Tu ai simţit până acum acest efect ?!

  • ianuarie 19, 2015

Ce este acest efect? Ce simţi când el apare? Cum acţionează acesta? Am un răspuns direct pentru tine: este o poveste pe care ne-o spunem şi care schimbă modul în care creierul şi corpul nostru funcţionează. Dacă nu ai auzit până acum de efectul de placebo şi ce face acesta, probabil trăieşti într-o peşteră sau ai trecut prin şcoală ca gâsca prin apă sau pur şi simplu nu ştii.

Lăsând gluma deoparte, dacă placebo face ca ciorba pe care o savurezi acum să crezi că este ca la mama acasă sau face ca medicamentele să fie mai eficiente sau contribuie la creşterea educaţiei tale, atunci, probabil, ai experimentat acest efect.

Dacă stăm acum la un pahar de vin şi eu îţi spun ce buchet formidabil are şi că este vechi de 10 ani, atunci este foarte posibil ca tu să-l simţi aşa, iar în realitate să fie un vin fabricat chiar în anul curent, dar care a ieşit foarte bun datorită condiţiilor climatice favorabile.

De fiecare datâ când o poveste sau un anumit mod de a face lucrurile ne schimbă percepţia asupra unui anumit lucru sau unei anumite situaţii, atunci am experimentat efectul de placebo.

Efectul poate fi cauzat de anumite sugestii directe (ceea ce de multe ori numim marketing) sau de sugestii mai subtile care transmit mesaje subconştientului nostru. Marketerii investesc timp şi bani de fiecare dată când doresc să spună o poveste, care să schimbe percepţia celui care o primeşte sau care modifică aşteptările acestuia.

Într-un studiu ştiinţific, a fost luată în colimator acupunctura şi modul cum aceasta tratează una din cele mai întâlnite dureri, şi anume durerea de spate. Cercetătorii au constatat că, acupunctura este de până la două ori mai eficientă decât metodele vestice moderne de tratament sau medicamentele actuale. Interesant.

Mai fascinant este faptul că, acupunctura falsă, a fost din punct de vedere statistic, la fel de eficientă ca şi acupunctura reală. Concluzia a fost că, doar faptul că ştii că te duci să faci acupunctură, deja declanşează anumite procese chimice în creier şi te simţi mai bine, fără a începe efectiv un astfel de tratament.

Dacă placebo poate schimba gustul vinului sau modul cum te simţi, atunci de ce se menţine totuşi o anumită umbră secretă asupra acestui efect?

O explicaţie este faptul că: efectul de placebo este o schimbare în creier cauzată de marketing.

Ce ar însemna ca toată lumea să conştientizeze acest lucru chiar acum?

Citeşte şi: Omul devine ceea ce gândeşte

Gândeşte-te: atunci când alegi o maşină, de ce este câteodată atât de importantă sigla, fie că vorbim de patru cercuri, o stea, un jaguar, un romb sau un vw ? Răspunsul este: marketing.

Să luăm acum un alt exemplu. Să presupunem că alegem să facem un test de degustare de vinuri fiind legaţi la ochi şi fără alte informaţii. Gustăm, atât vin normal, cât şi vechi, de diferite nuanţe şi provenind din diverse regiuni. Peste 6000 de oameni au fost supuşi unui astfel de test. Rezultatul: majoritatea oamenilor nu au putut face diferenţa între diversele sortimente de vinuri. Explicaţia este una foarte simplă: oamenilor le-a fost luat ceva, şi anume efectul de placebo.

Beneficiile acestuia sunt enorme, de la reducerea timpului petrecut în spitale până la scăderea tensiunii arteriale. Acest efect este atât de puternic, încât într-un studiu efectuat asupra muncii fizice s-a revelat faptul că, doar gândind că se fac exerciţii fizice este la fel de important cu a face exerciţii fizice. De asemenea, studiul a arătat că, metabolismul uman şi sănătatea pe termen lung sunt direct influenţate de ceea ce ne spunem nouă înşine privitor la exerciţiile fizice.

Un lucru extraordinar este faptul că, acest efect poate fi învăţat şi, chiar dacă nu funcţionează de prima dată, prin repetare se obţin rezultate uimitoare.

Un alt studiu care porneşte de la Piramida lui Maslow arată cât de puternic este efectul de placebo. Maslow susţinea că noi, ca specie, ne putem concentra doar asupra lucrurilor primare, de bază. Dacă, de exemplu, te scufunzi, este puţin probabil să te gândeşti la Beethoven sau Angelina Jolie. Până acum am vorbit despre efectul covârşitor al efectului în cazul elementelor de tip medical. Conform piramidei, dacă suferi de dureri groaznice sau mori, asta este tot ceea ce contează pentru tine.

Citeşte şi: Despre dialog interior şi automotivare

După cum am văzut, placebo lucrează aici foarte bine şi la nivele destul de profunde. Ideea este că, cu cât urcăm pe treptele piramidei, placebo devine din ce în ce mai eficient. Lucruri legate de iubire şi de socializare sunt aproape 100% ceea ce credem noi despre relaţia respectivă şi nu cum este ea în realitate.

Dacă tu crezi că partenerul/partenera face lucruri secrete care să submineze relaţia voastră, atunci placebo acţionează şi îţi va schimba percepţia asupra vieţii. În traducere, mai pe scurt, aşa cum se întâmplă în multe cupluri, se suferă de scenaristică.

Dacă tu crezi că nu eşti sigur, atunci nu ai satisfăcut stadiul de siguranţă conform piramidei şi nu poţi avansa. Dacă tu crezi că eşti în siguranţă deplină, atunci poţi urca la următorul nivel. Pe măsură ce devin din ce în ce mai bogaţi, oamenii sunt tot mai mult influenţaţi de marketing. Pe măsură ce asigurăm toată baza, de la apă şi mâncare până la bani, placebo stă la baza nu doar a ceea ce vrem, ci şi ceea ce avem nevoie.

Acum intervine şi o parte de etică a aplicării pe scară largă a acestui efect. Având în vedere istoria descoperirii şi folosirii acestui efect, nu ar fi etic ca un doctor să prescrie o pastilă care conţine doar zahăr şi să-ţi spună că este nu ştiu ce medicament, chiar dacă s-a dovedit de atâtea ori că, acest lucru funcţionează. Nu este etic, aparent, pentru că nu este un medicament real şi gândul că, un doctor ar prescrie medicamente care nu sunt reale, ar determina scăderea încrederii în aceştia.

Aşadar, sfatul ar fi să nu minţim sau să nu fim minţiţi doar pentru a face experienţa din ce în ce mai bună. Nu este nevoie nici de limbaj complicat. De ce? Pentru că există şi efectul invers, care se cheamă: nocebo. Acesta apare când vorbim de rău cu noi înşine, când gândim negativ, când ratăm oportunităţi sau considerăm că viaţa nu mai are ce să ne ofere.

Ce avem de înţeles din toată această pledoarie? Un lucru simplu şi foarte important: efectul de placebo are un efect atât de puternic asupra noastră la nivel mental, fizic sau emoţional, încât este util să ştim că există, dar fără să căutăm sa-l identificăm în prealabil. Astfel, viaţa noastră poate decurge în direcţia pe care ne-am stabilit-o.

Cu drag,

Daniel

Extras din Seth Godin – Placebos

 

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar