Cum mi-am schimbat viaţa peste noapte (partea I)

  • februarie 11, 2015

Mi-am stabilit ca acest an să fie cel mai bun an din viaţa mea de până acum, iar pentru ca acest lucru să se îndeplinească, erau necesare anumite schimbări. Pentru mine, ultimii ani au adus o sumedenie de schimbări, unele mai mici, unele mai mari, dar toate acestea mă ajută pe drumul meu către libertate şi îmi servesc scopului meu de a ajuta cât mai mulţi oameni să-şi îndeplinească visele.

Pentru că sunt familiarizat cu instalarea de noi obiceiuri şi tot ce înseamnă acest proces, pot afirma că frica de schimbare este aproape inexistentă. Aleg ce schimbări vreau să fac, când să le fac şi cum să le fac, pentru că este viaţa mea şi eu hotărăsc ce fac cu ea.

Aşadar, am introdus pe agenda vieţii o nouă schimbare majoră, şi anume trezitul la ora 5:00.

„Şi ce-i cu asta?”, este posibil să-ţi vine în minte, „Sunt foarte mulţi oameni care se trezesc la această oră şi nu au considerat necesar să scrie un post pe un blog pentru aşa ceva!”…

Aşa este, sunt foarte mulţi oameni care se trezesc dis de dimineaţă, şi o vorba bine cunoscută şi adevărată spune: „Cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge”. În acelaşi timp, există foarte mulţi oameni care pur şi simplu nu se pot trezi la o asemenea oră, nici dacă pe deasupra patului ar trece o cavalerie de avioane supersonice cu forţajul cuplat la maximum.

Deci, nu este chiar aşa simplu precum pare.

Mai presus de toate, nu este vorba doar de ora de trezire, ci mai ales despre CEEA CE FACI după ce te trezeşti.

Unul din oamenii care mă inspiră şi pe care îi urmăresc este celebrul Robin Sharma şi este cel de la care am preluat motivaţia necesară de a introduce această schimbare în viaţa mea. De asemenea, tot el, este cel de la care am adoptat şi sistemul de ritualuri sau mici obiceiuri pe care le fac după ce mă trezesc (the 5 AM Club rules).

Înainte de a-ţi spune cum mi-am schimbat viaţa peste noapte şi în ce constă activitatea mea de trezire, trebuie să menţionez că, de peste 5 luni de zile, un alt obicei era deja instalat în programul meu, şi anume meditaţie zilnică de aproximativ 20 de minute. Astfel, am introdus obiceiurile noi după cel de meditaţie actual.

Noile mici obiceiuri sau schema pe care o folosesc este 20/20/20. Aceasta se aplică în intervalul orar 05.40-06.40 şi înseamnă:

  • 20 de minute pentru exerciţii fizice
  • 20 de minute pentru planificare, programare, scopuri, jurnal
  • 20 de minute pentru învăţare

În cele 20 de minute de exerciţii fizice poţi face indiferent ce îţi face plăcere din punct de vedere sportiv, din ce în ce mai intens, până la transpiraţie. Astfel se eliberează dopamină (precursor pentru epinefrină), un neurotransmiţător al motivaţiei, care te ajută să te simţi puternic; se mai eliberează şi serotonină, ceea ce te face să te simţi vesel, fericit, efectiv starea ta se va schimba. Un alt motiv este îmbunătăţirea metabolismului şi vei simţi că ai energie, chiar dacă nu prea îţi vine să crezi. Eu fac diverse exerciţii de întindere, joc de glezne, fandări, flexări, flotări, rotiri, încerc să pun tot corpul la contribuţie.

În următoarele 20 de minute îţi poţi revizui agenda, programul de întâlniri, scopurile, poţi scrie în jurnal sau pentru următoarea ta carte sau poţi aşterne pe hârtie cum îţi aduci recunoştinţa pentru ziua anterioară. Toate acestea îţi vor creşte atenţia şi concentrarea, te vei simţi inspirat, vei pune pasiune în ceea ce faci şi ce ţi-ai propus să faci. Personal, momentan, am scris foarte mult în jurnal, dar am şi stabilit programul zilei sau mi-am revizuit scopurile.

În următoarele 20 de minute te dedici învăţării, studiului. Faptul că te educi, te ajută să ştii mai mult, astfel poţi obţine mai mult de la viaţă. Poţi citi o carte, asculta materiale audio, urmări materiale video, traininguri, discursuri. Pentru mine, aceste prime zile mi-au dat posibilitatea să mă apuc de o serie de materiale video, pe care le aveam pe listă, dar încă nu le găsisem locul.

Cum mă simt după primele 8 zile?

Prima zi a fost extraordinară, probabil influenţat şi de entuziasmul unei noi schimbări în viaţa mea, dar şi datorită faptului că îmi propusesem mai mult decât de obicei pentru acea zi. Şi mi-a ieşit absolut totul, ba chiar am avut timp şi pentru alte activităţi. Zilele următoare am devenit din ce în ce mai grele şi, ţin minte ziua numărul cinci, pe la 09.30 mă apucase un somn de care nu ştiam cum să scap. Am apelat la o metodă rapidă, mi-am dat cu apă rece pe faţă, am deschis geamul fiind destul de frig afară şi am început să mă mişc timp de vreo 10 minute.

Mi-am revenit şi mi-am reluat activitatea. Zilele următoare, adică 6 şi 7 nu au fost prea grozave şi nu m-am simţit chiar în apele mele, ba chiar am experimentat şi o uşoară durere de cap în zona frontală, dar sunt sigur că este ceva normal, pentru că a trecut foarte repede. O altă mică dificultate cu care mă confrunt este că nu pot adormi foarte repede, indiferent ce metodă am încercat, dar devine din ce în ce mai uşor. O senzaţie extraordinară este aceea a faptului că simt cum câştig timp şi, în acelaşi timp, îl folosesc mult mai eficient.

Ideea este că atunci când faci o schimbare, ceea ce se petrece la nivelul creierului tău este destul de profund, pentru că se creează noi trasee neuronale, ceea ce poate într-adevăr provoca durere de cap. Dacă te întrebi ce m-a determinat să fac această schimbare peste noapte, îţi spun imediat:

  • este un obicei al oamenilor de succes
  • după rutina de dimineaţă, la ora 06.40, deja sunt reconectat cu mine, cu valorile, principiile şi scopurile mele
  • în aceste momente ale zilei capăt atenţia, concentrarea şi disciplina necesare
  • îmi cresc nivelul de energie pentru întreaga zi
  • o excelentă modalitate de a-mi antrena şi dezvolta voinţa
  • îmi dă încredere, mă motivează, mă face să mă simt puternic
  • în timp ce lumea doarme, sunt deja învingător în primele ore ale zilei

Odată cu această schimbare, au venit şi altele două foarte importante, pe care nu le voi detalia acum, ci le voi dezvolta pe parcurs:

  • programul de somn s-a modificat şi nu mai trec de ora 22.00 ca şi oră de culcare
  • alimentaţia s-a schimbat, până în ora 12 mănânc doar fructe, masa de prânz este mai consistentă (nu cuprinde carne, am cam trecut la vegetarian), iar seara mai puţin şi mult mai devreme decât până acum. De asemenea, beau mult mai multă apă decât până acum, undeva peste 3L/zi.

Acum sunt încă la început, în perioada de încărcare, aşa că voi reveni cu un articol după 30 de zile cu noile obiceiuri şi apoi după 66 de zile când aceste obiceiuri se vor transforma în automatisme. Sunt foarte angajat în aceste schimbări, entuziasmat, fericit, le fac cu plăcere, mă bucur de viaţă şi, nu în ultimul rând, mă distrez 🙂

„Schimbarea este dificilă la început, murdară la mijloc, dar minunată la sfârşit.” – Robin Sharma

Mă poţi urmări prin subscriere la blog sau pe reţelele sociale, iar dacă îţi place distribuie acest conţinut pe reţelele sociale, poate există şi alţi oameni interesaţi de o astfel de schimbare. Mulţumesc.

Daniel, bloggerul care te motivează

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar