Gaura neagră

  • aprilie 13, 2016

Conform definiţiei existente pe Wikipedia, gaura neagră este un obiect astronomic, limitat de o suprafată în interiorul căreia câmpul gravitaţional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafeţe, cunoscută şi sub denumirea de orizontul evenimentului. Nici măcar radiaţia electromagnetică (de exemplu lumina) nu poate scăpa, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil şi de aici şi denumirea de gaură neagră.

Un astfel de obiect astronomic, de proporţii mai mici sau mai mari, sălăşluieşte şi prin buzunarele multor oameni. Prezenţa unei găuri negre poate fi dedusă prin interacţiunea cu restul materiei, iar în acest caz prezenţa din portofel, poate fi dedusă prin interacţiunea cu restul banilor.

Gaura neagră din buget.

Poate nu vezi legătura dintre ceea ce reprezintă această gaură neagră şi modul cum ea influenţează şi acţionează. Precum în ceruri, aşa şi pe pământ aş putea spune. Orice cheltuială neurmărită poate fi gaura neagră din bugetul tău. Dacă nu ai un buget sau nu ai un instrument de administrare al banilor personali, atunci tot buzunarul tău este o potenţială gaură neagră, un buzunar fără fund.

În funcţie de ceea ce administrezi, această gaură poate fi una mică sau una atât de mare încât îţi poate da peste cap orice efort pe care tu îl faci în direcţia economisirii sau a investiţiilor. Am tot vorbit despre administrarea banilor şi în curând va veni şi un workshop în această direcţie pentru că este extrem de important. Cu toate că am atins destul de des acest subiect, se pare că importanţa bugetării este pusă la spate.

O fi din cauza faptului că omul care bugetează este considerat vreun tipicar sau chiţibuşar? Nu ştiu. O fi din cauza că este privit ca un contabil nesociabil? Nu ştiu. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că majoritatea oamenilor nu vor să se vadă în această ipostază, în schimb ratează ocazia de a avea o relaţie din ce în ce mai bună cu banii şi de a da o lecţie frumoasă copiilor.

Am un prieten care nu foloseşte niciun fel de sistem de administrare a banilor, ci când au intrat banii efectiv începe distribuirea. Ce mai rămâne, „om vedea”. Este un prieten foarte bun de-al meu, care mi-a cumpărat şi cartea „Salvează-ţi Banii”, pe care nu a citit-o nici acum la 6 luni de la lansare sub pretextul stupid că nu are timp. Ce am identificat la el este însă „gaura neagră” de care vorbesc astăzi. Şi anume ţigările, cafeaua şi alcoolul.

În ce sens? În momentul în care rămâne fără ţigări nu ezită să ducă mâna la buzunar şi să se alimenteze cu un nou pachet. Dacă mai este ceva de cumpărat pentru necesităţile casei, a familiei, de exemplu ceva pentru pregătirea mesei, nu de puţine ori l-am auzit spunând că nu mai are bani şi trebuie să se împrumute de la prieteni până la salariul următor.

Ţigările sunt centrul găurii negre. Ca şi cum ai privi în cercuri concentrice din centru spre margine urmează cafeaua şi alcoolul. Adică ţigara merge şi cu cafeaua să ne trezim dimineaţa şi merge şi cu o sticlă, două de bere seara pe la terasă sau acasă.

Ce se întâmplă este că s-a creat un puternic centru de atracţie care absoarbe bani de la alte categorii, gen mâncare, abonamente, întreţinere, haine, încălţăminte şi altele. Aceste vicii s-au transformat într-o boală agravantă. Într-o zi mi-a spus că se lasă de ţigări, dar nu a spus-o pe bune, dovadă că fumează ca turcul în continuare. Să nu mă fac înţeles greşit, nu judec pe nimeni, fiecare este liber să facă ce vrea, ceea ce spun este doar o constatare.

Buget egal libertate.

Să-ţi administrezi banii personali înseamnă să-ţi stabileşti anumite limite şi de asemenea înseamnă şi libertate. Îţi dă posibilitatea să trăieşti, nu doar să supravieţuieşti de la o lună la alta. Ştiu că pare ciudat să găseşti cuvinte precum „limite” şi „libertate” în aceeaşi frază, dar gândeşte-te mai bine.

În momentul în care foloseşti şi un simplu sistem de adminstrare al banilor, ştii încotro se duc clar. În sistemul pe care eu îl folosesc şi pe care îl recomand datorită faptului că este extrem de puternic şi de eficient există şi loc pentru distracţie. Este vorba de sistemul propus de T. Harv Eker şi nu intru în detalii, am scris un articol întreg (citeşte aici).

Şi în acel sistem este o categorie, cea de distracţii spre care merg 10% din banii pe care îi câştigi, iar lucrul cel mai mişto este că trebui să-i spargi în fiecare lună. Acum, cu revenire la ce discutam mai sus, unde crezi că se încadrează ţigările: la distracţii sau la cheltuieli curente? Pentru cineva înrăit cu siguranţă la cheltuieli curente. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar este greşit, pentru că în momentul în care micile sau marile vicii îşi fac locul în categoria de „cheltuieli curente”, atunci ai un buget care stă pe o gaură neagră.

Astupă gaura.

Cel mai direct mod de a acţiona ca să nu te mai tragă curentul este să astupi gaura, la început cu ceea ce ai la îndemână. Fie că pui un dop, fie că îndeşi nişte cârpe, fie că te apuci de zidit important este să te apuci. Identifică gaura neagră din bugetul tău, dacă există, vezi cam ce mărime are, iar apoi integreaz-o într-un buget.

Să mai lămurim un aspect şi anume acela că un buget este o prognoză. Adică, mai întâi vezi ce intră, împarţi pe categorii (economii, investiţii, cheltuieli curente – măcar astea 3) şi apoi execuţi bugetul. Execuţia bugetară înseamnă că faci exact ceea ce ai zis că vei face 🙂

În acelaşi timp, este bine să fii conştient că niciun plan nu merge mereu 100% conform planului. În schimb, este necesar să-ţi creezi obiceiul de a bugeta şi să-ţi instalezi disciplina necesară de a te ţine de plan. Beneficiile pe termen lung sunt enorme!

Te rog să nu pici în panta cealaltă. Nu am spus să renunţi la viciile tale sau plăcerile tale vinovate, ci am spus să cuantifici cum îţi afectează bugetul actual. Odată ce bugetezi, aceşti bani care vor merge în categoria de distracţii te vor ajută să simţi că trăieşti, că îţi îndeplineşti şi celelalte obiective şi nu te vor transforma în vreo mână strânsă.

Ideea este că nu poţi continua fără să faci ceva. Este inadmisibil. Banii cheltuiţi aiurea se vor înmulţi şi aduna ca într-o grămadă cu ochi care se uită la tine, te arată cu degetul şi râd până nu mai pot. Aşa ceva trebuie să înceteze.

Acţiune.

Acum dacă citeşti acest articol şi soţul sau soţia se află în vreo situaţie din cea descrisă mai sus, aveţi pe cine să daţi vina: „Uite, am citit azi un articol în care spune că eşti gaura neagră a familiei!” 🙂 Glumesc, îţi dai seama!

Ideea este că poate fi dificil de schimbat imediat anumite comportamente. Eu aş vedea însă organizarea unei seri în familie, doar cei doi implicaţi, cu un pahar de vin alături (foarte important) şi discutarea cu un pix şi o foaie de hârtie a situaţiei.

Stabiliţi un fond de distracţii şi vicii pentru fiecare dintre voi, bani pe care să-i cheltuiţi în fiecare lună, dar per total să nu depăşiţi ceea ce alocaţi conform bugetului. Poate fi o soluţie bună şi satisface ambele părţi implicate, precum şi bugetul şi… viciile.

În acelaşi timp, o altă parte din soluţie vine de la cine este mai bun cu administrarea banilor în casă, pentru că dacă tu te pricepi doar la „a fuma banii” şi susţii că eşti priceput şi la administrarea lor, s-ar putea ca cele 2 lucruri să nu meargă prea bine împreună, decât dacă „consumi responsabil.” Nici nu îţi dai seama cât de spinoasă şi de gravă poate fi situaţia atunci când nu există comunicare, precum şi înţelegerea faptului că nu poţi fi bun la toate.

De aceea, dacă altcineva este mai bun la administrarea banilor personali, a dovedit acest lucru, este momentul să fie lăsat să facă asta. Cu siguranţă, acolo unde tu eşti bun va trebui să fii lăsat să faci ceea ce trebuie în acest sens. Atât timp cât obiectivul este comun, adică o mai bună administrare a banilor personali, o astfel de abordare nu va dăuna nimănui, ba dimpotrivă va pune fiecare membru al familiei în cea mai bună poziţie de a arăta de ce este în stare.

Şi ca să-ţi mai dau încă un instrument care poate fi de ajutor, te rog să-ţi răspunzi la următoarele 3 întrebări fundamentale:

  • 1.Cine aduce bani?
  • 2.Cine administrează banii?
  • 3.Cine cheltuieşte banii?

Răspunsurile la cele 3 întrebări te vor lumina şi îţi vor da o imagine mai bună de ansamblu asupra lucrurilor. De aici poţi vedea ce şi cum se întâmplă şi poţi astfel identifica mai bine modurile şi direcţiile de acţiune.

Identifică gaura neagră din bugetul tău, dacă este cazul. Iar dacă nu este, asta nu înseamnă că nu sunt alte posibilităţi de a ajusta şi de a face mai bine. Ţine minte: dacă nu măsori, nu poţi îmbunătăţi. La fel este şi cu banii, la fel este şi în viaţă şi avem nevoie permanent de a ne face timp şi de a face eforturile necesare în această direcţie. Este spre binele nostru, al tuturor!

 

Articole similare