Două lucruri nu poți să le delegi: vocea ta și viziunea ta.
În urmă cu câțiva ani am auzit aceste cuvinte și mi-au rămas în minte pentru că am rezonat cu ele. Erau dintr-un episod de podcast al unui american pe care îl urmăream la acel moment și care mi-a adus multă valoare în acea perioadă.
Fiind un producător de conținut, inițial nu m-am gândit așa de mult la voce. De aceea, și aici pe site găsești multe articole scrise, multe materiale video și deloc audio.
Fraza de mai sus era valabilă în Februarie 2018. Acela este momentul în care am pornit Podcastul Finanțe FM cu Daniel Tănase.
Astfel, în urma mesajelor de la cei care mă urmăresc, precum și a celor din jurul meu, am început să-mi folosesc vocea pentru a produce acest tip de conținut nou pentru piața din România.
Au trecut peste 2 ani de atunci și am ajuns la momentul scrierii acestui articol la episodul nr. 36.
Între timp, pe piață există din ce în ce mai mulți oameni sau companii care s-au hotărât să producă conținut în acest format, dar România este încă la început de drum. Dacă atunci când am început eu cred că erau în jur de 10-20 de podcasturi, astăzi cred că sunt în jur de 200. Deci, încă suntem în stadiu timpuriu.
În acest timp, din ce am discutat și cu alți producători sau cu oameni care se gândesc la asta, dar nu acționează, am observat și câteva aspecte pe care cei în cauză le iau ca niște piedici, ca niște motive de amânare, de evitare sau poate doar niște scuze, din cauza cărora nici măcar nu vor să încerce să realizeze un podcast.
Pe scurt, acestea sunt:
- nu am timp
- nu am o voce plăcută
- nu am cui să mă adresez
- nu am audiență
- nu am bani de echipamente
- nu mă pricep
- nu am un studio
- nu am loc nici măcar la mine acasă
- nu știu la ce îmi folosește.
Hai că am pus destule pe listă. Nu voi insista, pentru că așa cum m-am antrenat de mulți ani de zile, totul este în mintea ta.
Dacă tu crezi că va merge, atunci va merge. Dacă tu crezi că nu va merge, atunci nu va merge.
Revenim și aici la aceleași lucruri despre care tot vorbesc încă din momentul în care m-am apucat de zona de educație financiară. Dacă ceea ce simți și ceea ce gândești nu se aliniază, atunci nu doar că nu vei începe un podcast, ci nu vei face multe alte lucruri în viață.
Pentru că, așa cum faci un lucru, așa le faci pe toate.
Acum, vreau să revin și să înaintez către motivele pentru care eu am pornit un podcast și de ce cred că este extrem de valoros pentru tine ca brand personal, ca profesionist, în calitate de companie și, nu în ultimul rând, ca om.
Sunt argumente solide și, cumva, incontestabile pentru cine dorește să vadă și să înțeleagă. Aș fi spus pentru cine dorește să asculte și are urechi să audă, dar este un articol scris 🙂
5 motive să-ți începi propriul podcast
—
1.Când cineva îți aude vocea, totul devine mai personal.
Știi momentul acela în care primești un email în loc de un telefon? Sigur că știi, pentru că mai toți ne-am întâlnit cu situația asta.
Câți oameni te mai sună în ziua de azi să-ți ureze „La Mulți Ani!”? Prea puțini, pentru că majoritatea îți dau mesaj pe rețelele sociale sau nici nu-i mai interesesază că este ziua ta aniversară.
Textul este o modalitate excelentă de a interpreta greșit ceea ce a vrut să spună autorul.
De ce? Pentru că nu are personalitate. De aceea, diferența între un mesaj text și un mesaj audio este foarte mare. Și dacă mai comparăm cu un mesaj video este și mai mare.
Te bucuri când auzi vocea unei persoane dragi. Când îți lasă doar un mesaj, te bucuri, dar nu la fel.
Acum, gândește-te la următoarea variantă: cineva ascultă un episod de podcast, un material audio online, în format digital și vocea ta răsună în urechile și în mintea acelui om timp de, să zicem… 30 de minute.
Astăzi. Săptămâna viitoare din nou. Toată luna. Tot anul. Și așa mai departe.
Vocea este o expresie a personalității tale, a modului în care tu comunici, a energiei tale, este portavocea minții tale.
În acest fel, pe parcursul minutelor, între tine și ascultătorii tăi se creează o conexiune umană extraordinară. Cine te ascultă, știe 100% că ești tu. Dacă îi trimiți omului un articol scris, de unde știe că este scris de tine 100%?
Dar vocea, pentru că nu poate fi delegată, se știe că este a ta 100%. În acest fel, se creează și se dezvoltă această relație personală între tine și audiența ta.
2.Te poziționezi ca o autoritate în industria ta.
Oceanul roșu sau oceanul albastru? Dacă ești interesat de subiect, te invit să cauți cu mânuța ta cartea despre care amintesc.
Intru în contact cu mulți oameni, mai ales antreprenori, profesioniști, experți, freelanceri, dar și oameni care au un loc de muncă, indiferent de compania la care lucrează.
Cu majoritatea, discuția ajunge într-un punct în care vine întrebarea: “Și, cu ce te diferențiezi?”
Apropo, o întrebare care lasă mască pe majoritatea celor întrebați, iar tot ce pot articula este că oferă servicii personalizate, au cel mai bun raport calitate/preț, au cele mai calitative produse sau servicii (cel mai calitativ nu există, însă așa vorbesc oamenii, așa îți transmit și eu) sau că ne adresăm tuturor celor interesați.
În ziua de astăzi, toți oferă servicii personalizate, toți încearcă să aibă un raport calitate/preț cât mai bun. Deci, astea nu sunt elemente de diferențiere.
Dacă aș intra în subiect, totul pleacă de la “De ce faci ceea ce faci?”, apoi “Cum faci?” și apoi “Ce faci?”. Așa ar fi pe sistemul Cercului de Aur de la Simon Sinek.
Să presupunem că știi de ce faci ceea ce faci și cum faci, dar și ce faci. Apare un lucru interesant pe care poți să-l adaugi la ceea ce faci pentru a-ți face mesajul auzit.
Suntem la cel mai bun moment în timp (încă) când îți poți lansa un podcast, să adaugi acest lucru la ceea ce faci (poate chiar să înlocuiești și să dai la o parte lucruri care nu merg) și să fie și un element de diferențiere.
Cum ar fi să te duci la o întâlnire de afaceri sau de networking și când cineva te întreabă cu ce te diferențiezi, tu să spui: “Sunt autorul primului podcast din România care dezbate teme de legate de corectura posturală sau primul podcast care vorbește despre alimentația rawvegană….”
Cum ar fi să fii angajat la o companie, pe o poziție de vânzări, de exemplu și să produci primul podcast din România adresat celor care lucrează în vânzări?
Ce părere ai? Devine mai interesant pentru cel din fața ta? Te privește diferit? Vrea să afle mai multe despre tine, despre experiența ta și cine ești tu ca să vorbești despre acel subiect? Te poate diferenția în marea aglomerație de CV-uri de pe piață?
Cu siguranță, da.
Mai mult de atât, când vei intra în contact cu alți oameni care sunt o autoritate în domeniul lor, te vei putea situa la un nivel corespunzător cu aceștia, îți va spori credibilitatea și posibilitatea de a deschide mai ușor dialogul cu aceștia. În traducere liberă, ca exemplu, poți să scrii unui om și să-i spui că vrei să-l ai ca invitat la podcastul tău, în loc să-i scrii că vreți să vedeți cum puteți colabora.
Beneficiile sunt multe și rămâi în continuare cu mine. Mulțumesc.
3.Aduci valoare adăugată rețelelor tale de contacte.
Rețelele sociale sunt starea curentă a internetului și asta nu se va schimba. Indiferent câți oameni se împotrivesc, se feresc sau, pur și simplu, nu vor să înțeleagă avansul tehnologic și cum ne ajută asta, rețelele sociale sunt canale importante de comunicare pentru noi, brandurile noastre, companiile noastre.
S-au săturat prietenii tăi de pe Facebook de pozele cu mâncare pe care le pui? S-au săturat prietenii tăi de pe Instagram de locurile în care te duci să mănânci? Ce-ar fi să-ți începi propriul podcast culinar?!
Valoare adăugată pentru toți cei cu care ești conectat. Și dă-mi voie să-ți aduc în vedere faptul că, dacă Facebook sau Instagram sunt platforme mature, podcastingul este la început și, dacă ești dispus să investești timp, efort și bani, vei avea beneficii nebănuite în viitor.
Newsletter-ul tău arată la fel de mulți ani de zile? Ce-ar fi să trimiți mesaje email separate, în care să dai de știre oamenilor despre fiecare episod de podcast în parte?
Sau ce-ar fi să faci un site separat doar pentru podcast? Bine, măcar o secțiune separată în site-ul actual?
Gândește-te la toate aceste aspecte și dincolo de acestea, pentru că sunt nenumărate modurile în care poți aduce valoare celor care te urmăresc și cu care ești conectat.
4.Este o modalitate de a-ți construi audiența.
Ceva mai devreme, am enumerat câteva motive pentru care mulți oameni evită să facă acest pas, anume de a-ți începe propriul podcast.
Să spui că nu ai audiență este parte din gândirea pe termen scurt. Este posibil să nu vezi pădurea din cauza copacilor.
Dar cei care au fost la început aveau audiență? Oare cum au reușit să-și construiască o audiență, să o crească, să aibă grijă de ea? Oare s-au împiedicat ei de faptul că nu aveau audiență?
Gândirea pe termen mediu și lung te va ajuta foarte mult în acest proces. Este important să definești cum poate acest podcast să te ajute să-ți comunici mesajul către lume. Dacă ai un mesaj de transmis, atunci ești în acest joc pe termen lung. Practic, nu are termen de expirare.
În acest fel, vei înțelege și vei accepta mult mai ușor începuturile din viața ta. Asta se aplică și la începerea unui podcast și la construirea unei audiențe. Dacă ai deja o audiență sau mai multe formate, atunci va fi și mai ușor pentru că vei direcționa o parte din acestea către noul tău mod de comunicare.
Mai mult de atât, ai ocazia să-ți scoți knowhow-ul și personalitatea la înaintare și, în acest fel, să ajungi la oameni diferiți decât cei care te urmăresc în acest moment.
Tot la acest aspect, doresc să adaug faptul că podcastul tău, la care oamenii se vor abona la fel ca la un newsletter, devine un punct de contact permanent și repetat cu brandul tău. Astfel, audiența ta se poate conecta mai strâns cu tine, totul devine mai personal și se dezvoltă încrederea și loialitatea.
5.Îți oferă oportunitatea de a refolosi conținutul.
Pentru că am adus vorba de rețelele sociale care sunt aici ca să rămână, realizarea unui podcast îți va da posibilitatea să produci conținut diferit și nou pentru platformele deja existente.
Hai să luăm câteva exemple cu ce poți să scoți dintr-un episod de podcast:
- poți să spargi un episod în mai multe episoade.
- poți să-l transformi în articol de blog.
- poți să iei vorbe importante și să le transformi în imagini cu citate.
- poți să scoți puncte cheie și să faci un infografic.
- poți să tai bucăți relevante și să le folosești ca teaser pentru promovare.
- poți să faci un top cu cele mai bune episoade, pe care să-l dai mai departe pe rețelele sociale, să vorbești despre el în vlog sau poate să-l promovezi într-o prezentare.
- poți să faci audiograme pentru stories sau pentru LinkedIN.
Iată doar câteva oportunități prin care poți comunica podcastul tău peste tot în mediul online. Dacă stau bine și mă gândesc, cred că sunt nenumărate astfel de oportunități în care poți folosi conținutul și te invit să le descoperi.
—
Dincolo de toată această pledoarie, referitor la costuri vreau doar să-ți spun atât: NU ESTE SCUMP!
Nici la echipamente, nici la platforma de hosting.
Cele mai importante aspecte, din punctul meu de vedere, sunt consistența, relevanța și perseverența.
Aici se va face mereu diferența între cei care gândesc și acționează pe termen lung, au înțeles că este vorba despre un proces, vor cu adevărat să-și ducă mesajul mai departe și să aducă valoare VS restul oamenilor sau companiilor.
Și, ca la orice tip de conținut, nu este despre tine, ci despre ceilalți.
Acum, te invit să te abonezi la Podcastul meu, Finanțe FM cu Daniel Tănase, în funcție de modul sau aplicația ta preferată de ascultat:
—
Mulțumesc că ai citit până aici, îți doresc audiție plăcută și Succes!