Este momentul să regândim modul în care ne învăţăm şi ne educăm copiii privitor la bani. Cu toate eforturile pe care părinţii le fac sau poate anumite instituţii şi organizaţii, mulţi copii ajung în viaţa de adult să nu aibă control asupra finanţelor personale.
Majoritatea nu cunosc şi nu stăpânesc nici măcar noţiuni de bază despre economisire, cum să cheltui inteligent, donaţii, investiţii, bugetare şi pică pradă mediului economic şi social în care se dă o luptă acerbă între recompensa imediată şi cea întârziată.
Spune-le şi arată-le copiiilor tăi întreg adevărul, pentru că astfel te asiguri că ceea ce văd este de bună calitate, iar ceea ce învaţă îi va ajuta cu adevărat să trăiască o viaţă mai bună din punct de vedere financiar.
Dacă ţi-a plăcut te rog din sufletul meu de copil să dai acest material mai departe. Mulţumesc!
———-
Subscribe and follow me on:
YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: http://danieltanase.com
State of the Wallet – e016. De Ce Cheltuie Copiii Mei Atât de Mult?
(full transcript)
00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 16 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Astăzi sunt foarte jucăuş că tot a fost ziua copilului şi mă bucur de diverse obiecte pe care le mai am prin casă şi bineînţeles că astăzi vom vorbi despre copii.
00:51 Te-ai gândit vreodată „De ce cheltuie copiii mei atât de mult?” Indiferent că vorbim despre copii de 3 ani, de 7 ani, de 8 ani, de 15 ani, de 21 de ani sau chiar de 30 de ani. De ce cheltuie copiii mei atât de mult?
01:09 Ei bine, există o filozofie în spate. Şi cumva sunt absolut sigur că nu îţi este cunoscută (sigur că ştii deja). O vorbă extrem de importantă: „Copiii fac ceea ce văd. Copiii învaţă ceea ce trăiesc.” Şi este fix aşa. Iar dacă îţi doreşti ca copiii tăi, ca să zic aşa, să nu mai cheltuie atât de mult sau să preia controlul asupra finanţelor lor personale, să aibă un viitor financiar din ce în ce mai bun, atunci este momentul să te uiţi în oglindă. Să te uiţi în oglindă la tine!
01:45 Pentru că, nu spun că tu eşti de vină, dar eşti responsabil de modelarea comportamentului copiilor. De exemplu, să luăm categoria de adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai în vervă, lor le place să meargă şi în oraş, să se plimbe şi în excursii, să iasă la un joc, să iasă cu prietenii oriunde, tot felul de acţiuni de acest gen.
02:08 Care este activitatea ta principală pe care o faci? Îi dai cumva fetei tale sau băiatului tău cardul de credit, îi spui şi PIN-ul evident, apoi te rogi cumva la Dumnezeu ca nu cumva să se întoarcă cu el şi să spună „L-am consumat pe tot!” Pentru că cunosc foarte multe astfel de comportamente. „Ia şi distrează-te, ia şi du-te că noi ne descurcăm!”
02:32 Te-ai gândit vreodată în schimb că copilul tău a crescut într-un mediu în care ai crescut şi tu, dar acum la el este mai accentuat cel de recompensă imediată? Te-ai gândit vreodată că, chiar dacă nu-i dai cardul de credit, copilul tău ştie anumite date şi va efectua tranzacţii şi cumpărături online? Cumpărături online pe care tu nu le faci, pentru că nu au fost atât de răspândite, de exemplu la noi în ţară, şi nu există o cultură a banilor din acest punct de vedere.
02:57 Şi ce te aştepţi? Ca, copilul tău să nu cheltuie tot în timp ce tu vei ajunge, de fapt, să plăteşti mai târziu întreţinerea, poate ratele la casă, poate ratele la maşină sau şi aşa mai departe? Cam acesta este mediul în care ne învărtim. Recompensă imediată vs recompensă întârziată. Comportamente de la părinţi preluate de copii. Comportamente de la mediul înconjurător preluate de copii. Iar ele se perpetuează de la 3 ani, de la 6 ani aşa cum spuneam până mai târziu.
03:29 Sunt oameni cu care mă întâlnesc, oameni mai în vârstă decât mine cu 10-15 ani şi îmi spun: „O, Daniel, de ce nu ai început emisiunea asta de mai demult, de acum 10 ani de zile ca să fi văzut şi copiii mei anumite lucruri despre zona aceasta de finanţe personale şi despre cum să fie mai chibzuiţi cu banii, cum să înveţe şi ei să economisească sau alte lucruri de acest gen.
03:48 De fapt, nu în aceasta stau lucrurile. Totul stă la tine şi la fiecare dintre noi. Pentru că noi suntem mai întâi responsabili pentru tot ceea ce facem. Gândeşte-te când copilul a fost mai mic, când absoarbe tot, când este curios, când pune întrebări, de fiecare dată când ţi-a cerut ceva fie un suc, o acadea, o bomboană ai spus mereu: „Da”? Ai spus mereu „Da”?
04:18 Da, da, da, da, da… în loc să spui Nu, nu, nu, nu. Atenţie! Nu spun să refuzi absolut toate lucrurile. Nu spun să nu alimentezi starea de copil. Nu spun să nu-i dai atunci când este momentul potrivit. Dar, de fiecare dată când spui „Da”, de fiecare dată când spui „Da” şi acea cerere, încă de atunci când eşti copil este nejustificată, este doar o dorinţă şi nu este o necesitate, întotdeauna se va alimenta recompensa imediată de mai târziu şi nu recompensa întârziată.
04:51 Întotdeauna! Fără excepţie! Iar întrebarea de bază, pe care să o cultivi atât în viaţa ta, cât şi în educaţia pe care o poţi asigura copiiilor tăi: „Este dorinţă sau necesitate?” Este atât de importantă această întrebare… am mai repetat-o şi o mai repet. Este dorinţă sau necesitate? Pentru că, în momentul în care spui „Da” şi spui de fiecare dată, nu spui „Nu” ca nu cumva să trezeşti un sentiment negativ, să nu răneşti, să nu frustrezi cumva copilul… de fiecare dată când spui „Da” pierzi puterea, pierzi controlul, iar acela nu se mai întoarce „La Revedere!”, uite aşa s-a dus pe apa sâmbetei. Şi, exact aşa cum spuneam mai devreme, copiii fac ceea ce văd şi învaţă ceea ce trăiesc.
05:43 Aşadar, dacă vrei ca copiii tăi să nu mai cheltuiască atât de mult şi poate acum au devenit adolescenţi, poate acum sunt maturi, ia-i cu tine! Explică-le anumite lucruri şi apoi arată-le cum faci tu lucrurile într-un mod în care ei încă pot prelua. S-ar putea să se simtă puţin de genul „O, dar îmi spun mie mama şi tata acum despre ce este vorba…”
06:03 Da! Răspunderea şi anumite lucruri legate de educaţie nu încetează niciodată. Într-adevăr, dacă nu ai putut să le faci atunci când copilul era mic, nu este nicio problemă. Niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa ceva nou. Niciodată nu este prea târziu pentru a ne schimba un comportament. Pentru că, comportamentul vorbeşte.
06:26 Comportamentul vorbeşte şi dictează, iar cei care văd ceea ce faci tu în jur preiau. Fie că este vorba de copii, fie că este vorba de prieteni, fie că este vorba de colegii de serviciu şi aşa mai departe. Aşa cum alţii preiau de la tine şi tu preiei de la alţii. Avem acei neuroni oglindă care imediat preiau din mediul înconjurător informaţiile.
06:48 Aşadar, preia TU controlul, uită-te TU în oglindă, exact aşa cum spuneam mai devreme, uită-te acolo şi vezi ce găseşti, uită-te bine şi cu atenţie la tine şi spune: „Eu ce fac? Eu ce exemplu dau? Eu cum mă comport în aceste situaţii? Cum pot să fac să fie mai bine pentru copilul meu, ca să aibă o viaţă din ce în ce mai bună din punct de vedere financiar?”
07:10 Sper că ţi-a fost de folos acest insight. Am pentru tine o invitaţie, dacă vezi video-ul la momentul potrivit, aşadar Duminică, 5 iunie, voi susţine un workshop de 2 zile… oops 2 ore 🙂 la Hotel Sheraton între orele 12 şi 14. Dacă nu ne cunoaştem şi chiar dacă ne cunoaştem abia aştept să ne întâlnim, reîntâlnim sau să facem cunoştinţă. Vino acolo! Evenimentul se cheamă EXPO Poveşti şi inspiraţie Fără Foc organizat de cei de la Totul despre Raw , unde îţi voi explica „Cum să-ţi afli De Ce-ul?” pentru că şi eu am trecut prin acest proces şi ştiu ce înseamnă, o prezentare şi sper să fie o adevărată discuţie, aşa mi-am propus să fie plină de energie şi de absolut tot ceea ce este nevoie pentru a ajunge mai adânc în noi, pentru a ne descoperi mai bine şi a vedea cum putem să facem mai bine pentru fiecare dintre noi.
08:03 Subscribe! la canalul de YouTube dacă nu ai făcut-o până acum, dă acest video mai departe dacă ţi-au plăcut informaţiile, îţi mulţumesc şi îţi sunt recunoscător că urmăreşti. Până data viitoare Pa, Pa!