Cum să iei o decizie financiară inteligentă

  • noiembrie 30, 2016

Cum să iei decizii financiare din ce în ce mai bune, mai inteligente și care să te susțină în îndeplinirea scopurilor și obiectivelor din viața ta financiară, este posibil să nu fie foarte clar pentru că, de cele mai multe ori, se întâmplă să nu știi ce ai de făcut.

Mai departe sunt câteva aspecte pe care le poți lua în considerare atât din punct de vedere al fundamentării deciziei, cât și din punct de vedere al implicării emoționale care vine odată cu orice alegere din viața ta.

1.Nu te grăbi în luarea deciziei.

Cred că știi deja de un proverb care spune că graba strică treaba. Cu toate că trăim vremuri în care viteza este extrem de importantă, asta nu înseamnă că trebuie să primeze în locul unei decizii inteligente din punct de vedere financiar.

În momentele de grabă, este posibil să te convingi singur la nivel mental că decizia pe care o iei în următoarele secunde este potrivită. Creierașul tău are toate mijloacele necesare să vină cu argumente într-o viteză fenomenală, la fel de mare și de intensă cum vin toate gândurile din mintea ta.

Și atunci se ridică un semn de întrebare: Oare argumentele care îmi sunt acum aduse la cunoștință au o bază solidă în argumentarea deciziei pe care urmează să o iau?

Aici intră în joc gândirea lentă. Există o altă vorbă care spune că noaptea este un sfetnic bun și chiar așa și este. S-a făcut un studiu despre care am citit mai demult, undeva pe la americani, în care mai multe mii de oameni, pe parcursul a mai multor ani au fost rugați să nu ia deciziile în aceeași zi cu situația apărută, ci în ziua imediat următoare.

Cum intuiești deja, majoritatea oamenilor, mai precis în peste 80% din cazuri, au luat o decizie diferită a doua zi față de ceea ce ar fi ales inițial. Așa că dacă auzi pe cineva care îți spune că doar azi mai este valabilă nu știu ce ofertă ai două variante:

-vezi contextul în care se încadrează informația, pentru că este posibil să pierzi o oportunitate sau

-fugi!

2.Schimbare de rol.

De multe ori, pe la trainingurile de care am beneficiat în cadrul companiilor unde am lucrat, aveam la partea practică ceea ce se cheamă role-play. Câteodată eram cel bun, câteodată cel rău, alteori în postura de vânzător, uneori în cea de observator și altele.

Acest lucru a fost unul benefic, pentru că m-a ajutat mai departe să văd orice situație din mai multe unghiuri. Este important, de exemplu, atunci când vinzi un produs să te pui în rolul clientului pentru a înțelege cât mai bine experiența pe care acesta o poate avea.

În cazul nostru, adică în luarea unei decizii financiare inteligente, încearcă să te pui în locul celui care îți propune ceva. Din acea postură gândește-te și încearcă să descoperi care sunt beneficiile acelei persoane, respectiv acelei companii, pentru faptul că îți vinde ție un produs sau serviciu.

Făcând un astfel de exercițiu, am putut de multe ori să observ că motivația acelei persoane sau acelei companii nu era în interesul meu cel mai bun. Mai precis, de multe ori tot ceea ce vroiau de la mine erau banii mei și un acces cât mai ușor la buzunarul meu.

3.Rezultate posibile.

Pentru că mai devreme am spus că poți amâna decizia cu minim 24 de ore, ai tot timpul să pui în balanță ceea ce poate merge bine și ceea ce poate merge mai puțin bine. Îți recomand să iei o coală de hârtie și ceva de scris și să așterni acolo aceste aspecte.

Gândește-te și scrie ce ar putea merge rău și câți bani ai pierde în acest caz. Este posibil ca după ce scrii suma de bani, potențială pierdere, să conștientizezi mai bine dacă ești confortabil cu un astfel de rezultat și dacă situația ta financiară actuală va fi influențată în vreun fel.

Dacă ești convins că totul va merge perfect și nimic rău nu se poate întâmpla, înseamnă că nu ai deliberat nimic la nivel mental, consideri acest aspect neimportant și mergi 100% pe mâna impulsului de moment și a intuiției proprii. Știu că este fain să-ți urmezi intuiția, dar nu cred că este fain să nu o ai calibrată și să-i dai credit total atunci când nu este cazul.

4.Obține informații.

De multe ori iei de bună informația așa cum îți este livrată și nu prea te mai interesezi pe lângă sau nu consideri necesar să mai faci alte cercetări. Se întâmplă din comoditate, din dorința de a bifa și acel lucru, din grabă, din lipsă de atenție, lipsă de informație și lipsă de educație.

Să obții mai multe informații este la îndemână. Iar dacă ai căutat pe internet și nu ai găsit detalii care te interesau în mod direct, atunci este momentul să adresezi întrebări chiar partenerilor de discuție. În mod normal, ar trebui să existe deschidere, transparență și livrare de informații astfel încât tu să poți lua o decizie cât mai bună, în cunoștință de cauză.

Dacă nu găsești informații suficiente și nici nu primești de la sursă, atunci este clar că trebuie să te retragi, pentru că orice decizie pe care o vei lua este pe riscul tău 100%. Bineînțeles că poți merge mai departe și dacă ai greșit măcar să înveți ceea ce ai de învățat și data viitoare să iei o decizie favorabilă atât ție, cât și tuturor părților implicate.

5.Discută decizia.

Fie că sunt implicați părinții, prietenii, soțul sau soția, alte rude sau alte persoane de încredere, este util să mai ai o părere. Aici este necesar de pus o condiție: părerea trebuie să vină doar de la o persoană de încredere, cu care te respecți reciproc și care NU este întotdeauna de acord cu tine.

De ce să faci asta? Primul beneficiu este faptul că te va ajuta să înțelegi tu mai bine contextul și astfel îl poți explica mai ușor și altor persoane. Mai era o vorbă în direcția asta care spunea ceva de genul că dacă nu știi să explici o idee într-un mod cât mai simplu înseamnă că nu ai înțeles-o. Cam așa este.

Al doilea beneficiu este faptul că părerea vine de la o persoană care nu are niciun interes și nici nu pune emoții în luarea acelei decizii. Un aspect foarte important, dacă ții cont de faptul că majoritatea deciziilor pe care le iei sunt emoționale și nu raționale.

Până la urmă, oricâte păreri ai cere, dacă tot ceea ce faci este să colecționezi păreri și să nu ții cont de ele, este decizia ta. Ideea este că o încăpățânare fără sens sau să faci mereu doar ceea ce vrei tu, nu înseamnă că este cea mai bună decizie.

Ar fi mult mai multe aspecte de luat în calcul în luarea unei decizii financiare inteligente, sănătoase, care să te servească pe tine și pe cei dragi. Cele 5 reguli să le spunem sau mai bine puncte de orientare, consider că sunt de folos în luarea oricărei decizii, nu doar din punct de vedere financiar.

Acum este posibil să te întrebi: Am înțeles ceea ce ai spus până acum, dar care este îndemnul tău? Ei bine, din punctul meu de vedere te îndemn să te decizi mai lent, să-ți observi emoțiile și gândurile și să alegi ceea ce te susține în îndeplinirea scopurilor tale.

Dacă decizia financiară pe care o vei lua nu te duce mai aproape cu un pas de ceea ce este pe lista ta, atunci probabil că nu are rost să fie una afirmativă. Îți recomand o carte, una care consider că te poate sprijini enorm în luarea unei decizii benefice pentru tine, și anume Daniel Kahneman – Gândire rapidă, Gândire lentă.

Vei afla acolo că avem două sisteme de gândire. Primul este unul rapid, instinctual și emoțional, în timp ce al doilea este lent, deliberat și logic. În general, orice proces de vânzare pune clientul în postura de a lua decizia folosind sistemul 1. De aceea, pentru o decizie financiară inteligentă și sănătoasă este necesar să iei decizia cu sistemul 2. Aștepți până intră în acțiune sau forțezi intrarea acestuia în acțiune. Mai precis, așa cum spuneam la începutul articolului, faptul că lași o noapte să treacă în luarea deciziei înseamnă că treci peste sistemul 1 și iei decizia cu sistemul 2.

Având în vedere toate aceste lucruri, nu înseamnă că toate deciziile pe care le vei lua de acum încolo se vor solda cu rezultate pozitive. În schimb, bifarea celor 5 puncte enunțate și detaliate în acest articol te pot sprijini să nu pici în greșeala unor decizii neinspirate și impulsive.

Se spune că sunt multe greșeli pe care le poți face, dar dacă tot le faci măcar să fie mai puține și să usture mai puțin la buzunar. Sper că ți-a plăcut acest material practic și te rog să-l dai mai departe, să ajutăm și să inspirăm din ce în ce mai mulți oameni să ia decizii financiare din ce în ce mai bune. Mulțumesc și succes!

Articole similare