Interacţionez cu din ce în ce mai mulţi oameni şi încep să înţeleg un aspect care nu de puţine ori mi-a făcut pielea „de găină”. La nivel conştient, cam toţi înţeleg faptul că obiceiurile mai puţin bune generează rezultate mai puţin bune, aşa cum şi obiceiurile bune generează rezultate bune.
Chiar dacă este ceva firesc, atât pentru mine cât şi cum bănuiesc că este şi pentru tine, în realitate „common sense is not common practice” cum ar spune englezu’ sau mai pe româneşte „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”.
Obiceiurile, adică rutinele automate după care răspundem la stimulii externi, sunt cele care ne determină comportamentul. La fel este şi comportamentul nostru financiar. Nu intru în detalii despre obiceiuri, scopul este altul acum.
Care este realitatea ta financiară?
Nu ştiu cum ai dormit până acum, dar este momentul să te trezeşti la realitate… şi la realitatea ta financiară. Ca să te trezesc bine de tot, dă-mi voie să te scutur cu următoarea întrebare: „Care este preţul pe care eşti dispus să-l plăteşti pentru a avea libertate financiară?”
Este o întrebare mult mai dificilă decât ar putea părea la prima vedere, de aceea este şi foarte puternică şi îşi are locul aici. Atunci când vei realiza mai bine prin filtrele gândirii tale, prin filtrele cu care percepi tu realitatea, cum este ea de fapt pentru tine, atunci vei începe să te trezeşti la realitate.
Dacă ai avut un vis sau o dorinţă puternică de a fi liber din punct de vedere financiar, acesta este primul pas pe care îl ai de făcut. Este momentul ZERO, momentul în care descoperi unde te afli acum, începi să înţelegi cum ai ajuns aici, care au fost comportamentele care te-au condus la situaţia actuală, cum ai acţionat până acum şi care este „mindsetul” tău financiar în prezent.
Totul are un preţ, aşa că şi libertatea are preţul ei. Cât de mult vei plăti pentru aceasta este responsabilitatea ta. Unii plătesc toată viaţa şi le lasă şi celor ce vin după ei, alţii sunt dispuşi să facă eforturile necesare pentru a ajunge cât mai repede acolo şi de a se bucura cu adevărat de minunea existenţei pe acest pământ.
Stăpâneşte datoriile.
Te îndemn la modul cel mai serios să aşterni pe hârtie toate datoriile pe care le ai, fie că vorbim de mai multe credite, mai multe carduri de credit sau altele. Notează-le pe toate şi descrie-le detaliat pe fiecare. Termen, dobândă, rată lunară, cuantum minim de plată, comisioane de rambursare anticipată, absolut toate detaliile pentru fiecare în parte.
Pune-le exact aşa cum sunt, nu trişa, nu îmbunătăţi nimic, pune tot „la virgulă” cum se spune şi dacă nu desluşeşti sau te încurci, roagă pe cineva să te ajute din familie, un prieten sau chiar ofiţerul bancar cu care ai semnat contractul de credit. Important este să fie cineva care se pricepe şi de încredere.
Dacă nu ai datorii sau ai doar una singură şi nu reprezintă un stres financiar pentru tine, te felicit şi îţi recomand să alegi inteligent şi în continuare. Cu toate că, dacă ai totuşi una care se întinde mai mult decât este cazul, ar fi bine să lucrezi să o elimini cât mai repede cu putinţă.
Dacă ai mai multe, te ridici de pe scaun şi vezi că s-a umplut hârtia cu ceea ce te-am rugat să notezi, aş dori să-ţi transmit cum s-a întâmplat de ai ajuns aici. Probabil, în mod inconştient. Am să-ţi dau exemplul meu, precum şi al multor altora. Am făcut ce-am făcut, am terminat o şcoală bună şi după aceea m-am angajat. Am început să evoluez, ceea ce a însemnat că am început să câştig din ce în ce mai mulţi bani. Odată cu banii a venit şi un anumit statut social sau un anumit comportament care ar fi trebuit să reflecte câţi bani câştig.
Pentru că mediul la care am fost conectat, adică colegi, prieteni, anturaj, mass media şi alţii, a constituit un mediu artificial şi nociv, am intrat în jocul datoriilor. Adică, am accesat un program din mintea mea care spunea „vreau şi eu acum”. Nu conta că nu am bani sau toţi banii, ci doar o enormă dorinţă de recompensare imediată.
Bineînţeles, am găsit soluţii şi am apelat la credite (nevoie personale, auto…) şi carduri de credit. O perioadă lucrurile au mers de minune. Ba chiar am închis unele datorii create aiurea, dar am făcut altele pentru că… mă eliberasem. Imediat ce achitam o datorie, venea alta la rând. Sună cunoscut?! 🙂
Venitul a fost mereu peste medie, chiar mult peste medie şi cu toate acestea datoriile se ţineau lanţ de mine. Ratele lunare creşteau şi la un moment dat au ajuns la un cuantum destul de serios, ceea ce s-a transformat în stres. Foarte mulţi oameni se regăsesc în ceea ce am descris în cuvintele anterioare înainte de a se apuca serios să facă ceva privitor la viaţa lor financiară.
Însă, nu trebuie să fie şi pentru tine la fel sau îmi doresc să nu fie şi cazul tău. Stă în puterea ta să schimbi acest lucru, poate cu puţin ajutor de la mine sau de la oricine altcineva crezi tu că te poate ajuta în demersurile tale.
Viaţa pe credit – STOP!
Au trecut anii peste ţărişoara noastră dragă şi s-a instalat şi la noi cu mândrie ceea ce se numeşte „consumerism”. Nu intru acum în detaliu despre ce şi cum s-a întâmplat, ideea este că a venit şi nici nu va pleca niciodată pentru că aşa este lumea făcută. „Bagă pe card!”, „Este acum la reducere!”, „Profit de ofertă acum!”, „Până şi vecinul şi-a luat plasmă!”, „Este cazul să schimb maşina!”, consum… consum… consum… toate aceste zicale au intrat în limbajul tradiţional al oamenilor.
Băncile ne-au ajutat bine de tot pentru că au permis un grad de îndatorare ridicat, adică rate foarte mari şi oamenii nu au ştiut ce înseamnă, nu le-a spus nimeni în ce se bagă, nu i-a educat nimeni acasă sau la vreo şcoală. Au înghiţit găluşca, inclusiv noi ăştia angajaţii din sistemul bancar. Mulţi cred că se pricep la bani, dar de fapt stau pe nişte datorii mai mari decât casa în care locuiesc. La propriu.
Odată ce te-ai împrumutat, banca preia majoritar controlul vieţii tale. Cel mai simplu instrument prin care face asta este cardul de credit. Banii de luat uşor se cheltuie uşor, tot ceea ce ai de făcut este să pui la loc suma minimă lunară. În final, după ce ai cheltuit toată suma de pe card, după mulţi ani în care dai înapoi, totalul se ridică undeva la de minim 4 ori suma de acolo. Aşa sunt făcute lucrurile.
Unde este şiretlicul? Acesta stă în faptul că eşti îndemnat să achiziţionezi bunuri şi servicii pe baza creării unei datorii permanente în loc să o faci pe baza posibilităţilor tale financiare de la momentul respectiv.
Fraza de mai sus este o frază-cheie şi te rog să o citeşti de mai multe ori până înţelegi de ce este greşit să tragi cu cardul de credit pe oriunde „te apucă”. Ok, este posibil ca acum să te simţi anxios, descurajat sau fără scăpare, dar nu este deloc aşa. Vine şi o posibilă soluţie pentru tine imediat. Înainte de asta, aş dori să-ţi spun că un card de credit am păstrat şi eu, dar îl utilizez doar dacă fac vreo achiziţie cu scop de investiţie sau dacă pun banii la loc în mai puţin de 30 de zile pentru a nu plăti dobândă. De asemenea, o posibilă utilizare mai este reprezentată de situaţii de urgenţă majoră, adică legate de „viaţă şi de moarte”, ca să zic aşa.
Soluţie practică.
Parcă nu mai ajungeam aici, nu-i aşa? Muncă, efort susţinut, răbdare toate acestea sunt necesare pentru a înţelege mai întâi situaţia actuală. De aici pleci, o corectezi, lucrezi pentru a obţine libertate financiară şi după aceea, pentru că ai conştientizat şi ai trecut prin tot acest proces, vei ştii cum să alegi inteligent şi să nu mai repeţi greşelile trecutului.
Dacă eşti într-o situaţie mai dificilă, te anunţ de pe acum că DACĂ NU RENUNŢI LA CARDUL DE CREDIT, NU VEI REUŞI SĂ SCAPI DE DATORII. În alţi termeni, dacă eşti într-o groapă, primul lucru pe care îl ai de făcut este să încetezi să mai sapi.
Cardurile sunt pentru a cheltui bani pe care îi ai şi NU o sursă de credit pentru a cheltui bani pe care NU îi ai. Bine?! Scapă de dependenţa de a utiliza cardul de credit, apelează la oameni care te pot ajuta, distruge cardul dacă este nevoie. Vorbesc serios!
În al doilea rând, este important să înţelegi faptul că pentru a închide cât mai repede un card de credit este necesar să plăteşti mai mult decât suma minimă de plată. Astfel, o sumă mai mare de bani va merge către reducerea „principalului”, reducând timpul de plată al datoriei, precum şi a dobânzilor.
În al treilea rând aduc în faţa ta următoarea soluţie la îndemână. Hai să iau un exemplu ipotetic. Să presupunem că ai un venit net de 2.000 de RON. Ai 2 rate, una de 300 de RON pe lună la un credit de nevoi personale şi una de minim 200 de RON la cardul de credit. Ce poţi face este ca de acum înainte 10% din venitul tău net, adică suma de 200 de RON să o adaugi la suma minimă de plată la cardul de credit. Adică, de acum înainte pentru cardul de credit vei plăti 400 de RON.
Ustură? Nu ştiu, tu să-mi spui. Mai ţii minte că spuneam mai devreme de preţul libertăţii financiare pe care toţi ne-o dorim. Este momentul să începi să plăteşti preţul. Şi asta nu este tot. După ce termini cu cardul, la care ai plătit mereu 400 de RON pe lună, vei ataca datoria de la creditul de nevoi personale. Adică vei plăti 700 de RON pe lună în loc de 300 de RON.
Este posibil ca banca să nu accepte astfel de plăţi lunare sau să-ţi ceară o sumă minimă, dar cred că te încadrezi. Dacă nu, o dată la 2 luni tot vei face rambursare anticipată şi chiar dacă ai comision de rambursare anticipată de 1%, crede-mă că merită toţi banii.
Şi asta nu este tot. Libertate financiară.
Cum aşa? Păi, după ce termini cu toate datoriile şi ai făcut acel efort de 700 de RON pe lună, te poţi orienta către faza următoare, şi anume să te apuci să investeşti. Cu o astfel de sumă lunară vei acumula destul capital încât să te gândeşti să-ţi începi o afacere online sau chiar să te apuci de altfel de tranzacţii.
Înţelegi acum ce înseamnă libertate financiară? Fără presiune, fără stres, bani de investit, de economisit şi de altele. De la caz la caz, pentru fiecare din noi acest termen înseamnă lucruri diferite. Treci la acţiune şi pe parcurs nu uita să mai şi sărbătoreşti, dar nu cu un concediu de vreo 3 săptămâni pe o insulă exotică. Toate eforturile tale vor fi răsplătite şi ţine minte: ţi-ai fi dorit să începi acum 1 an, aşa că nu pierde timpul şi acţionează ACUM!
Later Edit: Ţi-am spus că în februarie încep o emisiune video?! Detalii în curând!