Săptămâna trecută am dat o fugă spre orașul meu natal. Ce am putut observa, mai ales dacă ești din București, dar cred că și în celelalte orașe, este aglomerarea traficului. Nu mă refer aici doar la mașini, ci la oameni pe stradă, în general.
Câteodată stau și mă întreb unde au fost până acum acești oameni sau dacă nu cumva suntem mințiți privitor la rata șomajului. Trecând peste aceste aspecte, eu fiind cât se poate de practic atunci când nevoia o cere, am ales să merg cu trenul, așa cum fac de cele mai multe ori.
Îmi place, pot să citesc, să mă conectez cu oameni noi, să ascult un material audio sau să scriu noul articol de pe blog. Și tot ca de obicei, îmi cumpăr bilet online, uneori chiar cu câteva zile înainte când știu sigur că nu mai intervin alte lucruri în programul meu.
Trenul pleca vineri seară, puțin după ora 20:00. Ajung la gară pe la 19.45 și aproape că nu aveam loc să înaintez. Era o adevărată nebunie și un adevărat balamuc acolo. Niște cozi de nedescris. Atunci mi-am mulțumit mie și mi-am dat seama, nu pentru prima oară, cât de important este să fii conectat cu evoluția.
Dezvoltarea din ultimii ani din România s-a simțit foarte bine la capitolul rețea de internet, tehnologie și acces la tehnologie. Sistemul bancar a evoluat și el masiv reușind să aducă programele de internet banking sau online banking aproape de fiecare dintre noi.
Noile tendințe în tehnologie la nivel mondial, precum și noile sondaje în rândul tinerilor arată faptul că lucrurile avansează și mai rapid, iar ceea ce se cheamă mobile banking este deja utilizat masiv în detrimentul vechilor sucursale bancare.
Am mai spus-o și o mai zic și acum: avansul tehnologic în domeniul financiar este următoarea forță de rupere și de perturbare a ceea ce există astăzi.
Acoperirea din ce în ce mai mare a rețelelor de telefonie mobilă, precum și capacitatea operațională pe care ți-o oferă un smartphone actual îți permit să faci de la cele mai simple operațiuni până la a conduce afaceri întregi de pe telefon.
Nu. Nu este o glumă. În afară de anumite lucruri care încă le fac pe laptop precum scrierea acestui articol, prelucrarea altor materiale audio-video sau proiectele pe care le fac pentru a ajuta companiile, în rest totul fac de pe telefon. Pe măsură ce mă dezvolt și lucrez din ce în ce mai mult la afacere, voi deveni și mai detașat de birou și laptop, telefonul devenind unealta No.1.
Și iată cum ajung și îți propun să aruncăm o privire spre online banking. Despre beneficiile pe care le aduce, despre lucrurile mai puțin bune și cum te poate ajuta să ai o viață din ce în ce mai bună și mai ușoară din punct de vedere financiar.
Gradul de bancarizare scăzut în România face ca internet bankingul să fie privit încă cu scepticism și cu frică. Nu de puține ori s-a tot proliferat prin mass media că este nesigur, că ți se fură datele, că tranzacțiile nu sunt sigure și multe alte lucruri. Știm că mass media pune mare preț pe frică, pe alimentarea cu știri negative și face munca mai dificilă cu oamenii din acest punct de vedere.
Când ceva nou apare, imediat se aprinde beculețul: online banking = furt de date și dispariții de bani din conturi. S-a întâmplat, este adevărat. S-a întâmplat peste tot în lume și se va mai întâmpla de la evenimente de mică amploare până la altele de mare amploare.
Asta înseamnă că nu mai plătesc cu cardul? Asta înseamnă că am nevoie de cash pentru că cash is king și astfel sunt în siguranță? Bineînțeles că nu! Și dacă umbli cu cashul în spinare și primești una după ceafă, ai fi fost bucuros atunci să ai cardul în portofel și nu cash 🙂
Scrutând un pic paginile de internet din România, am văzut că nu există un articol clar despre online banking, așa că sper ca acest articol să facă ceva lumină. Este util? Te rog, dă-l mai departe.
Hai să vedem acum câteva aspecte esențiale pro și contra online banking.
PRO
- plata facturilor.
- plata taxelor și impozitelor.
- administrarea de la distanță a conturilor bancare.
- automatizarea anumitor operațiuni.
- rapoarte.
- costuri reduse.
- 24/7/365.
- confort.
- simplitate și ușurință în utilizare.
- mobilitate.
CONTRA
- anumite operațiuni nu se pot face online.
- lipsa de funcționalitate (uneori).
- interfață neintuitivă (la anumite bănci).
- securitate (uneori).
- lipsa de control a finanțelor personale.
Cu siguranță mai sunt și alte aspecte atât PRO, cât și CONTRA. Am subliniat câteva dintre acestea pentru a încerca să creez o cât mai bună imagine de ansamblu.
Hai să detaliez puțin fiecare categorie și încep cu părțile bune, unele chiar excelente. De când mă știu am tot auzit de cozi și de statul pe la cozi, care ar fi sport național. Acest lucru se întâmplă și în alte țări, doar că la un nivel mai redus.
Mi se pare absolut minunat faptul că poți să-ți plătești și întreținerea online. Dacă asociația de proprietari are cont bancar, poți face acest lucru. Mi se pare minunat că nu trebuie să stai 1 oră la coadă pentru biletul de tren și când vine controlorul să scoți telefonul și acesta să facă zoom la tine pe ecran, apoi să spună ‘’Ok!’’
Mi se pare minunat să-ți plătești taxele și impozitele fără a merge în acele sedii închise la culoare și mereu aglomerate. Dacă ai o firmă, este extraordinar să gestionezi totul online, de la automatizarea încasărilor (incluzând emiterea automată de facturi) până la automatizarea plăților (mai ales cele recurente și cu sumă fixă).
Poți să-ți deschizi conturi fără a mai merge la bancă. Poți face transferuri între conturile proprii, fără a merge la bancă să justifici de ce faci asta. Îți poți administra economiile sau contractele de debitare directă. Un contract de debitare directă este acel contract prin care permiți, de exemplu furnizorului de internet, să-și ia banii din contul tău bancar la o anumită dată din lună. Tot ceea ce ai de făcut este să ai bani în cont 🙂
Costurile sunt mult mai mici la toate operațiunile comparativ cu ghișeu, iar administrarea lunară este aproape inexistentă, majoritatea băncilor oferind accesul gratuit la aplicație. Mobilitatea este un aspect absolut superb, pentru că serviciul poate fi accesat de oriunde din lume și la orice oră, non-stop.
Până la urmă ține și de confort și este o soluție elegantă care te ajută să cumperi timp. Spuneam că timpul înseamnă bani, iar dacă ești conștient de acest aspect, atunci înțelegi cât de utile sunt serviciile de online banking. Decât să pierzi timp prețios pe drumuri și la cozi, poți folosi timpul pentru a lucra la afacerea ta sau pentru a petrece mai mult timp cu familia.
Părțile mai puțin bune sunt evident legate de securitate. În marea majoritatea a cazurilor, mă refer aici la 98% ca procent, nu ți se va întâmpla nimic rău. Spuneam că tehnologia a avansat, însă odată cu aceasta au avansat și cei care doresc să facă rău, să fure, să-ți hackuiască conturile ca să zic așa.
Au fost cazuri în care banii au dispărut din conturi, dar orice sistem oricât de bun ar fi el este supus unor breșe de securitate. În același timp, o astfel de gândire este ca drobul de sare și doar din cauza acestui aspect nu înseamnă că online bankingul nu te poate ajuta. Ca măsură de protecție îți recomand să nu-ți ții toate cele în același coș.
Câteodată sistemele mai pică, un server sau mai multe, și astfel funcționalitatea poate fi întreruptă chiar atunci când ai nevoie. Să acceptăm faptul că sunt niște mașinării și orice înseamnă acest lucru, înseamnă că ele mai și cedează. Atunci ești nevoit să te deplasezi.
La fel ești nevoit să te deplasezi la anumite tipuri de operațiuni mai complicate, care sunt efectuate în baza anumitor contracte între parteneri, de finanțare sau de plăți externe cu anumite specificități. Nu are rost să intru în detalii, însă acestea nu sunt atât de multe sau atât de des întâlnite, dacă ești persoană fizică.
O altă parte mai puțin bună ar fi că este posibil să pierzi un pic controlul finanțelor personale. S-a făcut o statistică la nivel global și s-a constatat faptul că majoritatea oamenilor care folosesc exclusiv online banking, precum și plata cu cardul peste tot, cheltuie cu 20-30% mai mult decât cei care folosesc și o componentă de cash.
Pentru cei care nu se pot abține la cumpărăturile de impuls și care iubesc recompensa imediată, este necesar să vă transmit că online banking-ul vă poate fi dăunător la portofel. De aceea, există educație și dezvoltare continuă, înțelegerea diferențelor dintre dorințe și necesități și folosirea unui sistem de administrare a finanțelor personale.
Dacă știi că mai ai bani în cont, este posibil să consideri că sunt bani de cheltuit. Aici este un test la care majoritatea oamenilor pică, pentru că nu au niciun control, în general, asupra banilor personali.
Acestea fiind zise, online banking-ul este din ce în ce mai răspândit și este viitorul, fie că vrei, fie că nu vrei. Iar ca să fiu și mai explicit, mobile banking este viitorul. Mai important decât reticență, frică sau lipsă de siguranță este înțelegerea faptului că acest instrument este util pentru a avea o viață din ce în ce mai ușoară din punct de vedere financiar.
El există și va deveni din ce în ce mai bun, mai performant și mai ușor. Dacă amintesc numai și de ceea ce înseamnă monedele digitale, îți poți da seama că viitorul este interesant. Hai să-l folosim în avantajul nostru. Succes!