Unul din modurile prin care mi-am propus să te ajut este să îţi arăt cum poţi să câştigi mai mulţi bani pe banii pe care îi câştigi deja. Ideea este că în ceea ce priveşte optimizarea, reducerea sau salvarea banilor există o limită sub care nu poţi coborî. Este în regulă să faci anumite lucruri pe o anumită perioadă de timp, de exemplu până reuşeşti să scoţi capul din datorii.
În schimb, în ceea ce priveşte cât de mulţi bani poţi câştiga, numărul de surse de venit şi modul în care poţi face asta nu există limite, în afară de cele pe care ţi le impui tu. Şi, până la urmă, să tot tai de peste tot este chiar neplăcut şi poate ajunge să-ţi transforme viaţa într-una tristă şi te poate aduce într-o stare din care să nu mai crezi nimic, să te blazezi şi să stai în banca ta şi atât.
Adevărul este că de salvat poţi salva 10 RON, 50 de RON, poate ajungi la 500 de RON. În schimb, de câştigat poţi câştiga 10 RON, 500 de RON, 5.000 de RON sau 5.000.000 de RON. Aici depinde cât de mult eşti dispus să te implici, să-ţi schimbi mentalitatea privitoare la bani şi cel mai important acţiunile pe care le vei face de acum înainte.
Elimină barierele. Câştigă mai mult.
Am auzit de multe ori la oameni şi, poate, te-ai surprins şi pe tine spunând „vreau mai mulţi bani”, „vreau să câştig mai mult” sau alte expresii de acest gen. Aici este o problemă majoră şi anume lipsa clarităţii, o ambiguitate, ceva necunoscut pentru că mai mulţi bani pentru fiecare dintre noi înseamnă lucruri diferite. Pentru tine poate însemna 1.000 de RON în plus la salariu, în timp ce pentru mine poate însemna 1.000.000 de RON profit net pe lună.
Ce doresc să punctez este că ai nevoie să gândeşti mai mare, mult mai mare pentru că în acel moment, chiar dacă în viitor nu vei obţine ceea ce îţi doreşti, oricum vei obţine mai mult decât ai acum.
Una din modalităţile de a-ţi pune mintea la contribuţie, ca să zic aşa, este să elimini una din barierele pe care majoritatea oamenilor o poartă conştiincios peste tot, indiferent despre ce este vorba. Celebrele cuvinte sunt „Nu-mi permit asta!”, iar celebra rezolvare este la fel de simplă, doar o mică reformulare „Cum pot face să-mi permit asta?”
În momentul în care ai început fraza cu „Nu” atunci creierul tău scoate de pe ordinea de zi acel lucru. Aşa funcţionează el în marea majoritate a cazurilor. În schimb, atunci când adresezi o întrebare deschisă ca cea de mai sus, răspunsul este diferit de „Da” sau „Nu” şi atunci se porneşte procesul de căutare de soluţii. De aceea, cu cât te concentrezi mai mult pe probleme sau pe datorii, cu atât mai mult te blochezi şi te afunzi. Cu cât te concentrezi pe posibilităţi şi oportunităţi apar şi soluţiile.
O altă barieră aflată în calea oamenilor este aceea că „pentru a câştiga mai mulţi bani, ai nevoie de o idee”. Ai vrea să câştigi 1.000 de EUR în plus pe lună faţă de salariul tău actual sau de veniturile tale actuale? Sunt sigur că da, este o sumă pe care, în principiu, mai nimeni nu ar refuza-o.
Cum acţionează bariera? Simplu: în mintea ta apare gândul că ai nevoie de nu ştiu ce idee genială sau originală care să-ţi aducă 1.000 de EUR în plus. Dacă te întreb „Cum poţi face să se întâmple acest lucru?” vei intra într-o zonă confuză şi într-un proces care s-ar numi englezit overthinking, adică te gândeşti prea mult şi ignori ceea ce contează cu adevărat: acţiunea, mai precis execuţia.
Toată lumea are idei, câte capete atâtea păreri şi aşa mai departe. Ce face diferenţa este cine acţionează în baza ideilor pe care le are. În acest context, practic putem spune că ideile nu prea contează. De aceea, nu mă vei vedea niciodată citind cărţi sau mergând la evenimente care propun idei, de genul „18+1 idei care îţi vor schimba viaţa”. Întrebarea pe care să ţi-o adresezi şi tu este „Cât de aplicabile sunt acele idei în viaţa mea de zi cu zi?” Este posibil să spui că nu poţi afla dacă nu citeşti acea carte sau nu te duci la acel eveniment. Aici este un alt blocaj, pentru că poţi să afli tot ceea ce trebuie să afli încă dinainte dacă ştii să te informezi şi dacă ţi-ai creat un mediu potrivit. Şi eu îţi dau idei, dar ele sunt însoţite întotdeauna de instrucţiuni de aplicare şi nu te voi lăsa niciodată cu ochii-n soare 🙂
Mai există o barieră pe care am constatat-o la oameni cu care am intrat în vorbă, atât online cât şi offline. Există o dorinţă nebună de a acumula cât mai multă informaţie de pe piaţă, de la toţi trainerii, speakerii, mentorii, coachii (asta nu cred că este în limba română) sau ce mai sunt ei. Până la un punct este firesc să vrei să afli mai multe pe un anumit subiect care „te arde”, fie emoţional, fie la buzunar sau mai ştiu eu pe unde.
Practic, se întâmplă ceea ce se cheamă curso-turism (cum spune o prietenă, Anca Jugănaru). Omul care practică acest sport este cel care este prezent la toate evenimentele, ştie foarte multe lucruri… şi atât. A intervenit o barieră, aşa cum îi spun eu o barieră a cunoaşterii şi, în acelaşi timp, a lipsei de acţiune. O astfel de barieră împiedică majoritatea oamenilor să câştige efectiv mai mulţi bani. De ce? Simplu: pentru că NU ACŢIONEAZĂ! Ştiu multe lucruri faine şi utile, dar nu aplică nimic, iar o întrebare pe care să ţi-o adresezi este „De cât de multe cărţi de la experţi am nevoie? De cât de multe cursuri am nevoie?”
De unde vine inacţiunea? Ea provine din sistemul de învăţământ unde este ridicată la rang de glorie şi de medalie deţinerea de informaţie. Ai observat şi tu, cu cât ştiai mai multe informaţii, cu atât luai o notă mai bună. Întrebarea este, ASTĂZI, 15 iunie 2016: „La ce te ajută toate acele acumulări de informaţii când totul este la un click distanţă?”
Nu este vorba despre tactică, ci despre sistem.
Bariele mentale pe care este posibil să le ai sunt lucrurile de care te fereşti cel mai mult şi sunt acele credinţe care te ajută să găseşti o scuză, o replică, un argument împotriva a orice te poate scoate din zona ta de confort.
Ai întâlnit oameni cărora orice le-ai propune au un contra argument încă dinainte de a termina tu întrebarea sau propunerea? Problema nu este niciodată propunerea în sine, ci bariera de informaţie asociată. Ce vreau să spun? Câteva exemple simple. Ieşi la o întâlnire şi propui tu restaurantul vei primi argumente de ce nu este bun acela. Propui un film şi vei primi argumente de ce nu este bun acela. Propui începerea unei afaceri într-un anumit domeniu şi vei primi argumente de ce nu este bun acela.
Aici este vorba despre raţionament şi emoţii care în timp au creat nişte bariere mentale peste care acea persoană nu mai poate trece şi nu vede oportunitatea. De exemplu, eu îţi propun să ieşim la o anumită cafenea să discutăm pe larg despre o problemă de-a ta şi tu nu vrei să mergi acolo pentru nu îţi place faţa barmanului, să zicem. Ce pierzi din vedere este faptul că stând de vorbă cu mine îţi poţi rezolva o problemă şi ignori, poate, faptul că mie îmi place calitatea cafelei servite acolo, iar faţa barmanului nu mă interesează.
Ceea ce este posibil să îţi lipsească este un sistem, mai precis un sistem de spargere a barierelor mentale pe care este posibil să le ai. Ca să-ţi construieşti singur acest sistem nu este deloc dificil şi te las acum cu ceea ce consider că te poate ajuta imediat. Este vorba de câteva întrebări care să te clarifice de ce să faci un anumit lucru, să te ajute să treci peste posibilele bariere mentale pe care le ai şi care să fie sistemul tău de filtrare de acum înainte.
- 1.De ce merită să fac asta?
- 2.Cum îmi pot permite?
- 3.Cum mă poate ajuta acest lucru?
- 4.Este momentul potrivit acum?
- 5.Este persoana cu care mă întâlnesc potrivită pentru mine? Sau afacerea mea?
- 6.Foloseşte scopurilor mele?
- 7.Ce alte opţiuni am?
- 8.Care sunt implicaţiile?
Dacă îţi răspunzi la aceste întrebări de fiecare dată când urmează să faci un pas, fie că vorbim de viaţa personală, fie că vorbim de cea profesională, înseamnă că ai reuşit să-ţi construieşti un mic sistem. Calea de a câştiga mai mulţi bani înseamnă momentul potrivit, oamenii potriviţi, locul potrivit, evenimentul potrivit, cartea potrivită, site-ul potrivit, contextul potrivit şi, mai presus de toate, înseamnă ca TU SĂ DEVII OMUL POTRIVIT.
Nimic din tot ceea ce am expus în acest articol, pe care eu îl consider unul extrem de important, nu se va întâmpla dacă nu acţionezi. La acest din urmă pas nu pot să fac nimic din spatele acestor cuvinte, decât să-ţi transmit faptul că fără acţiune orice idee pe care o ai sau care îţi va veni nu te va ajuta la nimic. Doar acţionând poţi afla dacă acea idee a fost bună şi doar acţionând poţi trece şi peste anumite bariere mentale pe care este posibil să le ai.
Care sunt barierele care te împiedică să câştigi mai mulţi bani? Este o întrebare la care vei afla răspunsul prin acţiunile tale zilnice. Elimină barierele. Câştigă mai mult. Succes!