State of the Wallet – e012: Ce-ţi Lipseşte?

  • mai 6, 2016

Se vorbeşte mult de obiceiuri sănătoase şi modul cum se pot ele instala în viaţa noastră de zi cu zi. Având în vedere că predomină multe tentaţii şi distrageri de tot felul în jurul nostru, se pierde din vedere un aspect esenţial, pentru a reuşi să faci ceea ce ţi-ai propus.

Acest aspect face subiectul episodului de astăzi. Fără a prelua rolul de observator în propria ta viaţă, de la nivel interior până la nivel exterior este posibil să nu îţi dai seama ce-ţi lipseşte, aşa că am ales să intru în detaliu şi să te ajut cu mai multe informaţii utile.

Un episod încins care îmi doresc să ajungă la cât mai mulţi oameni, aşadar dă, te rog, un share să ajungă informaţiile mai departe. Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrO9GH3lN9uoMHsB8eshOw

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: http://danieltanase.com

State of the Wallet – e012. Ce-ţi Lipseşte?

(full transcript)

00:28 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun “Bine ai venit!” la episodul cu numărul 12 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Mă bucur tare mult că te regăsesc, abia aşteptam să filmez episodul de astăzi, mai ales că mi-am propus să vorbesc despre ceva ce majorităţii oamenilor lipseşte. Un element cheie, elementul lipsă. De multe ori te întrebi “Ce-mi lipseşte?”

00:55 Ce-ţi lipseşte? Îţi spun eu ce îţi lipseşte, este vorba despre Disciplină, om bun. Disciplina este cheia realizării tuturor lucrurilor.

01:06 Se spune că aşa cum faci un lucru, aşa le faci pe toate. Şi chiar aşa şi este. Cunosc foarte mulţi oameni care încep proiecte şi nu le termină niciodată. Încep mai multe în paralel, pe principiul “Hai să vedem cum va funcţiona!” Apoi, continuă “Dar acesta cum va funcţiona?” Şi încep, lucrează, fac câte ceva o perioadă de timp şi la un moment dat abandonează. La al doilea, unul nou sau care se derulează chiar în paralel cu primul, la fel este început, dar niciodată terminat.

01:35 De unde provine acest lucru, de a nu termina un proiect? Provine din lipsa de disciplină. De unde provine faptul că nu mai ai bani care să-ţi ajungă până la salariul următor. Provine din lipsa de disciplină. De unde mai provine lipsa de disciplină? Hai s-o luăm astfel…

Provine din două lucruri şi vorbim atât despre disciplină financiară, cât şi despre disciplină în general:  1.provine din lumea interioară şi 2.provine din lumea exterioară. Hai să le luăm pe rând.

02:11 Din lumea interioară, ce înseamnă disciplină interioară? Nu voi merge acum până la ideea de a te iubi pe sine şi toate lucrurile care derivă de aici, hai să luăm gândurile… dialogul interior din capul tău. Ce este în capul tău: sunt mai multe gânduri care te susţin sau mai multe gânduri care te trag în jos? Sunt mai multe gânduri care te împing să realizezi un anumit lucru, cu pasiune şi entuziasm, sau sunt mai multe lucruri care te ţin în pat pentru că plouă afară? Sunt mai multe gânduri care te împing să te duci la sală, să te apuci să mănânci sănătos… să fac lucruri de care am tot zis că mă apuc, dar de mâine măcar să mă apuc de unul singur sau în capul tău sunt gândurile care îţi spun că merge şi de data viitoare, amân pe luna viitoare pentru că luna asta stau prost cu timpul, să lucrezi la altceva.

03:05 Întotdeauna există un dialog interior pozitiv-negativ. Lucrurile negative vin  mai repede, pentru că odată ce le dai putere, ele se instalează în mintea ta şi nu mai pleacă. Aici intervine rolul tău de observator al dialogului interior. Este necesar să vezi cum poţi să înclini balanţa, iar acest lucru ţine de o disciplină. O disciplină mentală care îţi este asigurată de mai mulţi factori. Nu mai vorbim de stres, de viaţa cotidiană, de tot ceea ce se întâmplă şi altele.

03:39 Toate acestea îţi afectează disciplina mentală. Ideea este cum gândeşti tu şi cum vezi tu toate lucrurile din jurul tău?

03:47 Dimineaţa se spune că dacă pleci cu un gând bun aşa îţi va merge toată ziua. Seara, când adormi, dacă adormi cu gânduri bune, te vei trezi altfel. Gândeşte-te la toate aceste aspecte. Fii în rol de observator în viaţa ta, trebuie să faci asta, pentru că altfel nu vei reuşi să faci asta şi vezi care sunt gândurile şi cum le poţi pondera. Încearcă metode, apelează la profesionişti, du-te la cursuri, poţi face NLP, Metoda Silva, meditează… orice lucru care crezi tu că te poate ajuta să-ţi instalezi disciplină mentală. Este necesar să începi să faci ceva în această direcţie. Da, ştiu vei avea nevoie de disciplina ca să începi să faci 🙂

04:35 Cumva lucrurile sunt atât de simple şi, în acelaşi timp, atât de complicate. Hai să vorbim puţin şi de lumea exterioară. De exemplu, iei cartea asta o pui ca să o arăţi astăzi “Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficace” Stephen Covey şi apoi o pun la loc, să nu credeţi că această carte rămâne acolo. Un obiect luat trebuie pus la loc. Ai terminat de mâncat, speli vasele. Ai fost al alergat, ţi-ai făcut antrenamentul, hainele murdare şi transpirate le pui în coşul de rufe.

05:12 Aceste mici amănunte, care ştiu că sunt banale, ştiu că vei spune “Bă, lasă-mă, nu vii tu să faci ordine în casa mea!” … Nici nu mi-am propus asta! Nici prin cap nu-mi trece că eu pot să fac ordine în casa ta. În casa ta, faci ce vrei şi cum vrei. Şi într-o dezordine poate să existe şi o anumită ordine pe care tu o vezi.

05:32 Dar, crede-mă ce-ţi spun. Aşa era şi la birou unde erau teancuri de dosare şi hârtii din toate direcţiile. Dacă venea cineva şi îţi lua o hârtie se transforma într-o adevărată nebunie. Nu funcţionează aşa lucrurile. Va trebui să te disciplinezi şi să începi să le faci altfel. Şi este vorba de a avea obiceiuri sănătoase, dar obiceiurile nu se pot instala fără a avea o disciplină.

05:59 Haide să o luăm practic, pentru că vorbim de bani. Vrei să începi să economiseşti? Vei avea nevoie de disciplină ca să-ţi instalezi obiceiul de a economisi. Cheltuie mai puţin decât câştigi. Vei avea nevoie de disciplină în administrarea banilor personali, ca să poţi să cheltui mai puţin decât câştigi. Altfel nici nu vei economisi, nici nu vei aplica celălalt principiu.

06:27 Un lucru foarte interesant pe care l-am constatat şi l-am auzit şi de la alte persoane care se descurcă foarte bine cu banii, unviersul lor şi administrarea lor. Cât de des îţi numeri banii sau activele pe care le ai? Cu cât te gândeşti mai mult, cu cât le ai mai mult în faţa ta, cu atât atragi mai multă disciplină, pentru că ştii şi tu situaţia ta. Dacă te întreb acum “Pe ce ai cheltuit banii astăzi?” sau “Cât este soldul tău din bancă?”, “Câţi bani ai în casă?”… le ştii pe toate să-mi răspunzi la virgulă? Îţi garantez că majoritatea nu vor ştii să facă asta. De ce? Pentru că nu folosesc niciun sistem şi nici nu au disciplina de a aplica un sistem financiar în viaţa lor.

07:12 După cum ştii, vorbesc de sistemul cu 6 borcane a lui T. Harv Eker. Pentru unii oameni funcţionează, pentru unii nu funcţionează. De ce? Pentru că oamenii nu au disciplina necesară de la nivel de bază, de la nivel minim să facă nişte obiceiuri mult mai mici decât acesta. Se apucă de el, brusc, este dintr-o dată complicat, sunt prea multe 6 conturi – evident că sunt prea multe, poţi folosi doar 3 conturi, am mai spus într-un alt episod, urmăreşte-l şi vezi despre ce este vorba – şi nu va merge din prima.

07:51 Dacă tu nu ai o disciplină minimă mentală, nici în lumea ta exterioară, nici în relaţiile cu cei din jur, nici în relaţia ta cu banii pe care ai avut-o până acum este foarte probabil că nu vei reuşi să instalezi acel sistem în viaţa ta.

08:03 So 🙂 Om bun, DISCIPLINĂ! Disciplina este cheia pentru a trece la următorul nivel în viaţa ta, indiferent că vorbim de relaţia cu banii, indiferent că vorbim de relaţia cu partenerul de cuplu, indiferent că vorbim de relaţia cu colegii de serviciu… disciplina este cheia!

08:22 Şi, pentru că sunt un om disciplinat, nu uit să-ţi spun că ai nevoie să dai “Subscribe” la acest canal ca să ne auzim şi episoadele următoare. Şi, apropo, un lucru pe care până acum nu ţi l-am spus. La mine pe site, pe danieltanase.com, toate aceste episoade video pe care le vezi beneficiază de full transcript, adică eu stau frumos, mă urmăresc pe mine şi scriu absolut tot ceea ce am vorbit, exact ca un articol. Munca mea este întru totul pentru tine, pentru că eu vreau ca tu să câştigi, eu vreau ca ţie să-ţi fie mai bine, mă înţelegi?! De aceea fac această emisiune!

08:56 Dă “Subscribe”, dă un share ajută-mă să dăm mesajul mai departe, să ajutăm cât mai mulţi oameni să le fie mai bine, măcar cu puţin, măcar cu o idee, dar să fie mai bine. Îţi mulţumesc că mă urmăreşti şi până data viitoare “Pa, pa!”

Articole similare