Când intervine o schimbare în viaţa ta, aceasta se produce din două motive: fie ceva nou vine în viaţa ta, fie ceva nou vine din interiorul tău. Indiferent de situaţia în care ne aflăm, în spatele oricăror acţiuni pe care le întreprindem, există o doză mai mică sau mai mare de motivaţie. Şi, pentru că 99% din ceea ce facem zilnic sunt obiceiuri, automatisme, aşa devine şi motivaţia.
Cum spunea Zig Ziglar, aşa cum îmbăiatul este necesar zilnic, la fel stă povestea şi cu motivaţia. Sunt nenumărate căi de a ne motiva şi automotiva, dar uităm de cele mai multe ori esenţialul: cea mai la îndemână, directă, simplă şi eficienţă motivaţie, este cea care vine din interiorul nostru. În ultimii ani de zile am trecut prin multiple schimbări, unele mai mici, unele majore, astfel încât, în prezent, viaţa mea nu mai seamănă deloc cu ceea ce era acum 3-4 ani, de exemplu.
Pe parcursul schimbărilor, am avut ocazia să testez, să experimentez şi să văd ce funcţionează în cazul meu. Suntem unici şi irepetabili, deja ştim asta, dar asta nu înseamnă că nu avem puncte în comun. Aşa cum berea este îndrăgită de miliarde de oameni, aşa şi metodele de motivare sau automotivare corespund unor grupuri mari de oameni.
Am ales pentru acest articol să vă povestesc despre 5 idei cu care să te joci în viaţa ta. Le poţi numi căi, indicii, metode, cum crezi tu că îţi este mai uşor. Eu am ales să le numesc doar idei, ca să te provoc la joacă şi la distracţie, pentru că tuturor ne place să ne jucăm şi să ne distrăm în tot ceea ce facem. De fapt, asta este una din cheile reuşitei mele personale, a faptului că sunt motivat: să mă distrez în tot ceea ce fac.
1. Foloseşte propriile droguri
Îţi dai seama că nu mă refer la marijuana, cocaină sau mai ştiu ce altfel de denumiri au toate acele porcării de pe piaţă, care iau minţile şi viaţa multor oameni. Mă refer la ceea ce noi putem crea, putem emite în corp, în funcţie de ce activităţi facem. Ştiai că atunci când ne îmbrăţişăm cu cei dragi sau, în anumite circumstanţe, cu persoane pe care le cunoaştem de puţin timp, începem imediat să ne simţim mai bine, să ne relaxăm, să ne simţim ca şi cum ni s-ar lua o greutate de pe umeri?!
Îmbrăţişatul este şi o tehnică foarte utilă de a sparge anumite blocaje pe care le avem induse de familie, şcoală, societate, media şi tot ce este în jurul nostru. Alte activităţi faine, care declanşează chimicale în corpul nostru şi care ne dau energie şi ne motivează, sunt râsul, cântatul, dansatul, alergatul sau oricare altele asociate.
În mod specific, orice îţi face plăcere şi te face fericit va declanşa un flux chimic în corpul tău şi te vei simţi din ce în ce mai bine, energizat, motivat.
Încetează să mai cauţi în jurul tău şi caută în interior, acolo este toată distracţia.
Şi dacă o activitate nu ţi se pare destul de distractivă, tot ai două variante: ori nu o faci, ori introduci TU distracţia în cadrul ei.
2. Devino autentic
Ai crescut şi eşti băiat mare. Nu mai este cazul să rămâi în mentalitatea de şcoală generală sau în contextul descoperirilor din timpul liceului. Te poţi automotiva renunţând la conştiinţa, de multe ori dureroasă, a tot ceea ce a însemnat descoperirea ta ca individ. Tendinţa noastră este să mergem către partea timidă, cea care se izolează de societate, considerând lumea un loc periculos şi unde doar câţiva cu tupeu au reuşit să supravieţuiască şi să prospere.
Citeşte şi De ce îţi sabotezi fericirea?! Rămâne între noi sau…
Este timpul să ieşi din zona de confort şi să fii autentic. Adică: să arăţi urât, să-ţi asumi riscuri, să nu mai ştii de tine, să fii deschis, să împărtăşeşti lumii ceea ce eşti, să fii vulnerabil, să fii uman, să fii tu însuţi. Asta nu înseamnă că trebuie să cazi în ridicol, ci pur şi simplu să laşi toate fricile deoparte şi să mergi în explorare.
Acolo este magia care stă ascunsă în tine şi care aşteaptă să se ridice cortina, astfel încât în fiecare dimineaţă când răsari pe acoperişul lumii, să fii tu, din ce în ce mai bun şi mai autentic decât ieri. Aşa vei căpăta din ce în ce mai multă încredere în tine, vei vedea cum viaţa ta se va schimba până la punctul în care nu îţi va mai păsa de ce cred ceilalţi. Uită de gura lumii.
3. Roteşte butoanele
Închipuie-ţi că eşti la pupitrul vieţii tale, în fiecare zi. Tu eşti cel care decide ce discuri rulează, pe ce butoane apasă, cât de mult le roteşte şi cărui public se adresează. Tu decizi totul în viaţa ta, aşa că preia controlul şi fă-ţi propriile planuri, pentru că nu ai nevoie de aprobarea nimănui.
Şi, dacă tu stabileşti agenda, atunci cu siguranţă lucrurile vor merge bine pentru tine, nu vei mai fi nevoit să reacţionezi la tot ceea ce se întâmplă, la evenimente care te trag în toate direcţiile. Ai posibilitatea să mulezi realitatea şi pe ceilalţi la agenda ta, atât timp cât planifici şi eşti în control. Înţelegi unde vreau să ajung?!
Viaţa ta este o creaţie sau o reacţie, simplu.
Mulţi dintre noi reacţionează la tot ce li se întâmplă. Dimineaţa, la ceasul deşteptător. Apoi, la ce ne transmite corpul. Apoi, la ştirile de dimineaţă. Apoi, la cei dragi din jurul nostru. Mai departe, la ceea ce se întâmplă în trafic. Mai departe, la emailurile de la birou. Vine rândul micilor bârfe din jurul cafelei. Vine şi rândul chelnerului nepoliticos de la prânz. Ajungem şi la şeful care ne ţine peste program. Seara escaladăm cu un amalagam de ştiri, mâncare, copii, partener de viaţă, emisiunea preferată, berea cu băieţii, ieşeala din club, filmul de acţiune, cartea de pe noptieră şi într-un final apoteotic, perna ne cheamă şi se dă stingerea.
Suntem făcuţi una cu pământul şi suflaţi încolo şi încoace ca o frunză în vânt, până cădem la pământ şi a doua zi o luăam de la capăt (reţine fraza asta).
Cred cu tărie şi susţin că este momentul să învăţăm să zburăm în direcţia vântului şi să aterizăm doar acolo unde este necesar. Asta înseamnă planificare, controlul agendei, pentru că altfel, chiar dacă nu faci o alegere, oricum ai făcut o alegere, adică aceea să alegi că nu alegi. Ai prins ideea, sunt sigur 😉
4. Ascultă în loc să auzi
Este timpul să înveţi să asculţi ceea ce auzi. Asta se cheamă ascultare interactivă şi este principiul prin care devenim mai conştienţi şi mai conectaţi la prezent, pentru că trăim chiar aici, chiar acum. Astfel toată viaţa ta se va schimba. Gândeşte-te doar la conversaţiile pe care tu le consideri plictisitoare cu părinţii tăi. Ar putea deveni interesante şi ai putea învăţa ceva din ele, în loc să le ignori, pe principiul că ei sunt de altă generaţie. Plus că, odată ce şi ei vor vedea că le acorzi atenţia necesară, relaţiile voastre cu aceştia se vor îmbunătăţi.
Citeşte şi 10 motive pentru care oamenii nu reuşesc în viaţă
Este valabil pentru orice tip de relaţie, personală sau profesională. Iată că tocmai ţi-am spus secretul celor care au relaţii extraordinare cu toţi cei pe care îi întâlnesc în viaţa lor.
Un alt beneficiu direct este că, atunci când asculţi interactiv, îţi pui creierul la contribuţie şi pe nesimţite vei vedea că îţi vin noi idei. Faptul că îţi vin idei este minunat, astfel îţi vei alimenta motivaţia să te gândeşti asupra lor şi, în urma analizelor tale interne, cele pe care le vei considera bune este posibil să ajungi să le pui în practică. Învaţă să asculţi, doar aşa poţi creşte.
5. Mentorează-te singur
Adică să vorbeşti tu cu tine, aşa de nebun?! Da, aşa te vei disciplina şi îţi vei cultiva puterea voinţei, caracteristici absolut esenţiale pentru motivaţie şi fericire personală. Dacă nu înveţi să-ţi dezvolţi voinţa, atunci vei lăsa loc spiritului să cadă în gol. Mulţi oameni consideră că disciplina şi voinţa sunt atributele unei autopedepsiri.
Astfel, asociază o conotaţie negativă şi nu mai sunt interesaţi a face ceva în sensul dezvoltării sau implementării acestora în vieţile lor. Cuvântul disciplină vine de la discipol, aşadar atunci când practici autodisciplina, înseamnă că devii propriul tău discipol. Când vei înţelege şi adopta acest lucru în viaţa ta, vei deveni mai puternic şi primul lucru pe care îl vei câştiga imediat este respectul de sine. Important, nu-i aşa?!
Dezvoltarea autodisciplinei şi a voinţei personale mai are un beneficiu major, şi anume te vor ajuta să treci mai uşor peste tentaţii, chiar să le refuzi pe cele care până acum îţi făceau rău. Când rezistăm la micile tentaţii, căpătăm o voinţă, dar nu prea mare. În schimb, când rezistăm marilor tentaţii, ne creştem foarte mult capacitatea internă de voinţă.
Recomandare: alege, în fiecare zi, să faci cel puţi un lucru pe care nu ai vrea în mod normal să-l faci.
Spor la antrenamentul de voinţă! După tot acest proces, va veni şi momentul să-ţi cauţi un mentor sau mai mulţi, care să te ducă la următorul nivel.
Sper că ţi-au plăcut cele 5 idei cu care să te joci în viaţa ta şi îmi doresc să le practici, să-mi spui cum te simţi, să-mi relatezi dacă o mai bună disciplină şi o mai puternică voinţă ţi-au alimentat motivaţia, ţi-au dat energie, ţi-au schimbat viaţa şi ţi-au transformat-o, încet dar sigur, într-o viaţă din ce în ce mai bună şi mai autentică. Lasă un comentariu şi împărtăşeşte cu noi toţi experienţele tale.
Daniel, bloggerul care te motivează