Cei care sunt la început de drum, adică sunt proprietarii unei afaceri pentru prima oară, au tendința, dar mai ales practica de a amesteca banii personali cu banii firmei.
Aceasta este o greșeală uriașă.
La nivel intelectual acest lucru este de la sine înțeles. O persoană fizică este total altceva de una juridică, la fel cum este pe principiul iarna nu-i ca vara 🙂
La nivel practic, în România și nu numai, legislația, precum și modalitatea de a putea trăi din afacerea ta face ca granița dintre banii personali și banii firmei să dispară.
Există câteva lucruri pe care le poți face ca să instalezi separarea și să înțelegi de ce, din mai multe aspecte de ordin financiar, legal sau de taxare este bine să faci acest lucru.
Este destul de dificil de analizat și precizat cât de bine merge o firmă dacă nu poți să precizezi la o primă privire care este situația concretă.
Mai ales din punct de vedere financiar.
Îți dau un exemplu recent. Snap Inc. sau compania care deține Snapchat, celebra platformă socială pe care o poți utiliza de la crearea de valoare și conținut relevant pentru audiența ta și până la transmiterea de poze cu tentă deocheată prin mesaj privat.
De ce? Pentru că ceea ce faci, peste 24 de ore dispare (nu vreau să alimentez vreo teorie a conspirației, dar să zicem că dispare… totuși).
Compania a făcut un IPO, adică s-a listat pe bursă undeva prin luna martie 2017 pentru a strânge banii necesari de investiții, de extindere și de a trece la nivelul următor.
Ce s-a întâmplat însă este faptul că băiatul deștept din spatele Snap s-a hotărât (vizase demult acest aspect) să facă cash-in, adică să scoată și el un bănuț. Mai precis vreo 700 și ceva de milioane de dolari pe care i-a băgat în buzunar.
Între timp, acțiunile Snap fuseseră incluse în diverse portofolii ale unor fonduri mutuale și în alte zone de investiții. La aflarea veștii, capitalizarea a scăzut brusc de la vreo 26 de miliarde de dolari până sub 20 de miliarde de dolari.
Acțiuni concrete nu sunt prevăzute și nici nu se știe cum va evolua Snapchat mai departe și dacă investitorii vor face profit din investiția lor sau dacă vor fi nevoiți să-și marcheze pierderea.
De aceea spuneam și în episodul din State of the Wallet cu Emoție vs Logică (vezi aici) în investiții să nu pui banii în produse sau servicii de care ești atașat și încântat pentru că le folosești. La sfârșitul zilei contează dacă acea investiție pentru care ai băgat 1 leu îți aduce mai mult.
După cum vezi, amestecul dintre banii personali și banii firmei, din punct de vedere financiar și nu numai, este dăunător atât la nivel investițional, cât și la nivelul activității curente.
Nivelul de încredere pentru viitor scade în omul din spatele acestei afaceri. Când va veni cu ceva nou pe piață va fi nevoit să nu mai apară numele lui, pentru că nu se va mai băga nimeni.
Ce poți face pentru a ține separat banii personali de banii firmei?
La nivel practic este destul de simplu, însă implică voință și disciplină.
Primul lucru necesar este să ai două conturi bancare diferite. Hai că nu am înnebunit, este atât de evident pe cât pare. Însă, mulți oameni au doar contul firmei, iar cardul atașat contului curent al firmei îl folosesc în scop strict personal și mai puțin pentru firmă.
Pare de necrezut, dar realitatea este chiar așa. Deci, fă-ți un cont personal, separat de cel al firmei și atașează-i și acestuia un card de debit.
Al doilea lucru important este să delegi contabilitatea firmei. Din zgârcenie, precum și din inconștiență mulți oameni își țin singuri contabilitatea, ceea ce înseamnă haos total.
Fă un contract cu un contabil (firmă specializată) și vei vedea o diferență majoră, mai ales că vei beneficia și de consultanță la operațiunile în curs sau viitoare.
Așadar, nu este complicat deloc. După cum spuneam rețeta este simplă: voință + disciplină + contabilitate = separarea banilor personali de banii firmei. Și încă ceva: vei deveni un mai bun administrator al finanțelor personale. Succes!