Cum să-ţi exprimi recunoştinţa

  • iunie 10, 2014

Chiar este atât de greu să spui cuiva mulţumesc sau să fii recunoscător pentru un lucru? Este atât de greu să fii recunoscător unei persoane sau pentru ceva bun din viaţa ta?

Poate să spui mulţumesc nu este chiar aşa o povară, dar să arăţi recunoştinţă este diferit. Parcă se schimbă ceva în interiorul tău şi, după ce faci acest act de recunoştinţă, persoana care îl primeşte din partea ta zâmbeşte şi se bucură, iar acel zâmbet se întoarce şi se aşează şi pe faţa ta.

A fi recunoscător nu înseamnă doar a spune mulţumesc, înseamnă mult mai mult. Nu este vorba doar de bune maniere sau bun simţ, este vorba despre ceva ce majoritatea au uitat să acorde, în schimb solicită de la ceilalţi acel ceva fără ezitare. Este vorba despre respect.

Dacă tu nu eşti recunoscător în fiecare zi pentru lumea în care trăieşti, pentru persoanele care fac ceva pentru tine, pentru lucruri care te influenţează şi îţi sunt benefice, atunci înseamnă că nu eşti, cel puţin, respectuos. Şi te întrebi de ce lumea nu te respectă. Dar undeva acolo, în interiorul tău, stă o forţă care aşteaptă să fie eliberată, forţa recunoştinţei.

Te-ai gândit vreodată că şi acest aspect, foarte important de altfel, poate fi o cauză a negativismului din viaţa ta? A lipsei de încredere în tine şi în ce te înconjoară? A lipsei de motivaţie de a face ceva în viaţă? A unei atitudini care de fapt nu există pentru că tu o ţii blocată în tine? Ce de întrebări.

Hai să vedem ce putem face să ne exprimăm această recunoştinţă, pentru că, dacă o vom face, în viaţa noastră se va instala o nouă atitudine, una schimbată în bine, pozitivă, care ne va conduce pe drumul către succes, atât pe plan mental, cât şi fizic, spiritual şi emoţional.

Este un act de recunoştinţă să spui că îi mulţumeşti maşinii tale pentru că te duce şi te aduce oriunde în siguranţă? Da, probabil că este, şi este bine să spui şi asta. Însă a fi recunoscător este mult mai mult decât a mulţumi pentru un lucru material. Recunoştinţa nu are limite. Ea nu înseamnă pozitivism şi atât.

Hai să ne găndim puţin. În viaţă există pozitiv şi negativ peste tot. Te invit să suceşti puţin lucrurile şi să presupunem că eşti recunoscător şi pentru tristeţe, dureri de cap, îngrijorări, frici sau altele. Acum gândeşte-te în comparaţie la ce este bun în viaţa ta şi apreciază ceea ce ai. Reflectă un minut la ceea ce am spus şi vei vedea că începe să aibă logică.

Un alt exemplu interesant. Peste tot, mai ales în mediul online, vei găsi soluţii pentru a atinge succesul, în mai mulţi sau mau puţini paşi, prin mai multe sau mai puţine metode. Foarte bine, dar atenţie că puţine sunt chiar cele care explică ceea ce trebuie. Aşadar, pe principiul foarte corect, visează, planifică, acţionează vei ajunge cu siguranţă la succes. Apoi vei dori probabil să te bucuri de succes, mai ales după ce ai muncit din greu.

Este timpul să adresezi mulţumiri, aşa ca la Oscar. A fi recunoscător înseamnă mult mai mult şi îţi propun să fii obiectiv. Priveşte în urmă la cum ţi-ai atins scopul. Cine te-a ajutat? Cu siguranţă anumite lucruri nu le-ai realizat singur, că doar nu eşti singur pe planeta albastră. Acţionează în această direcţie şi mergi personal la acei oameni şi exprimă recunoştinţa. Dacă ţii o statuie în mână şi înşiri numele tuturor celor care au făcut filmul când spui mulţumesc, nu înseamnă că eşti şi recunoscător. Din păcate, acest obicei s-a răspândit destul de mult la nivel global.

Recunoştinţa este o stare. Este ceva ce vine şi pleacă, dar poţi ajunge la ea oricând. Împreună cu experienţa de viaţă, dragoste, înţelegere, apreciere, vei continua şi vei reuşi să înţelegi, chiar să îmbrăţişezi această stare.

Ca să fiu mai practic îţi propun câteva căi prin care poţi să-ţi exprimi recunoştinţa, dar ţine cont de faptul că există nenumărate moduri de a face asta. Am selectat numai patru, pentru că am considerat că sunt de ajuns şi de asemenea, foarte uşor de folosit.

1. Lista de bază

Tot ce are legătură cu schimbarea cere timp şi, dacă vrei să-ţi creezi obiceiuri noi, va trebui să repeţi o anumită acţiune pentru o perioadă de timp, de obicei minim 3 luni, conform studiilor. Anume, dacă vrei să înveţi să fii mai recunoscător va trebui să exersezi.

Începe cu o listă, o listă de recunoştinţă. Aceasta este un instrument util pentru a-ţi antrena mintea să recunoască ce merită recunoştinţa ta. Scrie 100 de lucruri pentru care eşti recunoscător. Chiar acum ia un pix şi o foaie. Nu te gândi la ceea ce scrii, doar scrie. Vei vedea că nu este chiar aşa uşor, pentru că nu eşti obişnuit să faci aşa ceva.

Scopul acestei liste este să te facă să fii recunoscător pentru ceea ce ai, nu doar pentru lucruri materiale. Ca sfat deschide-ţi mintea către tot ce te înconjoară. Nu fii limitativ.

2. Jurnalul personal

Acesta este un obicei, care odată intrat în viaţa ta, va fi ceva extraordinar. Propriul tău jurnal de recunoştinţă. Scrie în fiecare zi gânduri despre ce apreciezi, care vrei să fie evidenţiate. Prea multe trec prin viaţa noastră, pe lângă noi, în fiecare zi, pentru că nu găsim momentul potrivit să le arătăm recunoştinţa necesară.

De ce ai nevoie? Nimic mai simplu, o agendă şi ceva de scris. Fă-ţi un obicei din a scrie în fiecare zi, indiferent că este înainte de culcare sau pe parcursul zilei în momentele în care simţi că trebuie să scrii. E de ajuns să ai agenda cu tine şi deja la nivel subliminal ai început să instalezi un obicei nou în viaţa ta. Crezi în această activitate? Dacă nu, te invit să o faci şi vei vedea cum în timp îţi vei dezvolta o altfel de atenţie pentru ceea ce este în jurul tău şi îţi va creşte gradul de recunoştinţă.

3. Oferă-te voluntar, dă înapoi

Toţi avem lucruri pentru care să fim recunoscători. Indiferent de cine suntem sau ce avem, întotdeauna vor fi şi alţii mai puţin norocoşi, să spunem. Într-un mod mai ciudat, asta te poate ajuta să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Să te alături unei cauze apropiată de sufletul tău este un mod fantastic să arăţi că eşti recunoscător pentru ceea ce ai.

Poate eşti recunoscător că ai un loc curat şi călduţ în care locuieşti, aşa că te poţi oferi pentru câteva ore să-i ajuţi pe cei fără adăpost. Poate eşti recunoscător pentru hainele pe care le porţi şi atunci când îţi reânnoieşti garderoba, hainele vechi le vei face pachet şi le vei dona celor care au nevoie, nu doar să le arunci la gunoi.

4. Rugăciune

Nu trebuie să fii religios din fire ca să te rogi, oricine poate face asta. Dar majoritatea celor care cred într-un Dumnezeu, indiferent cum se cheamă el, se simt mai bine când se roagă, arătând recunoştinţă prin rugăciunile lor. Nu există modul corect sau modul greşit în care să faci asta. Tot ceea ce trebuie să faci este să închizi ochii sau nu şi să dai drumul în gând la lista de lucruri pentru care eşti recunoscător în viaţă.

Te va încălzi pe interior şi te va umple de energie şi pozitivism. Sunt gândurile tale, care sunt importante pentru tine, pentru care eşti recunoscător. Să-ţi arăţi recunoştinţa prin rugăciune este încă o cale să apreciezi viaţa şi să înveţi să fii recunoscător.

 

Acestea sunt câteva posibilităţi de a învăţa ce este recunoştinţa şi de a o exprima. Practică-le până ajungi să le transformi în obiceiuri. Dacă te gândeşti cumva că nu ai timp pentru aşa ceva şi că viaţa ta este prea încărcată şi se desfăşoară într-un ritm ameţitor, atunci dă-mi voie să-ţi spun că nu este în regulă. Plus că o scuză de genul nu am timp este una din cele mai penibile scuze. Ţine minte, nu există nu pot, există nu vreau. Dar tu, doar tu, decizi dacă vrei să ai o viaţă mai bună.

Beneficiile exprimării recunoştinţei sunt nenumărate. Pe toate planurile, viaţa ta se va îmbunătăţi şi, pe parcurs, vei simţi nevoia să faci din ce în ce mai mult acest lucru. Care lucru? Să mulţumeşti, să fii recunoscător. Viaţa ta pe plan social, profesional, sănătate, emoţional, caracterul tău, toate acestea se vor schimba, iar schimbările vor fi în bine.

Şi eu am adoptat în viaţa mea astfel de schimbări şi pe pagina de facebook am un album de poze unde, în fiecare zi, sunt recunoscător sau mulţumesc unei persoane sau unui lucru care aduc ceva bun în viaţa mea. De la lucruri mărunte până la cele mai mari. Este extraordinar.

„Dezvoltă o atitudine de recunoştinţă şi acordă apreciere pentru tot ceea ce se întâmplă în viaţa ta, ştiind că fiecare pas înainte este un pas către atingerea a ceva mai mare şi mai bun decât situaţia ta actuală” – Brian Tracy

Toate acestea vor contribui la o stare generală de bine, vei fi mai fericit, vei aprecia mai mult viaţa şi ceea ce are ea să îţi ofere!

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar