 lucruri simple pe care le poţi aplica începând chiar de acum.

02:54 Mulţumesc pentru răspunsuri. Spune, te rog, unde te pot găsi şi contacta oamenii?

02:57 Paul: La adresa paulavram.ro, la datele de contact, de asemenea la fel şi pe profilul de facebook.

03:07 Salutare din nou! Alături de mine este Octavian Baban, un prieten foarte bun şi cunoscut de al meu, poate ne-aţi mai văzut vorbind împreună. Astăzi l-am prins la eveniment… Octavian, spune, te rog, celor care ne urmăresc cu ce te ocupi?

03:21 Octavian: Eu sunt… Bună! 🙂 … pastorul comunităţii Şlefuitorul de Diamante, aşadar mă ocup cu educaţia oamenilor, să publicăm cărţi, să organizăm evenimente şi să studiem nişte modele de gândire care ne fac viaţa mai bună.

03:44 Am o întrebare pentru tine azi, ştii deja că mă ocup cu banii, cu educaţia financiară, aşa că spune, te rog: „Care ar fi 3 principii sau 3 obiceiuri pe care tu le utilizezi în administrarea banilor personali, finanţelor personale?”

04:00 Octavian: Un prim principiu ar fi să nu irosesc banii pe lucruri care nu ar putea aduce un beneficiu pe viitor. Bine, că din când în când mai ies la un film sau merg într-o excursie uneori, chiar este nevoie pentru a-ţi putea continua munca mai departe.

Al doilea ar fi să plătesc toate facturile la timp, în special cele care sunt periodice (abonamente de tot felul).

Al treilea ar fi să am pur şi simplu o atitudine că banii vin la tine pentru că tu ai făcut ceva bun în trecut şi că nu vin pentru că te chinui. Practic, vin de pe urma acţiunilor tale.

04:58 Să avem grijă de acţiunile pe care le facem în prezent pentru că ne determină viitorul.

05:01 Octavian: Astfel încât ceea ce vine să fie suficient astfel încât să nu ai niciun stres cu facturile, cu ce fac mâine, oare am bani de excursie, de cazare, etc… acesta este principiul meu, când este nevoie să plătesc, să nu-mi fac griji că nu am suficient.

05:26 Mulţam de răspunsuri. Unde te pot găsi şi contacta oamenii?

05:31 Octavian: La adresa diamondcutter.ro sau managementkarmic.ro. Sunt cele 2 cărţi pe care le-am publicat până acum.

05:50 Salutare din nou! O am alături de mine pe Mihaela Stroe, dar o las pe ea să ne spună în căteva cuvinte cu ce se ocupă.

05:58 Mihaela: Bine te-am găsit! Sunt sociolog de profesie şi îi susţin pe oamenii care vor să fie pe primul loc în viaţa lor. Mai multe despre mine, pe blogul meu mihaelastroe.ro.

06:12 Ca să susţinem şi mai mult oamenii, hai să-i ajutăm cu un răspuns la o întrebare: “Care ar fi 3 principii sau 3 obiceiuri pe care tu le aplici în administrarea banilor personali?”

06:28 Mihaela: Este o întrebare foarte bună pentru că multă vreme m-am străduit să găsesc câteva obiceiuri pe care să le fac în mod constant, am testat mai multe.

Ce funcţionează foarte bine pentru mine şi pentru familia mea este aşa-numitul “butoi de oxigen” sau “balon de oxigen” cum vrei să-i spui, deoarece sunt lucruri pe care nu le poţi previziona. Poate apărea o boală, un accident, etc când indiferent unde ai fi, ai nevoie de bani. Pentru noi este foarte important să avem acest balon de oxigen pregătit, nu trebuie să fie extraordinar de mulţi bani acolo, doar că investim din banii pe care îi câştigăm în mod curent pentru momentele în care aceşti bani ne vor fi de folos foarte bine. Să poţi să pui mâna pe ei, când ai nevoie.

Un alt obicei este o soluţie pentru copii, de exemplu pentru cel mic. Investim o sumă de 2-3 ori pe an într-o bursă care se numeşte Academica, pentru că ne-am gândit cum banii aceia îl vor ajuta pe acest copil când va avea 18 ani. De ce am luat această decizie ca părinte? Pentru că atunci când am avut eu 18 ani nu am avut o sumă de bani pe care “să pun mâna” şi să încep să-mi creez propria mea afacere. Atunci m-am gândit să anticipez şi am spus cel puţin copiii noştri să aibă acest start. Nu ştiu exact suma care se va strânge până atunci dar, în momentul în care vor avea 18 ani, vor decide în ce vor investi, în studii, într-o afacere… vor avea un start bun în viaţă, zic eu.

Un alt obicei… pentru mine este foarte important să ştiu în fiecare lună care sunt intrările şi ieşirile sau să am calculate dinainte priorităţile mele lunare. Ca să pot să ajung la această “înţelepciune”, practic m-am uitat pe mai multe luni în urmă şi am vrut să văd pe ce cheltuiesc banii (procentual), cât cheltuiesc pe haine, cât cheltuiesc pe cărţi, cât cheltuiesc pe cursuri, pentru partea de administrative… De ce este important să faci lucrul acesta?

Pentru că poţi să te gândeşti înainte. Să spunem că am cheltuieli de 1.000 EURO lunar. Îţi este mult mai simplu când primeşti o sumă de bani să ştii cum să-i împarţi când ai priorităţile deja stabilite. Pe noi ne ajută foarte mult în familie să ştim investiţiile, mai ales că acum suntem într-un moment în care investim în renovarea unei case şi fără să avem planificat în ce investim este destul de dificil să facem acest lucru. Practic, bugetăm ceea ce facem.

09:36 Mihaela: Ca să rezum, pui aceşti bani deoparte, unii pun 10%, noi punem ceea ce simţim că putem să punem pentru a avea o relaxare, să ai aer când ai nevoie de bani. Obiceiul de a investi pentru copii, de a le asigura un start bun când vor avea 18 ani. Previzionarea bugetului şi plasarea priorităţilor în funcţie de lunile în care eşti.

Ar fi bine să îţi scrii cumva ce cheltuieşti, dacă ai de plătit chirii… ca să ştii dinainte şi să faci pe 3-4 luni această analiză.

10:22 Totul începe cu scrisul…

10:23 Mihaela: Cred foarte mult în treaba cu scrisul, scriu ceea ce consum, scriu şi dorinţele în acelaşi timp, nu doar pe ceea ce se duc banii. Ceea ce îmi doresc, prioritizez dorinţele acestea… şi încă un lucru… “Cum să uit aşa ceva?” 🙂

10:42 Mihaela: Cea mai mare provocare ca părinţi a fost să învăţăm copiii noştri diferenţa dintre nevoie şi dorinţă. Copiii au înţeles că nevoia este ceva ce adresăm acum şi că mergem şi cumpărăm imediat. Au înţeles şi ideea că dorinţa este ceva pentru care este necesar să aştepţi. Cred că te ajută foarte mult să nu cazi în patima aceasta de a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie. Îi ajută şi pe ei săfie conştienţi, precum şi pe noi de dorinţele şi nevoile noastre.

11:16 Foarte fain. Mulţumesc pentru un astfel de răspuns!

11:17 Mihaela: Să fie de folos!

11:26 Salutare din nou! Am onoarea să-l am alături de mine pe Florin Păsat. Pentru cei care nu te cunosc, spune-ne, te rog, cu ce te ocupi?

11:34 Florin: Sunt autor de carte, fondatorul proiectului “Atrage abundenţa în viaţa ta!”, proiect care are ca misiune să aducă oamenilor cele mai simple şi, în acelaşi timp, cele mai eficiente tehnici prin care pot să-şi îmbunătăţească viaţa în cele 3 domenii importante – Bani, Relaţii, Sănătate. În acest scop, susţin seminarii gratuite în care oamenii vin, văd despre ce este vorba, văd în ce fel se autosabotează în drumul lor spre succes aplicând nişte strategii care ar trebui să dea roade, le explic de ce acele strategii eşuează şi aceste seminarii gratuite sunt urmate de un workshop în care ei învaţă aceste tehnici simple şi eficiente, prin care chiar să-şi atingă obiectivele.

12:19 Unde pot afla oamenii mai multe sau unde te pot contacta?

12:24 Florin: Adresa este atrageabundenta.ro, site-ul pe care există lista cu evenimentele, precum şi datele de contact.

12:34 Astăzi te voi ruga să-mi răspunzi la o întrebare legată de bani şi educaţie financiară şi aceasta este: “Dacă ar fi să enumeri sau să detaliezi pe scurt 3 principii sau 3 obiceiuri pe care le ai în administrarea banilor personali, care ar fi acelea?”

12:51 Florin: Primul obicei este să produci acei bani, pentru că dacă nu îi produci, nu ai ce să administrezi. Obiceiul pe care mi l-am creat în ultima vreme este să plantez banii ajutându-i pe alţii să facă bani. Cum fac asta? Fie promovându-i prin intermediul proiectului “Atrage abundenţa în viaţa ta”, fie oferindu-le recomandări, fie diverse oportunităţi prin care să facă mai mulţi bani. Acesta este primul obicei, să plantez bani.

Al doilea obicei este, având în vedere că am un business, să fac o diferenţă clară între banii mei şi banii businessului. Am experimentat-o, cum spune americanul “the hard way”, şi până nu am experimentat eu nu am văzut că este contraproductiv să amesteci banii firmei cu banii personali. După fiecare eveniment am grijă să fac în mod clar o separare între banii firmei şi banii mei.

Al treilea obicei. Banii mei îi administrez printr-un sistem pe care şi tu îl promovezi şi care aduce rezultate absolut excepţionale şi anume sistemul cu cele 6 borcane al lui T. Harv Eker. Folosesc acest sistem de 4 ani şi este extrem de puternic şi, mai mult decât atât, îţi dă foarte multă flexibilitate în folosirea banilor. De exemplu, am constatat de-a lungul timpului că banii din mai multe borcane pot fi folosiţi pentru a-ţi îndeplini un obiectiv financiar şi depinde doar de tine cum încadrezi obiectivul astfel încât să ştii ce bani, din ce borcane foloseşti.

Încă o dată, cele 3 obiceiuri ar fi:

-să plantez banii, ajutându-i pe alţii să facă bani.

-să separ banii mei de banii firmei.

-banii mei să-i administrez cu acel sistem de 6 borcane de la T. Harv Eker.

14:38 Îţi mulţumesc mult de tot pentru răspunsuri şi până data viitoare: Pa, pa!

14:43 Florin: Mulţumesc şi eu!

14:44 Salutare din nou! Am alături de mine o persoană foarte dragă, pe numele ei Claudia Jimeno. Spune-ne, te rog, cu ce te ocupi?

14:51 Claudia: Eu sunt specialist în comunicare relaţională şi dezvoltare personală. Ajut oamenii să aibă relaţii frumoase cu ei înşişi, cu ceilalţi ca să poată să fie fericiţi.

15:10 Unde te pot găsi oamenii, dacă vor să te contacteze?

15:14 Claudia: La centrul Amaneser şi la adresa amaneser.ro.

15:18 Astăzi am o întrebare pentru tine legată de bani: “Care sunt 3 principii sau 3 obiceiuri pe care tu le aplici în administrarea banilor personali?”

15:30 Claudia: Ştii… sunt femeie 🙂 Cel mai important este să am puţini bani în portofel, pentru că uneori când vedem un lucru frumos nu putem rezista. Eu iau de la centrul meu, puţin câte puţin din banii care mi se cuvin, astfel încât să pot să-i gestionez mai bine. Restul banilor îi las acolo şi astfel este şi o modalitate de a-i strânge. Ştiu că sunt acolo.

Al doilea lucru pe care îl fac este să mă gândesc ce am de plată. Dacă ştiu că am chiria de plătit las banii în firmă. Nu iau! Nu sunt o persoană foarte cheltuitoare, dar câteodată apar diverse situaţii în care îmi iau mai multă mâncare sau merg la cumpărături şi îmi place o bluză, un pantalon şi atunci când am cheltuieli mari, precum utilităţi sau chirie las banii în firmă până în momentul în care eu voi putea lua pentru ce am nevoie.

Al treilea obicei este că în fiecare zi pun 10 RON deoparte pentru mine. Nu pentru a-i cheltui sau pentru o vacanţă, sunt doar nişte bani care se tot adună.

17:16 Scopul lor este un fond de rezervă sau să-i înmulţeşti?

17:18 Claudia: Încă nu m-am hotărât ce vreau să fac exact cu ei. Deocamdată, fizic scot 10 RON în fiecare zi din portofel şi îi pun acolo şi ei se tot adună. Dacă o prietenă îmi cere bani împrumut scot de acolo, pentru că ştiu că ei se întorc tot acolo. Nu este neapărat un fond de rezervă, un astfel de fond în capul meu înseamnă un fond pentru urgenţe. Mi-am făcut acest obicei, încă nu m-am orientat pentru fonduri de investiţii, mi se par prea complexe momentan.

18:04 Mulţumesc frumos pentru răspunsuri!

18:08 Salutare! Iată, suntem la sfârşit de eveniment, ne-am oprit la sesiunea de networking şi la un pahar de vin. Îl am alături de mine pe organizatorul acestor minunate evenimente, Dragoş Rouă. Dragoş, te rog, spune oamenilor cu ce te ocupi?

18:23 Dragoş: Salut! O întrebare foarte complexă… Activitatea mea principală este gestionarea hubului în care suntem acum cu toţii, şi anume Connect Hub, iar asta implică destul de multe lucruri, printre care gestionarea unei echipe, a evenimentelor pe care le organizăm, a spaţiului de co-working şi în general toate activităţile operaţionale pe care, cu bucurie raportez 🙂 , echipa pe care am crescut-o în jurul meu a început să mi le preia destul de mult în ultima vreme. Lucru care mă bucură pentru că pot să ating nivelul la care să nu mai lucrez în businessul meu, ci să lucrez la businessul meu, ceea ce este o mare diferenţă să poţi să te detaşezi… este provocare oricărui antreprenor… să poţi să lucrezi în afara businessului suficient încât să poţi vedea lucid, să găseşti zonele în care să intervii şi să le îmbunătăţeşti.

19:17 Să lucrezi la afacere şi nu în afacere. După cum ştii, eu mă ocup de educaţie financiară şi astăzi am o întrebare pentru tine referitoare la bani şi la universul lor: “Care sunt 3 principii sau 3 obiceiuri pe care tu le aplici în administrarea banilor personali?”

19:33 Dragoş: În primul rând este vorba de găletuşele în care se bagă banii. Banii nu sunt ceva difuz, care vin întotdeauna şi pleacă, există o anumită structurare. Cel mai important obicei, pe care l-am început cu multă vreme în urmă şi care a fost rafinat este să am conturi diferite sau măcar categorii diferite pentru a-mi gestiona banii.

Al doilea lucru, pe care am început să-l practic de ceva vreme, este să folosesc o parte din bani în susţinerea unor cauze sociale. Este vorba fie de banii pe care îi gestionăm sau îi gestionăm în Connect Hub şi avem o fundaţie pe care o sprijinim – Şcoala de Valori – o parte din banii generaţi de evenimentele Open Connect Summit se duc în această direcţie şi o parte din banii pe care îi gestionez la nivel personal se duc către împrumuturi pe platforma de micro-landing kiva.org. Fac acest lucru de 1 an şi ceva.

Al treilea obicei este să încerc şi să reuşesc cât pot eu, din răsputeri, să pun deoparte nişte bani, să creez un fel de salteluţă financiară care să funcţioneze nu neapărat ca un strat de protecţie pe vreme rea, ci mai degrabă ca fundamentul pentru a organiza o creştere sănătoasă a banilor în viitor.

21:07 Mulţumim mult pentru răspunsuri! Unde te pot găsi şi contacta oamenii?

21:11 Dragoş: Mulţumesc şi eu pentru interviu! Oamenii mă pot găsi pe dragosroua.com în spaţiul virtual, iar în spaţiul real mă pot găsi la Connect Hub, pe Bulevardul Dacia 99.

21:22 De la Connect Hub: La Revedere!

21:23 Dragoş: La Revedere!

 

Articole similare