5 metode pentru a recăpăta controlul vieții tale

  • mai 9, 2014

Este un nou început şi scopul meu este ca tu, începând de astăzi, citind şi aplicând ulterior în viaţa ta ceea ce transmit prin articolele mele să capeţi o valoare adăugată şi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, fie că vorbim de cea personală sau cea profesională.

Mi-am propus să încep cu o temă care pe majoritatea ne macină încă din copilărie, iar odata cu înaintarea în vârstă se accentuează într-un mod accelerat. Pentru că te întrebi despre ce este vorba deja, nu te voi mai ţine în tensiune şi îţi dezvălui acum. Aşadar astăzi vom vorbi despre deţinerea şi pierderea controlului asupra vieții tale.

Cum se întâmplă? Hai să ne aducem aminte din copilărie când te înscriai la echipa de fotbal doar ca să pară că eşti un om interesat şi implicat sau la echipa de majorete chiar dacă nu erai nici pe departe ca celelalte colege ale tale. Mai târziu te-ai implicat în viaţa de student, te-ai înscris în liga studenţilor, ai protestat pentru burse mai mari, te-ai avântat în a face lucruri noi şi poate, unele dintre ele, chiar nebuneşti. Ai vrut să creşti în ochii celorlalţi, să devii popular.

Ai mers pe principiul ”să faci pe toată lumea să te placă” şi astfel ei nu îţi vor face niciodata rău, pentru că aşa ai considerat tu că te vei descurca în societate. Şi ce ai realizat pe parcurs? Ai acumulat foarte multe frustrări, de genul „dacă”, „ar trebui să”, „trebuie” şi ai ajuns să începi să ai din ce în ce mai mult acea senzaţie. Cum care? Aceea de pierdere a controlului.

Şi atunci când o simţi ea se va transforma foarte uşor în teamă de eşec (despre asta vom vorbi pe larg într-un articol ulterior). Dar vreau să te întreb, chiar dacă te va durea: „Chiar nu te-ai săturat să trăieşti şi să te simţi mizerabil?”

Dacă răspunsul tău este afirmativ, atunci înseamna că ai ajuns în locul potrivit şi ceea ce vei citi mai departe îţi va fi de folos în procesul tău de schimbare aflat încă la început de drum. Şi pentru că nu vreau să fiu răutăcios, ci realist, îţi mai spun aici un adevăr: schimbarea doare!

Cu toţii ne dorim să scăpăm de gândurile negative care ne străbat mai tot timpul şi să facem loc mai multor gânduri pozitive. Nu, nu voi începe să-ţi spun ca o moară stricată, faptul că gândirea pozitivă este tot ceea ce trebuie să faci şi viaţa ta va deveni una de vis. Aceasta este doar o unealtă, o rotiţă într-un angrenaj mult mai mare.

Acest angrenaj eşti TU! Şi pentru că rotiţele tale au ruginit, hai să începem să învârtim uşor, uşor câte o rotiţă. Deja ai aflat, totul începe cu tine, din interiorul tău, din mintea ta, din sufletul tău.

Şi nici nu trebuie să fie complicat. Este chiar destul de simplu odata ce vei începe să aplici, pentru că

„Să faci din ceva simplu, ceva complicat, este banal. Să faci ceva ce este complicat, simplu, incredibil de simplu, se numeşte creativitate” – Charles Mingus, legendar muzician de jazz

Aşadar, cum putem trece mai uşor peste senzaţia aceasta de pierdere a controlului, fără să fie complicat? Propun să începi prin automotivare. Şi ca să-ţi fie uşor de înţeles şi aplicat în viaţa ta, îţi voi propune astăzi 5 căi care îţi stau imediat la dispoziţie, pentru a recăpăta controlul.

1. Găseşte-ţi scopul

Cum poţi afla acest lucru? Foarte simplu. Voi pleca de la 2 intrebări pe care mi le-am adresat şi eu, prima fiind „Cum ştiu care este viaţa mea adevărată?” şi cea de-a doua „Cum voi şti să trăiesc pentru îndeplinirea scopului meu?” Răspunsurile sunt doar ale tale şi nu ţi le va oferi nimeni.

Un bun indiciu care te poate ajuta în a găsi răspunsul este să te întrebi cât de tare îţi este frică de moarte. Cu cât îţi este mai mult, cu atât poate fi un indiciu că nu îţi trăieşti viaţa ta cea adevărată.

Ca să aflii care este viaţa ta cea adevărată începe prin a te întreba „Ce te face fericit?” sau „Ce îţi face plăcere?”, astfel încât vei descoperi cum poţi fi de folos umanităţii. Deci, este necesar să descoperi ce te face fericit, pentru că, spunea cineva, nu ţi-ai trăit viaţa adevărată daca nu ai servit cu nimic celorlalţi oameni.

Mi-am adresat şi eu această întrebare. Dupa 10 ani de serviciu în corporaţii, multinaţionale, unde am lucrat atât pe posturi de back office, cât şi front office, mi-am dat seama că aceasta nu este viaţa mea adevărată, eram plictisit, eram condus de cuvinte precum „dacă”, „ar trebui”, „trebuie”, propoziţiile mele începeau cu „nu”. Am decis că este momentul să mă descopăr cu adevărat şi am trecut la acţiune pe toate planurile vieţii mele, profesionale, personale, spirituale şi oricare vrei tu.

Ce mă face fericit a fost una din întrebările de bază şi am descoperit că atunci când sunt pe scenă şi susţin cursuri, atunci când scriu pe blog şi nu numai, atunci când conduc ore în şir fără să mă opresc, atunci când citesc sunt lucruri care pe mine mă fac fericit. Viaţa mea a luat o turnură total neaşteptată şi iată astăzi îţi împărtăşesc din experienţa mea.

Poate vei spune că am avut curaj, dar eu te întreb, pe tine ce te face fericit?

2. Înfruntă-ţi frica

Poate vei spune că ai mai auzit de acest aspect. Foarte bine. Voi pleca tot de la o celebra zicală, care spune cam aşa „Frica omoară mai mulţi oameni decât moartea”. Când vei muri, vei muri pur şi simplu, de cele mai multe ori nici nu apuci să-ţi dai seama că s-a întâmplat. Corect? În schimb frica te omoară încet, dar sigur, mai ales dacă vei tot încerca să o eviţi. Pentru că exemplul propriu este elocvent, am să-ţi povestesc pe scurt. Ai avut vreodată senzaţia de frică sau de nesiguranţă când te-ai urcat în maşină în dreapta şoferului? Nu ştiu despre tine, dar eu da.

Aveam un prieten despre care toţi spuneau că este un dezastru la volan şi niciodată să nu mă urc cu el în maşină. La un moment dat am avut maşina la reparat, deci câteva zile în service. În timp ce eram prin oraş, am primit un telefon de la birou să ajung de urgenţă pentru că ceva ardea pe-acolo. Deja cred că v-aţi dat seama, din întâmplare prietenul cel dezastruos tocmai ce se apropia de intersecţia unde eram. L-am văzut, i-am facut cu mâna şi l-am rugat de urgenţă să mă ducă până la birou. Pus în faţa faptului împlinit a trebuit să-mi înfrunt frica, o frică indusă de ceilalţi de fapt în mintea mea. Ar fi fost simplu să evit şi să chem un taxi, dar nu am făcut-o pentru că am înţeles că dacă vrei cu adevărat să scapi de frică atunci trebuie să te îndrepţi chiar sprea ea.

Deci, eşti demotivat şi ţi-e frică de zbor? Cu prima ocazie, urcă-te în avion!

3. Astăzi este cea mai bună zi din viaţa ta

Se spune să-ţi trăieşti ziua de astăzi ca şi cum ar fi ultima. Asta nu înseamnă că trebuie să o iei ad literam, pentru că s-ar putea să faci lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut niciodată. Ce vrea de fapt să spună această zicală? Înţelesul ascuns stă în ideea de a lucra cu tine în fiecare zi, astfel încât azi să fii mai bun decât ieri şi mai slab decât mâine.

Aşa funcţionează lucrurile şi funcţionează foarte bine. Recomandarea mea este să începi cu lucruri mici, care iniţial ţi-ar putea părea banale. De exemplu, să nu te mai trezeşti la 07.55, să te îmbraci şi să alergi la serviciu, ci să începi să te trezeşti cu câte zece minute mai devreme, astfel încât ora ta de trezire să fie 06.55. Şi rămâi la această oră. Poate la început doar vei lenevi, dar eu sunt sigur că poţi transforma timpul astfel câştigat în ceva util, de exemplu, să faci mişcare 30 de minute pe zi. Vei fi mai tonic şi vei avea o energie mult mai bună pe parcursul întregii zile.

La fel poţi proceda şi cu alte obiceiuri. Progrese mici, dar constante, înregistrate zilnic, te vor ajuta să ai un management al timpului mai bun şi mai eficient, o viaţă mai bună.

4. Fă ca pentru cineva să fie o zi extraordinară

Adică ce vreau să spun cu asta? De exemplu, adu-i noroc unei persoane printr-o donaţie pe care o faci, dar persoana respectivă să nu ştie că este de la tine. Este o modalitate de a-ţi crea noroc pentru tine. Anul trecut am participat la invitaţia unei bune prietene la un show culinar, iar toţi banii strânşi ca taxă de intrare au fost donaţi pentru operaţia la ochi necesară unui copil de vârstă fragedă. El nu ştie că şi eu am contribuit cu o părticică, dar universul ştie şi sunt sigur că aceste gesturi îmi vor fi întoarse.

Experimentează şi tu şi vezi cum funcţionează pentru tine. Nu mă refer aici strict la evenimente filantropice sau la bani, de exemplu fă cadou o jucărie unui copil necunoscut şi exemplele pot continua. Încearcă!

5. Schimbarea începe cu tine

Gandhi a spus „Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume” şi avea dreptate. Cu toţii am încercat, unii continuă să încerce, să-i schimbăm pe oamenii din jurul nostru, spunându-le tot felul de minunăţii, dându-le sfaturi şi altele. A funcţionat? Nu. Nimeni nu învaţă din ce spunem, ci doar din ceea ce facem.

Am să atrag aici atenţia asupra educaţiei. Copiii nu fac ce li se spune, ci doar ceea ce văd, de aceea cei şapte ani de acasă, cum se spune, sunt foarte importanţi. Dacă un copil aude de la tatăl său că trebuie să fie cuminte, să asculte de mama lui sau alte vorbe, iar imediat după aceea între tată şi mamă există un conflict şi tatăl îi spune mamei „n-am să mă mai iau niciodată după tine!”, ce crezi, copilul va asculta de mama lui? Nu. Este doar un exemplu banal, se întâmplă altele mult mai grave.

Ce vreau să spun este că dacă vrei să schimbi ceva în comportamentul altei persoane, singura cale posibilă este mai întâi sa-ţi schimbi tu comportamentul şi astfel să devii un model de inspiraţie pentru ceilalţi. Altă cale nu există. Vrei să trăieşti pe o planetă mai curată, cu mai puţine gunoaie, atunci nu fii chiar tu cel care aruncă pe jos!

Mă bucur că ai ajuns să citeşti până aici. Am o singură dorinţă, ca şi tu să înţelegi că, în majoritatea cazurilor, este mult mai simplu decât crezi. Niciodată nu a fost, de fapt, complicat, doar că viaţa face să fie aşa şi te face să vrei să deţii controlul, atât al vieţii tale, cât şi a celor din jur. Dar, mereu vor fi momente în care te vei simţi deprimat, deznădăjduit, fără viitor, nu vei vedea mereu soluţia pentru a ieşi dintr-o anumită situaţie.

Lasă-mă să-ţi spun un singur lucru: începe să lucrezi cu tine, doar aşa, pas cu pas, pe zi ce trece, vei reuşi să devii din ce în ce mai bun, să te autodepăşeşti, să tinzi către perfecţiune, să ajungi astfel să trăieşti viaţa ta cea adevărată. Şi nu înceta nicio clipă să te întrebi „Ce te face fericit?”, dimineaţa, la prânz, seara, tot timpul.

Dacă ai reuşit să aflii, sunt sigur că nu e aşa greu, atunci canalizează-ţi toate eforturile în aceste direcţii, astfel vei simţi că ai un scop în viaţă, chiar dacă momentan nu ştii care sunt căile pe care să păşeşti pentru a-ţi îndeplini acest scop. Important este să te urneşti din loc, deoarece nu uita că o călătorie de o mie de paşi începe cu primul.

Faptul că ai citit acest articol deja este un prim pas pe calea schimbărilor care vor veni în viaţa ta în perioada imediat următoare. Te felicit că ai avut răbdare şi aş vrea acum să inchei cu un gănd bun şi cu un sfat călduros, pentru că ţin la tine:

Nimic din ceea ce ai învăţat astăzi nu va funcţiona, dacă TU nu acţionezi! Aşadar, ACŢIONEAZĂ!

P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar