State of the Wallet – e013: Cum să NU mai cheltui atât de mult?

  • mai 13, 2016

Orice cheltuială are în spatele acesteia un mecanism. În acest episod poţi afla care sunt atitudinile care te conduc, de ce acţionezi în acest mod şi ce poţi să faci pentru a corecta comportamentul actual.

Am trecut şi eu printr-un astfel de proces şi îţi transmit prin intermediul acestui material video ceea ce am învăţat şi aplicat în viaţa mea. Una din cele mai mari greşeli pe care oamenii o fac în materie de finanţe personale este chiar supracheltuiala.

Te ajut să depăseşti această problemă cu 5 metode simple şi eficiente. Dacă ţi-a plăcut şi este util pentru tine, atunci dă, te rog, acest material mai departe. Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrO9GH3lN9uoMHsB8eshOw

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e013. Cum să nu mai cheltui atât de mult?

(full transcript)

00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 13 din emisiunea de educaţie financiară State of the Wallet. Este vineri… 13, episodul cu numărul 13… o grămadă de lucruri… hai că avem treabă astăzi! 🙂

00:45 În primul rând, vreau să vă mulţumesc şi vă sunt absolut recunoscător pentru mesajele primite de încurajare, de apreciere, pentru distribuirile pe care le-aţi făcut pe reţelele sociale. Sunteţi minunaţi şi mă bucur că din ce în ce mai mulţi întărim această comunitate, pe care eu sincer îmi doresc s-o creez pentru că vreau să transmit mesajul la din ce în ce mai mulţi oameni.

01:08 Astăzi, aşa de zi de 13, mi-am propus să abordez un subiect care mi-a fost solicitat şi anume „Cum mă opresc să nu mai cheltui atât de mult?”, „Ce se ascunde în spatele faptului că nu mă pot opri din cheltuit?”, de ce sunt un overspender cum se spune în engleză… deci, de ce cheltui atât de mult şi câteodată nu mă pot opri?

01:33 Ei bine, hai să luăm lucrurile şi să le abordăm din 3 perspective. Apropo, înainte de toate, dacă te simţi uşor atacat sau ceva în tine o să se zgândărească, te rog să nu o iei personal, nu omorî mesagerul, încearcă să înţelegi mesajul. Înseamnă că ceva se întâmplă în tine şi tot ceea ce spun nu este ca un afront personal, te rog să nu o iei în acest sens, să nu o iei ca o critică. Sunt doar nişte constatări, pentru că îmi doresc ca în cazul în care eşti un om care cheltuie prea mult şi nu se poate opri, să înţelegi de ce se întâmplă lucrurile astea, care este atitudinea ta şi cum poţi face să schimbi şi să fie mai bine din acest punct de vedere. OK? Mulţumesc! 🙂

02:23 S-o luăm cu începutul şi să vedem ce se întâmplă. În general, cei care cheltuie mai mult au o atitudine de genul „Mă duc la cumpărături, m-am scăpat în mall, hai că merge şi asta, hai că merge şi cealaltă… o, dar uite pantofii aceia ce tari sunt, îi iau şi pe aceştia… ce contează că mai am încă 30 de perechi de pantofi acasă!”

02:42 Altă atitudine: „Lasă că nici nu sărăcesc, nici nu mă îmbogăţesc!” Sigur?! Altă atitudine: „Lasă mă că nu doare! Mă descurc eu până luna viitoare, nu-i nicio problemă!” Adică faci cum ai făcut şi până acum, mergi de la un salariu la altul sau te împrumuţi pe la prieteni sau mai rău, apelezi la cardul de credit ca să-ţi acoperi mişcările proaste pe care le faci, ca să zic aşa.

03:07 Altceva, ce se mai întâmplă? Dacă te regăseşti într-o atitudine de genul că „Mamă, iar am cheltuit banii aiurea!” ai o stare de remuşcare interioară şi îţi vin în cap tot felul de gânduri, precum „Eh, acum ce să fac, faptul este consumat!” Normal! Dacă ai cheltui bani şi pe asta (o minge roşie care zboară peste camera de filmat), dacă ai cheltuit bani şi pe ăsta (maimuţoiul meu Dick zboară şi el peste camera de filmat) 🙂 … se duce naibii tot bugetul. Dick, te rog să mă scuzi… aşa îl cheamă! 🙂

03:35 Mai departe, haide să înţelegem ce se întâmplă. Ce se ascunde în spatele faptului că cheltui prea mult şi nu te poţi opri? Acesta este un comportament de cele mai multe ori învăţat de la părinţi, de la ceilalţi copii, de la anturaj, de la şcoală, din mass-media, din facultate, de la colegii de la serviciu şi toate acestea îţi alimentează comportamentul. De fapt, îţi alimentează nişte răni emoţionale ascunse, pe care poate nu ţi le-ai descoperit, iar ele se manifestă, de exemplu, când te duci la cumpărături.

04:11 Îţi spui: „Astăzi nu mă simt bine, sunt într-o stare mai nasoală, mai proastă, mă simt naşpa…

04:15 Mă duc să-mi cumpăr ceva! BANG !!! Te duci să-ţi cumperi ceva şi nu te mai opreşti, pentru că rana emoţională pe care tu nu ţi-ai descoperit-o este posibil să fie atât de puternică încât te afectează şi îţi afectează în mod direct buzunarul tău.

04:30 Altceva: „Nu mi-am permis când eram mic, dar pentru că acum îmi permit şi pot, mă duc şi îmi iau!” Şi nu îmi iau ceasul acela de 400 de RON, îmi iau ceasul de 2.000 de RON şi nu îmi iau ochelarii aceia de soare de 100 de RON, îmi iau pe cei de 700 de RON şi aşa mai departe…

04:47 Altceva?! Când începi să câştigi mai mult, de exemplu „câştig mai mult, deci pot să cheltui mai mult!” De fapt nu este „cheltui mai mult”, ci „merit mai mult!” Dacă eu am câştigat, eu muncesc. Super! Deci, atunci pot merge şi iar mă scap în cumpărături cu nemiluita. Toate aceste lucruri se întâmplă din spatele unor programe pe care le ai în creieraşul tău  instalate şi care sunt alimentate de sentimente negative şi răni emoţionale, pe care nu ţi le-ai descoperit până acum.

05:16 De aceea, este posibil să pierzi timpul pe la terase, de aceea este posibil să pierzi timpul în fiecare weekend în nu ştiu ce excursii neprogramate. De aceea, este posibil să pierzi bani la cumpărături pentru că nu ţi-ai stabilit nimic şi doar aşa… te duci şi tu… „lasă că mă duc să-mi arunc ochii pe la magazine!” şi te întorci cu sacoşele pline. Asta înseamnă să cheltuieşi peste măsură, mai mult şi fără să-ţi dai seama de ce.

05:41 Şi acum, haide să îţi spun şi cum poţi opri lucrurile acestea. Atenţie! Este un proces lent, nu se întâmplă nimic peste noapte, va implica efort şi disciplină din partea ta. În primul rând, trebuie să accepţi că ai acest tip de comportament, apoi să-l conştientizezi şi după aceea să acţionezi în consecinţă. Ok?

06:02 Câteva lucruri pe care le poţi face.

1.Un buget. Trebuie să-ţi faci un buget şi am vorbit în episodul cu numărul 9 despre „A bugeta sau a nu bugeta?”. Te rog să urmăreşti acel episod şi înţelege esenţa faptului că este firesc să ai un buget pentru a şti foarte clar banii care vin, banii care pleacă, de unde vin şi pe ce se duc. Bine?

06:26 2.Ar trebui să-ţi stabileşti un obiectiv financiar pe termen scurt. În următoarele 12 luni de zile, mă apuc să economisesc 300 de RON pe lună, 200, 100… alegerea ta. Stabileşte un obiectiv pentru tine. De ce? Pentru că acest lucru te va forţa să te ţii de acel obiectiv şi o anumită sumă care s-ar fi dus într-o direcţie greşită, acum are un scop.

06:51 3.Ia cu tine mai mult cash. Comportamentul acesta de supracheltuială este alimentat de faptul că peste tot suntem încurajaţi şi tehnologia ne permite să plătim cu cardul.  Nemaisimţind cash, cash-ul este cu simţul tactil… S-a făcut o statistică şi oamenii care plătesc numai cu cardul peste tot cheltuie undeva cu 20-30% mai mult decât dacă ar avea şi o cantitate de cash, de bani lichizi în portofel, corespunzătoare, care să te ajute la un anumit tip de cheltuieli. Pentru că, dacă nu mai sunt acolo, nu-i mai simţi, nu-i mai atingi, automat nici nu mai cheltui.

07:29 4.Fă un calcul: Obiectul acesta pe care trebuie să mi-l cumpăr (obiectul de pluş, mingea pentru copil, haina asta pentru mine, pantofii pentru soţ) cât costă? 100 de RON. Bun. Cât câştig eu pe oră? Simplu: împarte salariul la câte ore lucrezi (alea care sunt plătite) şi să presupunem că câştigi 10 RON pe oră. Deci, trebuie să muncesc 10 ore ca să-mi cumpăr acest obiect de 100 de RON.  Sau, dacă masa în oraş mă costă 100 de RON, trebuie să muncesc 10 ore ca să-mi permit să iau masa în oraş. Încearcă să gândeşti în acest mod şi să faci corelaţia: „Câte ore de muncă sunt necesare pentru obiectul acesta, pentru excursia aceasta, pentru maşină, pentru casă sau pentru orice vrei tu?” În momentul în care vei face legătura îţi vei da seama că rotiţele încep să se strângă pentru că cumva în interiorul tău îţi vei spune „mamă, trebuie să muncesc 10 ore pentru o amărâtă de masă în oraş, pe care am mâncat-o şi peste câteva ore s-a dus pe partea cealaltă?” 🙂

08:37 5.Şi încă un lucru, stilul de viaţă. Nu spun să nu îţi iei ceva ce îţi place. Nu spun să nu te duci să te relaxezi. Nu spun să nu faci lucruri care să te încarce de energie pozitivă, care să îţi dea satisfacţie. Nu zic să nu-ţi faci mici daruri. Dar, dacă stilul tău de viaţă este peste nivelul tău actual înseamnă că trebuie să-ţi diminuezi stilul de viaţă sau să-ţi creşti veniturile. Pur şi simplu, va trebui să faci eforturi într-una din cele două direcţii. Ar fi foarte frumos să faci aceste lucruri concomitent. Bun?

09:18 Sper că am lămurit câteva aspecte. Vreau să-ţi urez un weekend plăcut, te rog dă „Subscribe!” la canalul de YouTube dacă nu ai dat încă… Cum adică nu ai dat Subscribe, dă Subcribe! Dă informaţia mai departe, vreau să ajungă filmuleţele astea la cât mai multe persoane. Asta îmi doresc. Vreau să te ajut. Ajută-mă şi tu să te ajut! Şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni, să inspirăm din ce în ce mai mulţi oameni să ne fie mai bine. Da?! Pentru că muncim pentru banii noştri şi de multe ori după aceea avem remuşcări. Hai să ne luăm de pe inimă partea asta cu regretul. Regretul este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla.

09:53 Hai să fim pozitivi, hai să gândiim altfel, hai să vedem cum putem face să ne fie mai bine… Ia sfaturile acestea dacă le consideri utile, aplică-le şi în viaţa ta şi dă informaţia mai departe, poate şi alţi oameni au nevoie să audă şi dacă aplică măcar o idee, atunci eu consider că mi-am făcut datoria şi îţi mulţumesc şi ţie, privitorule, dacă dai informaţia mai departe şi ajuţi în acest scop. La Revedere!

 

Articole similare