State of the Wallet – e020: Analiza financiară SWOT

  • iulie 1, 2016

De multe ori cauţi tot felul de soluţii care se pot dovedi complicate, stufoase sau dificil de aplicat în viaţa ta. Am fost şi eu în această situaţie.

Astăzi îţi prezint o metodă de analiză financiară personală care îţi oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a te evalua şi pentru a vedea ce ai de făcut în perioada imediat următoare, astfel încât să ai o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa ta.

Este o metodă testată şi folosită intens, atât în mediul companiilor, dar şi în identificarea posibilităţilor de creştere a individului uman. Este de folos? TE ROG, dă mai departe. Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e020. Analiza financiară SWOT

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 20 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Nici nu ştiu când au trecut atât de repede 19 episoade, dar iată că am ajuns la episodul cu numărul 20.

00:44 În episodul cu numărul 10 făceam un anunţ important pe care o să-l repet acum, nu că mi-aş fi propus să-l repet din 10 în 10 episoade, dar pur şi simplu acum îmi doresc să-l repet şi vreau să-ţi spun că următoarea mea carte va apărea anul viitor, pe data de 26.08.2017, este ziua mea de naştere şi va fi bazată pe această emisiune.

01:05 Aşadar, te rog adresează-mi întrebări, contribuie şi tu la realizarea acestei emisiuni, îţi voi răspunde la întrebări cu drag în cadrul emisiunii, în măsura în care ştiu şi pot să te ajut şi ele pot constitui o idee, poate chiar un capitol întreg în următoarea carte pe care o voi scoate pe piaţă anul viitor.

01:24 Un alt anunţ important pe care vreau să-l fac şi este foarte scurt… este acela că fiecare material video este transcris de mine şi îl găseşti pe site. Imediat după video vei găsi, absolut tot ceea ce spun pe video vei găsi şi în cuvinte, pentru că sunt unii dintre voi care vor să citească şi nu ţin neapărat să se uite la mine. Atunci, m-am gândit să fiu de ajutor şi în acest sens. Mă gândesc să fac ceva şi cu partea audio, dar în viitorul apropiat vei afla ce am hotărât şi cum voi pune în practică acest lucru.

02:00 Să intrăm în episodul cu numărul 20 şi pentru astăzi aduc în atenţie o metodă de analiză personală, pe care am aplicat-o foarte mult cât timp lucram în corporate. Noi făceam astfel de analize la societăţile comerciale, dar ele se pretează foarte bine şi din punct de vedere personal. Astăzi vom lua analiza SWOT şi o vom transpune în zona financiară, la nivel personal, pentru a ne evalua, a vedea unde suntem, cum stăm şi ce putem face ca să ne fie mai bine din punct de vedere financiar, să avem o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa noastră.

02:39 Aşadar, denumirea SWOT vine din engleză înseamnă Strengths, Weaknesses, Threats şi Opportunities. Am lăsat-o aşa pentru că sună foarte bine în limba engleză şi ar fi fost cumva aiurea să o traduc în limba română, nu avea aceeşi conotaţie şi aceleaşi sensuri directe şi pure cum sunt în limba nativă (engleză). Este o analiză privită din 2 unghiuri şi 4 cadrane.

03:05 Care sunt unghiurile? Unghiurile sunt că, pe verticală, pe această parte avem partea pozitivă, adică părţile la care suntem tari, părţile pe care suntem siguri, părţile pe care ne-am bazat până acum, pe care ne putem baza şi de acum încolo şi avem şi zona de oportunităţi, adică lucrurile care aduc parte pozitivă în viaţa noastră, care ne aduc valoare adăugată, care ne aduc posibilitatea să ne creştem veniturile, să ne îmbunătăţim situaţia financiară. Pe partea dreaptă pe verticală, avem partea negativă, partea mai puţin bună, partea pe care trebuie să o conştientizăm şi la care putem lucra pentru a o îmbunătăţi. Aici este zona de slăbiciuni şi mai jos, partea de ameninţări.

03:52 Unghiul numărul 2, palierul cu numărul 2 pe care ni-l oferă această schemă, care după cum vezi este o schemă foarte pragmatică, foarte simplă şi de o utilitate şi aplicabilitate maxime. Palierul numărul doi este că vine pe o zonă internă şi o zonă externă. De ce? Pentru că reflectă principiul că lumea noastră interioară ne creează lumea noastră exterioară şi îl regăsim şi pe schemă.

04:16 Ma întâi partea internă vine atât de la interiorul nostru, dar şi de la zona noastră de confort, zona în care ştim anumite lucruri şi partea externă, este bineînţeles zona de oportunităţi, acolo unde interiorul nostru se manifestă şi poate crea oportunităţi… după cum îmi place mie să spun: atenţia la probleme creează probleme, în timp ce atenţia la posibilităţi creează oportunităţi. Mai este şi partea de ameninţări care la fel se reflectă în partea exterioară în funcţie de ceea ce am făcut, de ce gândim şi de multe alte lucruri.

04:51 Hai să le luăm puţin pe rând şi să vedem cum se poate aplica din punct de vedere financiar pentru tine, pentru cei dragi. Este un exerciţiu pe care îţi recomand să-l faci mai întâi tu cu tine, îţi recomand să-l facă şi partenerul sau partenera ta, iar apoi să-l faceţi împreună în acest fel veţi avea o imagine de ansamblu mai bună, atât a fiecăruia dintre voi, cât şi a voastră împreună şi a viitorului vostru împreună.

05:19 În primă fază, îţi recomand să pui cel puţin 3 lucruri la fiecare categorie, dacă vrei să pui 5 atunci pune 5, dacă vrei să pui 6 atunci pune 6, dacă vrei să pui 10 pune 10, asta este la latitudinea ta, dar minim 3 îţi recomand să pui la fiecare categorie. Cadranele, nu există o anumită ordine în care să faci acest exerciţiu. Eu, de obicei în fac 1-2-3-4 adică SWTO şi merg în cerc.

05:49 La partea de „părţi tari”, ce poţi pune aici. De exemplu, dacă eşti angajat poţi pune faptul că ai un serviciu sigur, stabil, că ai un salariu bun, foloseşti un sistem de administrare al banilor personali şi aşa mai departe. Dacă ai o afacere din care tu îţi iei bani, poţi pune faptul că îţi iei de acolo dividende şi altele. Sunt părţile tari, părţile bune pentru tine.

06:18 La partea de slăbiciuni. De exemplu, nu foloseşti un sistem de administrare al banilor personali, faptul că cheltui peste măsură şi nu-ţi poţi controla cheltuielile, faptul că nu economiseşti, faptul că nu donezi. Gândeşte-te care sunt lucrurile din viaţa ta financiară pe care ştii că ar fi bine să le faci şi în momentul acesta nu le faci. Ele sunt slăbiciuni, în acelaşi timp ţine cont că este bine să le conştientizezi pentru a putea lucra în zona respectivă şi a le putea îmbunătăţi.

06:53 La partea de ameninţări, ce ai putea pune? Faptul că, de exemplu, serviciul meu este nesigur, faptul că angajatorul, firma la care lucrez este într-o zonă concurenţială foarte puternică şi nu se ştie dacă va supravieţui 1 lună, 3 luni, 1 an de acum încolo. Economia, inflaţia, lucruri care îţi afectează puterea de cumpărare. Poţi rămâne pe un venit constant foarte mulţi ani de zile, dar pentru că economia, inflaţie, bursele, evenimente exterioare care se întâmplă şi tu nu le poţi controla îţi influenţează şi ţie modul în care poţi face anumite lucruri din veniturile pe care tu le câştigi.

07:36 Zona de oportunităţi. Dacă eşti într-o zonă în care serviciul, funcţia pe care o ai să zicem, rolul respectiv este căutat în economie înseamnă că s-ar putea să existe oportunităţi să poţi să-ţi schimbi locul de muncă. Asta înseamnă poate şi mai mulţi bani pentru tine, înseamnă şi provocări noi. Înseamnă că vei avea nevoie să identifici ce abilitate nouă ai putea avea astfel încât să te ajute, de exemplu, să îţi schimbi serviciul, să-ţi dublezi veniturile, să te conducă către o mentalitate de investitor sau alte lucruri de acest gen pe care tu le poţi identifica.

08:18 Ei bine, după ce faci acest tablou vei avea o fotografie a momentului actual la care eşti acum. Cu gândurile tale, cu omul care eşti, cu modul în care îţi administrezi finanţele personale, totul se reflectă într-o poză. Ce vreau să înţelegi este că această poză este doar o reflectarea a ceea ce ai gândit şi ceea ce ai făcut până acum. Este ceva ce vine din trecut, dar tu acum o conştientizezi prin acest exerciţiu, care după cum vezi este foarte practic, pragmatic care te pune în faţa adevărului, în faţa realităţii tale şi nu te lasă să treci peste, ba mai mult de atât, îţi arată pur şi simplu zonele pe care tu te poţi baza de acum încolo, zonele pe care le poţi îmbunătăţi, zonele către care să-ţi dirijezi atenţia, pentru că în ziua de astăzi conştientizarea de sine şi atenţia sunt absolut necesare pentru ca tu să faci să fie mai bine pentru tine.

09:24 Şi ca să fie mai bine pentru tine trebuie să devii un alt om, iar ca să devii un alt om ai nevoie să-ţi controlezi şi viaţa financiară. Dacă tu nu ajungi să-ţi preiei controlul vieţii financiare, dacă nu ajungi să-ţi controlezi relaţia pe care o ai cu banii în viaţa ta, ei te vor controla pe tine şi atunci ajungi în zona de ameninţare, într-o zonă externă în care pur şi simplu „te cedezi” în faţa agendei altora şi nu-ţi doreşti acest lucru. Îţi doreşti un lucru din ce în ce mai bun pentru tine, îţi doreşti, aşa cum spuneam, să ai o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa ta.

10:02 Fă acest exerciţiu, uită-te bine la poza care rezultă şi întrebă-te „Unde am de lucru?”, „Ce pot să fac mai bine?”, „Ce trebuie să învăţ ca să obţin mai mult?”, „Ce trebuie să devin ca să obţin mai mult?”, „Care este zona către care să-mi îndrept atenţia în perioada imediat următoare?”

10:25 Sper că aceste informaţii sunt de folos, dă mesajul mai departe dacă ţi-a plăcut să ajutăm şi să inspirăm şi mai mulţi oameni să facă acest exerciţiu pentru ei, pentru cei dragi, împreună, pentru familiile voastre. Îmi doresc din suflet ca voi să aveţi succes, să vă ajute informaţiile acestea pe care eu vi le dau.

10:50 Dă „Subscribe” la canalul de YouTube şi te rog din suflet dă acest mesaj mai departe dacă-l consideri de folos. Îţi mulţumesc, îţi sunt recunoscător că mă urmăreşti, iar până data viitoare îţi urez: „Multă sănătate!” şi La Revedere!

 

Articole similare