Mai dă cineva bani pe cărţi în ziua de azi? Ei bine, da. Fie că alegi varianta clasică, fie mergi către cea electronică, dacă vrei cu adevărat să investeşti în educaţia ta, este necesar să scoţi bani din buzunar pentru cărţi.
Şi dacă ai atât de multe încât nu le mai poţi organiza, atunci este timpul să-ţi amenajezi o bibliotecă corespunzătoare, doar nu le vinzi după ce ai investit mult timp citindu-le, dar şi bani.
Fie că alegi o carte de dezvoltare personală, fie că alegi una de beletristică, ele cu siguranţă îşi vor găsi un loc binemeritat în inima ta, mintea ta, precum şi pe rafturile bibliotecii tale, pentru că de cele mai multe ori, dacă alegem cu grijă, le vom reciti sau ne vom întoarce la ele pentru a ne aduce aminte anumite idei.
„Oamenii săraci au televizor mare. Oamenii bogaţi au biblioteci mari.” Jim Rohn
Procesul de alegere a unei cărţi poate fi dificil, dacă nu ştii ce vrei sau citeşti doar o carte pe an (adică te încadrezi în majoritate), sau poate fi uşor dacă ai anumite obiective stabilite în viaţa ta, astfel încât ştii de ce cărţi ai nevoie, ce cărţi te pot ajuta în îndeplinirea acestora.
Nu voi intra în criterii pentru că sunt de părere că alegerile sunt personale şi, după cum ştim că se spune, nu te poţi pune contra gustului omului. Sunt multe variabile de luat în calcul, precum titlul, calitatea grafică, preţul, mesajul, referinţele, notorietatea, calitatea hârtiei, reclama, premiile câştigate şi multe altele. Ordinea enumerării este aleatorie.
Aşa că, în căteva cuvinte, vă voi spune cum aleg eu. Eu sunt setat pe obiective; obiective pe termen scurt, mediu şi lung. De exemplu, pe termen scurt mi-am propus să ştiu mai multe despre branding, ce este acesta, care sunt componentele lui, cum se construieşte de la zero, cum se creşte, cum se menţine, care sunt strategiile specifice. Aşadar, am căutat mai întâi in biblioteca proprie să văd dacă nu cumva am achiziţionat deja ceva în această direcţie, dar până acum nu mi-a ajuns în faţa ochilor.
Am căutat şi am şi găsit o carte excelentă de altfel, exact ce îmi trebuia. În timp ce o devorez, deja am făcut planul pentru următoarea pe acest subiect sau unul conex acestuia. Mă interesează despre cine vorbeşte cartea, precum şi de cine este scrisă.
Mă interesează mai puţin preţul, editura sau calitatea hărtiei. Mă interesează efectiv câtă valoare adăugată aduce acum în viaţa mea această carte.
Poţi judeca o carte după ce o citeşti, dar mai ales după ce aplici în viaţa ta ce se spune acolo. Dacă nu aplici, înseamnă că ai citit degeaba din punctul meu de vedere. Timp pierdut şi motiv să te lauzi că citeşti cărţi.
Un alt aspect, foarte important pentru mine este cine îmi recomandă acea carte. Aici depinde de mediul în care trăieşti, oamenii cu care petreci cel mai mult timp. Dacă ei nu citesc deloc, probabil nici tu nu o faci. Dar dacă vrei să citeşti ai fi dispus să schimbi mediul pentru asta? Grea întrebare…
Faptul că am căutat cu disperare un mediu adecvat şi persoane de la care am ce învăţa, şi am şi găsit, pentru mine este definitoriu. Pot relaxat să întreb pe oricare din oamenii care în prezent contează pentru mine: „Ce carte îmi recomanzi?”, pentru că ştiu că nu voi fi dezamăgit. Şi mai ştiu ceva, un aspect foarte important, pe care sunt sigur că şi tu îl cunoşti – recomandarea „din gură în gură” este cea mai bună formă de publicitate.
Mai sunt atras de titlu şi de cuprins, pe care dacă sunt în librărie pot să-l parcurg rapid şi să-mi dau seama cum corespunde necesităţilor mele. Pănă la urmă, procesul meu de alegere a următoarei cărţi pe care vreau s-o cumpăr ţine cont de câteva aspecte esenţiale şi nu îl consider laborios.
Cele 6 criterii după care aleg următoarea carte pe care vreau s-o cumpăr sunt următoarele:
- mă ajută să-mi îndeplinesc obiectivele
- valoarea adăugată pe care o aduc în viaţa mea
- cine îmi recomandă cartea
- titlul
- cuprinsul
- raportul calitatea informaţiei/preţ
Sper că am reuşit să-ţi dau şi ţie căteva indicii despre cum îţi poţi alege şi tu următoarea carte pe care vrei să o cumperi. Nu ştiu dacă se potriveşte şi pentru tine, dar un lucru ştiu sigur:
„Lucrurile pe care vreau să le ştiu sunt în cărţi; prietenul meu cel mai bun este cel care îmi va aduce o carte pe care nu am citit-o.” Abraham Lincoln
Spune-mi printr-un comentariu la acest articol, tu cum procedezi?