Pentru a ieşi din zona de haos financiar este necesar să afli mai multe despre ceea ce înseamnă un buget. Acest instrument, împreună cu un sistem de administrare al banilor personali, te va transforma de-a lungul timpului şi va aduce în viaţa ta o relaţie din ce în ce mai bună cu banii.
Intru în detaliu cu exemple concrete din viaţa reală pentru a înţelege mai bine şi pentru a vedea de ce este în beneficiul tău şi al familiei tale să începi să-ţi faci un buget. Dacă ar fi să-ţi recomand un singur instrument pe care să-l utilizezi în viaţa ta, din punct de vedere financiar, atunci bugetul este acela.
Am şi un anunţ important despre episodul următor, aşa că, te rog, fii pregătit!
———-
Subscribe and follow me on:
YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: http://danieltanase.com
State of the Wallet – e009. A bugeta sau a nu bugeta?
(full transcript)
00:27 A bugeta sau a nu bugeta? Aceasta este întrebarea! … Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun “Bine ai venit!” la episodul cu numărul 9 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Mă bucur tare mult că ne regăsim şi încep direct prin a-ţi spune că în episodul cu numărul 10 vom avea un episod numai cu întrebări şi răspunsuri!
00:57 Aşadar, sunt sigur că ai multe întrebări, te rog adresează-mi-le cu un “comment” aici sub video sau intră pe pagina de facebook Daniel Tănase şi vei vedea direct pe pagină un pin post unde poţi să laşi o întrebare.
01:11 După cum cred că ţi-ai dat seama astăzi vom vorbi despre bugete. A bugeta sau a nu bugeta? Aceasta este întrebarea pe care nu şi-a pus-o Shakespeare, pe care în schimb şi-o pun foarte mulţi români.
01:22 Foarte mulţi români, 70% dintre ei conform unei statistici, se află în zona de haos financiar. Adică, trăiesc de la o lună la alta, banii scapă printre degete, este bine că vin, în acelaşi timp bine că au pe ce să plece, hai să vedem cum mai facem poate ne mai împrumutăm şi de la un prieten, nu ştim în ce direcţie, nu ştim de ce câştig acum venitul acesta, de ce s-au dus banii mai mult pe distracţii în loc să se ducă pe investiţii sau economii, de ce nu cheltui pe educaţie, de ce nu donez şi aşa mai departe. Aceasta înseamnă haos financiar. Adică, praf şi pulbere, cum o fi… de la Dumnezeu citire, aşa să fie!
02:01 Aşadar, este necesar să bugetezi sau nu? Răspunsul, în acest caz este cu siguranţă “Da!”
02:08 Ce înseamnă un buget? Un buget este un instrument care te ajută să implementezi un sistem… este necesar să ai şi un sistem! Ce înseamnă un sistem? În momentul în care tu câştigi o sumă de bani să îi aloci într-un anumit mod. Măcar în 3 direcţii, de exemplu: economii, cheltuieli curente şi alte tipuri de cheltuieli.
02:30 Sau, dacă vrei, poţi folosi un sistem aşa cum eu folosesc şi pe care-l recomand, cel al lui T. Harv Eker cu borcanele financiare, (am scris un întreg articol pe această temă, click aici) în care venitul este împărţit în şase conturi: economii sau independenţă financiară, economii şi cheltuieli pe termen lung, educaţie, distracţie, donaţii şi cheltuieli curente. 50% din venituri merg în direcţia de cheltuieli curente, iar în celelalte 5 categorii se împart câte 10%.
02:56 Dacă ţi se pare prea complicat, măcar gândeşte-te că ai nevoie să economiseşti, ai nevoie de bani pentru cheltuieli curente şi ai nevoie de bani pentru alte lucruri (investiţii, educaţie, distracţii, donaţii şi altele). Măcar 3 categorii trebuie să ai!
03:11 Ştii cum se spune: “Spune-mi câte conturi ai ca să-ţi spun cât de bogat eşti!” Dacă ai unul singur şi acela este contul de salariu înseamnă că ai o problemă.
03:22 Mai departe, ce înseamnă până la urmă un buget? De ce este important să bugetezi? Pentru că un buget îţi oferă predictibilitate. Oricum vei cheltui bani cu întreţinerea, abonamentul TV, cablu, benzină, orice alte cheltuieli curente… cu masă, hârtie igienică, pastă de dinţi (sper că foloseşti 🙂 ) şi tot felul de alte lucruri de acest gen.
03:48 Pe acestea, ştii sigur că le vei cheltui. În acelaşi timp, ştii sigur, de exemplu, că venitul tău este de X RON pe lună, dacă este doar din salariu. Dacă crezi că în următoarea perioadă de timp, să spunem 3 luni, 6 luni, 1 an, nu se schimbă nimic automat ai deja predictibilitate. Ştiu că voi încasa atât. Ce nu ştiu este cum voi dirija acea sumă în fiecare lună. De aceea este important să foloseşti un buget şi să te apuci să foloseşti şi un sistem. Adică să ai mai multe direcţii, cel puţin 3 după cum îţi spuneam, în care să dirijezi banii.
04:21 Ce îţi mai oferă un buget? De exemplu, dacă am bugetat luna aceasta că pentru distracţii îmi aloc suma de 200 de RON, asta nu înseamnă că trebuie să cheltuiesc toţi cei 200 de RON. Aceea este doar o limită! Nu înseamnă că trebuie să-i sparg pe toţi şi să nu mă mai uit la ei… mă duc în seara asta fac praf 200 de RON. Ce faci după aceea, pentru că vrei să te distrezi în continuare? Mai ai încă 30 de zile din luna aceasta, 1 zi te-ai distrat de 200 de RON şi mai vrei să te distrezi încă 30. Ce faci, că nu mai ai buget?! Va trebui să respecţi acele limite.
04:56 În acelaşi timp, acele limite îţi oferă şi libertate. Ştiu că sună ciudat… în momentul în care lucrurile sunt mai categorisite, de fapt ai mai multă libertate. Şi în primul rând libertatea pleacă din minte, este vorba de libertate mentală, pentru că ştii că atât ai alocat, ştii cât ai acolo, ştii cât poţi cheltui maxim. Asta nu înseamnă, repet, că trebuie să cheltui la maxim.
05:17 O altă posibilitate pe care ţi-o oferă un buget… şi vreau să-ţi dau un exemplu, pentru că îmi vine chiar acum în minte. Aud foarte des discuţia “Băi, vreau să-mi iau o maşină!” “Şi, ce buget ai?” “Păi, 5.000 de EURO.” Acela nu este un buget!
05:36 Aceea este o sumă de bani pe care tu ai strâns-o poate pe termen mai lung, poate strângi de 1 an, 2 ani, 3 ani, nu ştiu… habar n-am, iar tu acum o foloseşti pentru a-ţi achiziţiona un bun. Acela nu este un buget. Asta nu înseamnă că eşti mai bun administrator al banilor tăi. Parţial, ai făcut un pas, în sensul în care ai economisit pentru achiziţia unui bun ca să nu te duci la bancă să mai faci credite, l-ai cumpărat cu banii jos… ţi l-ai luat, bravo! Din acest punct de vedere, este o alegere foarte bună şi îi felicit pe toţi cei care fac asta. Să economiseşti pe termen lung pentru achiziţia de bunuri de valoare mai mare este un lucru foarte bun.
06:14 În acelaşi timp, nu ai un buget. Ce ai făcut cu restul banilor? Poate cei 5.000 de EURO puteai să-i strângi într-un an, nu în trei. Te-ai întrebat vreodată asta? Pentru că dacă restul banilor s-au dus pe categoria de distracţii, de plimbări, de achiziţii de alte bunuri care nu îţi erau necesare, asta înseamnă că eşti cumva într-un haos financiar.
06:35 Un buget îţi oferă instrumentul necesar pentru a te organiza. De fapt, un buget este o prognoză. Pentru că se referă la perioada următoare de timp, iar modul cum cheltui banii este de fapt execuţia bugetară, aşa cum face şi guvernul… şi atunci când face realocări bugetare şi când dă pe lângă înseamnă că a făcut bugetul praf. Ceea ce te rog pe tine să nu faci.
07:01 Cere disciplină, cere foarte multă ordine, cere ceva organizare, dar odată ce ai început îţi garantez că o să-ţi placă maxim. Nu te vei mai desprinde de acest lucru. Te îndemn să bugetezi, dacă nu ai făcut-o până acum.
07:18 Ia-ţi o perioadă de 2-3 luni de zile, urmăreşte-ţi toate cheltuielile, urmăreşte şi veniturile dacă sunt diferite şi mai multe şi după această perioadă împarte măcar pe cele 3 categorii în procente şi vezi cum stai. Cât la sută economiseşti, cât la sută aloci pentru cheltuieli curente, cât la sută aloci pentru alte tipuri de cheltuieli (distracţiii, donaţii şi altele)? Măcar aceste trei categorii.
07:44 În funcţie de aceasta, după ce ai urmărit 3 luni de zile poate vei vedea că economii – 0%, cheltuieli curente – 80%, distracţii – 20%. Este o problemă? Da!!! Astfel, te vei organiza. Eu cât câştig? Uite…atât! În următoarele 6 luni voi aloca 10% pentru economii, 60% pentru cheltuieli curente, 30% pentru ce mai rămâne. Este la dispoziţia ta!
08:11 Pune un minim de 10% pentru economii, pune un minim 50% pentru cheltueli curente şi împarte restul pentru alte tipuri de categorii. Repet, dacă vrei, foloseşte sistemul lui T. Harv Eker, este un sistem foarte, foarte, foarte bun, folosit de mulţi oameni în întreaga lume. Pentru mine a dat rezultate extraordinare şi m-a organizat din punct de vedere financiar.
08:35 Aşadar, spor la bugetat! Ţine minte: episodul cu numărul 10 – întrebări şi răspunsuri. Adresează-mi întrebări, în principal despre bani, dacă vrei tu să mă întrebi şi alte lucruri, îţi voi răspunde şi alte lucruri şi până atunci… Like, Share, Comment, îţi mulţumesc din suflet că urmăreşti emisiunea şi… SUBSCRIBE! dacă nu ai făcut-o până acum. Pa, pa! 🙂