După cum ştii, public un articol pe săptămână în fiecare zi de miercuri, precum şi un material video pe săptămână în fiecare zi de vineri. Cum nimic nu este întâmplător, astăzi este prima zi a lunii iunie din anul 2016 şi pică perfect într-o minunată zi de miercuri. Cred că nu mai are rost să-ţi spun că nu m-am gândit la altceva decât la educaţie financiară pentru copii.
Aşadar, pentru copilul din mine, pentru copilul din tine, precum şi pentru copiii tăi sau pentru viitorii copii m-am gândit să aştern câteva cuvinte care să meargă la inimă şi minte, iar utilitatea şi aplicabilitatea lor să fie maxime.
Un pic de context.
Am fost întrebat de multe ori „Care consider eu că ar fi vârsta potrivită pentru a fi începută educaţia financiară?”, iar răspunsul meu a venit repede şi categoric, mai precis în jurul vârstei de 3 ani pentru că nu este niciodată prea devreme pentru a începe educaţia financiară a copiilor care să-i ajute şi să-i transforme într-o generaţie câştigătoare din punct de vedere financiar.
Eu, dar şi alte persoane care îmi sunt mentori, credem cu tărie că toţi copiii care încep de mici să înveţe administrarea finanţelor personale se vor descurca bine în viaţa de adult şi vor avea mai puţine dificultăţi în a trece peste anumite probleme financiare.
Până la vârsta de 7-8 ani, atunci când eşti copil creieraşul tău înregistrează tot pentru că este orientat pe învăţare accelerată şi instalare de programe care să ajute în viaţa de adult. Până la vârsta de 14 ani aproximativ 85% din programe sunt deja instalate conform tuturor metodelor ştiinţifice aplicate în această cercetare (îţi dau ca exemplu studiile şi cercetările începute de Jose Silva, iniţiatorul şi cel care a dezvoltat Metoda Silva). Totul a plecat de la copii, iar Silva a început cu proprii săi copii pentru a-i ajuta să înveţe mai bine, mai eficient sau mai repede, iar baza proprie a fost destul de mare pentru că a avut 10 copii 🙂
Există un pericol real care apare pe măsură ce copilul creşte şi trece prin educaţia formală, adică şcoală care, din păcate, nu oferă niciun fel de noţiune de educaţie financiară. Este posibil să ajungi să termini şi facultatea, să te angajezi şi să te trezeşti deja cu un card de credit în portofoliu doar pentru că aşa au şi ceilalţi. O statistică în acest sens arată că peste 80% din tinerii angajaţi au cel puţin un card de credit şi o îndatorare medie de peste 1.000 de EUR (este o statistică la nivel internaţional, dar asta nu înseamnă că nu se aplică şi la noi).
Şi dacă la şcoală nu se face, hai să facem în afara ei, doar cu asta mă ocup şi consider că este relevant şi pentru tine. Unele din cele mai importante lecţii pe care le poţi da mai departe copiilor sunt cele privitoare la bani şi lumea lor, dar cu o condiţie: să cunoşti şi tu ceva la acest capitol! Au început să apară ceva informaţii şi pe la noi prin ţară, în general în mediul online, dar cei care ştiu mai multe am văzut că le ţin pentru ei şi le vând sub formă de cursuri sau alte lucruri.
Eu susţin că banii şi succesul sunt doar o consecinţă a tot ceea ce eşti şi faci, aşa că să nu mai ţinem pentru noi, ci să dăm mai departe ceea ce am învăţat şi să predăm tot ceea ce ştim şi sper că eşti în acord cu mine.
10 activităţi financiare pentru copii
1.Joacă-te împreună cu copiii ceea ce se numeşte “board games”, aşa ştiu din engleză şi îmi cer scuze dar nu ştiu cum vine o traducere inspirată în limba română, ceva gen jocuri de tablă sau de masă. Sunt destule, aşa cum este Monopoly, iar singurul lucru de care să ţii cont este să fie potrivite pentru vârsta de moment a copilului.
2.Ia cu tine copilul la plata facturilor. Chiar dacă implică statul la coadă, chair dacă faci acest lucru online acest aspect arată deschidere şi responsabilitate faţă de cheltuielile obligatorii ale casei. Fă asta cu bucurie fără a te văita că stai la nu ştiu ce coadă sau că internetul nu merge cum trebuie. De asemenea, învaţă-i pe cei mici să mulţumească şi să fie recunoscători pentru facturile care aduc serviciile esenţiale ale familiei (electricitate, gaze, apă). De ce? Simplu: pentru că fără acestea nu poţi funcţiona şi nu te poţi desfăşura în alte direcţii.
3.Ia copilul cu tine la bancă şi deschide un cont de economii pe numele acestuia. Învaţă-l cum să alimenteze acel cont, cum să urmărească balanţa acestuia şi explică-i de ce este important să economisească, de ce să-şi formeze acest obicei încă de tânăr şi de ce mai important este obiceiul decât suma economisită.
4.Ia copilul cu tine la piaţă sau la supermarket. Super util ar fi să ai şi o listă făcută, poate chiar cu câteva coloane pentru a nota pe ea cel puţin 3 preţuri. Pentru că suntem în era digitală poţi face un document cu mai multe coloane, care poate fi deschis la faţa locului direct pe telefonul mobil. De ce să faci asta? Pentru că tânărul sau tânăra va învăţa să compare preţurile între ele şi, de asemenea, va învăţa ce înseamnă să cumperi responsabil ceea ce ai nevoie şi nu la întâmplare.
5.Poţi să-i dai alocaţia copilului, să-i explici de unde provine ea şi să creionezi pentru această sumă anumite reguli. Asta nu înseamnă să obligi copilul să-şi cumpere din alocaţie doar bilet la film sau îngheţată. Încearcă să-i arăţi cum ar fi util şi bine să gestioneze acea sumă şi lasă-l să greşească fără să te impacientezi. Mai bine să facă acum greşeli mici, fără implicaţii majore şi din care poate învăţa, decât să facă peste 20 de ani greşeli mari şi care să-l pună în situaţii financiare dificile.
6.Învaţă copilul încă de când este foarte mic că banii pot fi administraţi la început în 3 direcţii, şi anume: economii, cheltuieli şi donaţii. Astfel, va începe să-şi dea seama cât de importante sunt funcţiile banilor, faptul că aceştia sunt o modalitate de schimb, o resursă necesară, precum şi o posibilitate de a face bine mai departe. Pe măsură ce creşte, mai adaugă şi categoria de investiţii, deja de la 8 ani în sus acesta poate înţelege noţiunea dacă este explicată în mod simplu şi distractiv.
7.Lasă copiii să participe la discuţiile financiare din familie. Copiii fac ceea ce văd şi învaţă ceea ce trăiesc. Modul cum voi ca părinţi sau ca viitori părinţi vă veţi comporta şi discuta despre bani va influenţa în mod direct cunoştinţele copilului. Dacă excluzi copilul de la discuţiile financiare, practic îl creşti needucat din acest punct de vedere. Există şi un risc aici, pentru că dacă voi ca părinţi aveţi o educaţie financiară precară, copilul nu prea are ce să înveţe şi va prelua aceleaşi greşeli de la voi. Aşadar, avertisment: Învaţă şi dezvoltă-te permanent în zona de educaţie financiară! Va fi mai bine atât pentru tine, cât şi pentru copiii tăi!
8.Învaţă copiii să-şi stabilească scopuri financiare pe termen scurt, precum şi pe termen mai lung. Fie că vorbim de o jucărie mai mare, fie că vorbim despre o tabletă sau despre o consolă de jocuri mai nouă, atunci când aceasta se transformă într-un scop copilul poate înţelege de ce să economisească pentru a-şi achiziţiona bunul respectiv cu banii jos. Un alt aspect important este că acesta va înţelege ceea ce înseamnă recompensa întârziată, în loc de a i se oferi totul pe tavă la prima bătaie nervoasă din picioare.
9.Asigură-te că, indiferent de cumpărăturile pe care la faci, copiii te vor vedea efectuând plata, iar acest lucru este valabil şi pentru plăţile online. Astfel, vor înţelege că lucrurile nu sunt pe gratis şi nimic nu li se cuvine doar din propria dorinţă.
10.Gândeşte înainte să vorbeşti. Am văzut foarte mulţi părinţi repetând copiiilor propoziţii sau fraze care încep cu cuvântul “Nu”. De exemplu, atunci când vor să refuze achiziţia de moment chiar şi a unui suc, mulţi părinţi spun “Nu mai am bani acum!” sau “Nu ne mai permitem luna asta!” Chiar dacă mai ai bani şi, pur şi simplu, nu vrei să satisfaci acea dorinţă a copilului, să adresezi aceste cuvinte este una din cele mai nocive modalităţi de comunicare în relaţia cu acesta. Formulează altfel şi încearcă să muţi dialogul în altă zonă, de exemplu “Acum nu este timp pentru suc pentru că mergem acasă să ne jucăm!” Nu spun că acest exemplu este cel mai bun sau potrivit, în schimb cel mai bun lucru este mutarea atenţiei către un alt interval de timp şi către o altă acţiune care va fi efectuată, sper că ai înţeles ce vreau să spun 🙂
Cu răbdarea treci şi marea.
Parcă aşa era o vorbă de pe la noi. Ei bine, cam aşa este şi cu educaţia financiară la copii, pentru că este nevoie de răbdare, implicare, consistenţă, perseverenţă. Cumva, toate acestea sunt necesare şi atunci când te referi la tine.
Copilul tău poate deveni un bun administrator al finanţelor personale, iar tot ceea ce ai de făcut este să acţionezi într-un mod calm, suportiv şi distractiv. Finanţele personale nu sunt doar cifre, ci înseamnă şi multă distracţie, o ocazie unică de a redescoperi copilul din tine şi de a te educa în interiorul familiei.
Această zonă, odată dezvoltată, va crea şi perspectiva ca pe viitor, cine ştie, să fie pornite şi crescute afaceri de familie, pentru că de acolo pleacă şi dezvoltarea zonei antreprenoriale sau a tendinţelor antreprenoriale în rândul micuţilor.
Sper să fie de folos aceste informaţii şi, dacă apreciezi acest articol, te rog din inima mea de copil să-l dai mai departe să inspirăm şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni. La Mulţi Ani şi Mulţumesc!