State of the Wallet – e019: Cum să Instalezi Obiceiuri Financiare Sănătoase

  • iunie 24, 2016

În funcţie de ceea ce sunt, obiceiurile tale te pot ajuta sau te pot doborî. Devii ceea ce faci în mod repetat. Este adevărat.

Poate dura ani de zile să-ţi instalezi obiceiuri financiare sănătoase, dar beneficiile obţinute sunt enorme şi orice efort sau sacrificiu în acest sens, este de fapt un pas înainte.

Când ai şi când îţi pui viaţa financiară sub control, atât tu cât şi familia sau cei dragi ţie pot trăi din ce în ce mai bine şi te poţi orienta cu motivaţie şi încredere de sine către scopurile tale viitoare. TE ROG, dă mai departe. Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e019. Cum să Instalezi Obiceiuri Financiare Sănătoase

(full transcript)

00:36 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 19 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Vă mulţumesc din suflet şi vă sunt recunoscător pentru toate mesajele pe care le primesc, mă bucur că vă plac, mă bucur că vă sunt subiect de interes şi aştept şi din partea voastră să sugeraţi alte subiecte şi să puneţi întrebări, vă pot răspunde la ele în cadrul emisiunii.

00:54 Ieri, am suprins o discuţie. Eram la coadă la un supermarket şi doi domni în faţa mea stăteau de vorbă. A venit rândul, aproape de casa de marcat şi unul din ei a scos portofelul unde avea hârtiile, bancnotele foarte frumos aşezate. 10 RON la 10 RON, 1 RON la 1 RON, 5 RON la 5 RON şi aşa mai departe. Am putut să văd pentru că era fix în faţa mea scena.

01:20 Celălalt domn l-a întrebat: „Cum reuşeşti să le ţii mereu aşa? Eu tot timpul iau de aici, îmi dă rest acolo, bag la loc, nu reuşeşc niciodată să stau să le categorisesc şi nici nu m-a preocupat niciodată acest aspect.” Celălalt domn a răspuns: „În felul acesta îmi arăt eu respectul faţă de bani, astfel ştiu mereu şi câti am, de aceea sunt şi puşi mereu pe categorii şi altele.”

01:50 „Cum ai început să faci asta?” „O, am început de mulţi ani, mi-am instalat acest obicei de mulţi ani…” Tring !!! Şi aici a venit tema pentru astăzi, iar aceasta este Cum să ne instalăm obiceiuri financiare sănătoase în viaţa noastră.

02:05 Până la urmă, ce este un obicei? Viaţa ne este dictată de obiceiuri, obiceiuri pe care noi ni le-am creat, unele le-am dobândit, unele le-am văzut, le-am adoptat, unele lucruri le-am făcut inconştient, fără să ne dăm seama de ele şi ne-au intrat, cumva, în obicei. Aşa sunt lucrurile banale de genul apăsarea unui întrerupător, spălatul pe dinţi, încheiatul şireturilor, modul în care ne îmbrăcăm adică mai întâi bag mâneca stângă, apoi cea dreaptă. Toate lucrurile de genul acesta, 99% din ceea ce facem zilnic sunt obiceiuri. Cumva, ele s-au instalat.

02:46 Ca să înţelegem mai bine ce este acela un obicei, am desenat aşa cum îmi place mie o mică schemă. Un obicei este format din 3 componente: Declanşator, Rutină şi Recompensă.

De exemplu, mă trezesc dimineaţa, să presupunem că mă duc la baie, îmi fac toaleta şi primul meu obicei este să meditez. Iau chiar exemplul meu ca să nu ne mai complicăm, da?

03:14 Ce îmi declanşează mie faptul că mă apuc de meditat? Faptul că m-am trezit, m-am dat jos din pat, m-am dus până la baie, mi-am dat un mic refresh de după noapte, după aceea mă aşez la locul meu, îmi pun căştile şi meditez.

03:28 Acesta a fost declanşatorul pentru mine. Rutina care este? Rutina este meditaţia în sine, faptul de a medita. La mine durează 20 de minute. Recompensa care este? Recompensa este că prin meditaţie îmi ordonez gândurile, pornesc în ziua respectivă într-un anumit mod, mă conectez la scopurile mele, îmi fac proiecţiile mele în viitor, mulţumesc şi sunt recunoscător pentru tot ceea ce am, ce devin, ce fac, ce sunt şi aşa mai departe şi multe alte lucruri pe care le fac eu în secvenţa mea de meditaţie.

04:04 Să presupunem că aş dori să schimb acest lucru, aş dori să obţin acelaşi efect. Deci, după ce mă trezesc dimineaţa, etc, dar după aceea să nu meditez, să fac altceva şi să obţin acelaşi rezultat. Pot înlocui meditaţia cu altceva? Da! Să presupunem că aş putea lua o agendă în care să scriu pentru ce sunt recunoscător, să-mi fac planul pentru ziua respectivă, să-mi fac ordine în gânduri scriind… să fac multe alte lucruri pe care să le trec pe o agendă în 20 de minute, în loc să meditez, să fac asta scriind.

04:45 Ei bine, ultimele studii arată că instalarea unui nou obicei în viaţa noastră ar duce undeva la 66 de zile. Nu 20, nu 30, ci aproximativ 66 de zile. Dacă mă întrebi pe mine, din experienţă, din instalarea de obiceiuri noi pe care eu le-am tot făcut în ultimii ani din viaţa mea durează 90 de zile minim ca să fii sigur că se transformă într-un automatism. De aceea, cumva este atât de greu. La început este greu, în mijloc este un adevărat dezastru, dar la sfârşit, după ce reuşeşti să-ţi instalezi un nou obicei în viaţa ta, viaţa devine din ce în ce mai bună şi din ce în ce mai frumoasă pentru tine.

05:24 Ce implică? Implică voinţă şi disciplină. Ăsta este adevărul, pur şi simplu. Tot ce ai de făcut ca să înlocuieşti un obicei este să schimbi rutina. Să presupunem că vrei să înlocuieşti fumatul. Ceva îţi declanşează starea de a fuma, că ai ieşit în pauză la serviciu sau poate că iei o cafea cu tine sau poate că este o răcoritoare, eşti în oraş la o bere, etc… ceva îţi declanşează faptul că tu te duci şi iei o ţigară din pachet. Rutina care este? Fumatul efectiv al ţigării. Recompensa care este? O stare de bine, te mulţumeşte pe tine, te alimentează, încrederea de sine… habar nu am ce îţi poate o ţigară pentru tine. Pentru fiecare poate fi ceva diferit.

06:13 Poţi face lucrurile diferit? Bineînţeles! De exemplu, ai putea atunci când îţi iei cafea şi aprinzi ţigara să nu mai faci asta. Îţi iei cafeaua, te duci şi alergi 10 minute şi obţii şi recompensa, adică se secretă endorfine, te simţi bine, te alimentezi cu motivaţie, cu încredere de sine şi altele. Sunt foarte multe variante. Ideea este că ce trebuie să înlocuim, de exemplu la un obicei de care vrem să scăpăm, este de fapt rutina. Ca să putem să înlocuim rutina trebuie să fim conştienţi de ce o declanşează şi ce vrem să obţinem. Şi epntru toate aceste lucruri avem nevoie de voinţă şi disciplină, pentru că să faci 90 de zile un astfel de lucru, nu este absolu uşor deloc.

06:54 Şi acum vine discuţia la obiceiurile financiare sănătoase. Pentru că obiceiurile financiare sunt cumva mai greu de instalat, deoarece ele nu pot fi făcute zilnic. Să luăm un eemplu: să mă plătesc pe mine însumi. Nu pot face zilnic acest lucru. Dacă am un salariu, pot s-o fac de 12 ori pe an sau de fiecare dată când încasez şi un bonus, în afară de salariul pe care îl iau o dată pe lună. Şi atunci, voinţa şi disciplina implicate sunt mult mai mari.

07:25 În acelaşi timp, pentru faptul că acesta se întâmplă rar, este mai greu de instalat şi nevoie de mai multe declanşatoare care să-ţi determine rutina de a te plăti mai întâi pe tine însuţi de fiecare dată când încasezi o sumă de bani. Şi atunci ai nevoie să conştientizezi şi alte lucruri. Bun!

07:46 Vreau să mut un pic discuţia de instalare de obiceiuri sau de renunţare la obiceiuri care nu îţi mai sunt de folos în ideea de scop. De exemplu, eu în viaţa mea am un scop, poate şi tu ai unul, poate ai mai multe, fiecare scop poate fi împărţit în unele mai mici, în tot felul de obiective şi aşa mai departe.

08:08 Ideea este că, în momentul în care ţi-ai stabilit un scop, pentru a-l atinge vei avea nevoie de anumite obiceiuri. De anumite obiceiuri pe care le ai acum, să renunţi la anumite obiceiuri pe care le ai acum şi să-ţi instalezi şi unele obiceiuri noi. De ce am mutat discuţia aşa? Pentru că asta îţi va oferi claritate. Nu instalăm obiceiuri în viaţa noastră doar de dragul de a le instala. Nu are niciun sens. Pur şi simplu. Să zicem că vreau să-mi instalez obiceiul de a citi zilnic 30 de minute. Dacă tu consideri că un astfel de obicei nu este atât de benefic în viaţa ta, nu are rost să-l instalezi. Poţi să citeşti într-o zi 3 ore, într-o zi 2 ore, poţi să citeşti în vacanţă sau când vrei, poţi să nu citeşti deloc dacă nu îţi foloseşte. Nu este absolut nicio problemă.

08:58 Ideea este doar să înţelegem şi să conştientizăm ce obiceiuri ne pot fi de folos pentru a ne duce cu un pas mai aproape de scopul pe care noi dorim să ni-l îndeplinim în viaţa noastră. Şi am mai pregătit o diagramă. O să te rog să o faci şi tu acasă, să o iei ca un exerciţiu, absolut recomandat de făcut în perioada următoare.

09:23 Ia o foaie de hârtie, împarte-o în 3, scrie sus Obiceiuri şi fă următoarele 3 coloane: pe prima coloană treci obiceiuri pe care vrei să le ai în viitor, cu gândul că ştii unde vrei să ajungi, ce persoană vrei să devii, ce ai de făcut… În coloana din mijloc treci obiceiuri la care să renunţi. Ce nu mai foloseşte? Faptul că petrec multe ore în faţa calculatorului, că plec prea multe ore de acasă, orice vrei tu… Nimic nu este bine, nimic nu este greşit. Pune pe a treia coloană obiceiuri pe care le ai şi le păstrezi. Toate acestea, sub umbrela scopului tău.

10:11 Scopul tău are nevoie de anumite obiceiuri noi, pe care să le introduci în viaţa ta, are nevoie să renunţi la anumite lucruri, pentru că fără anumite sacrificii nu se poate şi mai are nevoie şi de anumite obiceiuri de care, să zic aşa, eşti mândru, care te ajută acum, care te-au împins şi te-au dezvoltat şi până acum, ca să poţi să-ţi îndeplineşti acel scop.

10:33 În acest moment, cumva cred şi îmi doresc că este mai clar pentru tine ce înseamnă să-ţi instalezi un obicei financiar sănătos în viaţa ta. Fie că vorbim de a te plăti pe tine însuţi… ce obiceiuri ar trebui să am ca să mă plătesc pe mine însumi mai întâi şi să fie mai uşor de instalat? Poate obiceiul de a-mi gestiona mai bine banii. Poate obiceiul de a nu-i mai scoate pe toţi de la bancomat în ziua de salariu, ci să intru pe internet banking (un obicei nou) şi să-mi gestionez acolo. Îmi pot deschide cont direct din aplicaţie şi pot să pun o sumă de bani direct pentru mine, exact în ziua în care încasez salariul. La ce obicei aş putea să renunţ? La scosul banilor, direct, toată suma de la bancomat.

11:22 Ce obicei am de care sunt mândru? Sunt destul de disciplinat şi am voinţa să fac lucrul ăsta pentru înţeleg cât de important este pentru mine, pentru cei dragi, pentru familia mea, să mă plătesc mai întâi pe mine şi după aceea să mă ocup şi de celelalte lucruri din viaţa mea. Exemplele ar putea continua la nesfârşit. Sper că m-am făcut înţeles. Sper să-ţi folosească acest exemplu, să înţelegi cele 3 componente ale unui obicei şi că cel mai important, dacă vrei să renunţi, este să schimbi rutina, să înţelegi că instalarea unui obicei nou, ca să devină automatism în viaţa ta (şi nu mă refer aici neapărat la obiceiuri financiare)…. de exemplu, dacă vrei să pun 1 RON pe zi, fă-l timp de 90 de zile ca să-ţi intre în automatism.

12:03 Pentru alte tipuri de obiceiuri ai nevoie întra-devăr de aceste 90 de zile. Pentru obiceiurile financiare, pentru că ele nu sunt atât de „zilnice” să le numim aşa, este mai dificil. De aceea, voinţa şi disciplina, atenţia şi energia cerute din partea ta sunt mai mari. Bun.

12:22 Până data viitoare, te rog Subscribe la canalul de YouTube, dă aceste informaţii mai departe dacă ţi-ai fost de folos, te aştept să ne conectăm pe SnapChat, username-ul meu este danielvtanase, acolo vei vedea şi vei primi informaţii de la mine pe care nu le dau pe niciun alt canal, pagina de facebook danieltanasefinantepersonale, danieltanase.com intră şi abonează-te la newsletter, primeşti un articol de la mine în fiecare miercuri, vei primi această emisiune în newsletter în fiecare zi de vineri şi, te rog din suflet, dacă aceste informaţii consideri că au fost utile pentru tine dă-le mai departe, dă acest mesaj mai departe, împreună suntem fericiţi şi împreună creăm o lume mai bună. Mulţumesc că mă urmăreşti, îţi sunt recunoscător, La Revedere!

 

Articole similare