Oamenii iubesc sentimentul de motivație sau să fie motivați, însă nu au nicio plăcere în a munci și a face ceva util în jurul acestui sentiment. O mică preluare și adaptare de la Gary Vee.
Lumea se mișcă rapid și lumea digitală se mișcă și mai rapid. Dacă înainte aveai uneori nevoie de cineva sau ceva din exterior să te motiveze, acum te duci pe youtube, bagi la search – motivational – și te umpli de rezultate.
Te uiți la un filmuleț sau mai multe, bine realizate de altfel, și după aceea ieși din casă ca după un film cu Arnold sau cu Van Damme. Te simți mai puternic, încrezător în tine și simți că dacă dai o tibie în următorul corcoduș îl vei pune la pământ 🙂
Interesant efectul pentru că mulți oameni îl trăiesc. Treaba cu motivația, cel puțin din punctul meu de vedere, este foarte simplă. Dacă știi de ce te-ai trezit astăzi, ești recunoscător pentru asta și te îndrepți către scopurile tale NU ai nevoie de motivație.
Motivația vine din acțiune. Este o schimbare de mindset pe care am realizat-o de mai demult și mi-am dat seama cât de importantă este schimbarea de paradigmă. Da, am avut și eu momente în viață mai dificile în care nu prea găseam motivația să mă dau jos din pat și să fac ceva util în acea zi.
Însă, toate acele lucruri au dispărut exact cum se ridică ceața, în momentul în care mi-am stabilit clar ce om vreau să devin, cum să fac asta și ce trebuie să fac ca să se întâmple. Acțiunea este cea care produce rezultate mai bune sau mai puțin bune. Este cea care împinge către noi orizonturi. Este cea care îți arată că fără muncă nu merge.
Știi, este ca și cu legea atracției pe principiul Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în sac. N-ai nevoie să citești cartea Secretul sau să vezi filmul. Tocmai l-am rezumat pe tot. Nu spun că nu este un film cu un impact pozitiv și care îți deschide ochii. Este în regulă. Ingredientul principal de care nu se pomenește acolo este munca, adică acțiunea.
Și atunci când acțiunea are o finalitate și un scop, care face parte dintr-un plan mai mare, dintr-o viziune nu mai ai nevoie de motivație. Din păcate, lumea dezvoltării personale din ultimii ani din România și nu numai suferă de o acută lipsă de practicalitate care se transpune într-o acută lipsă de rezultate.
Vrei motivație? Uite aici una din 3 cuvinte tot de la prietenul meu Gary Vee: O să mori! Chiar nu înțeleg ce ți-ar trebui mai mult… încredere de sine, cunoștințe, informație, educație. Toate acestea sunt lucruri care se pot obține și alimenta cu un singur combustibil: ACȚIUNE!
Acțiune cu cifră octanică mare, neînregistrată până acum, o stare de permanentă activitate și implicare, o stare de nestare, ca să zic așa… o practicalitate accentuată. De ce? Pentru că fiecare secundă contează!
Hai să-ți spun despre secunde. Sunt foarte prezent pe telefonul mobil atunci când activitatea o cere, fie că verific anumite lucruri, fie că sunt într-o fază de creat conținut. Ca și pe desktop sau laptop, au apărut din ce în ce mai des, pop-up urile pe diverse pagini.
Unul zice să te abonezi, altul te trimite către altă pagină, unul vinde ceva și altele. Ce este extrem de deranjant (pentru mine) este faptul că acel X –Close, acel buton de închidere este de obicei atât de mic încât este foarte probabil să îl ratezi. Și atunci se deschide acea pagină sau acea reclamă pe care eu nu vreau s-o văd. Bineînțeles că o închid imediat, dar pierd secunde prețioase din ceea ce mă interesează cu adevărat.
Nu știu despre tine, dar timpul meu este foarte prețios și exact astfel de rahaturi mă enervează maxim, uneori. De obicei sunt un tip calm, dar dacă l-aș întâlni în acel moment pe omul care a făcut acea mică fereastră buclucașă l-aș trimite puțin la origini. Nu, nu i-aș sparge mufa pentru că nu sunt violent și nu fac rău ființelor umane sau de alt tip 🙂
Una peste alta, Octombrie febril, o lună cu muncă intensă, proiecte multe, dar și momente de încântare pe măsură. Nu vreau să sune ca și cum munca nu ar fi o încântare, pentru că și ea este, mai ales când îți place ceea ce faci. Dacă nu îți place, schimbă, altfel nu are rost, îți creezi singur suferință.
Am primit confirmarea că sunt pe primul loc în viața mea, odată cu lansarea cărții Mihaelei Stroe cu exact acest titlu – Fii pe primul loc în viața ta! – și vreau să-ți spun că, odată ce înțelegi cum funcționează treaba asta cu primul loc, este la fel cu a te plăti pe tine însuți mai întâi în zona financiară. Sunt oameni care m-au întrebat dacă chiar pot să fiu așa? Păi, da! Am decis asta și nu am de gând să mă mai abat de la acest lucru, așa cum făceam cu mulți ani în urmă.
De fiecare dată când m-am lăsat în angrenajul altora, în agenda altora, în compromisurile pentru alții, tot ceea ce am obținut a fost de o lipsă de iubire de sine, de încredere de sine, de călcare în picioare a valorilor personale și tristețe.
Odată ce am schimbat mai multe lucruri din viața mea, de la mentalitate, controlul emoțiilor, oamenii din jurul meu, modul și cantitatea în care acționez, calitatea vieții în ansamblul ei am intrat practic în zona oamenilor care se pun pe primul loc în viața lor. Nu este ușor să faci asta, pentru că zi de zi o iei de la capăt, dar merită tot efortul. Mă simt atât de bine!
Un alt eveniment fain pe sfârșit de lună a fost o binemeritată alergare în natură la o competiție organizată în localitatea Sărata Monteoru, la 20 de km de Buzău, orașul meu frumos. Istrița Escape s-a numit și a fost la prima ediție, ceea ce a făcut pentru mine și pentru prietenul meu Alex să venim de la București cu mare entuziasm și dorință de a ne bucura de necunoscut.
Chiar dacă am petrecut mulți ani în apropierea frumoaselor dealuri ale județului, acum când am parcurs traseul cursei de semimaraton am putut să respir și să cuprind mai bine cu privirea și cu inima, acest minunate locuri. Fiind soare și o zi bună din punct de vedere meteo, față de o lună octombrie destul de capricioasă, am admirat cu drag și mi-am mângâiat sufletul cu splendidele culori ale covoarelor de frunze de la gălbui intens și până la arămiu de foc.
Absolut superb, parcă simți cum timpul stă în loc și natura îți oferă un spectacol cu casa închisă la care puțini reușeșc să ajungă. Astfel de momente te fac să te simți privilegiat și, în același timp, recunoscător că și astăzi este o zi în care ai trăit, nu doar ai existat pe undeva.
Și că să fie toamnă frumoasă, nu că n-ar fi, am avut și o aniversare – pe 8 octombrie 2016 s-a împlinit un an de la lansarea cărții mele Salvează-ți Banii. Am stat un pic și m-am gândit în urmă ce am realizat în anul scurs de la lansare până în prezent și mi-am dat seama de o vorbă adevărată, dar până nu o trăiești pe pielea ta nu ai cum s-o explici: oamenii supraestimează ceea ce pot face într-un an de zile, dar subestimează ceea ce pot face în 3 ani de zile.
Nu spun că am supraestimat ceea ce puteam face în acest an pentru că din anumite puncte de vedere, am făcut asta. Chiar dacă știam că unele obiective erau dificil de atins, eu sunt de părere că, de exemplu, mai bine țintesc 10 și ajung la 6, decât să țintesc 4 și să ajung la 3 sau și mai rău să nu țintesc nimic.
Mi-am calibrat creierașul pe mentalitatea de high-achiever și nu mă las. Pe zi ce trece, în orice privință, devin din ce în ce mai bun și sunt angajat să învăț și să mă dezvolt permanent. A fost un an extraordinar cu multe realizări frumoase și provocări pe măsură. Și a fost doar primul, iar cum zice celălalt Alex din viața mea: the best is yet to come! Da, am doi prieteni din categoria cel mai bun prieten și pe amândoi îi cheamă Alexandru a.k.a. Alex.
Aș mai sta cu voi pentru octombrie, dar având în vedere că acest articol este scris aproape de sfârșitul lunii noiembrie, promit că mă voi îndeletnici ca noul articol să apară mai repede. Am văzut că îți plac articolele de pe life blog și cineva mi-a zis că nu înțelege cum pot avea 2 stiluri diferite de scris, unul pentru zona de educație financiară, celălalt pentru povești de viață și ambele să se simtă atât de autentice.
Nu am niciun răspuns sau secret deosebit privitor la acest aspect, ci doar mă afișez așa cum sunt eu, autentic, și mă străduiesc să fac bine, să fiu în serviciul celorlalți, să dau valoare, să las o lume mai bună și, nu în ultimul rând, să fiu pe primul loc în viața mea. Mulțumesc! 😉