Încă nu pot să cred că am făcut greșeala asta cu banii

  • decembrie 7, 2016

Perioada asta a anului mă pune mereu pe gânduri. Fie că este vorba despre o analiză, o evaluare, o tragere de linie, fie că este vorba despre planuri de viitor și obiective noi. Îmi place iarna, iubesc zăpada și peisajele cuprinse de albul imaculat. Cu vântul aspru nu mă împac 🙂

Într-o perioadă similară, cu mulți ani în urmă, am căzut pradă unor decizii financiare deloc inteligente și total necontrolate din punct de vedere emoțional. Am trecut demult peste acele momente, dar am rămas cu lecția învățată și bine am făcut. Un principiu de bază sănătos pe care îl am acum este:

Când toți ceilalți cheltuie cu nemiluita, evită să le imiți comportamentul și fă contrariul.

Cuvântul sărbătoare este asociat în mintea majorității cu 2 aspecte:

-bucurie și

-cheltuială.

Asupra primului aspect pot spune că este normal să fie așa cu mențiunea că bucuria, starea de bine, fericirea, cel puțin din punctul meu de vedere, sunt alegeri zilnice și nu depind strict de anumite evenimente sau de o anumită perioadă a anului.

Al doilea aspect este mai complex și astăzi mă opresc asupra lui. Decembrie este o lună buclucașă pentru că vine încărcată cu de toate și cu multe provocări, mai ales din punct de vedere financiar. Unii iau prime, unii nu, alții iau al 13-lea salariu, alții nu au așa ceva, unii pleacă în concediu, alții ar vrea dar nu-și permit, alții cheltuie atât cât au nevoie și alții cheltuie peste măsură.

În acest caz, cei din urmă vor fi cei dintâi pe listă. Pe lista cu datornici, din păcate. Spuneam mai devreme că îmi aduc aminte de un astfel de decembrie roșu pentru mine, în care mi-am autodepășit capacitățile de a cheltui cu MULT peste măsura imaginabilă atunci.

Fie că am auzit de vorbe celebre precum: ‘’la doar 300 de RON pe lună poți avea acum acest minunat produs!’’, fie că în capul meu răsuna o voce interioară care spunea: ‘’încă un vis îndeplinit!’’, nu am dat prea multă importanță, ci am acționat masiv.

‘’Să nu mai prind vreun leu în buzunar că praf îl fac… o viață am!’’, mi-am zis eu pe-atunci.

Și uite așa s-au dus bani frumoși, munciți și crede-mă că în acel decembrie am încasat cât alții într-un an de zile. Și s-a dus chiar mai mult, pe principiul că nu contează o rată mică când ai spațiu de manevră, așa că nu am făcut una, ci mai multe. Să vă spun că aveam și un overdraft și un card de credit, două lucruri diferite, da?

Așa se întâmplă când îți alimentezi un stil de viață pe care nu ți-l permiți, dar tu îl vrei acum. Includ aici de la achiziția de tehnologie de ultimă oră până la multiple plimbări seară de seară dintr-un loc în altul, de fiecare dată cu alți prieteni de cheltuială (asta este o categorie specială pe care este bine să o depistezi și să minimizezi timpul petrecut acolo).

Mă bucur enorm că am ieșit foarte puțin șifonat din treaba asta, destul de repede și, mai presus de toate, cu ceva lecții învățate. Încă nu pot să cred că am făcut greșeala asta cu banii. Cred că prima care îmi vine în minte este aceea că trebuie să te uiți bine la cât costă acel produs și dacă îl iei în rate, atunci cât va fi costul lui total.

Să-ți dau un exemplu. Să presupunem că este vorba de un Smart TV care costă 4.000 de RON. Pe el există o reclamă care spune că poți să-l iei acasă la doar 120 de RON pe lună. Mai scrie undeva pe jos cu litere mici că oferta este valabilă pentru un credit pe 5 ani (60 de luni) și pe care îl poți obține direct în magazin. Uau, ce afacere!

Așa ar fi tendința să spui. Dacă faci calculul pe 5 ani va rezulta că vei plăti 7.200 de RON în total și asta dacă nu mai sunt și alte comisioane incluse. Dacă tot este perioadă de sărbătoare și de reînnoire este posibil să mai vrei și altele. Nu intru în detalii pentru că nu are rost, ci doar doresc să subliniez efectul compus al acumulării de datorii.

A doua lecție pe care am învățat-o din acea experiență este că am început să văd mai bine cum îmi foloseam banii, pe ce se duceau și care era mentalitatea mea despre bani. Gândirea mea de atunci era cam dintr-o bucată pentru că nu îmi păsa câți am, pe ce se duceau sau cum se duceau.

Dacă nu îți schimbi mentalitatea despre bani, atunci nu vei reuși să scapi de datorii.

Îți vine să crezi sau nu la asta se rezumă totul. Despre asta este vorba și aici este cheia, atât a intrării în datorii, cât și a evadării din această zonă și pășirea pe drumul către libertate financiară. Nu te aștepta la prea multe lucruri bune, dacă nu îți schimbi mentalitatea privitoare la bani.

Să ieși din cercul datoriilor poate fi al naibii de dificil și este posibil să nu vezi asta din cauza faptului că acumularea de datorii se face atât de ușor. Din păcate, atunci când presiunea financiară devine din ce în ce mai apăsătoare vei avea tendința să dai vina pe tot ceea ce se regăsește în jurul tău de la oamenii dragi, prieteni, colegi de serviciu sau parteneri de afaceri și până la bănci, case de amanet sau mai știu ce instituții abilitate să te lege cu cătușele datoriilor.

Singurul la care nu te gândești ești chiar tu. TU ești responsabil pentru tot ceea ce a venit în viața ta, iar acesta este primul pas în schimbarea mentalității și a tiparului financiar mental. M-a întrebat cineva la un moment dat, cum se face de intră oamenii în datorii, iar unii dintre ei fac unele atât de mari și de complicate, încât nu mai scapă toată viața?

Datoria este un concept foarte simplu și ușor de înțeles: Cheltui mai mult decât câștigi.

Bun? Cu toate acestea, mulți oameni ratează aplicarea acestui principiu fundamental de finanțe personale. Există și o explicație, iar aceasta este faptul că fiecare dintre noi este diferit. Ești unic, original și irepetabil. Acest adevăr se transmite și în modul în care fiecare gestionează relația cu banii din viața sa.

Tocmai din acest motiv, fiecare persoană intră în datorii în felul ei. Unii se împrumută pentru a-și alimenta stilul de viață, unii cheltuie totul de pe cardurile de credit, unii iau banii altora pentru a încerca să-și finanțeze ideile de afaceri, unii au probleme de sănătate și exemplele pot continua la nesfârșit.

Indiferent de motivul care conduce la datorii, totul conduce către mentalitate. În acest moment, de exemplu, eu am ceea ce pe românește se cheamă ‘’fără datorii’’ sau englezitul ‘’no debt mentality’’ și îmi este foarte bine așa. Anumite oportunități pot cere o îndatorare pe termen scurt și pot genera o rată de randament pozitivă, astfel încât să acopere orice costuri inițiale. Este un punct la care este bine să rămâi deschis, dar să apelezi doar dacă știi ce faci și ai experiența necesară în administrarea finanțelor personale.

Sunt mulți oameni în datorii și am primit de-a lungul timpului pe email diverse cazuri de la voi care îmi relatează și îmi confirmă atât experiențele trăite de mine, cât și faptul că diferența dintre a fi pe plus sau a fi pe minus este dată de mentalitate.

Cineva mi-a spus ceva de genul că atunci când ai o problemă majoră de sănătate și ești chiar nevoit să vinzi tot ceea ce ai sau să te împrumuți de toți banii pe care îi poți împrumuta, mentalitatea nu mai stă în picioare, pentru că ești pus în fața faptului împlinit iar situații extreme cer soluții extreme.

Sunt de acord cu partea a doua și că faci tot ceea ce se poate pentru a redeveni sănătos. Cu prima parte nu sunt de acord (te rog să iei acest lucru strict ca opinie personală) pentru că dacă ai ajuns într-o situație specială și nu ai mai nimic pus deoparte, iar pe deasupra te împrumuți sau vinzi ce ai, atunci înseamnă că întotdeauna ai cheltuit cel puțin tot ce ai câștigat și nu ți-ai administrat în niciun fel banii. Asta înseamnă că ai reacționat la tot ceea ce a venit în viața ta, în loc să ai o atitudine proactivă și de prevenire, acolo unde este cazul.

Este o problemă ce ține în mod direct de mentalitate și de tiparul tău financiar mental. Nu vorbesc aici de oamenii care oricum se află într-o situație dificilă pentru că au un nivel de venituri scăzut, iar și o problemă de sănătate mai mică poate cauza o gaură din punct de vedere financiar. Este trist când te gândești la acest aspect, dar nu putem ajuta pe toată lumea. În schimb putem face să fie din ce în ce mai bine pentru fiecare din noi.

Și mai poți face ceva. Consideri că este important ca din ce în ce mai mulți oameni să-și schimbe mentalitatea despre bani și să aibă o viață din ce în ce mai bună din punct de vedere financiar? Atunci înseamnă câ gândim la fel și te rog să dai mai departe acest articol, astfel poți ajuta și inspira prin răspândirea acestui mesaj.

Așadar, dacă ești sub imperiul datoriilor încearcă să înțelegi ce te-a adus acolo, ce poți face pentru a scoate capul la lumină și, mai ales, ce mentalitate vei avea pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Succes!

Articole similare