Banii sau Sănătatea?

  • iunie 29, 2016

În momentul în care scriu la acest articol resimt din plin ceea ce înseamnă o infecţie dentară care se manifestă prin nevralgie, durere, odihnă de slabă calitate, nivel scăzut de energie. Nu, nu este o glumă. Îmi adun forţele pentru că am un angajament luat faţă de mine şi faţă de tine cititorule. Nu ştiu cum apar aceste situaţii şi nici nu m-am interesat, cel mai mult mă interesează să mă fac bine şi atât.

Nu îmi place să intru în detalii asupra acestor lucruri sau a slăbiciunilor mele, ci mental mă antrenez mereu să-mi pun în valoare părţile la care sunt bun şi la care îmi doresc să devin din ce în ce mai bun.

Aşadar, pentru că am creat contextul temei de astăzi haide să vedem mai departe cum este relaţia dintre sănătate şi bani. Este una strânsă şi necesită o privire detaliată.

Sănătatea este mai importantă decât banii.

Unii sunt de acord cu această afirmaţie, unii nu sunt. Dacă sănătatea îţi este afectată în vreun fel, cum vei reuşi să faci ceea ce faci zilnic, să îţi îndeplineşti scopurile, să câştigi bani, să trăieşti din ce în ce mai bine? În acelaşi timp, banii îţi oferă accesul la asistenţă medicală specializată, la tratamente superioare, la soluţii scumpe şi altele, cu toate că şi soluţiile ieftine sunt de fapt destul de scumpe comparativ cu nivelul de trai.

Însă accesul la medicaţie nu este totuna cu starea de sănătate. Faptul că poţi avea acces la anumite soluţii medicale nu îţi garantează că te vei face bine, ceea ce îţi poate afecta iremediabil capacitatea de muncă, claritatea în gândire, modul de lucru şi câtă valoare poţi da oamenilor.

Sănătatea înseamnă bani din multe puncte de vedere. Atunci când eşti sănătos, ai energia vitală la maxim, te poţi bucura de viaţă şi de tot ceea ce îţi oferă ea. Să presupunem că pleci în vacanţa mult visată împreună cu familia sau cu prietenii şi la jumătatea sejurului te îmbolnăveşti. Este posibil ca sejurul să se transforme într-o aminitire neplăcută atât pentru tine, cât şi pentru ceilalţi.

Un alt punct de vedere este cel privitor la oamenii bogaţi şi înstăriţi care sunt bolnavi sau care se îmbolnăvesc. Ai putea spune că „are o grămadă de bani şi toţi merg acum în îngrijirea personală. Ce a rezolvat dacă a făcut atât de mulţi bani? Pentru ce?”

Asta este o gândire nocivă pe care am auzit-o de-a lungul timpului rostită cu un accent de bucurie ascunsă şi care relevă frustrarea anumitor oameni, în sensul de „l-a pedepsit Dumnezeu pentru că s-a îmbogăţit peste măsură”. Aceste judecăţi provin din faptul că mulţi oameni consideră banii ca fiind rădăcina tuturor relelor şi astfel consideră că atunci când un om bogat este bolnav sau se îmbolnăveşte este din cauza banilor.

O astfel de mentalitate este total de evitat pentru că este impusă de societate sau de oameni care nu au ambiţii personale prea mari de la viaţa lor. Printre statisticile care s-au făcut referitoare la oamenii de succes, de exemplu sportul, alimentaţia sănătoasă, odihna de calitate sunt obiceiuri zilnice efectuate fără echivoc. Banii şi multitudinea lor sunt doar o consecinţă, un rezultat al acelor obiceiuri.

O vorbă înţeleaptă.

Dalai Lama a fost întrebat „Ce îl surprinde cel mai mult pe el legat de umanitate?” Răspunsul lui este posibil să-l fi auzit sau văzut pe undeva până acum: „Omul. Pentru că îşi sacrifică sănătatea ca să facă bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. După aceea devine îngrijorat pentru viitor şi nu se poate bucura de momentul prezent. Rezultatul este că atunci omul nu trăieşte nici în prezent, nici în viitor. Trăieşte ca şi când nu va muri niciodată, iar apoi moare fără să fi trăit.”

Aş putea încheia liniştit articolul aici. Revin, merg să-mi iau antibioticul 🙂 Tot Dalai Lama spune că fericirea este cea mai înaltă formă de sănătate. Eu rezonez cu acest mesaj, dar haide să continuăm.

Banii sau viaţa? Banii sau sănătatea?

Şi chiar aşa şi este. Banii sunt foarte importanţi. Viaţa este foarte importantă. Banii pot cumpăra mai multă viaţă. De ce spun asta? Pentru că dacă ai mai mulţi bani înseamnă că poţi să cumperi mâncare mai bună, un doctor mai bun, cursuri mai bune, practic ajungi să avansezi mai repede în ceea ce ţi-ai propus să devii, să faci, cumperi şi timp mai ales când începi să externalizezi anumite servicii. Toate acestea înseamnă sănătate. Un nivel din ce în ce mai bun al situaţiei financiare îţi va permite să alimentezi cu bine starea de sănătate.

Cu o situaţie financiară precară ai acces la mai puţine servicii medicale sau este posibil să nu poţi ajunge să primeşti tratamentul de care ai nevoie, fie că vorbim de o reţetă de medicamente, fie că vorbim de o internare pe termen mai lung într-un spital.

„Să fim sănătoşi, că bani facem!” spune o vorbă. Dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă mai brutală, ca să zic aşa, fără bani poţi supravieţui, dar fără viaţă mori. De obicei ca să rămâi fără viaţă înseamnă să rămâi fără sănătate, exceptând accidentele, crimele, războaiele şi alte lucruri de acest gen.

La modul cel mai simplu şi direct viaţa înseamnă sănătate. Este mai importantă pentru că dacă eviţi să cheltui bani pentru a-ţi menţine starea de sănătate, vei sfârşi fără amândouă în cele mai multe cazuri. Cunosc destul de mulţi oameni care au ignorat total sănătatea şi tot ceea ce au avut în vedere au fost banii şi nu de puţine ori au apărut boli destul de grave de genul cancerelor, boli de inimă şi altele. Nu doar că nu au supravieţuit, dar nici măcar nu au apucat să se bucure de roadele muncii lor.

Vrem, nu vrem, realitatea (aşa cum o percepe fiecare) arată diferit. Un punct comun există totuşi. Bogaţia financiară îţi poate aduce multe lucruri râvnite de majoritatea oamenilor case, maşini de lux, bijuterii, plimbări exotice şi lista poate continua la nesfârşit. Aici se poate ajunge la regret, iar regretul este poate cea mai mare otravă pe care omul şi-o administrează de-a lungul vieţii.

Şi eu şi cred că şi tu ne dorim o situaţie financiară din ce în ce mai bună, ceea ce este un lucru absolut natural, nu este nimic egoist în asta. Întrebarea este pentru fiecare dintre noi: „Care este preţul pe care eşti dispus să-l plăteşti?” Este un cerc vicios, dar cum alimentezi cercul şi cu ce anume, adică bani sau sănătate, depinde de la caz la caz.

Există o balanţă?

Aud şi văd mult vorbindu-se de conceptul de balanţă, mai ales de englezitul „work-life balance”, adică un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Am ajuns chiar şi pe la nişte mini conferinţe la un moment dat. Discuţii peste discuţii. Toate duceau într-un final la sănătate. Se spune că cele mai importante lucruri pe lumea asta sunt gratuite, tot ce este de la locul 2 încolo costă destul de mult.

Ideea este că nu există echilibru între cele două decât pe termen foarte scurt. În viaţă sunt perioade în care viaţa profesională este pe primul loc ani de zile. Apoi iubirea sau apariţia unui copil va pune viaţa personală pe primul loc ani de zile. Întrebarea este când este sănătatea pe primul loc şi pentru câţi ani de zile? De multe ori, discuţiile pe aceste teme sunt pur conceptuale, pentru că acasă în sânul familiei sau la locul de muncă sau poate la conducerea afacerii tale lucrurile sunt total altfel şi diferite de la caz la caz.

Părerea mea personală, cu care nu îţi cer să fii de acord, este că nu poate exista acel tip de echilibru, pentru că eu sunt omul care dă 100% în tot ceea ce face, iar în momentul în care ar trebui să echilibrez cu altceva înseamnă să performez sub propriile mele pretenţii.

Stresul provenit de la bani.

O problemă majoră în societatea de astăzi este stresul şi îngrijorarea provenite din relaţia cu banii şi de modul cum sunt gestionaţi aceştia. Cine sunt oamenii care suferă de asta? În general, cei care s-au îndatorat şi au acumulat chiar o avere de datorii. Gândurile îndreptate în acea direcţie creează stres mental, ceea ce mai departe poate conduce la boli destul de grave de la mici depresii până la accidente vasculare.

Stresul financiar este ceva ce poate fi combătut cu câteva acţiuni simple, iar despre multe dintre ele am mai vorbit aici pe site. Iată, în mod schiţat, care ar fi câteva utile:

  • atacă datoriile cu plan concret pe termen lung, dar cu execuţie imediată.
  • identifică ce obiceiuri financiare negative ai.
  • începe să foloseşti un sistem de administrare a banilor personali.
  • identifică care ar fi căile prin care să-ţi creşti nivelul veniturilor.
  • observă ce mentalitate ai privitor la bani şi alege gândurile care te susţin.

Şi eu am avut cu ani în urmă o mentalitate centrată pe stres legată de bani, cu toate că nu m-am îndatorat peste măsură sau nu am avut probleme financiare majore care să mă dărâme. În momentul în care am decis că banii nu mă fac pe mine, ci eu pe ei am acţionat pentru a stinge cât mai repede orice datorie inutilă. Nu pot să-ţi explic sentimentul de bucurie pe care l-am simţit atunci când am scăpat, dar pot să-ţi spun că în viaţa mea nu m-am simţit mai liber şi mai puternic, gata să lucrez către scopuri viitoare.

Am căpătat claritate şi, mai presus de toate, sănătate. Sper că ţi-a plăcut acest articol din mai multe punct de vedere şi mi-aş dori să aflu de la tine cum vezi tu lucrurile, ce este mai important: banii sau sănătatea? Mulţumesc, să fim sănătoşi!

 

Articole similare