Ce este fericirea? De ce să fii fericit? Cum să faci să fii fericit? Este periculos să te simţi fericit? Vrei să fii fericit? Atât de multe întrebări importante care au sau nu răspuns în funcţie de tine, doar de tine. Tu eşti singura persoană care deţine răspunsul la toate aceste întrebări. Eşti atât de fericit cât mintea ta îţi permite să fii.
Este chiar simplu. Ce te împiedică să fii fericit? Faptul că este greu la serviciu sau nu te înţelegi cu părinţii sau că te cerţi cu partenerul de viaţă sau că nu ai bani sau că nu vezi luminiţa de la capătul tunelului? Tu alegi în orice moment dacă eşti fericit sau nu.
Uite aşa, pune un zâmbet pe faţa ta, descreţeşte-ţi fruntea, relaxează-te, inspiră adânc şi expiră, ar trebui deja să te simţi mult mai bine. Acum gândeşte-te la ceva ce îţi face plăcere şi mergi şi fă acel lucru. Eşti relaxat, faci ce îţi face plăcere, eşti liber, eşti fericit. Crezi că sunt nebun când scriu aceste rânduri? De ce aş fi, pentru că tu nu mă crezi?
Ai nevoie de un singur ingredient ca să funcţioneze şi pentru tine şi este vorba de atitudine mentală.
Dacă tu eşti obişnuit să adopţi o atitudine negativă şi nici măcar nu ieşi din casă pentru că s-ar putea să-ţi pice drobul de sare în cap, atunci doar tu eşti vinovat pentru gândurile, sentimentele şi trăirile tale care nu te lasă să fii fericit. Hai să întoarcem foaia şi te rog să adopţi o atitudine pozitivă, ieşi din casă cu zâmbetul pe faţă în fiecare dimineaţă şi vecinii tăi vor fi uimiţi pentru că tu radiezi de energie, cei din metrou sau din autobuz îţi vor prelua şi ei starea, colegii de serviciu se vor simţi şi ei impulsionaţi. Tu transmiţi altceva. Tu eşti atitudine pozitivă.
Atitudinea o poţi controla. Este singurul lucru pe care îl poţi controla pe calea obţinerii fericirii, pentru că în rest a fi fericit se rezumă doar la alegerea ta. O atitudine mentală pozitivă transmite în tot corpul tău acest flux de energie care te luminează pe tine şi pe cei din jurul tău. După cum spunea şi Buddha, devii ceea ce gândeşti.
Un alt aspect la care ar trebui să te gândeşti este vocea ta. Contează atât ceea ce spui, dar şi modul cum spui. Poate de multe ori este chiar mai important modul cum spui ceva. De ce? Pentru că vocea este o modalitate de exprimare a interiorului tău, iar de cele mai multe ori nu vei reuşi să o maschezi, decât dacă eşti experimentat, eşti conştient de stările tale, ai o abilitate de a te transpune imediat şi uşor în altă stare.
Vocea este o reflecţie a stărilor, a sentimentelor, a atitudinii, a gândurilor ascunse.
Poţi să inveţi să conştientizezi şi să-ţi ancorezi în realitate stările prin care treci, astfel încât atunci când vorbeşti să te poţi exprima coerent atât verbal, cât şi nonverbal. Ia, de exemplu, un om de vânzări. Crezi că el nu are o viaţă personală, care de multe ori este plină de dificultăţi? Sigur că da, dar la locul de muncă este necesar să comunice cu clienţii, indiferent că este vorba de cei vechi, menţinerea relaţiilor sau atragerea de clienţi noi. El trebuie să se adapteze în permanenţă şi să aibă atitudinea potrivită de la caz la caz.
Nu uita, clientul are întotdeauna dreptate este şi genul de atitudine pe care şi tu o poţi adopta. Eu am lucrat în vânzări în cadrul mai multor multinaţionale şi exact asta trebuia să fac zi de zi. Am reuşit mereu? Nu, dar numai pentru că nu am avut mereu atitudinea mentală potrivită şi de multe ori m-am lăsat copleşit de probleme personale sau de alte evenimente din viaţa mea.
Ei bine, cu timpul, cu experienţa, lucrurile devin din ce în ce mai uşoare, iar cu atitudinea pozitivă, cu zâmbetul pe faţă încă de când te dai jos din pat dimineaţa poţi experimenta starea de fericire. Înţelegi ce spun? Fericirea este alegerea TA!
Să-ţi mai aduc câte ceva la cunoştinţă. Dacă te simţi rănit de ceea ce spun oamenii sau de modul cum o spun, atunci este foarte probabil ca tu însuţi să fii vinovat de ceea ce spui altora sau modul cum o spui. Încearcă să determini motivele adevărate ale reacţiilor tale şi evită să cauzezi şi tu altora aceleaşi reacţii sau sentimente rănite.
Te deranjează bârfa? Atunci nu bârfi. Te deranjează tonul pe care îţi vorbeşte o anumită persoană? Atunci nu face şi tu la fel. Te simţi ofensat pentru că a altă persoană nu te înţelege sau ţi-a înţeles greşit intenţiile? Arată-i încredere şi acordă-i beneficiile îndoielii. Îţi place să primeşti complimente, te face fericit să ştii că cineva se gândeşte la tine? Atunci întoarce complimentele sau fă-le de la sine, probabil că şi pe alţii îi face fericiţi.
Deci, ce părere ai? Poţi atrage fericirea? Sigur că da, cu o atitudine mentală pozitivă şi cu conştientizarea mediului în care trăieşti şi a oamenilor din mediul tău.
Un alt mod interesant de a experimenta fericirea este să-i faci pe alţii fericiţi. Canalizează-ţi energia în această direcţie. Fericirea este ceva de tranziţie, este ceva iluzoriu, este ceva de moment. Şi atunci de ce ne oprim şi nu căutăm să avem momente din acestea înlănţuite? Dacă vei încerca să faci pe altcineva fericit vei vedea că fericirea se întoarce şi la tine.
De exemplu, cel mai simplu ar fi să faci o faptă bună ajutând pe cineva cu ceva. Orice. Astfel vei aduce un moment de fericire în viaţa persoanei respective, iar actul tău de bunătate va fi, ca să mă exprim aşa, cuantificat de către univers şi se va întoarce şi în viaţa ta probabil sub altă formă. În caz că nu ştiai în univers funcţionează perfect legea acţiunii şi reacţiunii. Depinde doar de tine ce transmiţi universului, pentru că îl influenţezi în fiecare clipă prin faptul că te mişti, alergi, gândeşti, acţionezi sau pur şi simplu nu faci nimic.
Alege să fii fericit pentru că stă în puterea ta. Ai nevoie doar de o atitudine mentală pozitivă. Tu poţi influenţa universul, aşa că de ce să nu-l influenţezi pozitiv, pentru că el îţi va răspunde cu aceeaşi monedă. Alege să fii fericit pentru o viaţă din ce în ce mai bună! Acum!
Daniel, bloggerul care te motivează