Încrederea în sine este un subiect mult discutat, cu deviaţii şi în alte direcţii, sensibil, dar în acelaşi timp foarte întâlnit. Este firesc, pentru că încrederea lipseşte cu desăvârşire şi, mai ales după ce această naţiune a „evoluat” în ultimii 25 de ani, se manifestă la toate nivelurile sociale, politice, culturale sau de care mai vrei tu.
Din păcate, libertatea greşit înţeleasă a lovit puternic, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă cum îşi câştigă timpul, banii, cu ce oameni se înconjoară, cât timp stau pe zi la televizor, ce urmăresc acolo, ce modele au în viaţă şi multe altele. Şi, în tot acest păienjeniş de libertăţi, cea mai mare victimă este chiar această naţiune pentru că oamenii nu mai au încredere în nimic.
Mai presus de toate nu mai au încredere în ei. Am resimţit şi eu toate aceste aspecte la un moment dat şi mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Aşa că am trecut la acţiune şi mi-am spus că cel mai important sunt eu şi doar eu pot să decid, pe baza încrederii în mine, ce este bine şi ce este rău. Nu în general, ci doar în accepţiunea mea.
Încrederea în sine şi căpătarea sau recăpătarea acesteia este un proces dificil, chiar dureros, pentru că nu se întâmplă peste noapte şi înseamnă schimbare.
Schimbarea înseamnă evoluţie. Este greu pentru că ieşi din zona de confort şi acolo lucrurile sunt murdare, sângeroase, greoaie. Acolo începe lupta cea mare şi adevărată. Evoluţia s-a făcut prin suferinţă, acesta este crudul adevăr.
Şi până la urmă ce este de făcut? Eu zic că un punct bun de la care poţi porni este să faci altceva decât ai făcut până acum. Nu uita, tocmai am spus că ieşim din zona de confort. Lucruri pe care nu le-ai mai făcut, ceva greu de realizat, la care nu prea se înghesuie multă lume, lucruri de care îţi este frică. Este necesar să te îndrepţi către toate acestea.
Prin încercări repetate îţi vei da seama ce se potriveşte pentru tine, ce îţi face plăcere şi îţi vei canaliza energia către acestea, pentru că nu are rost să ştii de toate şi pe toate să le faci la un nivel medoicru. Nu va ieşi nimic cum trebuie. Alege câteva şi dă tot ce poţi acolo. Şi dacă îţi va face şi plăcere, ştii deja că, atunci când faci ceva din plăcere şi cu plăcere, iese nemaipomenit de bine.
Şi astfel vei începe să ai rezultate. Este foarte important să începi să ai rezultate pentru că ele îţi vor alimenta încrederea în tine. Nu merge invers. Adică mai întâi să-ţi creşti încrederea în tine şi apoi să ai rezultate. Mai întâi te târăşti cu coatele prin noroi. Şi pentru că, este important să avem şi anumite lucruri după care să ne ghidăm, m-am gândit să-ţi propun şi ţie câteva lucruri care au funcţionat pentru mine, astfel încât am selectat cinci idei care să te ajute să-ţi creşti încrederea în tine.
1. Concentrează-te
Majoritatea oamenilor nu se concentrează. Nu sunt focusaţi. Explicaţia este foarte simplă, şi anume pentru că ne gândim la o mulţime de probleme şi situaţii în acelaşi timp. Asta înseamnă că în mintea ta este un adevărat haos. Focus înseamnă atenţie.
Atenţia poate fi distrasă foarte uşor. Un exemplu banal, care este şi cauza multor accidente de circulaţie este vorbitul la telefonul mobil în timp ce conduci. Nu îmi spune că tu eşti atent la ce înseamnă activitatea de conducere a maşinii şi eşti atent şi la discuţia de la telefon. Nu se poate. Ori eşti mai atent la condus şi atunci cel de la capătul firului simte asta prin vocea ta sau prin latenţa mai scăzută a replicilor tale sau prin faptul că te limitezi la cuvinte simple, ori eşti mai atent la convorbirea telefonică şi atunci este verde şi cineva te claxonează din spate sau nu te asiguri când schimbi banda sau pui frână mai tărziu pentru că nu ai observat la timp că cel din faţa ta a pus deja frână.
Cel mai mult suntem distraşi de îngrijorări şi frici şi nu suntem atenţi la scopul efectiv pe care-l avem de îndeplinit. Eşti focusat pe faptul că vrei să fii motivat şi plin de încredere, atunci aşa vei fi. Avem în orice moment puterea de alegere a ceea ce vrem să fim şi cum vrem să fim.
„Încerc să învăţ din trecut, dar plănuiesc pentru viitor prin focusare exclusivă pe prezent. Aici este toată distracţia” – Donald Trump (antreprenor)
2. Simplifică
Asta înseamnă că trebuie să iei o coală de hârtie şi ceva de scris. Este necesar să-ţi planifici şi organizezi viaţa mai bine. Pune pe hârtie toate activităţile pe care le faci. Cele care nu îţi servesc la îndeplinirea scopurilor tale trebuie eliminate sau să găseşti pe alticneva să le facă în locul tău. Asta face un bun manager în viaţa lui, creează, administrează, planifică, deleagă, elimină. Tu eşti manager al vieţii tale.
Un alt aspect de care poţi ţine cont este că poţi combina activităţi. Un exemplu simplu. Ai terminat ce aveai de mâncat prin frigider şi trebuie să te duci la cumpărături astăzi după serviciu. Tot astăzi după serviciu trebuie să te întâlneşti cu un prieten la o cafea să mai schimbaţi o vorbă. Ce-ar fi să le combini şi să-l iei şi pe prietenul tău cu tine la cumpărături? Important era să schimbaţi o vorbă, nu să beţi o cafea. Astfel poţi căştiga timp, devii mai eficient.
Altă idee de bază ar mai fi una pe care eu o aplic cât de des se poate, şi anume dacă poţi face un anumit lucru acum, fă-l acum. Nu mai amâna. Astfel, după ce ai terminat, viitorul, să spunem aşa, este liber şi deschis pentru alte activităţi. Un exemplu. Eşti într-o discuţie cu un prieten şi te întreabă dacă ştii pe cineva care îl poate ajuta cu reparaţia laptopului său stricat. Şi tu ştii. Atunci pune mâna şi sună chiar atunci, nu aştepta.
Este o tehnică foarte simplă de management al timpului pe care o poţi aplica şi tu. Cum? Ţine cont de punctul anterior. Fii atent, conştientizează ce se întâmplă în jurul tău şi acţionează imediat.
„Abilitatea de a simplifica înseamnă să elimini ceea nu este necesar, pentru ca ceea ce este necesar să poată vorbi” – Hans Hofmann (artist german)
3. Sunt ceea ce văd
Când sunt fericit, văd fericirea şi în ceilalţi. Când sunt plin de energie şi speranţă, văd oportunităţi peste tot în jurul meu. Când sunt supărat, văd supărarea şi la ceilalţi. Eu sunt ceea ce văd. „Mâine trebuie să ajung la Bucureşti la un interviu şi iar mă duc în oraşul acela aglomerat, plin de praf, cu blocurile gri şi oameni fiţoşi.” Este un gând pe care mulţi îl au. Mulţi şi care locuiesc aici şi nu văd nimic frumos în oraşul lor.
Dar de ce nu privim lucrurile şi altfel, de genul: „Ce frumos că mă duc mâine la Bucureşti, şi aşa nu mai fusesem demult, aglomeraţia nu este problemă, înseamnă viaţă, energie, de-abia am timp să văd ce s-a mai schimbat şi cel mai frumos este că mă duc la un interviu, asta înseamnă oportunitate, cunosc oameni noi şi dacă m-a chemat înseamnă că denot şi ceva încredere.”
Încearcă să roteşti realitatea şi să vezi cealaltă faţa. Îţi vei creşte energia, entuziasmul şi bineânţeles încrederea de sine. Încrederea şi automotivarea suferă în acest caz pentru că alegem să vedem circumstanţele în care trăim. Nu vedem lucrurile aşa cum sunt, ci vedem lucrurile aşa cum suntem noi.
Ce căutăm împrejurul nostru? Oportunităţi? Perfect. Este bine aşa. Este tot ce ai nevoie să creşti ca individ. Oportunităţile apar doar celor care vor să le vadă, care sunt atenţi, focusaţi şi care au un management al timpului bine pus la punct.
„Oamenii văd doar ceea ce sunt pregătiţi să vadă” – Ralph Waldo Emerson (poet american)
4. Descoperă-te
Nu este necesar să asculţi un playlist şi să aştepţi să vină melodia ta preferată ca să te simţi tu bine şi să-ţi vină cheful de viaţă. Tu controlezi ce melodie asculţi. Asta se întâmplă dacă îţi acorzi timp să te descoperi şi dacă vrei să conştientizezi ce îţi place cu adevărat, ce anume îţi declanşează ceva în interior.
Notează-ţi tot ce te schimbă, tot ce te inspiră. Acesta este sistemul tău de control. De fiecare dată când se întâmplă ceva, gen melodia care te binedispune, automat ai comutat undeva în tine un întrerupător. Fă un catalog cu toate întrerupătoarele tale. Este sistemul tău de automotivare şi creştere a încrederii în sine.
Mai ţii minte când erai mic şi vedeai un film cu Arnold sau cu Van Damme (ei erau eroii pe vremea mea), apoi ieşeai pe stradă, parcă te simţeai mai puternic, mai inspirat, îţi era mai puţin frică? Asta este! Ceva se declanşa acolo în tine şi erai mai motivat şi cu încrederea crescută. Fă-ţi propriul playlist motivaţional şi ia-l cu tine peste tot!
Vei realiza că în timp, practic, te programezi sau reprogramezi să fii mai motivat şi să ai mai multă încredere în tine, pentru că, cu cât ştii mai bine la ce stimuli răspunzi, cu atât mai uşor îţi va fi de acum înainte. Astfel vei vedea oportunităţile, vei fi atent şi nu le vei mai rata, vei avea o viaţă din ce în ce mai bună.
„Autocunoaşterea este esenţială nu doar pentru scris, ci pentru a face totul cu adevărat bine. Îţi permite să lucrezi dintr-un loc adânc, din adânc, din colţurile întunecate ale subconştientului” – Meg Rosoff (scriitoare americană)
5. Deschide-te
Majoritatea oamenilor nu se văd pe ei înşişi ca pe nişte indivizi capabili de a crea ceva. În constituţia noastră nativă însă, toţi avem această capacitate. Majoritatea oamenilor spun ceva de genul „Fiica mea este creativă, ea pictează” sau „Tatăl meu face nişte sculpturi extraordinare, el poate”. Îţi mai dau un exemplu din viaţa personală. Împreună cu un prieten scriu o carte, dar implicăm şi alţi oameni, pentru că vrem să iasă ceva deosebit şi să facem şi un bine să donăm toţi banii. Ştiţi ce îmi spun mulţi oameni? Îmi spun „Eu nu le am cu scrisul, poate fata mea” sau „Eu n-am scris niciodată până acum”.
Asta vine din lipsa de încredere în tine, din faptul că găseşti scuze pentru orice şi este mai uşor să te eschivezi. Se întâmplă aşa pentru că oamenii asociază a fi creativ cu a fi original. În realitate, creativitatea nu are nimic de-a face cu originalitatea. Un exemplu elocvent este chiar Mozart, care a spus că el nu a compus nicio melodie originală în viaţa lui, ci a combinat doar mai multe melodii folk foarte vechi.
Şi pe tine te-a creat cineva, pe fiecare dintre noi. Creatorul nostru, zic eu, a fost destul de creativ şi a pus în fiecare din noi seminţele creativităţii. Aşa că, fii deschis, găseşte soluţii alternative şi introdu creativitatea în viaţa ta. Cu timpul vei descoperi că îţi va fi din ce în ce mai uşor să găseşti soluţii la probleme din viaţa ta, care până atunci nu le-ai fi descoperit. Astfel, vei avea succes, vei deveni mai motivat şi vei avea o încredere sporită în tine.
„Creativitatea este un motivator extraordinar pentru că îi face pe oameni interesaţi de ce fac. Oferă posibilitatea unei realizări pentru oricine. Face viaţa mai distractivă şi mai interesantă” – Edward de Bono (psiholog englez)
Dacă ai observat, toate cele cinci idei expuse mai sus se înlănţuie ca într-un şir de evenimente în care unul îl determină pe celălalt. Asta nu înseamnă că ordinea în care eu le-am expus aici este obligatorie. De asemenea, asta nu înseamnă că ele sunt elocvente şi pentru tine. Exemplele pe care ţi le-am dat este posibil să nu fie relevante pentru tine.
Dar te provoc să fii open-minded şi să descoperi pe baza a ceea ce am expus aici, ce funţionează pentru tine. Ce se potriveşte pentru mine este posibil să nu se potrivească pentru tine. Dar îţi spun că scheletul este acelaşi, aşa funcţionează lucrurile.
Încerc să vin în ajutorul tău, să te ghidez aşa cum pot eu şi pe baza a ceea ce am trăit sau trăiesc eu în viaţa de zi cu zi. În rest, alegerea este doar a ta, pentru că tu poţi să alegi în orice secundă, minut, zi ceea ce vrei să fii. Iar gândurile tale se vor transforma în realizările tale. Cu o singură condiţie, pe care am mai spus-o şi o voi mai enunţa până îţi întră în cap, până se instalează definitiv şi irevocabil: este necesar să acţionezi.
Acţiunea te duce către rezultat, către îndeplinirea scopurilor şi odată cu micile succese care vor veni la început vei avea combustibilul necesar să mergi mai departe, pentru că vei fi mai motivat şi vei avea cu adevărat mai multă încredere în tine. Încrederea vine după acţiune, după rezultate şi nu invers, aşa că te rog, fii focusat, organizat, autocunoscător, deschis şi vei reuşi!
„Încrederea în sine este senzaţia interioară de putere pentru îndeplinirea propriilor dorinţe. Această senzaţie ne permite să acţionăm. A avea aşa ceva ţine de supravieţuire” – Nathaniel Branden (psiholog american)