Acest articol nu va face nimic pentru tine. Cu toţii putem aprecia că viaţa este grea, cu serviciu sau fără, cu afaceri sau fără, cu familie sau fără, cu bani sau fără, dar este frumoasă şi merită trăită la un nivel semnificativ. Ea înseamnă mai mult decât oportunităţi, provocări, experienţe dacă o trăieşti ca una cu scopuri bine definite.
Dacă vrei să-ţi schimbi viaţa în mai bine pentru tine este necesar să plăteşti un preţ format din mai multe componente extrem de importante, precum timp, eforturi şi atitudine. Când mă refer la atitudine, şi vreau să subliniez acest aspect, vreau să spun de fapt să o iei în serios, tot ceea ce faci trebuie făcut cu seriozitate şi disciplină maxime. Astfel, acest articol va da valoare vieţii tale şi va lucra pentru tine.
Îmi doresc ca acest articol să fie motivator şi inspiraţional pentru tine, astfel încât să începi să aplici în viaţa ta, deoarece vei deveni cu adevărat mai motivat şi vei avea mai multă încredere în tine.
Cu toţii ne dorim (cel puţin aşa cred despre tine cel care citeşti acum) ca în viaţă să fim semnificativi, să ştim că facem diferenţa şi nu eşti doar o oaie bleagă din mijlocul turmei. Şi atunci trebuie să ne schimbăm. Să începem să devenim optimişti, să gândim pozitiv şi combinat cu scopurile pe care le avem fiecare dintre noi, totul pe suportul general al acţiunii, vom ajunge unde ne dorim.
“Orice învăţăm să facem, învăţăm făcând efectiv acel lucru; oamenii devin constructori, contruind; cântăreţi la harpă, căntând la harpă; în acelaşi fel, făcând acte de autocontrol, învăţăm să devenim autocontrolori, făcând acte de curaj, devenim curajoşi. – Aristotel”
Aşadar, răspunsul, pe care şi celebrul Aristotel l-a găsit cu mult timp în urmă, este mişcarea, acţiunea, atât contează şi nimic mai mult. Putem face diferenţa în fiecare secundă, minut, oră sau zi. Depinde doar de noi. Şi pentru că depinde de fiecare dintre noi, îţi propun să trecem la acţiune şi m-am gândit să-ţi ofer 6 idei sau moduri prin care atitudinea combinată cu acţiunea se vor transforma în rezultate benefice, dacă le vei aplica şi tu în viaţa ta.
1. Trăieşte o viaţă care se potriveşte scopului tău
Încep cu un exemplu. Ai căutat sau cauţi un serviciu doar pentru salariu şi beneficii? Atunci înseamnă că nu ai niciun scop şi tot ce vei face toată viaţa este să munceşti pentru a îndeplini visele altora. Sunt prea dur? Eşti liber să mă susţii sau să mă contrazici printr-un comentariu la acest articol. Eu cred că vrei să-ţi placă ceea ce faci, de aceea cauţi şi un angajator care are un set de valori, misiune şi viziune clară servind astfel oamenilor. Nu mă refer la acele organizaţii care şi-au afirmat valorile pe un perete de la sediu sau într-o prezentare power point (cum sunt de exemplu majoritatea multinaţionalelor prezente în România), ci mă refer aici la acele organizaţii care de la portar până la director general au acelaşi scop cu cel al companiei.
Organizaţiile de succes au oameni purtători de torţă. Ei sunt liderii, care nu acceptă scuze şi care îşi duc la îndeplinire planurile. De aceea sunt fericiţi, satisfăcuţi şi îi trag şi pe ceilalţi după ei.
„Purtătorii de torţe sunt gata să-şi asume responsabilitatea de a duce flacăra. Cea mai mare prăpastie din societatea noastră a devenit distanţa dintre oamenii care îmbrăţişează şi transmit responsabilitatea purtătorilor de torţă către clienţi, investitori şi companii şi cei care sunt acolo doar pentru locul de muncă. – Seth Godin”
Având în vedere cele spuse mai sus (de către un om de o valoare şi contribuţie incontestabilă umanităţii), te întreb: „Care a fost ultima oară când ai pus mâna şi ai ridicat o torţă la locul de muncă, care în final să-ţi aducă responsabilitate şi satisfacţie?” Poate de aceea nu realizezi planul de vănzări sau nu faci corect raportările sau nu duci la bun sfârşit activităţile de zi cu zi. M-am adresat în special celor care au un loc de muncă pentru că reprezintă peste 80% din populaţia care produce venituri, dar nici ceilalţi nu sunt excluşi. Însă mulţi dintre ceilalţi deja şi-au luat viaţa în mâini, au scopuri şi lucrează pentru îndeplinirea lor.
Care este ATITUDINEA ta? Când ai de gând să o schimbi? Chiar vrei să fii doar un simplu angajat care lucrează pentru scopurile şi visurile altora? Dacă tot eşti angajat, ia ATITUDINE şi fii excepţional!
2. Încetează să te mai victimizezi
Viaţa este dificilă şi tu te-ai învăţat să te vaiţi că orice ai face nu îţi va îmbunătăţi situaţia. De fapt te vaiţi de orice, incluzând aici şi faptul că plouă afară. Chiar crezi asta cu tărie. Îţi dau un sfat acum: Omoară televizorul! Acolo se spune că economia nu merge, se întămplă numai crime, se expun neadevăruri, manipularea este permanentă, oameni pe care personal nu îi cunoşti au statut de vedete şi tu trăieşti vieţile lor pentru că a doua zi comentezi împreună cu colegul sau colega de birou unde a fost vedeta ta preferată în vacanţă, şi sunt lideri de opinie şi influenţă directă. Practic tot ce se spune este că nimic nu merge. Ei lucrează permanent, după un plan bine stabilit la dărâmarea încrederii de sine a tuturor celor care se uită.
Victimele aşteaptă ceva şi îşi pun soarta la bătaie, gen ce-o fi o fi, dar poate ajunge şi la mine într-o zi sau va ieşi soarele şi pe strada mea. Ai auzit aceste vorbe în jurul tău? Sunt sigur că da. Victimele sunt oamenii care caută scuze sau dau vina pe cei care contribuie la neajunsurile lor.
Schimbă macazul, dacă te simţi o victimă. Doar tu eşti responsabil pentru situaţia în care te afli şi pentru problemele din viaţa ta. Treci în partea cealaltă, bucură-te de fiecare mic succes pe care îl obţii, devino optimist, ai încredere în tine în primul rănd că poţi mai mult, dar şi în faptul că există şi altceva în jurul tău. Sunt multe oportunităţi care deja au trecut pe lăngă tine pentru că tu aveai ochii în televizor sau în telefon sau eşti înconjurat de oameni nepotriviţi (şi mediul în care trăieşti este definitoriu pentru succesele din viaţa ta, dar face subiectul acestui articol la un punct următor).
Alegerea este numai a ta, poţi rămâne cu obişnuinţa de a fi o victimă şi a crede că orice ai face nu îţi va schimba viaţa în bine sau poţi să iei ATITUDINE şi să fii optimist, să deschizi larg ochii, să treci la acţiune, să-ţi dezvolţi rezistenţa, perseverenţa, abilitatea de a-ţi atinge scopurile şi de a obţine rezultate.
3. Sănătatea ca fundament
Sunt sigur că ştii deja asta, se spune că fără sănătate nu faci nimic. Aşa este. Atunci te întreb: „I-ai da copilului tău în fiecare dimineaţă patru linguriţe de zahăr cu vârf la micul dejun?” Sunt sigur că nu, vei spune că am luat-o razna şi întrebarea nu îşi are rostul. Atunci vin şi îţi mai adresez încă una: „Atunci de ce îi dai suc (fără a nominaliza)?” Este acelaşi lucru. „Păi nu m-am gândit, dar aşa s-a obişnuit.” Trist. Mulţi părinţi se încadrează în această situaţie. Şi mă leg direct de părinţi pentru că ei asigură educaţia de acasă şi introduc în copiii lor, încă din primii ani de viaţă, toate aceste porcării care duc la obiceiuri nesănătoase.Şi le introduc pentru că şi ei sunt la fel. Mai tărziu îşi vor face simţite efectele cu vârf şi îndesat.
Noi românii, ca naţie, mai avem o problemă din punct de vedere al alimentaţiei, anume ne place să mâncăm mult. Foarte mult. Şi ne place la all inclusive, unde peste 7-8 zile când revii în ţară, vii cu kilograme în plus, la unii chiar multe pentru că asimilează mai repede. Te duci acolo ca un prinţ şi nu ratezi nicio masă, pui de toate, experimentezi, mănânci pe nerăsuflate şi toate deserturile, încerci şi toate băuturile pe parcursul sejurului, că doar ai plătit. Chiar dacă nu mai poţi pentru că eşti umflat şi gata să pocneşti eşti pe principiul românesc „primeşte-o Doamne şi p-asta”.
Din exemplul propriu vorbesc, pentru că şi eu cu ani în urmă am avut o astfel de experienţă, cu toate că ştiam că este greşit. Dar am luat atitudine şi viaţa mea s-a schimbat radical din punct de vedere alimentar şi nu numai. Această indisciplină alimentară se combină perfect cu lipsa de mişcare. Nici nu vreau să mai insist şi să spun cât de important este să facem sport (îţi recomand acest articol).
Corpul tău este o maşinărie şi ar trebui să-l tratezi cu respect, să fie ca un templu pentru tine, şi asta nu a spus-o nimeni, îţi spun eu acum. Nu trebuie să ai abdomenul pătrăţele sau să fii vegetarian sau mai ştiu eu ce altceva, trebuie doar să fii sănătos, să poti duce o viaţă activă. Aceasta este ATITUDINEA potrivită dacă vrei să reuşeşti să-ţi îndeplineşti scopurile.
4. Distrează-te în tot ceea ce faci
Se spune că, dacă nu câştigi, măcar să pierzi cu zâmbetul pe buze. Da, este extraordinar şi nu ştiu ce aştepţi să te distrezi în tot ceea ce faci. De ce să fii încruntat? Crezi că se rezolvă mai uşor? Zâmbetul este probabil cea mai puternică armă pe care oamenii o au la dispoziţie. Foloseşte-l. Te rog să faci un experiment, de exemplu dacă mergi cu un mijloc de transport în comun. În fiecare zi alege o persoană, care vrei tu, nu contează sexul şi acordă-i un zâmbet. Probabil te gândeşti că dacă este de sex opus poate însemna un uşor flirt sau dacă este de acelaşi sex poate te ia şi la bătaie.
Te gândeşti prea departe. Doar încearcă acest experiment şi îţi garantez că te vei distra maxim şi, de ce nu, poate vei reuşi să schimbi starea unei alte persoane. Poate chiar să cunoşti oameni noi.
În lumea asta nebună râsul este un factor diminuator de stres, alungă grijile, este contagios, nu se prescrie pe reţetă şi nu are efecte secundare, aşadar ar fi păcat să nu îl foloseşti.
Studiile arată că există o corelaţie directă între râs şi catecolaminele (sper că am înţeles bine) din sânge, nişte substanţe create de glandele suprarenale, care ajută la eliberarea endorfinelor din creier, endorfinele fiind calmante naturale practic şi transmit astfel plăcere. Deci râsul este şi sănătos.
„O zi în care nu ai râs este o zi pierdută. – Charlie Chaplin”
Atunci, ia ATITUDINE şi pune un zâmbet pe faţa ta, chiar dacă nu te văd sunt sigur că îţi stă bine când zâmbeşti sau râzi cu gura până la urechi.
5. Fii în mediul potrivit
Înconjoară-te de oameni potriviţi, pozitivi, care nu se vaită încontinuu ca nişte babe obosite, care trăiesc cu un scop în viaţă, care lucrează în fiecare zi pentru a-şi îndeplini visurile, care te încurajează, care te critică constructiv, care te ajută să te dezvolţi personal, care te ajută să fii din ce în ce mai bun în fiecare zi. Mediul te ridică, mediul te coboară.
Cu voia ta, te rog să iei un minut pauză şi să-ţi adresezi următoarea întrebare: „Cine sunt oamenii care până acum te-au ajutat în viaţă să devii ceea ce eşti astăzi?” Ţi-au venit în minte oameni importanţi din viaţa ta? Sper că da. Atunci fă-ţi timp şi du-te la ei să le mulţumeşti. Te vor aprecia şi mai mult. De astfel de oameni ai nevoie în jurul tău.
Şi un alt aspect foarte important: familia şi prietenii adevăraţi trebuie să fie prioritatea ta numarul unu.
„Cea mai mare descoperire pe care am făcut-o este că, dacă ar fi să fiu lovit şi ucis de un camion astăzi, mâine la muncă voi fi înlocuit. Dar nu voi fi niciodată înlocuit acasă. Voi lipsi de acolo pentru totdeauna. Încetează să-ţi tratezi familia doar cu rămăşiţele tale. Adu-ţi aminte că un drum mai mare către succes este undeva acolo, destul de mare încât să încapă şi familia, şi prietenii, şi distracţia. – Jeff Conley”
Viaţa noastră profesională şi evoluţia accentuată a tehnologiei tinde să ne ocupe din ce în ce mai mult loc şi relaţiile cu familia şi prietenii tind să devină la categoria „Da, trebuie să ne mai vedem şi noi”. Să-ţi faci timp pentru familie şi prieteni este esenţial pentru a menţine o viziune pozitivă a lucrurilor, dar te întreb: „Oamenii din mediul tău au timp pentru familie şi prieteni? I-ai întrebat în ultimul timp cum stau la acest capitol?”
După cum observi, cele două lucruri aparent separate despre care am vrut să fac referire aici, conduc la un singur aspect, şi anume mediul în care trăieşti, oamenii de care te înconjori. Priveşte obiectiv şi trage concluziile pentru tine. Dacă este potrivit, foarte bine, continuă şi aşa vei atrage doar astfel de oameni în jurul tău. Dacă nu este, ia ATITUDINE şi schimbă mediul, prietenii, chiar şi familia (eu aşa am făcut, exceptând părinţii evident), oricine crezi tu că te trage în jos sau nu îţi aduce valoare, trebuie lăsat deoparte.
Nu vreau să sune la modul extrem, nu îţi spun să renunţi la a avea o relaţie cu aceşti oameni, ci îţi spun doar să-ţi diminuezi spre minim timpul pe care îl petreci în compania unor oameni care nu aduc nimic bun în viaţa ta.
6. Adoptă optimismul
Chiar aşa, ce te opreşte să fii optimist, să adopţi optimismul ca o caracteristica de bază a ta? Depinde doar de tine. Această ultimă idee din articol vine practic ca un sumar a ceea ce ţi-am propus să aplici în viaţa ta, astfel încât să ai o viaţă mai bună. Deci, cum ai putea face să adopţi optimismul în viaţa ta?
Hai să enumăr câteva lucruri esenţiale pentru a le scoate mai bine în evidenţă:
-indiferent ce se întâmplă cu tine, nu te mai victimiza,
-să ai un scop, astfel încât să trăieşti o viaţă în care acţiunile tale au sens,
-ai grijă de corpul tău şi dezvoltă obiceiuri sănătoase,
-mulţumeşte pentru ceea ce îţi oferă viaţa, bucură-te de simplele plăceri ale vieţii şi introdu distracţia în tot ceea ce faci, dar,
-fii serios în îndeplinirea obiectivelor, dezvoltă-ţi un mediu potrivit şi fa-ţi timp pentru familie şi prieteni.
Nu cred că există o reţetă secretă să devii mai optimist şi nu înseamnă că trebuie să devii un optimist exagerat, pentru că doza de realitate este necesar să rămână la locul ei. Singurul lucru care mai este de spus aici este ia ATITUDINE şi aplică ceea ce ai citit în viaţa ta.
Atitudinea este calea prin care motivaţia şi încrederea de sine se transformă în rezultate, este calea care te va ajuta să evoluezi personal şi profesional, este calea care îţi va asigura o viaţă de familie fericită şi liniştită, este calea să trăieşti o viaţă adevărată în care lupţi să-ţi îndeplineşti visurile, este calea pe care păşeşti dacă ţii cu adevărat la tine şi la cei din jurul tău.
Te felicit şi îţi mulţumesc că ai citit acest articol, pentru că este scris din suflet şi pentru că îmi doresc ca tu să înţelegi şi să aplici aceste idei în viaţa ta. Te las cu un gând bun şi cu un suflu optimist:
ATITUDINEA determină ALTITUDINEA !
P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe. Pentru a fi la curent cu noutăţile abonează-te la newsletter din pagina principală.