Să vorbeşti despre bani poate fi o adevărată legendă cu prinţese şi prinţi pe cai albi, dar şi cu balauri care mai de care mai malefici. Aş transpune în lumea reală ideile din basm şi aş face o paralelă între „bine” şi „rău”, lupta eternă.
Se pare că indiferent de lumile despre care vorbim dualitatea supremă există peste tot, iar acest lucru se întâmplă pentru că aşa a fost creat totul. Este o linie subţire între bine şi rău, dragoste şi frică, eşec şi succes, bogat şi sărac şi aş putea continua. Când vorbim despre bani lucrurile stau la fel, iar distanţa dintre a avea mulţi bani pe minus şi mulţi bani pe plus nu este dată de lumea exterioară, aşa cum ai putea să crezi.
În lumea exterioară lucrurile sunt măsurabile, ştii clar că dacă ai datorii de 100.000 de RON eşti în găleată faţă de cineva care are cash 100.000 RON. Dar şi aici, comparaţia cumva nu îşi are locul singurul cu care ar trebui să te compari fiind tu însuţi. Linia subţire de care aminteam înainte provine din lumea interioară.
Schimbare de paradigmă.
Pentru că este ultimul articol din 2015 şi pentru că zilele acestea sunt încărcate de o energie anume, una bună, pozitivă, doresc să te conduc către o schimbare de mentalitate. Mi-am propus asta deoarece este bine să „renunţi” la anumite lucruri care poate te ţin pe loc, să spargi anumite potenţiale blocaje şi să intri în anul 2016 altfel.
Aşadar, să umblăm la software 🙂 Un nou set de reguli este util sau dacă vrei să rămân în zona IT, pot spune că treci la versiunea 2.0 a programelor pe care le ai instalate în ceea ce priveşte banii şi universul lor.
Mi-am propus pentru astăzi să vorbesc despre câteva dintre credinţele limitative foarte des întâlnite, adică la majoritatea oamenilor la nivel global, nu doar în România. Într-un fel, la noi există mai multe blocaje din cauza perioadelor mai dificile din istorie, dar şi din cauza faptului că suntem un popor cu o încredere de sine scăzută şi cu o pregnantă mentalitate de „să moară capra vecinului”. Este momentul pentru o schimbare la nivel adânc, direct din subconştient, atât la nivel individual, dar şi la nivel colectiv. Să trecem la spart!
1.Nu îmi place să administrez banii.
De multe ori am auzit aceste vorbe în jurul meu. Uneori la restaurant când venea vorba de „vezi tu cât face şi socoteşte tu că eu mă pierd”, uneori la cumpărături când se ajunge la casa de marcat şi „cât trebuie, că nu ştiu dacă am suficienţi bani la mine”, uneori la mijlocul lunii când „mai sunt două săptămâni până iau banii şi mai am doar 50 de RON; nu ştiu pe ce se duc”.
Faptul că nu îţi place să-ţi administrezi banii se transformă în haos şi conform faptului că banii vin şi pleacă, exact asta se întâmplă. Fără un sistem de gestiune, care apropo nu trebuie să fie deloc complicat, banii nu stau la tine pentru că nu ştiu ce pot face la tine, nu ştiu dacă au vreo direcţie. Ei „simt” că tu nu vrei să ai grijă de ei.
Să-ţi administrezi banii este o adevărată plăcere, astfel îi vei aprecia şi mai mult, vei fi recunoscător pentru ei, le vei acorda respectul cuvenit, iar ei vor reveni cu plăcere şi cu ceva eforturi în plus se vor putea şi înmulţi. În acest sens, îţi recomand un articol foarte apreciat de pe blogul meu (click aici).
2.Banii sunt rădăcina tuturor relelor.
O vorbă împământenită bine de tot pe meleagurile mioritice, susţinută fiind de tot felul de evenimente şi expresii cum ar fi „nu am bani pentru cadou de sărbători la copii, voi avea probleme acasă”, „nu mai am bani pentru întreţinere”, divorţurile apărute din senin, lista mare de rude care vin la înmormântarea bogatului care a plecat „dincolo”.
Lipseşte un cuvânt din afirmaţia de la acest capitol şi anume „LIPSA”. Lipsa banilor este rădăcina tuturor relelor şi nu banii în sine. O mică diferenţă, o linie subţire care aduce lumină asupra acestei credinţe greşite. Cuplurile se despart din cauza lipsei banilor, oamenii ajung să dea în cap pe stradă din cauza lipsei banilor, se întâmplă certuri şi scandaluri în familii din cauza lipsei banilor.
Iată un cuvânt („lipsa”) care face diferenţa. La fel este şi cu „prea mulţi bani”. O diferenţă care face toţi banii.
3.Când voi avea bani mulţi, voi fi în siguranţă, totul se va rezolva.
Unul din lucrurile care s-a perpetuat şi accentuat încontinuu de la aşa-zisa revoluţie din 1989 încoace a fost nivelul corupţiei. De la scară mică la cea mai mare scară. Ce s-a întâmplat este faptul că sub influenţa factorilor cu putere (şcoală, instituţii, mass-media, oamenii politici şi altele) s-a produs o programare socială deficitară şi care funcţionează de minune.
Ai auzit vreodată de vorba „orice se poate rezolva cu bani”?! O mică atenţie ici-colo a condus la o mare atenţie pe la cei care „lucrează” în numele şi pentru binele poporului. Majoritatea populaţiei a înţeles un singur lucru – pentru a putea să fiu în siguranţă şi să-mi îndeplinesc toate dorinţele am nevoie de mai mulţi bani.
Să ai mai mulţi bani, în 99% din cazuri nu rezolvă problema şi acesta este un adevăr crunt, pe care însă din ce în ce mai mulţi oameni au început să-l înţeleagă. Poţi să ai oricâţi bani vrei tu, dacă nu ai sănătate nu poţi duce proiectele tale mai departe sau nu îţi poţi ajuta familia, iar sănătatea începe din interior şi din cum gândeşti despre bani. Şi exemplele pot cotinua.
4.Mai mulţi bani pentru mine înseamnă mai puţini pentru altcineva.
Aceasta este o afirmaţie atât de neadăvarată încât nici nu şi-ar avea rostul în mod normal, în schimb ea se regăseşte aici pentru că este extrem de întâlnită. Dacă gândeşti aşa, mintea ta se blochează de fiecare dată când în viaţa ta va apărea o oportunitate bună, fie că vorbim de un salariu mai mare sau de un contract cu un client nou.
Oameni buni, nu există un plafon la nivel planetar al banilor. Teoretic, oricine de pe planetă, oricine din cei peste 7 miliarde de oameni poate deveni bogat. Practic, acest lucru nu se întâmplă din cauza acestor mentalităţi greşite, precum şi din cauza faptului că dacă ar fi fost uşor atunci ar fi fost pentru toată lumea.
Aşadar, nu există aşa ceva. Dacă te paşte vreun sentiment de compasiune sau de remuşcare în momentul în care vei câştiga din ce în ce mai mulţi bani, adu-ţi aminte că nu ai de ce. Este mare nevoie ca din ce în ce mai mulţi oameni să câştige bani frumoşi pentru că astfel se va putea face din ce în ce mai mult bine la nivel mondial.
5.Dacă ajung bogat voi fi bârfit, invidiat, voi pierde familia şi prietenii.
Serios? Şi de aceea nu te îmbogăţeşti? Hai să lămurim câteva aspecte privitoare la părerile celorlalţi, indiferent că sunt familie, prieteni, cunoscuţi sau doar „friends” de pe facebook sau oricine altcineva.
În momentul în care îţi va păsa atât de mult de ce cred ceilalţi despre tine şi ce gândesc ceilalţi despre tine, atunci pe fruntea ta scrie „victimă”. Mulţi oameni nu îşi urmează şi nu îşi transformă visurile în realitate pentru că pleacă prea mult urechea la „vox populi”.
Uită de faptul că singura validare importantă în viaţă este validarea interioară. Dacă eşti dispus să-ţi urmezi calea, să descoperi ce îţi place, să faci ceea ce îţi place şi să câştigi şi foarte mulţi bani din asta, validarea exterioară va veni de la sine, pentru că aduci atât de multă valoare celorlalţi. Creează valoare şi banii nu vor înceta să apară.
Faptul că eşti invidiat şi bârfit nu se va opri niciodată, iar pe măsură ce avansezi, pe măsură ce te dezvolţi şi creşti, pe măsură ce obţii un succes din ce în ce mai mare, din ce în ce mai mulţi oameni vor dori să-ţi taie elanul, să te tragă în jos, să te critice, să se bucure când eşuezi, să te vadă cum pierzi bani. Nu poţi împiedica asta, iar calea cu a mulţumi pe toată lumea NU EXISTĂ.
Aşa că vezi-ţi de drumul tău pentru că „ursul trece, câinii latră”.
—
Sunt multe credinţe privitoare la bani care te pot ţine pe loc. Am atins astăzi câteva dintre cele mai întâlnite şi bine înrădăcinate în esenţa poporului român. Mi-am propus prin tot ceea ce fac să ajung la cât mai mulţi români cu mesajul meu pentru că împreună putem creşte, ne putem inspira unii pe alţii şi putem face o lume mai bună.
Câteodată simt şi eu că am obosit sau că vorbele îmi sunt puse la spate, ignorate, neluate în seamă sau criticate, dar cu ceva timp în urmă am luat o decizie. Am decis să mă iubesc pe mine însumi şi orice lucru pe care îl fac este ceva ce mă duce mai aproape de îndeplinriea visurilor mele, atât cele mai mici, cât şi cele mai mari.
Îţi urez un 2016 mai bun decât 2015 şi mult mai rău decât 2017, voi rămâne alături de tine aici pe blog şi te anunţ de pe acum că pregătesc proiecte noi. Vorbesc de workshopuri, un nou serial video, materiale audio şi altele. Tot ce fac este pentru că îmi doresc să îţi dau valoare ţie, omule frumos care mă urmăreşti.
Trăim vremuri minunate şi multe lucruri extraordinare se întâmplă peste tot în jurul nostru, depinde doar de fiecare din noi să le vedem. Îţi mulţumesc, îţi sunt recunoscător, să ai zile minunate şi rămâi aproape să-ţi Salvezi Banii şi în 2016! 😉