Dacă tu nu ai încredere în tine, de ce ar avea alţii? Indiferent că vorbim despre familie, prieteni, parteneri, colegi de serviciu sau oricare alţi oameni fac parte din cercurile tale. Având în vedere că suntem într-o eră din ce în ce mai tehnologizată avem posibilitatea direct din telefonul mobil, de exemplu, să facem un selfie şi apoi să edităm poza înainte de a o posta pe reţelele sociale.
Nimic rău în asta, mai ales dacă foloseşti un efect interesant care creează impresia că poate eşti pe altă planetă sau filmezi vreo scenă dintr-un videoclip. Dar aplicaţiile au avansat şi acum ai, să spunem, un mic photoshop la îndemână cu câteva atingeri pe ecran. Te machezi sau maschezi astfel încât să vadă toată lumea ce bine arăţi.
De ce? Ţi-e frică de a arăta lumii cum şi cine eşti cu adevărat? Te-ai gândit vreodată că astfel ridici aşteptări şi, persoane care nu te cunosc încă, dar o vor face la un moment dat, vor fi dezamăgite să vadă că realitatea nu corespunde cu online-ul? Ştii că atunci când aşteptările nu se îndeplinesc, ele se transformă în dezamăgiri? Şi este nevoie doar de o clipă.
Oare ceea ce faci nu denotă o lipsă de încredere de sine, în imaginea ta, în apariţia ta? Oare nu ascunde o dorinţă de a epata doar de dragul altora în loc să străluceşti chiar tu aşa cum eşti de fapt? Ai vrea să fii lumină şi astfel să atragi binele şi oameni de bine în jurul tău sau vrei să fii doar o mască care face un joc de teatru fad, să atragi oameni falşi la fel ca tine şi care nu impresionează nici măcar oglinda?
Încrederea de sine poate fi diminuată doar de tine aşa cum poate fi şi reclădită tot doar de tine. Ideal ar fi să nu te ataşezi de ce spun sau fac ceilalţi, că doar nu vrei să mergi toată viaţa cu turma, ci vrei să te individualizezi, să fii tu însuţi.
Spune-mi cum îşi judecă o persoană încrederea de sine şi eu îţi voi spune cum este acea persoană în dragoste, la muncă, sex, a fi părinte, în toate aspectele importante ale existenţei şi cât de sus va ajunge. Reputaţia pe care o ai despre tine – încrederea de sine – este cel mai important factor pentru o viaţă împlinită – Nathaniel Branden (psiholog american)
De mult prea multe ori suntem confuzi privitor la ceea ce se spune despre noi sau cu anumite fapte în legătură cu persoana noastră. Cei care suferă de o încredere sine scăzută au tendinţa să găsească elementele negative din ceea ce se întâmplă în viaţa lor. Chiar şi atunci când acestea de fapt nu au fost intenţionate sau nu au existat. Aceste interpretări distrugătoare imediat atrag mânie, frustrare, tristeţe, frică. Aceste emoţii devin rapid obiceiuri şi peste timp induc o falsă stare de siguranţă.
Cu toate că oamenii urăsc să se simtă mânioşi, trişti, înfricoşaţi continuă să dea şi să creeze explicaţii ale evenimentelor care i-au adus în aceste stări. Continuă să confunde faptele cu interpretările. Cu cât emoţiile devin mai puternice, cu atât este mai mare tendinţa de a atribui conotaţii incorecte diverselor situaţii. Cu cât mai des se întâmplă, cu atât mai mult se slăbeşte încrederea de sine.
Partea bună este că se poate dobândi capacitatea de ataşa emoţii pozitive sau neutre lucrurilor care se spun sau faptelor care se săvârşesc.
Primul pas
Este să dezvolţi abilitatea de a distinge între fapte şi interpretările care sunt atribuite faptelor. Este foarte folositor în momente de stres sau supărare, când emoţiile negative sunt mai puternice. Aceste emoţii ne avertizează că facem confuzii între fapte şi interpretări şi astfel dialogul nostru interior negativ contribuie la dărâmarea încrederii de sine.
În mintea ta există ceva, un personaj, care îţi bagă gânduri şi interpretări negative în cap. Este timpul să-i închizi gura. Nu face decăt să-ţi spună cât de neimportant eşti şi vrea doar să te simţi rău. Ai încredere în intuiţia ta, acolo este cheia, deoarece intuiţia nu dă greş. Ea este lumina ta interioară călăuzitoare. Ce-ar fi să-i admonestezi câteva lovituri direct în faţă personajului negativ şi să-i arăţi de ce eşti în stare, să-i arăţi cât de mult greşeşte şi cât de bun poţi fi în tot ceea ce întreprinzi?!
Ce preferi: să trăieşti liniştit, fără stresul care acompaniază nevoia de a duce la îndeplinire lucruri mari sau să joci în liga mare şi să-ţi depăşeşti potenţialul? Să stai acasă şi să te ascunzi sub pat sau să conduci haita la vânătoare? Să te simţi vinovat pentru orice şi să te autopedepseşti pentru eşecurile tale sau să înveţi din eşecuri şi să te ridici de fiecare dată în picioare şi să te iei la trântă cu soarta?
Al doilea pas
Este să realizezi că personajul negativ sau gândurile negative nu vor pleca vreodată din capul tău, vor fi acolo toată viaţa. El este acolo să creeze disconfort, să-ţi reamintească cât de inutil eşti, să-ţi spună că este periculos să rişti, să-ţi spună că a face ceva nou înseamnă să nu mai ai siguranţă, să te facă să te simţi prost. Atunci el a învins şi se simte bine. Astfel va da o petrecere în mintea ta şi va arunca cu şampania gândurilor negative pe toţi pereţii!
Azi o sticlă, mâine încă una şi tot aşa până pereţii vor fi atât de murdari încât vei avea mult de luptat să-i cureţi şi să aduci la iveală varul original. Ce poţi tu să faci cel mai bine este să-ţi pui căşti anti emoţii şi gânduri negative, astfel încât să nu mai auzi ce spune şi să poţi să dai frâu liber intuiţiei tale, să-i recunoşti vocea şi comportamentul dăunător, dar tu să nu ţii cont.
Încrederea de sine este ingredientul necesar pentru atingerea succesului şi pentru a-ţi îndeplini scopurile şi obiectivele tale, pentru a duce o viaţă din ce în ce mai bună. Dacă nu eşti conştient de acest lucru, atunci totul va fi afectat, inclusiv sănătatea ta fizică şi mentală. Toate bolile, de la cele mai simple până la cele mai grave, sunt de fapt manifestări ale unor emoţii negative. Ne-au prins într-un moment slab, pe un teritoriu slab şi nu ne-am putut apăra. Asta pentru că nu am ştiut şi conştientizat că putem face asta în mod natural, pentru că suntem dotaţi cu tot ce avem nevoie.
Mai devreme sau mai târziu, lipsa de încredere de sine şi stările emoţionale negative se vor traduce într-o cedare a corpului. Astfel pot apare bolile de inimă, cancerurile sau altele. Dragostea de sine nu mai există sau dispare prematur. Trebuie să te iubeşti pe tine, de acolo pleacă tot. Din păcate, majoritatea oamenilor au uitat să facă asta. Lipsa bucuriei de viaţă şi a stărilor de fericire conduce la îmbătrânirea celulelor, îngrăşare, deteriorarea condiţiei corpului. Există tendinţa ca oamenii să vrea să uite de necazuri şi astfel oamenii se îndreaptă spre alcool, droguri, izolare sau altele.
Dacă nu te iubeşti nici măcar tu pe tine, atunci înseamnă că nu te respecţi. Trăieşti cu impresia că nu meriţi să ai grijă de tine, să mănânci mai sănătos, să faci sport, să ai parte de atenţie medicală, totul ca să ai parte de o stare de bine.
Exerciţiu: pentru final îţi propun şi un exerciţiu util. Pe parcursul următoarei săptămâni notează de fiecare dată când personajul negativ intervine, te face să crezi lucruri greşite, te faci să te simţi mic. Înregistrează fiecare gând negativ despre tine. Notează când fiecare gând serveşte unui scop clar al acestui personaj. Poate îţi spune că ai dreptate, poate te protejează de un potenţial rău, poate te face sa-i domini pe alţii, poate te conduce către succes, poate te face vinovat, poate te face să nu-ţi asumi răspunderea. Fă diferenţa între vocea acestui personaj şi vocea intuiţiei tale. Cum l-ai auzit închide-i gura imediat fără remuşcări, brutal pentru că aici este vorba de tine, de încrederea de sine, de dragostea de sine, de sentimentele tale, de succesul tău, de viaţa ta.
A te disciplina să faci ceea ce este corect şi important, chiar dacă este dificil, reprezintă drumul către mândrie, încredere de sine şi satisfacţie personală – Margaret Thatcher (fost prim-ministru al Marii Britanii)
Preia controlul acum şi ascultă-ţi intuiţia, astfel viaţa ta va fi din ce în ce mai bună!
Daniel, bloggerul care te motivează