Dacă totul este văzut ca o cheltuială, atunci deciziile de achiziţie pe care le iei nu se bazează pe un model de creştere, ci mai mult pe unul de întreţinere şi supravieţuire.
Este valabil atât în mediul de afaceri, cât şi în administrarea finanţelor personale. Cheia este să înţelegi ce este o investiţie, respectiv o cheltuială în viaţa ta.
Am pus la cale o modalitate grafică prin care să fac acest lucru şi am detaliat pe schema respectivă cu exemple concrete. Ţi-a plăcut acest video? Te rog, dă mai departe. Mulţumesc!
———-
Subscribe and follow me on:
Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase
YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: http://danieltanase.com
State of the Wallet – e022. Investiţie vs Cheltuială
(full transcript)
00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 22 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Vă mulţumesc din suflet că sunteţi alături de mine, că împreună învăţăm finanţe personale. Vă sunt recunoscător pentru că transmiteţi mesajul meu mai departe şi astăzi m-am gândit să abordăm un subiect foarte disputat şi anume „Domnule, ce facem cu banii? Investiţii sau Chelutieli?”
00:54 Pentru că de multe ori auzim în jurul nostru vorbindu-se: „Domnule, am investit atât de mulţi bani în această maşină… uite ce roţi frumoase i-am pus, uite ce faruri de la firma asta de tuning i-am pus, am schimbat toba finală, i-am pus nu ştiu ce subwoofer” şi tot felul de lucruri de genul acesta.
01:12 Am luat exemplul maşinii pentru că este un exemplu extrem de întâlnit în jurul nostru şi este şi foarte uşor de exemplificat. La fel poate fi şi cu casa. Domnule, am investit o grămadă de bani în casa mea, mereu modernizez, ultimele tendinţe de mobilă sunt mereu la curent, mă duc ajustez, pe cea veche o donez, vin cu mobilă nouă ca s-o înlocuiesc, i-am dat nu ştiu ce var, i-am pus nu ştiu ce tapet, am luat nu ştiu ce electronice şi electrocasnice în bucătărie şi aşa mai departe. Exemplele pot continua la nesfârşit.
01:47 Sunt în jurul nostru peste tot şi am zis să lămurim un pic problema. Până la urmă ce facem, investim sau cheltuim? O investiţie ce presupune? Să trimit nişte bănuţi la război şi după ce-i trimit ei să se întoarcă şi cu prada, adică dacă trimit 1 leu să se întoarcă 2 lei. Sau mai mulţi, ideea este să se întoarcă mai mult de 1 leu.
02:08 O cheltuialăce este? Trimit nişte bănuţi la război şi i-am trimis 🙂 Acolo sunt, s-au dus şi nu se mai întorc. Nu se ştie dacă se vor întoarce mai mulţi, dacă se vor întoarce sau pur şi simplu suma s-a dus din contul nostru. Vreau să fac această paralelă, am scris deja pe această temă un articol care se cheamă „Diferenţa dintre active şi pasive” (click aici pentru articol) şi asta am şi pregătit pe schema din stânga mea.
02:40 Apropo! Înainte de a intra pe schemă, am o întrebare pentru voi: „Vă plac aceste sesiuni de whiteboard? Vreţi să le fac în continuare mai des? Vreţi să revin la altfel de diagrame?” Spune-mi te rog cum îţi place acest tip de conţinut, chiar aş vrea să aflu părerea ta. Îţi mulţumesc din suflet! Şi acum, schema.
02:59 După cum vezi, aici am desenat 2 figuri şi 2 trasee, unul cu roşu şi unul cu verde. Sus avem venituri, respectiv cheltuieli şi jos avem active, respectiv pasive. De fiecare dată când facem o cheltuială de genul achiziţia unei maşini sau lucruri pentru maşină, şi vorbim aici de maşina personală, ne luăm din veniturile noastre bănuţi, trimitem banii într-un pasiv… maşina personală este un pasiv pentru că scoate bani din buzunar… şi după ce am trimis bănuţii în pasiv ei se duc în cheltuieli şi părăsesc schema. Ei nu se mai întorc.
03:42 Acele roţi pe care le-ai pus, acele faruri pe care le-ai pus sunt cheltuieli, ele se duc, ele nu au o utilitate decât înfrumuseţare, dorinţă personală şi altele. Ele nu produc nimic altceva profit pentru că şi la revânzare, dacă găseşti un client care nu este de acord cu modificările pe care tu le-ai făcut, de fapt acele lucruri nu valorează nimic. Este valabil şi la un apartament la care, dacă eu mă duc şi vreau să cumpăr ceva, toate cheltuielile pe care tu le-ai făcut cu parchet, cu mobilă, cu eletronice şi electrocasnice, dacă mie nu îmi plac ele de fapt pentru tine nu sunt investiţii pentru că ele nu îţi cresc valoarea locuinţei respective. De fiecare dată când cumperi alimentezi această coloană de cheltuieli şi ea tot creşte, tot creşte şi tot timpul scoate bani din buzunar.
04:39 Ce este acela un activ? Hai să luăm tot exemplul unei maşini pe care o trimitem la produs ca să zic aşa. De exemplu, la o firmă de taximetrie. Din veniturile firmei este achiziţionată maşina (activul) care este un activ pentru că aduce înapoi venituri. De fiecare dată când un obiect sau ceva ce achiziţionăm este pus la contribuţie, este trimis în lume să dea valoare (este un produs sau un serviciu) atunci se întorc bani de acolo.
05:12 Este la fel ca şi un apartament pe care îl închiriezi şi din chirie îţi acoperi absolut toate cheltuielile care sunt acolo, acela este un activ. Cartea pe care eu am scris-o este un activ pentru că din veniturile mele, am produs cartea, iar acum ea este pe piaţă şi mie îmi aduce venituri. Cheltuielile le-am făcut o singură dată când am scos acest produs pe piaţă, tot ce a implicat scoaterea pe piaţă a acestui produs.
05:37 Este o certificare într-un anumit domeniu un activ? Bineînţeles că este! Să presupunem că acum câştigi o sumă de (n-are importanţă) 100 de euro pe oră. Te duci, faci nişte cursuri, plăteşti 1.000 de euro şi îţi iei o certificare care îţi va permite să-ţi vinzi serviciile cu 300 de euro pe oră. Este acea certificare, acea diplomă, un activ? DA! Pentru că cu ea, acum produci mai mulţi bani, banii se întorc în venituri, iar cheltuiala a fost făcută o singură dată pentru obţinerea acelei certificări.
06:14 Sper că m-am făcut înţeles, activele bagă bani în buzunar, pasivele scot bani din buzunar, investiţia înseamnă să bagi bani în buzunar, iar cheltuiala înseamnă să scoţi bani din buzunar. Cred că se văd foarte bine similarităţile dintre cele două, sper să-ţi placă această paralelă. Dacă consideri că te-ai lămurit şi această informaţie este de folos, ca de obicei, te rog din suflet dă mai departe să inspirăm şi să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni să înţeleagă mai bine achiziţiile pe care le fac.
06:54 Dacă achiziţionează active sau pasive, dacă fac investiţii sau dacă fac cheltuieli în viaţa lor. Subscribe la canalul de YouTube dacă nu ai făcut-o până acum, te rog, abonează-te la newsletter, primeşti acolo informaţii valoroase şi direct de la sursă fără să aştepţi altceva, iar până data viitoare: La Revedere!