Fiecare bănuţ

  • octombrie 21, 2015

După cum te anunţam, începând de astăzi, în fiecare zi de Miercuri vei primi de la mine un articol pe tema finanţelor personale. În ultima perioadă, dar şi pe durata campaniei pe care am desfăşurat-o de 30 de articole în 30 de zile, am primit mai multe întrebări privitoare la principiul de a te plăti pe tine mai întâi.

Spuneam că este principiul fundamental în finanţe personale, este regulă de aur în ceea ce priveşte gestionarea câştigurilor noastre. Este o lege universală venită din negura timpului de peste mii de ani şi chiar dacă este aşa majoritatea oamenilor nu aplică în viaţa lor acest principiu simplu.

Esenţa.

În esenţă este foarte simplu: de fiecare dată când câştigi bani pui deoparte 10% din ceea ce câştigi. Dacă eşti salariat te întâlneşti cu această posibilitate de 12 ori pe an, ceea nu este prea mult. Unii sunt mai privilegiaţi şi câştigă şi al 13-lea salariu sau din când în când, în funcţie de rezultate, mai primesc sume de bani în plus. Şi acestea se supun aceluiaşi principiu de administrare.

Dacă eşti antreprenor te întâlneşti mult mai des cu banii (de multe ori în practică nu este chiar aşa), ceea ce creează contextul pentru a pune şi mai mulţi bani deoparte. Bineînţeles, asta dacă afacerile merg bine şi aplici un sistem de administrare al banilor în afacerea ta. Fluxurile economice sunt mult mai complexe într-o afacere în funcţie de specificul fiecărei activităţi în parte.

Conştientizarea.

Este extrem de important să te plăteşti pe tine însuţi. La nivel conştient ar trebui să înţelegi că dacă nu faci acest lucru munceşti pentru alţii. Punct. Cred că este cheia pe care o poţi roti şi deschide încuietoarea către o nouă mentalitate privitoare la bani şi care te poate ajuta să ai o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa ta.

Te rog să nu ignori cele spuse până aici şi să crezi că citind aceste rânduri ai rezolvat problema, pentru că de cele mai multe ori nu este aşa. Avem obiceiul de a beneficia de informaţie aşa cum este în acest caz, iar la primul stimul extern care ne mută atenţia în altă direcţie uităm. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de concentrare şi de atenţie asupra noilor informaţii, care pentru a fi asimilate şi însuşite este necesar să fie fixate în tine.

Dacă ai înţeles până aici, atunci ai înţeles şi faptul că nu tot ceea ce câştigi este al tău. Dacă ai cumva tendinţa să te consideri un „sclav” din perspectiva faptului că munceşti pentru alţii îţi propun să-ţi muţi atenţia asupra altui tip de sclavie, una benefică. În momentul în care vei începe să pui bani deoparte prin aplicarea principiul de a te plăti mai întâi pe tine vei intra în rândul proprietarilor de sclavi. Fiecare bănuţ păstrat devine un sclav care lucrează pentru tine. Nu-ţi place denumirea de „sclav”? Nici mie, aşa că hai să spunem „soldat”, dar nici aşa nu este bine că ar putea duce cu gândul la război. Zic să nu mai acordăm nicio denumire, ci pur şi simplu să vorbim despre bani, dacă eşti de acord 🙂

Ai pornit la drum.

Aşadar, fiecare bănuţ păstrat este al tău, va lucra pentru tine şi va ajuta la înmulţirea cantităţii de bani. Data viitoare mai pui nişte bănuţi acolo. Bănuţul iniţial a „făcut copii”, cantitatea s-a mărit şi eşti pe drumul cel bun. Continuă!

Mai sus am menţionat faptul că ar trebui să păstrezi 10% pentru tine din ceea ce câştigi şi cred că te întrebi „de ce 10%, de ce nu mai puţin?” Hai să iau un exemplu practic şi să presupunem că ai un salariu de 1.000 RON net pe lună. Un calcul uşor şi imediat spune că aplicând principiul de a te plăti mai întâi pe tine înseamnă să pui deoparte 100 RON pe lună. Este posibil să ţi se pară mult pentru că mintea ta va fi imediat invadată de gânduri negative care nu fac altceva decât să exprime fricile. Ele spun că s-ar putea să nu te descurci la fel, că ai datorii de achitat, că mâncarea este scumpă, că vrea şi copilul lucruri noi, că vrei şi tu să te răsfeţi atunci când poţi, că vrei să cumperi un cadou soţiei şi aşa mai departe. Oricum nu reuşeai din 1.000 RON, acum suma scade la 900 RON, ce să mai reuşeşti?!

Ai dreptate. Eu nu vin aici şi fac cumva teoria chibritului cu tine. Înţeleg că viaţa este de multe ori dificilă, că sunt multe lucruri potrivnice, că nu vezi mereu cu ochi buni ziua de mâine şi altele… înţeleg foarte bine aceste lucruri. Am trecut şi eu prin perioade în care nu am avut niciun fel de venit şi singura sursă de ajutor a fost familia. Chiar şi aşa, au fost perioade în care soldul din buzunarul meu indica un mare ZERO. Întrebarea mea pentru tine este: „Crezi că dacă amâni introducerea unui astfel de principiu în viaţa ta ACUM o vei face în viitorul apropiat?!”

Amânarea este hoţul timpului.

Am învăţat un lucru şi anume acela că nu există aşteptarea momentului potrivit, ci există un singur moment – ACUM – aşa cum nu există pe scara timpului decât momentul prezent. Aşa că de ce să amâni şi să dai curs acelui gând din mintea ta care te trage în altă direcţie?

Şi ca să răspund privitor la procentul de 10% este că legile universale nu se discută. Mai mult de atât, dacă pui de exemplu câte 10 RON pe lună în loc de 100 RON pe lună, atunci suma pe care o strângi anual va fi de 120 RON faţă de 1.200 RON. Acum întreabă-te ce poţi face cu cele două sume? Cu siguranţă lucruri total diferite.

Acţionează acum!

Dacă treci la acţiune vei vedea pe parcurs că se întâmplă trei lucruri. Primul este acela că banii păstraţi se înmulţesc de la o lună la alta şi acest fapt te va face mai bucuros, mai încrezător în tine, mai disciplinat, vei deveni un mai bun administrator al finanţelor tale personale.

Al doilea lucru care va veni cu siguranţă este ispita. Va apărea şi acea situaţie în care vei avea nevoie de bani pentru ceva, nu vei avea de unde să iei şi îţi vei aduce aminte că ai tu nişte bani puşi deoparte fără un scop anume. Mintea ta va face conexiunea atât de rapid încât nici nu realizezi că te poţi înfige în ei şi nici măcar nu îţi vei da seama ce greşeală poţi face.

Al treilea şi cel mai important este faptul că vei construi un obicei. Aproape tot ceea ce facem zilnic înseamnă obiceiuri şi tocmai de aceea este important să alegem ce obiceiuri aducem sau înlocuim în viaţa noastră. Obiceiul nou format este unul sănătos şi de bun augur pentru viitorul tău financiar.

Eşti gata?

Pasul pe care este necesar să-l faci acum este să acţionezi. Nu te gândi prea mult la ce înseamnă pentru tine, ci doar treci la acţiune. Vei vedea că te poţi descurca şi cu mai puţin, vei găsi soluţii pentru a nu mai da banii în alte direcţii. Dacă te gândeşti că nu ai de unde să diminuezi, atunci înseamnă că ai de lucrat mai mult cu tine, ca individ, ca minte, ca emoţii, ca ceea ce eşti acum şi ceea ce poţi deveni. Ai nevoie de informaţie financiară însoţită de educaţie financiară şi care, împreună, să conducă la cunoaştere mai multă în acest domeniu, acel tip de cunoaştere care poate îţi lipseşte.

Iar dacă omori ideea din faşă, atunci înseamnă că nu îţi doreşti cu adevărat să ai o relaţie mai bună cu banii în viaţa ta. Este alegerea ta cum procedezi mai departe şi să începi să aplici principiul fundamental de a te plăti mai întâi pe tine este cărămida pe care o pui la baza cunoaşterii şi experienţei tale în finanţe personale.

[mc4wp_form]

Articole similare