State of the Wallet – e023: Comportamente Nocive de Evitat

  • iulie 22, 2016

Câteodată îţi spui că oricât te-ai feri este aproape imposibil să nu te nimerească ceva care îţi poate dăuna. Iar dacă ceva poate merge şi mai rău, este posibil să se întâmple.

Comportamentul este cel care îţi determină rezultatele şi performanţele, iar acestea apar ca manisfestare de la interiorul fiinţei umane către exteriorul acesteia.

Pentru a evita astfel de comportamente nocive, care îţi pot afecta direct sau indirect relaţia cu banii din viaţa ta, este necesar să le observi mai bine.

Ţi-a plăcut acest video? Te rog, dă mai departe! Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e023. Comportamente Nocive

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 23 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Astăzi vom vorbi imediat pe o temă foarte interesantă, despre comportamente nocive pe care, cel puţin eu, le-am observat atât din relaţia pe care o am cu oamenii din corespondenţă, oamenii din jur sau oamenii cu care mă întâlnesc, cât şi din experienţa mea de-a lungul timpului, în care am avut ocazia să lucrez cu mii de oameni.

00:56 Înainte de acest lucru, vreau să fac câteva scurte anunţuri. Luni, aşa cum am promis ne vom vedea LIVE pe facebook, undeva în jur de ora 20:00, urmăreşte pagina de facebook pentru că te voi anunţa exact. Pregăteşte întrebări, iar eu voi încerca să pregătesc răspunsuri şi, dacă pot, te ajut cu drag prin răspunsurile pe care sper să ţi le dau şi să-ţi folosească.

01:21 Săptămâna viitoare suntem în campanie de lansare a cărţii Salvează-ţi Banii în format digital. Sunt încântat şi entuziasmat! Vom avea eBook în format PDF şi audioBook în format MP3. Cred că am reuşit să fac un audiobook excelent, dar asta voi lăsa pe voi, pe cei care veţi achiziţiona produsul, să-mi spuneţi, să-mi daţi feedback şi pentru că îmi doresc să ofer valoare şi să fac în continuare împreună cu voi acest lucru sunt sigur că mă veţiu ajuta să dăm mesajul mai departe pe parcursul săptămânii viitoare, să inspirăm şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni să avem cu toţii o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa noastră.

02:07 Şi anunţul cu numărul 3 🙂 Vinerea viitoare nu vom avea efectiv episod, va fi totuşi episodul cu numărul 24, iar acela va fi un LIVE pe facebook, probabil în jur de ora 20:00, dar te voi anunţa la momentul respectiv, iar acel LIVE va fi episodul cu numărul 24 din această emisiune intitulată State of the Wallet. Îţi mulţumesc că eşti alături de mine, îţi sunt recunoscător că faci asta şi că îţi dai din timpul tău, eu din timpul meu şi împreună putem să ne creem valoare unul altuia şi hai de să intrăm acum să vedem „De ce am indentificat aceste comportament nocive?”, „De ce este bine să le identifici, să fii conştient de ele dacă ele se manifestă în cazul tău sau dacă le vezi în jurul tău”, iar apoi să acţionezi astfel încât să le eviţi în viaţa ta. „De ce?” Pentru că ele pot afecta direct sau indirect relaţia cu banii din viaţa ta.

03:13 Primul lucru: Oamenii cheltuie banii pe care nu îi au. Adică o să spui că fac credite? Adică, DA! De foarte multe ori ştim bine că ne dorim tot felul de lucruri, multe sunt absolut doar dorinţe personale, este firesc, este natura noastră umană să ne dorim, să ne cumpărăm haine, încălţăminte, maşini, bijuterii, lucruri care să ne facă viaţa mai frumoasă, lucruri care să ne bucure sufletul şi aşa mai departe.

03:42 O greşeală pe care am identificat-o şi un comportament nociv din acest punct de vedere, este că mulţi oameni ajung să se împrumute pentru a-şi achiziţiona aceste bunuri, iar partea care adânceşte problema este că oamenii fac aceste operaţiuni într-un moment nepotrivit din viaţa lor. Mai târziu vine o suferinţă, o presiune financiară, un stres mental şi emoţional care începe să explodeze şi să dea pe-afară, chiar şi în alte lucruri nedorite, cum sunt relaţiile cu cei din jur, relaţiile cu cei dragi şi aşa mai departe.

04:22 Se creează un aspect foarte neplăcut. De aceea, mereu spun şi atrag atenţia că este bine să ne adresăm o întrebare când cumpărăm ceva: Este dorinţă sau necesitate? Dacă reuşim să identificăm acest lucru ne vom da seama şi de comportamentul pe care ar fi urmat să-l avem. Putem să fim cu un mic pas 🙂 înainte de a lua o decizie financiară greşită sau o decizie financiară care te poate ajuta să nu intri şi să nu degaji în acel moment un comportament nociv în viaţa ta.

04:58 Un alt lucru pe care l-am identificat este: Concentrarea pe averea materială. Oamenii când se gândesc la bani, se gândesc mai mult la ce pot cumpăra cu banii respectivi. De exemplu, dacă aş fi avut acum o bancnotă de 100 de RON, oamenii când se uită la bancnotă se gândesc ce pot cumpăra cu ea, poate fi o masă în oraş cu iubita, pot fi alimentele pe o săptămână, poate fi orice altceva.

05:26 Ideea este că atât timp cât ne gândim din acest punct de vedere şi ne dorim să câştigăm mai mulţi bani ajunge,m într-o contradicţie. De unde vine contradicţia? Averea materială este un indicator după care este bine să nu ne luăm. Pentru că dacă ai anumite lucruri, bunuri, proprietăţi şi altele şi toate acestea sunt achiziţionate cu credit, după cum spuneam înainte, tu eşti cumva de fapt pe minus pentru că ele nu sunt în proprietatea ta, nu sunt active, sunt numai pasive şi ele tot timpul scot bani din buzunar pentru rate, pentru întreţinere, pentru alte lucruri de acest gen.

06:06 Un indicator ca să-ţi măsori averea este averea netă. Care ar fi absolut tot ceea ce deţii minus toate datoriile şi să fie un plus din ce în ce mai consistent, o distanţă cât mai mare între acestea două. Este un indicator mult mai bun care arată per ansamblu situaţia ta ca individ, financiar, sau poate a familiei tale. Aşadar, haide să nu ne concentrăm pe averea materială, să nu ne gândim numai ce putem cumpăra cu banii, ci să ne gândim ce simţim faţă de ei şi cum putem face să-i înmulţim într-un mod bun pentru noi. Mergând către zona de active, achiziţionând lucruri care ne bagă bani în buzunar şi nu lucruri care ne scot din ce în ce mai mulţi bani din buzunar.

06:49 Echilibru între muncă şi viaţă personală versus muncă. Am văzut că există o adevărată polemică, o adevărată dispută în zona asta. Se consideră că este o artă de a îmbina viaţa personală cu munca, cu absolut totul. Pot să-ţi spun ce cred eu, nu înseamnă că este bine sau că este greşit. Eu nu cred că poate exista niciodată echilibru între viaţa personală şi profesională.

07:14 Există momente în viaţă în care te concentrezi pe muncă, pe carieră, vrei să avansezi, vrei să câştigi din ce în ce mai mulţi bani, vrei să-ţi deschizi o afacere, vrei să îţi deschizi trei afaceri, vrei să devii milionar, vrei să te îmbogăţeşti. Toate aceste lucruri înseamnă muncă.

07:33 Muncă în direcţia respectivă şi muncă concentrată în direcţia respectivă, cu atenţia 100% în direcţia respectivă. Ştiu că mă repet, dar vreau să-ţi subliniez că este vorba de atenţie. În momentul în care ne disimulăm atenţia în diverse alte direcţii, gen şi viaţă personală, şi plimbări, şi muncă, şi să câştigi mai mulţi bani, şi să economiseşti mai mulţi bani, şi să scapi de datorii, şi să te împaci şi cu prietenii… cu cât ne dispersăm atenţia, se spune că cu cât faci mai multe lucruri în acelaşi timp la faci mediocru. Cu cât faci mai puţin şi te concentrezi doar pe acelea, la acelea devii din ce în ce mai bun.

08:21 De aceea spun, cel puţin din ce am experimentat şi din viaţa mea până acum, cel puţin eu nu am reuşit decât pe perioade foarte scurte de timp la un echilibru total în viaţa mea, între viaţa personală şi ceea ce înseamnă muncă. Este de lucru şi ideea este că cu cât ne gândim mai mult la acea dorinţă de echilibru, că vom atinge acel echilibru, este ca o himeră care te tot duci după ea, ca o fata morgana şi cumva nu o găseşti. Cu cât te concentrezi la ea, îţi pierzi atenţia poate chiar de la a face mai mulţi bani şi este posibil cu cât te concentrezi pe ideea de a obţine acel echilibru, de fapt, să nu-l obţii niciodată.

08:59 Aşa că zic să ne concentrăm pe ariile pe care ne dorim să evoluăm în perioada imediat următoare, dacă este viaţă personală, dacă vrei să te căsătoreşti, dacă ai copii şi vrei să te îndrepţi cu atenia total spre copii, atunci echilibrul înclină balanţa direct către viaţa personală, atunci nu te vei putea concentra la acelaşi nivel şi la muncă. Dacă este către muncă, către carieră, către afaceri, către a câştiga mai mulţi bani, către absolut toate lucrurile ce pot implica muncă, atunci concentrează-te către muncă. Şitu, este dificil, dar consider că merită tot efortul şi că trebuie să ne concentrăm şi să ne dirijăm atenţia exact către scopurile către care vrem să mergem.

09:42 Mai departe: A vorbi versus a face. Din păcate, foarte întâlnit. Am spus-o aşa cu un oftat din suflet pentru că am avut foarte multe discuţii, am în continuare discuţii, încerc să limitez anumite discuţii cu anumite persoane cu care interacţionez şi încerc să o fac la un mod la care să nu deranjez, sau să nu se simtă pentru că toţi oamenii trebuie ascultaţi, toţi oamenii au ceva de zis, toţi oamenii vor să facă câte ceva.

10:14 Din păcate, parcă, parcă, parcă se vorbeşte prea mult şi se face prea puţin. Ştiu că este dificilă trecerea la acţiune. Cu toţii ne dorim, câteodată, să ne transformăm un vis în realitate, să muncim pentru lucrul ăla, să facem ceea ce trebuie, avem ideea, avem conceptul, avem absolut tot, avem o vizualizare, dar când este vorba să trecem la acţiune, cumva nu trecem. Ei bine, cred că gândirea excesivă, punerea de prea multe lucruri pe liste, a vorbi prea mult în jurul acestui subiect, a studia prea mult acest subiect. Cred că mai degrabă trebuie să ne îndreptăm către zona de acţiune, care este mult mai importantă.

10:57 Îmi vine în minte chiar acum un citat de la Richar Branson, celebrul antreprenor, care mereu a fost de ideea că: „Îmi place ideea asta. Să trecem la acţiune! Ne dăm noi seama pe parcurs cum o facem!” Ştiu că el este la un anumit nivel, dar el aşa a gândit dintotdeauna, aşa a început şi aşa şi-a făcut toate afacerile. Poate ar trebui să învăţăm de la ei şi să trecem mai mult la acţiune şi să vorbim mai puţin.

11:22 Un alt lucru: Oferă sfaturi fără experienţă. Din păcate şi acest lucru l-am întâlnit destul de mult. Este un comportament extrem de nociv pentru că atunci când vorbeşti din lipsă de experienţă se întâmplă nişte variante de genul, ori vorbim din mediiile din care provenim, ori vorbim din cărţile pe care le citim, ori vorbim din anturaje, ori vorbim din evenimente la care am fost şi am auzit nişte idei, ori vorbim din amintirile noastre din copilărie, ori vorbim cu celebra sintagmă „pe vremea mea”

11:57 Toate lucrurile acestea se accentuează, iar ele nu se mai potrivesc la ceea ce noi suntem în acest moment ca oameni, ca scopuri, ca ceea ce vrem să devenim şi în momentul în care ele nu se mai potrivesc ele vin cumva în contradicţie. Practic dăm ascultare, în momentul în care încurajăm un astfel de comportament, trecutului sau unor lucruri care nu sunt ale noastre, dar le luăm şi le internalizăm.

12:25 Eu zic că este bine să contestăm absolut tot ce auzim, inclusiv acest material. Dacă consideri de exemplu că eu sunt un om care nu are experienţa necesară să-ţi vorbească şi să-ţi dea aceste sfaturi, îndreaptă-te către altcineva. Te încurajez să faci acest lucru şi mă bucur pentru succesul oamenilor care pot să gândească şi să conteste absolut tot ce este în jurul lor. Indiferent de subiectul de care vorbim.

12:50 De exemplu, am lucrat 10 ani în sistemul bancar. Am o anumită experienţă în acel domeniu, pot să-ţi vorbesc din experienţă, să-ţi dau anumite sfaturi, anumite idei de acolo? Eu consider că da, în schimb aprecierea rămâne la latitudinea ta. Te încurajez să faci asta şi cu orice alte persoane din jurul tău, fie că vorbim despre bani, fie că nu vorbim despre bani, ci despre relaţii.

13:15 Toate aceste lucruri sunt nişte comportament nocive. Zic că este bine să ne gândim la ele, să le conştientizăm dacă cumva ni se întâmplă nouă sau celor din jurul nostru, celor dragi, prietenilor şi aşa mai departe, iar apoi să acţionăm pentru a le evita. De eliminat, cred că nu le putem elimina, dar le putem evita, iar toate aceste lucruri ne pot într-adevăr aduce mai mulţi bani în viaţa noastră, mai multă linişte, mai multă atenţie, mai multă concentrare şi putem să facem lucrurile mult mai bine în viaţa noastră.

13:53 Sper că ţi-a plăcut acest material, l-am adus şi pe prietenul meu Dick în această emisiune (Dick is coming back 🙂 ) Ţine minte săptămâna viitoare ne auzim mult pe live-uri, suntem în campanie. Sper că îţi ofer foarte multă valoare şi cu acest video, şi cu materialele viitoare şi prin tot ceea ce fac. Mă bucur să servesc pentru tine, pentru cei dragi ţie, te rog dacă ţi-a plăcut acest material să-l dai mai departe

14:23 Ştiu că împreună facem o lume mai bună şi ştiu că împreună facem să avem o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa noastră. Mulţumesc! La Revedere!

 

Articole similare