Aseară m-am întâlnit cu un prieten de suflet care trece printr-o perioadă mai agitată, este mai mult plecat, dar cel mai important pentru el este faptul că învaţă lucruri noi şi avansează pas cu pas în direcţia în care doreşte. Pentru că noi discutăm tot timpul despre evoluţie personală sau idei bune care ne pot îmbunătăţi viaţa, ajunsesem la un moment dat să vorbim despre şcoală.
Locul acela în care am fost ţinuţi în bănci, locul în care trebuia să stăm multe ore pe zi, să ne mutăm atenţia de la o materie la alta, locul în care trebuia să fim cuminţi şi ascultători. Tot acolo a fost şi locul în care aceste lucruri ne-au impregnat viaţa şi ne-au învăţat ceea ce astăzi numim „să stai în banca ta” sau „întinde-te cât îţi este plapuma”
Am fost răsplătiţi cu note bune sau mai puţin bune în funcţie de cât de puţin greşeam, respectiv cât de mult. Cei cu notele mari erau mereu apreciaţi şi respectaţi de profesori, precum şi de colegii de clasă. Era chiar o competiţie acolo la vârf desfăşurată pe principiul „hai să vedem cine greşeşte cel mai puţin„.
În schimb, mai în partea de mijloc sau mai jos, elevii erau cu totul altfel. Acolo gradul de socializare era mai mare, exista o unitate mai bună, era mai multă distracţie şi ştim cu toţii că cel mai popular elev din clasă nu este „tocilarul de nota 10”, ci „incitantul şi amuzantul de nota 7”. Indiferent ce vremuri au fost, sunt sau vor veni acest fapt nu se va schimba, asta dacă nu cumva sistemul de învăţământ se va schimba radical şi va renunţa la note şi la stimularea acestei competiţii pentru note.
Nu-mi place să vând.
Aud asta de la atât de mulţi oameni, încât îmi dau seama că este o programare eficientă, provenită din şcoală, de la părinţi sau de la mediul în care am crescut. Elevul de nota 10 a crescut şi acum este un angajat de bază, pe o funcţie foarte bună la o firmă foarte importantă. Posibil să fi ajuns şi la NASA, ei caută oameni care nu prea greşesc şi care sunt în banca lor. Elevul de nota 7 a crescut şi el, este fericit şi face ce-i place, adică îşi conduce propria afacere în domeniul construcţiilor, vânzând materiale de construcţii.
El este permanent implicat în activitatea de vânzare, face promoţii, îşi etalează valoarea şi meritele, este mândru de ceea ce face şi apare în faţa celorlalţi cu pasiune şi entuziasm. „10” este un număr care nu prea a existat în carnetul lui de note. A chiulit de la multe ore, nu prea i-a plăcut să stea în banca lui şi a fost mereu în explorare.
Şi la NASA este bine, atât timp cât faci ce ai de făcut, respecţi rutina zilnică, banii frumoşi vin o dată pe lună, dar vin mulţi şi poţi fi liniştit, mai ales că nu trebuie să vinzi nimic. „7” este un număr care a fost de puţine ori în carnetul de note şi asta s-a reflectat în obţinerea unui serviciu bun şi stabil. Chiar aşa este?!
Cum este cu vânzarea.
Ambii elevi au reuşit în viaţă şi nu au avut neapărat nevoie să vândă ceva sau să fie implicaţi în actul vânzării. Hai să ne uităm mai atent. De ce să te zbaţi să iei numai note de 10? Cum te ajută efectiv acest lucru? În afară de faptul că există simetrie atunci când cineva se uită în foaia matricolă sau pe un viitor CV, tot ce este dincolo de note este reprezentat de „omul de dincolo de note”, asta ca un mic joc de cuvinte.
Omul respectiv are o anumită personalitate, are anumite calităţi şi defecte, acestea îl definesc şi îi vor fi testate. Şi mai are ceva foarte important – ştie ce înseamnă „să te vinzi mai întâi pe tine”. Din păcate acesta este cazul ideal, majoritatea celor care ies din şcoală „şefi de promoţie” sau cu „10 pe linie” sunt lipsiţi aproape complet de această abilitate, aşa cum viaţa şi statisticile ne arată.
Vinde-te mai întâi pe tine.
O vorbă spune să stai strâmb şi să judeci drept. Dacă te uiţi pe de-a dreptul la ceea ce faci pe parcursul unei zile, încă din momentul în care te dai jos din pat, ajungi la baie şi te uiţi în oglindă, te vinzi pe tine însuţi. Dacă îţi spui că te aşteaptă o zi grea cu muncă multă, cu rutina de care te-ai săturat şi cu somnul care nu îţi ajunge, tocmai ţi-ai vândut o atitudine negativă, iar ziua ta va fi exact aşa cum ţi-o imaginezi încă de dimineaţă.
Este posibil ca în acea zi grea şi urâtă să ajungă la companie cineva care caută oameni, pe care să-i „fure” de la concurenţă şi se uită atent. Pe tine este posibil să nu te bage înseamnă pentru că vede cât de nefericit eşti acolo la locul tău.
Oportunitatea s-a dus. A fost remarcat altcineva, un om cu încredere de sine, cu zâmbetul pe buze, care se mişcă iute de la un birou la altul. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi, fie că îţi vine să crezi, fie că nu. Este posibil să-ţi scape printre degete. Este posibil să nu câştigi mai mulţi bani dacă acţionezi astfel.
Indiferent de ceea ce facem, în orice moment ne vindem.
Chiar dacă eşti un simplu angajat într-o firmă sau eşti un deţinător de firmă, în cazul în care nu eşti dispus să-ţi promovezi calităţile cu pasiune şi entuziasm, vei fi întrecut în ierarhie de o altă persoană sau vei fi depăşit de o altă firmă concurentă din domeniul în care activezi.
Banii pe care îi câştigi în viaţa ta, nivelul veniturilor tale este strâns legat de activitatea de vânzare a ta, proprie, la nivel de individ. Este aproape imposibil să câştigi un salariu mai mare sau să ajungi la o firmă mai mare, care să-ţi plătească un salariu mai bun, dacă nu te vinzi mai întâi pe tine. Tu eşti unic, original şi irepetabil, ai abilităţi şi talente unice.
Este aproape imposibil să realizezi un venit mare din afacerea ta dacă nu eşti dispus să informezi audienţa că exişti, că ai produse şi servicii de oferit pieţei. Am întâlnit destul de mulţi oameni care sunt la început de drum sau alţii care sunt de ceva timp în zona antreprenoriatului şi consideră că odată ce şi-au deschis „porţile” clienţii vor scotoci pământul în căutarea lor. Acest lucru nu se întâmplă.
Poţi să ai cele mai bune produse, cele mai ieftine sau cele mai scumpe, dacă tu crezi că oamenii te vor căuta, dacă aştepţi să vină ei la tine, aştepţi în zadar. Poţi să fii cel mai bun la locul tău de muncă, dacă nu depui CV-uri, dacă nu eşti prezent online sau offline, nimeni nu va şti de tine şi nu vei putea obţine ceva şi mai bun.
Nu poţi avea mai mulţi bani dacă nu vinzi.
Vânzarea începe cu tine. Unul din cele mai mari obstacole în obţinerea succesului este lipsa activităţii de vânzare. Să obţii un loc de muncă mai bine plătit înseamnă să ieşi din banca ta, pentru că nu mai eşti la şcoală. Acolo ai fost ţinut forţat într-o zonă de confort. Acum, în lumea reală, este necesar să ieşi din zona de confort, să depui CV-uri şi să mergi la interviuri, unde te vinzi mai întâi pe tine.
Primim cu toţii pliante în cutia poştală. Suntem asaltaţi de promoţii, atât în mediul online, cât şi offline. Dacă ai o problemă cu respingerea promoţiilor sau cu activităţile de vânzare, atunci este posibil să ai o problemă cu obţinerea succesului.
În general, persoanele care au o problemă cu vânzarea au un venit limitat sau sunt sărace, pentru că oamenii săraci au aversiune şi o gândire negativă despre tot ce înseamnă actul vânzării.
Cum să-ţi dai seama dacă ai o problemă.
Lucrurile provin din două direcţii. Dacă pleacă de la tine, atunci este posibil să fi încercat să vinzi ceva în trecut şi nu ai reuşit. Ai fost refuzat, iar asta înseamnă că ai eşuat. Rezultatul implicit al actului eşuat este că acum îţi este frică de eşec, iar nivelul de încredere de sine este la cotă mică.
Dacă vine din exterior, atunci eşti agasat şi agresat de varietatea şi multitudinea de activităţi de vânzare şi promoţie existente peste tot. Există persoane care fac o activitate proastă de vânzare, unele care fac vânzare agresivă, altele care nu ştiu ce înseamnă să spui „nu” sau poate nu te-au prins în momentul potrivit.
Mai presus de toate, mai există ceva care a apărut şi s-a instalat în mintea ta, înainte de a fi în câmpul muncii. Provine din copilărie de la părinţi, de la şcoală, de la mediul în care ai crescut şi te-ai dezvoltat. Inclusiv mie, ţin minte că mi se spunea că este „nepoliticos” sau „nu este frumos” să-ţi promovezi meritele. Era considerată o aroganţă şi o dovadă de laudă de sine, considerată ruşine.
Ideea este că totul este în trecut, iar trecutul ar trebui să nu mai aibă putere asupra noastră, pentru că viitorul se scrie prin acţiunile noastre din prezent. Dacă ai astfel de credinţe în mintea ta este momentul să renunţi la ele.
Meritele mele, banii mei.
Să-ţi promovezi valoarea cu pasiune şi entuziasm este ceva absolut normal şi indicat să faci, pentru că mai întâi te vinzi ţie pe tine, apoi te vinzi celorlalţi. Eşti bun în ceea ce faci, eşti creativ şi ai dat naştere la produse şi servicii de valoare. Excelent! Ieşi în faţă şi spune-ne şi nouă, pentru că vrem produse şi servicii de valoare, le căutăm în hăţişul care există pe piaţă, indiferent că vorbim de piaţa forţei de muncă sau de piaţa produselor şi serviciilor.
De activitatea de vânzare şi promovare depinde în mod direct nivelul salariului tău sau al profitului pe care îl obţii în afacerea ta. Dacă te ascunzi sau dacă aştepţi să vină clienţii la tine, cel mai probabil nu se va întâmpla. Creează valoare, afirmă şi scoate la lumină creaţia ta, astfel banii nu vor înceta să apară. A vinde este omeneşte.
—