Obiceiul de gestionare a banilor este mai important decât suma şi într-un articol anterior îţi spuneam de câteva categorii pe care poate fi distribuit venitul tău. Astăzi intru mai în detaliu şi îţi povestesc despre această metodă pe care eu o folosesc de destul de mult timp şi care stă la baza unei relaţii mai bune cu banii în viaţa mea.
Este o metodă simplă, care nu implică dureri de cap, ci doar puţină organizare şi ceva mai multă autodisciplină. Pe mine, odată ce m-am apucat s-o aplic, a început să mă ajute la scurt timp şi foarte vizibil. Omul care a propus-o şi care o predă la seminariile sale este T. Harv Eker, un autor pe care îl studiez intens şi ţi-l recomand şi ţie.
Să trecem la treabă.
Aş dori să-ţi transmit faptul că de-a lungul timpului am învăţat cât de important este să gestionezi atât sume mici de bani, cât şi sume mari de bani. Am fost în ambele situaţii şi consider că această experienţă m-a schimbat definitiv în bine.
Este important să ştii să te descurci cu sume mici, pentru că atunci când sume mari vor veni, deja obiceiurile tale de gestionare a banilor se vor extinde. Dacă ştii cum să împarţi banii pe care îi câştigi acum, atunci când vei avea mai mult pe mână vei face lucrurile pe pilot automat, ceea ce poate fi şi bine şi rău.
Îţi dădeam un exemplu despre oamenii care câştigă la loterie. Aceştia se trezesc peste noapte cu milioane de euro în cont şi nu ştiu cum să procedeze. Acţionează cum au făcut-o şi până acum, de cele mai multe ori la impuls şi ajung să-i cheltuie rapid sau să-i investească în direcţii păguboase. Lipsa educaţiei financiare la care se adaugă lipsa obiceiului de a-ţi gestiona banii, indiferent de ce sumă vorbim, conduce la dezastru.
Calea către independenţă financiară sau măcar către situaţia în care balanţa să indice cifra zero în dreptul datoriilor este alta. Ai nevoie de modalităţi de gestiune a banilor.
Ţi-au rămas borcane goale?
Pentru că este toamnă avem obiceiul să punem murăturile la borcan „pentru la iarnă”, aşa cum ne place să spunem. Eu unul am început să pun şi abia aştept momentul să le savurez, pentru că sunt un mare fan al orice poate fi pus la murat pentru iarnă 🙂
Acum, îţi propun să utilizezi borcanele în alt mod, acela de gestionare a venitului pe care îl câştigi. Dacă vrei, le poţi numi borcanele financiare. Pentru începerea operaţiunii ai nevoie de 6 borcane, în care vei împărţi banii.
Poţi folosi şi alte lucruri, poate o piesă de mobilier, ceva accesoriu… eu aşa am făcut şi ca să exemplific îţi arăt în poza de mai jos (am o cutiuţă veselă). Dacă eşti adeptul noului, poţi opera cu conturi bancare, mai precis 6 la număr pe care le poţi deschide direct din aplicaţia de internet banking a băncii cu care lucrezi (dacă suportă acest tip de operaţiune). Nu contează cum procedezi, ci doar să începi.
Un aspect foarte important! Primul lucru pe care îl faci după ce primeşti salariul sau după ce îţi aloci o anumită sumă de gestionat astfel este să pui banii în acele borcane! NU ai voie să cheltui niciun ban pe plata vreunei facturi, te rog ţine cont de această regulă!
Cele 6 destinaţii şi ce procent din suma gestionată merge către ele sunt următoarele:
- 10% – Independenţă financiară
- 10% – Economii şi Cheltuieli pe termen mediu şi lung
- 10% – Educaţie
- 50% – Cheltuieli curente
- 10% – Distracţii
- 10% – Donaţii
Cum se utilizează fiecare.
Ca orice lucru nou este bine să ai un manual de instrucţiuni, pentru că nu îţi doreşti să strici aparatul. Aici nu vorbim de garanţia aceea pe care o ştim dacă se strică ceva, în schimb dacă nu respecţi regulile de utilizare este posibil ca aparatul şi tot ce înseamnă această gestionare a banilor să un funcţioneze cum trebuie. Să le luăm în ordinea în care le-am prezentat.
Independenţă financiară
Aici lucrurile sunt destul de simple. Aceşti bani nu ai voie să-i cheltui, mai întâi acumulezi, lună de lună până reuşeşti să strângi o sumă din ce în ce mai mare, una semnificativă. Ceea ce ai voie să achiziţioneti de aici sunt active, de exemplu un apartament. Pe acesta îl vei închiria, iar banii din chirie se întorc tot aici, atenţie la acest aspect.
Acest borcan are nevoie să acumuleze din ce în ce mai mult. Este cheia către libertate financiară, momentul acela în care veniturile tale pasive depăşesc valoarea cheltuielilor tale, din punct de vedere al stilului de viaţă. Sumele de aici le poţi lăsa moştenire, aşa că ai şi un alt scop dincolo de momentul prezent sau pe termen scurt.
Aici pui „ban pe ban” cum se spune, iar aceşti bani vor atrage mai mulţi bani, exact ca un magnet. Este un principiu antic, de care ţi-am povestit în articolul legat de a te plăti pe tine mai întâi.
Economii şi Cheltuieli pe termen mediu şi lung
Banii care ajung aici vizează zona de cheltuieli pentru casă, maşină, concedii, datorii, educaţie pentru copii, precum şi cheltuieli care apar fără să le ai pe listă. Da, aici intră şi cheltuielile neprevăzute. Gestionează cu atenţie cum cheltui banii de aici, pentru că nu sunt foarte mulţi la dispoziţie, iar dacă îţi apare ceva neprevăzut, borcanul se poate goli imediat.
Educaţie
Numele este foarte sugestiv şi indică în mod clar direcţia în care merg banii. Nu există un borcan mai puţin important, dar dacă îţi doreşti să evoluezi personal, să ai mai mulţi bani, să treci la nivelul următor din viaţa ta, aici este cheia.
Educaţia ta înseamnă cărţi, materiale audio şi video, cursuri, seminarii, conferinţe, traininguri, evenimente de networking şi orice alt tip de instrument necesar creşterii nivelului de informaţii şi cunoaştere. Strânge bani dacă este ceva mai scump, apoi investeşte cu inteligenţă şi cu atenţie, doar în lucruri care te ajută să creşti, care îţi dau valoare şi te fac să devii din ce în ce mai bun. Educă-te pentru atingerea scopurilor tale.
Cheltuieli curente
Aici includem absolut tot ceea ce este legat de întreţinere, gaz, lumină, apă rece, apă caldă, gunoi, combustibil, abonamente televiziune, telefonie, internet, mâncare, frizer şi altele. Aşadar, este vorba despre ceea ce se cheamă necesităţi, lucrurile care ne vin la plată în fiecare lună.
Dacă nu îţi ajung banii de aici pentru acoperirea necesităţilor, atunci este posibil să trăieşti o viaţă pe picior mare şi cheltuieşti mai mult în direcţia satisfacerii dorinţelor, adică dincolo de necesităţi. În schimb, dacă eşti în situaţia fericită de a-ţi acoperi ultra suficient această categorie, suma suplimentară te sfătuiesc să o trimiţi către independenţă financiară, pentru că acolo îţi doreşti să ajungi într-un timp cât mai scurt.
Distracţii
Munceşti, dar te şi distrezi, ceea ce este normal. Dacă te distrezi peste măsură vei afla în momentul în care vei trimite acei 10% aici. Banii de aici merg în direcţia activităţilor sportive, de relaxare, de înseninare a sufletului. Simte-te bine cu banii de aici.
Principala regulă este că aceşti bani trebuie cheltuiţi în fiecare lună, aşa că dacă nu sunt prea mulţi, se vor duce destul de repede. Bucură-te că ai această posibilitate şi distrează-te.
Donaţii
Pe partea de life blog a site-ului meu găseşti un articol în care spun că „dăruind vei dobândi” şi chiar aşa şi este. Donează banii de aici în scopuri caritabile cu care rezonezi şi din puţinul tău poţi ajuta o altă persoană sau chiar mai multe să scape de o suferinţă, să le mai aline din durere sau să redai o şansă la viaţă.
Este un principiu vechi de când lumea şi funcţionează perfect, fără ca noi să ne dăm seama, pentru că în viaţă primeşti ceea ce oferi, aşa că nu mai sta pe gânduri şi fă un bine cuiva care are nevoie. Nicio ocazie nu este de lepădat atunci când poţi fii bun.
Cam acesta este sistemul pe care eu îl folosesc şi care mă ajută să am o relaţie din ce în ce mai bună cu banii din viaţa mea. Nu este neapărat să începi din prima să gestionezi tot venitul tău în acest mod. S-ar putea să-ţi dai seama că nu merge, mai ales dacă ai o situaţie financiară mai dificilă. Cu toate acestea, poţi începe cu sume mici de bani 10 RON, luna viitoare 30 de RON, apoi 100 de RON şi tot aşa.
Pentru mine funcţionează şi mă ajută să înţeleg mai bine de ce este atât de important să am grijă de banii mei, dar mai presus de toate mă ajută să merg pe calea libertăţii şi independenţei financiare, un drum care nu este uşor, dar care merită tot efortul. Aplică şi tu această metodă şi hai să ţinem legătura, să-mi spui te rog cum merge la tine. Succes!
—