A auzit cineva de jocul acela Tomb Raider ? Personajul principal, eroina Lara Croft, aleargă prin diverse cotloane, rezolvă situaţii încâlcite, având la dispoziţie două pistoale. Sau poate preferi un erou masculin, precum Max Payne. Hai să ne închipuim că suntem în pielea acestor personaje şi mediul în care se desfăşoară acţiunea este chiar realitatea în care trăim (aşa cum o vede fiecare, din perspectiva sa unică).
Jocul presupune să înaintezi, rezolvând diverse situaţii, iar armele pe care le ai la dispoziţie, adică pistoalele, le poţi încărca doar cu 2 tipuri de gloanţe: cuvinte şi gânduri. De fiecare dată când tragi cu gânduri bune sau cuvinte de iubire înaintezi mai repede şi te dezvolţi la nesfârşit, depăşindu-ţi mereu limitele. De fiecare dată când tragi cu gânduri acuzatoare şi cuvinte critice, dai înapoi şi începi să te afunzi în pământul de sub tine până dispari.
Încă de mici copii, pe parcursul vieţii şi a dezvoltării noastre ca indivizi, intrăm în contact cu tot ceea ce se află în jurul nostru şi suntem învăţaţi, programaţi, sfătuiţi sau cum vrei tu să spui, să facem lucrurile într-un anumit fel, să judecăm situaţiile şi oamenii aflaţi în acestea, într-un anumit fel. Ceea ce am văzut la alţii sau ceea ce auzim de la alţii, ne poate înfluenţa covârşitor părerea sau modul cum privim o persoană şi circumstanţele în care se află la un moment dat.
În ziua de astăzi, când mass media şi reţelele sociale capătă o amploare şi o putere din ce în ce mai mare, indivizii ies cu greu din mulţime şi uită de faptul că sunt unici, originali şi irepetabili. Astfel că, dacă cineva îi întreabă cine sunt, mulţi răspund cu numele sau cu funcţia pe care o ocupă în cadrul unei organizaţii, nicidecum nu se gândesc la ceva de genul – fii tu însuţi şi afirmă-ţi sistemul de credinţe şi de valori, după care îţi conduci viaţa.
De aici rezultă, în multe cazuri, reacţii total deplasate, tendinţa de a critica şi de a judeca pe cei din jur, atingând cote maxime. Critica nejustificată şi judecata la milimetru este însă îndreptată, de aceşti oameni, nu doar asupra celorlalţi, ci chiar şi către ei înşişi. De cele mai multe ori, fără să-şi dea seama, criticându-i pe ceilalţi, nu fac altceva decât să se critice pe ei înşişi.
Cu toţii trecem prin astfel de situaţii zilnic, iar dacă unii dintre noi (din ce în ce mai mulţi) au învăţat şi s-au autoeducat să-şi observe gândurile şi să le aleagă doar pe cele care îi susţin, mulţi oameni sunt departe de a începe un astfel de proces. Frustrările, lipsurile, agitaţia, stresul, nefericirea, frica, invidia, mânia, gelozia, ura sunt doar câteva din cauzele determinante.
Citeşte şi 5 idei pentru a creşte încrederea în sine
Refuzul de a deschide ochii, de a gândi înainte să vorbeşti, de a înţelege situaţiile prin care un om trece, faptul că unii consideră că ei le ştiu pe toate, părerismul neavizat, arătatul cu degetul către posibilii vinovaţi, aruncarea cu pietre, punerea la zid, luarea tuturor situaţiilor în mod personal, toate acestea, pe rând, precum şi în ansamblul lor, alimentează o stare generală care facilitează apariţia criticii nejustificate, a judecăţii fără fond şi, nu în ultimul rând, a ipocriziei.
Ţine minte: „Fiecare om, indiferent de situaţia în care se află la un moment dat, face tot ceea ce poate şi ceea ce ştie, pentru a fi fericit, exact ca şi tine.”
Este posibil să nu mă crezi şi deja să ai tendinţa să spui că nu este aşa, ceea ce înseamnă că deja ai emis o judecată sau o prejudecată referitor la acest articol. Asta nu înseamnă decât că ai luat-o personal, exact aşa cum spuneam puţin mai devreme. Ce-ar fi, începând de acum, să priveşti lucrurile altfel, într-o manieră pozitivă şi să înţelegi că, înainte de toate, noi toţi suntem unici, iar experienţa de viaţă este unică, este a fiecăruia dintre noi?!
Dacă cineva se află într-o situaţie dificilă, ar fi util să poţi arăta compasiune şi înţelegere, să fii acolo, să întrebi acea persoană cum să fii de folos şi nu să întorci spatele sau să te faci că priveşti în altă parte. Dacă cineva ţipă la tine sau te îmbrânceşte, transmite-i un gând bun şi roagă-te să se calmeze şi să-şi regăsească pacea interioară. Dacă cineva te agasează, ai puterea să-i spui direct în faţă, într-un mod blând şi prietenos, pentru a păstra relaţia, nu pentru a o distruge iremediabil. Dacă cineva nu este de acord cu tine sau nu îţi dă dreptate, atunci înţelege-i punctul de vedere, pentru că nu deţii decât adevărul tău, nu şi pe al lui.
„Modul în care cineva relaţionează cu tine este karma lui, modul cum tu răspunzi, este karma ta.”
Când vei învăţa să accepţi, în loc să-ţi creezi aşteptări nerealiste, atunci vei trece la nivelul următor de înţelegere şi conştientizare, pentru că nu vei mai avea dezamăgiri, te vei salva de la stres inutil, îţi vei îmbunătăţi sănătatea mentală şi starea de bine în mod general. Vei începe călătoria pe un alt drum, aşa cum îmi place mie să spun – Drumul Către Libertate (descarcă ebookul gratuit aici).
Citeşte şi Cum să ai o viaţă mai bună
Şi, dacă tot nu crezi în această abordare venită din iubire, compasiune, blândeţe, stai puţin, uită-te retrospectiv la viaţa ta şi întreabă-te: „Ce ţi-au adus bun până acum judecata şi critica gratuite şi nejustificate?!” Când vei înţelege că toţi oamenii din jurul tău au ajuns în viaţa ta, în urma gândurilor şi faptelor tale, vei mai înţelege ceva esenţial, şi anume că toţi cei din jurul nostru, suntem de fapt tot noi, sunt oglinzile noastre şi criticându-i pe ei, de fapt ne îngropăm chiar pe noi.
Fii bun, blând, înţelegător, arată compasiune şi iubire pentru viaţă, sub toate formele ei şi vei vedea că viaţa îţi va răspunde, în acord cu tine. Acum, te las cu un gând bun şi te rog, înainte să apeşi pe trăgaci, mai verifică o dată cu ce muniţie ai încărcat!
Îţi mulţumesc că ai citit articolul şi dacă ţi-a plăcut, atunci dă-i un like şi un share 🙂
Daniel, bloggerul care te motivează